249. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 07 Mai, 2024 19:52
Postitas klemm
Väino kirjutas: 07 Mai, 2024 18:43
Akf AndresTy kirjutas: 07 Mai, 2024 8:53
Ma arvan seda, et juba praegu on meie poes müüdav toit igasuguse keemiaga ära solgitud ja sellest ei saa inimene kõike vajalikku kätte.
Ehk kirjeldad lähemalt seda "igasugust keemiat" millega toit ära solgitud on ja mis kõike neid hädasid, mida kirjeldad, põhjustab? Kipub kahtlaselt stereotüüpse oma peaga mõtleja rumalavõitu loosungina kõlama.
Eelmise aastatuhande lõpus kasvasid broilerid täismõõtu umbes kahe kuuga (aeg on edasi läinud, võibolla nüüd käib asi veel kiiremini). Kanalas pesitsevad rotid olid väiksema kassi suurusega. See info ei ole vaieldav, isiklikult nägin. Mida sööda sisse oli pandud võid ise järeldada. Ja kuidas mõjub see inimestele, kes seda liha (loodetavasti ikka broilerite) tarbivad veidi kauem kui kaks kuud.

Tänapäeva broiler kasvab kuni 35 päeva. Üle selle ei mahu enam ahju ära.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 07 Mai, 2024 20:17
Postitas AMvA
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 07 Mai, 2024 19:27
AndresTy kirjutas: 07 Mai, 2024 10:07


Just! ja ka seda, et "toiduained on täis kole-paha keemiavärki" võiks ka keegi toidutehnoloogia laborispetsialist kommenteerida. Et seda ei esitaks absoluutse tõena mingi suvatüüp, kelle püstitatud väite sõnastusestki on juba aru saada, et tegemist mingi "omapeagaväljamõelduga".
Jah, seda oma peaga mõtlemist kardetakse isegi mäepeal. Lihtsam oleks muidugi kooris laulda, kuid eelistan siiski oma teadmisi ja elukogemust. :mrgreen: Järgnev võib muidugi kõlada küll nagu vandenõuteooria- kas meile üldse kõigest räägitaksegi mida sinna toidu sisse ja peale on pandud....
Teadmised nagu ei väljendu mitte kuidagi?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 07 Mai, 2024 20:42
Postitas TALUPOEG TALUJA
Kes sai aru, see sai. Ei pea ma siin kellegile tõestama lihtsaid asju mida on võimalik kõigil ise näha ja kuulda. Ei ole vaja siin suuri teadmisi selleks. Põhiline sai minu poolt öeldud.
T.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 07 Mai, 2024 20:47
Postitas Madis Reivik
Toiduainetööstuses on päris palju inimesi, kas tõesti kõik on konspireeritud ?
EUs vist ei ole enam lubatud hormoonkanad ?

Tänapäeva mõõtetehnika on nii hea ja odav et igasugu sodi sissetoppimine tuleb kiirelt välja.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 07 Mai, 2024 23:15
Postitas Peeter
klemm kirjutas: 07 Mai, 2024 19:52
Väino kirjutas: 07 Mai, 2024 18:43
Akf AndresTy kirjutas: 07 Mai, 2024 8:53 Ehk kirjeldad lähemalt seda "igasugust keemiat" millega toit ära solgitud on ja mis kõike neid hädasid, mida kirjeldad, põhjustab? Kipub kahtlaselt stereotüüpse oma peaga mõtleja rumalavõitu loosungina kõlama.
Eelmise aastatuhande lõpus kasvasid broilerid täismõõtu umbes kahe kuuga (aeg on edasi läinud, võibolla nüüd käib asi veel kiiremini). Kanalas pesitsevad rotid olid väiksema kassi suurusega. See info ei ole vaieldav, isiklikult nägin. Mida sööda sisse oli pandud võid ise järeldada. Ja kuidas mõjub see inimestele, kes seda liha (loodetavasti ikka broilerite) tarbivad veidi kauem kui kaks kuud.
Tänapäeva broiler kasvab kuni 35 päeva. Üle selle ei mahu enam ahju ära.
Sattusin ükskord ühte välismaakeeles "tarbijakaitsesaadet" vaatama. Seal oli siis teemaks liha. Punti oli võetud ka lihunik ja siis mingi restorani peakokk. Arutasid ja näitasid siis erinevaid lihatükke ja et milline liha millist looma/toitmist tähendab. Näitasid milline on hormoonide peal kasvatatud liha. Võrreldes tavalisega. Saates selgitati televaatajatele ka kenasti ära, et kogu point on toodangus, õigemini toodangumahus ja kasumis. Selles, et üldjoontes sama ajaga saab sama koha peal laudas üles kasvatada kaks siga. Ehk siis kaks "saaki" ühe asemel. Ja nii me siis sööme seda hormoonide peal kasvatatud liha. Sest parem süüa kah, lihtsam närida. Selline sültjas tekstuur ja kiiresti pehmeks saav. "Tavalise" mandi peal kasvanud sea liha on puisem, kiulisem, vintsekem, vanasti öeldi, et vana looma vintske liha: no kesse sellist siis kah tahab...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 8:36
Postitas klemm
Peeter kirjutas: 07 Mai, 2024 23:15
klemm kirjutas: 07 Mai, 2024 19:52
Väino kirjutas: 07 Mai, 2024 18:43
Eelmise aastatuhande lõpus kasvasid broilerid täismõõtu umbes kahe kuuga (aeg on edasi läinud, võibolla nüüd käib asi veel kiiremini). Kanalas pesitsevad rotid olid väiksema kassi suurusega. See info ei ole vaieldav, isiklikult nägin. Mida sööda sisse oli pandud võid ise järeldada. Ja kuidas mõjub see inimestele, kes seda liha (loodetavasti ikka broilerite) tarbivad veidi kauem kui kaks kuud.
Tänapäeva broiler kasvab kuni 35 päeva. Üle selle ei mahu enam ahju ära.
Sattusin ükskord ühte välismaakeeles "tarbijakaitsesaadet" vaatama. Seal oli siis teemaks liha. Punti oli võetud ka lihunik ja siis mingi restorani peakokk. Arutasid ja näitasid siis erinevaid lihatükke ja et milline liha millist looma/toitmist tähendab. Näitasid milline on hormoonide peal kasvatatud liha. Võrreldes tavalisega. Saates selgitati televaatajatele ka kenasti ära, et kogu point on toodangus, õigemini toodangumahus ja kasumis. Selles, et üldjoontes sama ajaga saab sama koha peal laudas üles kasvatada kaks siga. Ehk siis kaks "saaki" ühe asemel. Ja nii me siis sööme seda hormoonide peal kasvatatud liha. Sest parem süüa kah, lihtsam närida. Selline sültjas tekstuur ja kiiresti pehmeks saav. "Tavalise" mandi peal kasvanud sea liha on puisem, kiulisem, vintsekem, vanasti öeldi, et vana looma vintske liha: no kesse sellist siis kah tahab...
Krt. läbi hammustasite :P
Aga nii on jh, et üle 35 päeva kaob kasum.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 8:48
Postitas Kapten Trumm
Kui keskmine tarbija on piisavalt idioot, et suure vaimustusega osta "kanalihamassist" tehtud odavat vorsti, siis miks mitte lollidelt raha ära võtta?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 9:30
Postitas klemm
Kapten Trumm kirjutas: 08 Mai, 2024 8:48 Kui keskmine tarbija on piisavalt idioot, et suure vaimustusega osta "kanalihamassist" tehtud odavat vorsti, siis miks mitte lollidelt raha ära võtta?
Kana liha muidu inimese toidu sisse ei panda. Ainult broilerit süüakse. Kuigi vahepeal kahtlustati, et talleg vist olla äkki pannud.
A muidu vahet pole kui poest osta, üks sitt kõik.
Inimesed on lihtsalt harjunud maitsetega. Ja ega enne aru saa, et jama sööd kui ükskord head asja proovid.
Nagu telekas toidu saadetes: issand kui hea, kiidetakse kokka. Tegelt on tooraine kvaliteetne.

Meie head liha te kahjuks ei saa kunagi proovida, peate lihtsalt mind uskuma. Seadused ei luba isegi külalistele pakkuda.
Aga mune kiidavad kõik ja neid saab.
Nt. reedel olen 17-19 Laulasmaal :)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 9:32
Postitas ahto42
Õde väisas hiljuti L-Koead. Ütles, et kõik kohalik toit oli väga tuline, sai süüa ainult nö meilegi tuntud burksi kettides. Kuigi ta ise on ka soolase ja pigem vürtsika armastaja.
Minu teooria on see, et vürts aitab hävitada roiskumisbaktereid ja Aasia maades on kuumust küll, et liha kauem säiliks, tehakse see tuliseks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 9:39
Postitas Fucs
Naturaalsest suitsutamisest suitsuahjus.

Valesti suitsutamisel tekivad liigsed polüaromaatsed süsivesinikud ehk PAH-id, mis on kantserogeensed (vähki tekitavad).
Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud (PAH) on ligi 10 000 keemilisest ühendist
koosnev ainetegrupp, millest mõned võivad arvestatavates kogustes leiduda nii
keskkonnas kui toidus. PAH-id tekivad kõrgel temperatuuri, nt põlemisel. PAH-idest
mõningad ühendid on teadaolevalt kantserogeensed. PAH-ide ekspositsioon inimesele
on alati seotud mitmete ainete komplekse toimega, kuna PAH-id ei esine
üksikühenditena. See teeb PAH-ide toime hindamise inimeste tervisele väga
keeruliseks, lisaks sellele ei ole PAH-id püsiva koostisega. Toit saastub PAH-idega
töötlemisprotsessi kadu. Kodustes tingimustes valmistatuna toimub see peamiselt
grillimise ja röstimise kaudu, tööstuslike töötlemisprotsessidest aga nt kuumutamise,
kuivatamise ja suitsutamise kaudu, mille puhul põlemissaadused puutuvad toiduga
vahetult kokku. Kõrgeimad PAH-i sisaldused on toiduõlides ja -rasvades, suitsutatud
ja kuivatatud toidus ning nendes toitudes, mis on kasvatatud kõrge keskkonnasaaste
(PAH) tingimustes, nt kala ja kalatoodete puhul, mis võivad saastuda laevade
õlileketest tingitult....

...Toidust analüüsitakse järgmisi PAH-e:
• benso(a)püreen
• besno(a)fluoreen
• bens(a)antratseen
• tsükolepentapüreen
• krüseen
• 5-metüülkrüseen
• benso(b)fluoranteen
• benso(k)fluoranteen
• benso(j)fluoranteen
• indeno(1,2,3-c,d)püreen
• dibenso(a,h)antratseen
• benso(g,h,i)perüleen
• dibenso(a,l)püreen
• dibenso(a,e)püreen
• dibenso(a,h)püreen
• dibenso(a,i)püreen

https://pta.agri.ee/media/2597/download
PAH-ide tekkel mängivad rolli mitmed tegurid. Kuna iga suitsuahi on erinev, tuleb käitlejal läheneda suitsuahjule individuaalselt. Liha valmistamisel nii suitsuahjus kui ka suitsusaunas tuleb mõelda läbi järgmised tegurid:

1. Otsese traditsioonilise suitsutamise asendamine kaudse suitsu genereerimisega. Kaudsel suitsutamisel genereeritakse suits ühes kambris, kust juhitakse läbi filtrite toiduga varustatud kambrisse. Sel moel ei puutu toit otseselt suitsuga kokku, suitsutustingimused on täpselt kontrollitud ja PAH-ide sisaldust saab märgatavalt vähendada.
2. Toidu katmine riidega või mittesöödava kestaga. PAH-id tekivad suitsuaurus ning ladestuvad toote pinnale. Tekitades suitsu ja toidu vahele füüsilise barjääri, saab PAH-i ülekandumist toitu vältida.
3. Suitsu genereerimise temperatuuri alandamine. Kõrgematel temperatuuridel suureneb PAH-i teke märgatavalt. On täheldatud, et temperatuuridel üle 400°C on PAH-ide teke vältimatu.
4. Suitsutamise kestuse vähendamine. Mida kauem suitsutamine aset leiab, seda rohkem on aega PAH-ide toitu ladestumiseks.
5. Puidu valik. Eelistada tuleks vaigu- ja koorevabasid puitusid. Kõige vähem tekib PAH-e kõva puidu, nagu lepa, tamme, kase ja kirsi, kasutamisel. Suitsutamiseks ei sobi vaigused ja pehmed puidud, nagu kuusk ja mänd.
6. Ahju regulaarne puhastamine. Värskelt puhastatud ahjus on PAH-ide sisaldused madalamad, kuid hooaja kestel, kui suitsutusahju regulaarselt ei puhastata, hakkavad need tõusma. Seetõttu on oluline ahju regulaarselt puhastada, et eemaldada tekkinud nõgi.
7. Vali suitsutamiseks madalama rasvasisaldusega tooted. PAH-id on rasvlahustuvad ning seetõttu ladestuvad just suure rasvasisaldusega toodetesse. Samuti soodustab rasv PAH-ide difundeerumist pindmisest kihist sisemisse.
8. Vali suitsutamiseks suuremad kalad ja lihatükid. Kuna PAH-id ladestuvad eelkõige pindmisesse kihti, saab suurte kalade söömiseks kõlbmatu nahaga eemaldatud ka suurem kogus kantserogeeni, seevastu väikseid kalu süüakse tervikuna. Samuti on väiksemate toodete puhul ruumala ja pinna suhe suurem, mistõttu massi kohta on rohkem pinda, mis on PAH-idele eksponeeritud.
9. Toidu paigutamine kuumusallikast kaugemale. Jälgi, et toit ei paikneks otse kütteallika kohal ja et rasv ei tilguks otse koldele.

https://pta.agri.ee/uudised/suitsutatud ... d-uhendeid
Polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud toidus ja nende vähendamise võimalused
https://agri.ee/polutsuklilised-aromaat ... voimalused

*

See PAH teema on ja oli aktuaalne peamiselt isetegijate ja igasuguste väiketootjate puhul. Vähemalt suuremates lihatööstustes (ja kalatööstustes ja piimatööstustes jne) oli ennemuiste tootmine igatepidi pideva kontrolli all.

Uues RLK-s näiteks (siis, kui nad veel naturaalse lepasuitsuga suitsutasid) oli oma labor (no eks see labor on vast ka nüüd seal mingisugune ikka olemas, aga kõvasti väiksem ja vähema tööjõuga säästurežiimil), kus töötasid pädevad laborandid. Pidevalt võeti tootepartiidest proove ja tehti neile iga päev laboriuuringuid. Lisaks oma enda laborile käisid pisteliselt proove võtmas (või oli kohustus kombinaadist neile tooteid testimiseks saata) ka riiklikud institutsioonid (Sanitaarepidemioloogia jaam, Põllumajandusamet jne). Tehniliselt olid seadmed pidevalt nõuetekohaselt seadistatud, hooldatud ja puhastatud. Kasutatav puit (laast) vastas kehtestatud nõuetele. Tehnoloogiad olid vastavalt välja töötatud (nt täissuitsuvorstil, mis pidi kauem suitsuahjus olema, kasutati teistsugust vorstikesta jms nüansid). Seega tootmisest väljusid igasugustele kehtestatud ohututele piirnormidele vastavad tooted.

Naturaalsel suitsutamisel oli lisaks ka täiendav säilitusaega pikendav toime, mida nn "suitsutuspreparaatidel" ei ole.

Tänane "täissuitsuvorst". Näide.
Suitsujuustu täissuitsuvorst, MAKS&MOORITS, 240 g

Tootekirjeldus:
Ehedas lepasuitsus valminud klassikaline täissuitsuvorst, millele annab isikupärase meki maitserohke ja suuretükiline suitsujuust. Sea- ja veiselihast täissuitsuvorst sobib hästi nii võileivale, snäkiks kui ka mitmesugustesse roogadesse.

Koostis:
sealiha (66%), veiseliha (22%), suitsuJUUST (10%), sool, tärklis, taimne kiud, stabilisaator E450, suhkur, happesuse regulaator E575, lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat, pärmiekstrakt), vürtsid ja maitsetaimed (sh SINEP), antioksüdant E316, hemoglobiin, säilitusaine E250. Vorstikest ei ole söödav!

https://www.selver.ee/suitsujuustu-tais ... rits-240-g
Tamula täissuitsuvorst

Koostisosad: sealiha (42%), kanalihamass (26%), vesi, seakamar, seapekk, tärklis, sool, vadakupulber (sh laktoos), taimne kiud, maitsetaimede ja vürtside segu (sh sinep), hemoglobiin, stabilisaatorid E450, E451, dekstroos, antioksüdant E316, happesuse regulaator E575, lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), toiduvärv paprikaekstrakt, pärmiekstrakt, säilitusaine E250

https://woro.ee/toode/moskva-taissuitsuvorst-350g/
Asi on rahas, nagu ikka.
Potisepp märkis, et kui Euroopa Komisjon suitsutuspreparaatide kasutuslube ei pikenda, nõuab see näiteks Maag Grupilt miljonitesse eurodesse ulatuvaid kulusid. Lihtsustatult tuleks preparaatide kasutamise asemel minna tagasi nii-öelda päris suitsutamise juurde.

Maag Grupile kuuluvad muu hulgas Rakvere lihatööstuse, Rannarootsi lihatööstuse ja Talleggi kaubamärgid.....

....Regionaalministeeriumile saadetud kirjas märkisid toiduainetööstuste liit ning põllumajandus- ja kaubanduskoda, et suitsutuspreparaatide kohene keelustamine kõrvaldab turult mitmed AS-i Maag toodetavad viinerid, sardellid ja grillvorstid.
https://www.err.ee/1609278603/varske-oh ... sed-tooted
...ja siis sealt ka mulle üks arusaamatu väide/lause/karjatus:
"Koos tootmisliini ja vedelsuitsul töötavate suitsutusahjude seiskamisega kaotaks töö kuni 100 töötajat," seisab kirjas.
Miks peaks kogu tootmisliini sulgema? Tuleks lihtsalt tagasi minna algse naturaalse suitsutamise lahenduse juurde. Kas nad tahavad öelda, et siis kui naturaalselt suitsutamiselt mindi üle preparaatide kasutamisele, sai LISAtööd kuni 100 töötajat / lisandus tootmisliinile 100 töötajat, kes nüüd tuleks lahti lasta... :lol: :twisted:

Enamus tootmisliinist on sama, välja arvatud siis naturaalsete suitsuahjude asemel mingid "vedelsuitsul töötavad suitsutusahjud" (vot see on küll imeasi, millest mina midagi ei tea ja võin vaid ette kujutada). Tootmisliini 100-st töötajast vbl neli-kuus.. no OK KÜMME... on seotud nende "vedelsuitsul töötavate suitsutusahjudega"... samas oleks neil kõigil töö olemas ka tavaliste suitsuahjude korral.

Ma ei tea, kustmaalt nad oma "tootmisliini" algust loevad, kas tapamajast, lihalõikusest, kuterdamisest, või vorstipritsimisest või singisoolamisest alates...
Kui kuterdamisest, pritsimisest ja soolamisest (või ka tapamajast või lihalõikusest), siis kuni suitsuahjudeni ja alates toote suitsuahjust väljasõitmisest pakkimiseni on nn "tootmisliin" ja tööliste arv sama mõlema lahenduse puhul. Küll aga lisaks kulutusi (ja annaks töökohti juurde) vastavate laborantide lisatöö, naturaalse puidulaastu ostmine ning naturaalse suitsuga suitsuahjude veidi suurema töömahuga pesu/hooldus/spetsialisti(de) vajadus.


Varemalt olen põgusalt sellel teemalt siin milnetis kirjutanud:
viewtopic.php?p=498369#p498369
viewtopic.php?p=457478#p457478
viewtopic.php?p=567743#p567743

NB! Isiklik arvamus!

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 10:42
Postitas Some
klemm kirjutas: 08 Mai, 2024 9:30 Meie head liha te kahjuks ei saa kunagi proovida, peate lihtsalt mind uskuma. Seadused ei luba isegi külalistele pakkuda.
Aga mune kiidavad kõik ja neid saab.
Nt. reedel olen 17-19 Laulasmaal :)
Laulasmaa OTT-i püsikülastajana ma vist tuvastasin sind. Märksõnaks - vutt?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 11:50
Postitas AndresTy
Kapten Trumm kirjutas: 08 Mai, 2024 8:48 Kui keskmine tarbija on piisavalt idioot, et suure vaimustusega osta "kanalihamassist" tehtud odavat vorsti, siis miks mitte lollidelt raha ära võtta?
Ja milles väljenduvad kanalihamassi sedavõrd halvad/kahjulikud küljed, et seda sööb ja ostab ainult idioot?
klemm kirjutas: 08 Mai, 2024 9:30 Kana liha muidu inimese toidu sisse ei panda. Ainult broilerit süüakse. Kuigi vahepeal kahtlustati, et talleg vist olla äkki pannud.
Oot-oot! Kas see on mingi eriti peen iroonia?
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 07 Mai, 2024 20:42 Kes sai aru, see sai. Ei pea ma siin kellegile tõestama lihtsaid asju mida on võimalik kõigil ise näha ja kuulda. Ei ole vaja siin suuri teadmisi selleks. Põhiline sai minu poolt öeldud.
T.
Retoorika läheb juba üpris müstiliseks ja umbmääraseks kätte ära. Ikka vägagi "omapeagamõtleja", keda Toompeal paaniliselt kardetakse :D

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 12:09
Postitas TALUPOEG TALUJA
Oma peaga mõtlejaid kardetakse, kas Sa pole sellest veel aru saanud? :mrgreen:
Väike näide veel:
Põldu pritsitakse enne saagi koristust umbrohu vastu. Mõne nädala pärast sõidab kombain üle ja koristab vilja. Vili siis kas jahvatatakse loomasöödaks või toiduks. No ma ei usu seda, et sinna viljatera peale midagi kinni ei jää. See kõik rändab meile mingi aja pärast suhu. Kas siis läbi loomade kere lastud kujul või otse. No ja siis ma järjekordselt mõtlen oma peaga, et see asi on natuke kaka. :mrgreen:
PS. Ja muidugi vahepeal pritsitakse ja väetatakse ka....kui vili kasvab. Ja Viagrat antakse ka, kui kõrs lonti vajub. :mrgreen:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 12:10
Postitas Kriku
TALUPOEG TALUJA kirjutas: 08 Mai, 2024 12:09Põldu pritsitakse enne saagi koristust umbrohu vastu.
Miks?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 08 Mai, 2024 12:13
Postitas TALUPOEG TALUJA
Umbrohu vastu Roundupiga. Vähemalt varemalt tehti. Sai isegi tehtud.
T.