Fuchs kirjutas: ↑10 Mär, 2023 16:08
Küsijale soovitaks kindlasti õlitemperatuuri kell panna autole, kui sul seal osakonnas temperatuurid juba üle 130 käivad, siis 10w40 õliga teeb mootor üsna varsti kolla-kolla. Racing oludesse võiks 10W60 õli panna küll, tükki see ära ei võta. Mootor tuleks selle õliga aga kindlasti enne täisgaasiga sõitma minemist töötemperatuurile soojendada (jällegi vaja õli temp kella).
Mina panin "sihtotstarbelisele" autole kolm kella, veetemperatuur (armatuuris olev on illustratiivset laadi), õlitemperatuur ja õlisurve. Seejuures kõik mehhaanilised kellad (oh seda massohhismi nende paigaldamisega).
Paarutamise kogemustest. Et jahutus on antud automobiilil OK, veetemperatuur püsib rangelt ettenähtud 82 kraadi, kui ventika viskosidur korras on. Ka 30 kraadiga liiklusummikus. Mis aga alamõõduline on, on õliradiaator (antud autol veel on). Kahe ringrajaringi järel näitab õli temperatuur 120-130 kraadi ja see pole ok. Kuigi antud autol on tehase spoilerdus koos spetsjomm õhuavaga ka õliradikale. Õliradikas käib seal termostaadi abil.
Ja mõnikord inimesed ei loe käsiraamatut. Olin pikki aastaid õndsas teadmises, et 80ndate BMW 6-sil mootorile on 10W-40 poolsünt OK. Vahetasin rangelt 10tkm takka. Hiljem, kui ma sain netist endale selle kasutaja käsiraamatu pdf-is, selgus, et nendel mootoritel sobib 10W-40 siis, kui õhutemperatuur ei ületa 15 kraadi. Ehk Lapimaa oludes. Kooliraha seisnes selles, et umbes 100tkm peale saalede vahetamist kadus mootoril õlirõhk kahtlaselt madalaks ja mootori lahtivõtmisel paistis saaledest juba pronks. Uute saaledega sain küll mootori korda, aga tempel mällu jäi kah - loe käsiraamatut
Hiljem olen kasutanud siis 50 "ülemist", kas 10W-50 või 20W-50. Viimasega võib muidugi sõita ainult suvel, sest miinuskraadidega on see lootusetult paks. Ja kuna viimane on mineraal, siis seda ikka peale mootori remonti sissetöötamiseks, sest sünteetilist ei või remondi järel kasutada, kuna ei teki normaalset sissetöötamist.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.