255. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Juun, 2024 20:02
Postitas paadikapten
Madis Reivik kirjutas: 21 Juun, 2024 20:47 Prügisöömise kultuse preestrinna ?

Julgeolekuoht oleks hoopis see kui "vaestele" sööta riknenud toitu. Üleüldse see "toidupäästmise" teema tuleks pihtide vahele võtta enne kui keegi vedru välja viskab.
Olen veidi näinud Tartu vabatahtlike toidujagamise tagupoolt. Njah, kadus ära idee vajadusel toidukappe kasutada. Tookord oli selles ahelas vaimupuudega inimesi, kellele ei ole õnnestunud õpetada hügieeni. Käsi ei pestud kunagi, toitu maitsti enne edasiandmist oma näppudega, riknevaid asju hoiti toasoojas. Mõtlesingi, et ei imesta üldse, kui keegi end surnuks situb. Missugune olukord seal praegu on, ei ole teada.
Üks huvitav nähtus Tartu toidujagamises on veel selline, et Facebooki gruppi jälgitakse 24/7. Niikui kasvõi öösel kell 3 mõnesse kappi miskit läheb ja gruppi teade tuleb, lennatakse kohale. Ka pilgeni täis pandud kapp viiakse tühjaks poole tunniga. Osa inimesi tassib sealt toitu autode ja tohutute kottidega. Pole teada, kuhu nende poolt minema viidud kraam läheb. Rahva hulgas liigub info, et osa sellest müüakse turul.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 24 Juun, 2024 10:57
Postitas Väino
EPL-i artikli vabas osas ei ole näha, millises seisus on see äravisatav toit. Kui on värske, siis milles asi? Kas portsud liiga suured või arvestatakse reaalsusest rohkemate sööjatega? Kui riknenud, siis möödalask hoiutingimustes või säilitusajas. Eeldades, et sõdur sööb kaitseeelarvest, on see osa meie puuduolevast laskemoonast. Punaarmees teenides oleksin olukorraga väga rahul.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 24 Juun, 2024 11:56
Postitas Madis Reivik
Hull lugu ka selles et "ökokommuunid" koosnevad tihti noorematest inimestest ja seal on ilmselt ka lapseootel naisi.
Toidumürgitus sellises seisundis võib väga halvasti lõppeda.
Eriline müstika seisneb selles et mingid "idufirmad" on tekkinud "toidupäästmise" sektorisse.

Mis puudutab sõjaväeosas ülejäävat toitu siis raiskamist saaks hinnata protsentuaalselt. Teed tuhandele süüa ja iga päev läheb 100kg komposti.. see oleks <10%.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 24 Juun, 2024 12:27
Postitas Väino
Saaks. Aga suur vahe on, kas 10% raisatakse jao või rügemendi sööklas. Planeerimisel ei ole mõtet juuksekarva poolitada, kuid jämedat palki saab päris mitmeks jagada.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 24 Juun, 2024 13:50
Postitas Fucs
Manurhin kirjutas: 22 Juun, 2024 16:36
Fucs kirjutas: 21 Juun, 2024 20:49 Sattus kätte selline asi

Sisu näeb välja ja maitseb umbestäpselt samamoodi, nagu need Poola Pikoki selihakonservid.
Hea.
Kust sellist saab? Vähemalt on ausalt ära öeldud, et kodusea liha. Muidu, kui jutt on sealihast, meeldib mulle alati nalja visata, et mis sea liha? Mets-, meri-, okas- või tüügassiga? :mrgreen:
https://taluturg.ee/product-category/lihatooted/

Sealihakonserv
https://taluturg.ee/product/kodusea-kon ... 0g-meatme/
Põdralihakonserv
https://taluturg.ee/product/podraliha-k ... 0g-meatme/
Veiselihakonserv
https://taluturg.ee/product/veiseliha-k ... 0g-meatme/
Väino kirjutas: 24 Juun, 2024 10:57 EPL-i artikli vabas osas ei ole näha, millises seisus on see äravisatav toit. Kui on värske, siis milles asi? Kas portsud liiga suured või arvestatakse reaalsusest rohkemate sööjatega? Kui riknenud, siis möödalask hoiutingimustes või säilitusajas. Eeldades, et sõdur sööb kaitseeelarvest, on see osa meie puuduolevast laskemoonast. Punaarmees teenides oleksin olukorraga väga rahul.
Käinuna ja näinuna ARVAN, et tegemist on lihtsalt kõrgendatud standarditega liitlaste toitlustamisega + toitlustus "buffet" süsteemis, kus kõike peab olema pigem rohkem kui, et saab otsa või ei jagu. Kuna seal on, lisaks sõdurisööklale veel "iga nurga peal" lisatoitlustuskohad, kust saab igasugust head ja paremat raha eest, siis mugitakse (ARVAN, et peamiselt liitlased) heast ja paremast omal sööklaväliselt kõht täis ja sööklas kui üldse midagi võetakse, siis sorgitakse seal natuke aega kahvliga ja "pool" läbisorgitust jääb taldrikutele/viiakse tagasi.

Nii palju kui mina tean (aga ma ei tea midagi), siis vähemalt meie sõdurid peavad ennast n.ö. "söömisele varakult regama", et sinuga arvestataks. Kuidas liitlastel see "regamine" käib ja kas üldse käib, seda ma ei tea. Liitlastel on seal n.ö. omaette söökla/söögisaal, oma kokad ja VIST ka mingis osas eraldi menüü? (punane sissepääs), meie meestel "omaette söökla" ehk söögisaal (kollane sissepääs) + siis keskmine sinise sissepääsuga söögisaal on mõeldud kõikidele ühiselt kasutamiseks... ja ARVAN (kohvipaks rääkis minuga), et põhiline "ülejääk" tuleb ilmselt sealt punase sissepääsuga söögisaalist...

* Punaarmeega ja seal pakutud parashade (sünonüüm nr.2), leivakoorikute ning kogustega pole seal absoluutselt mittemidagi võrrelda :mrgreen:
Tapa sööklat võid võrrelda mõne hotelli vms majutusasutuse või kruiisilaeva buffe "Rootsi laudadega"
Punaarmee stolovaja on selle kõrval nagu mälestused "Siberisse asumisele saatmisest".... :twisted:

https://www.kaitseinvesteeringud.ee/soo ... aitsevagi/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 11:17
Postitas Kapten Trumm
Sattusin hea konservi otsa eelmine nädal Lidli poes. Ma tavaliselt sealt ei osta, aga otsustasin proovida, umbes 400 g purk nimega "English Gouljash", mis tegelikult osutus suure lihasisaldusega sealihakonserviks, täitsa liha värvi ka seest. Hind oli tol nädalal soodukas, kas 2,95 või midagi sellist.

Ma pole suurem asi kulinaariaterminite tundja, vanasti oli guljash selline tummisem lihakaste.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 11:23
Postitas Kapten Trumm
Nii palju kui mina tean (aga ma ei tea midagi), siis vähemalt meie sõdurid peavad ennast n.ö. "söömisele varakult regama", et sinuga arvestataks. Kuidas liitlastel see "regamine" käib ja kas üldse käib, seda ma ei tea. Liitlastel on seal n.ö. omaette söökla/söögisaal, oma kokad ja VIST ka mingis osas eraldi menüü? (punane sissepääs), meie meestel "omaette söökla" ehk söögisaal (kollane sissepääs) + siis keskmine sinise sissepääsuga söögisaal on mõeldud kõikidele ühiselt kasutamiseks... ja ARVAN (kohvipaks rääkis minuga), et põhiline "ülejääk" tuleb ilmselt sealt punase sissepääsuga söögisaalist...
Käisin Tapa linnaku sööklas umbes kuu aega tagasi ja tõesti, liitlastele on eraldi "tsoon" seal. Samas mingit toidu äraviskamise massi ei fikseerinud (tsoonide vahel on klaasist vahesein). Sõdurikodu kohvik, mis asub seal söökla lähedal, oli muidugi päevasel ajal suht tühi ja ainult mõned britid käisid seal kokakoolat ostmas.

EKV sööklad muide ületavad Soome omi päris veenvalt. Isegi või valiku aluseks võtta "võllide" söökla, mis Soomes on ajateenijatest täitsa eraldi (meil sellist anakronismi pole). Põhjuseks pidi olema üleminek toitlustusteenuse osutajale mõned head aastad tagasi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 13:19
Postitas Kriku
Kapten Trumm kirjutas: 25 Juun, 2024 11:17 Sattusin hea konservi otsa eelmine nädal Lidli poes. Ma tavaliselt sealt ei osta, aga otsustasin proovida, umbes 400 g purk nimega "English Gouljash", mis tegelikult osutus suure lihasisaldusega sealihakonserviks, täitsa liha värvi ka seest. Hind oli tol nädalal soodukas, kas 2,95 või midagi sellist.

Ma pole suurem asi kulinaariaterminite tundja, vanasti oli guljash selline tummisem lihakaste.
See tähendab ka eri keeltes natuke eri asju. Ungaris näiteks on olemas ka selline asi nagu guljašš-supp. Tänaval kausiga müüakse, hea võimalus ruttu ja odavalt söönuks saada.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 13:29
Postitas MeelisV
nimi ei riku toitu kui toit hea ja toitev on - võiks öelda

olen saanud euroopas erinevates riikides menüüst seda goulash´i nimelist toitu tellides täiesti erinevaid tooteid

https://en.wikipedia.org/wiki/Goulash

aga kas ta nüüd selline lihakonserv peaks olema ma ei teagi :dont_know:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 14:05
Postitas AMvA
Kriku kirjutas: 25 Juun, 2024 13:19
Kapten Trumm kirjutas: 25 Juun, 2024 11:17 Sattusin hea konservi otsa eelmine nädal Lidli poes. Ma tavaliselt sealt ei osta, aga otsustasin proovida, umbes 400 g purk nimega "English Gouljash", mis tegelikult osutus suure lihasisaldusega sealihakonserviks, täitsa liha värvi ka seest. Hind oli tol nädalal soodukas, kas 2,95 või midagi sellist.

Ma pole suurem asi kulinaariaterminite tundja, vanasti oli guljash selline tummisem lihakaste.
See tähendab ka eri keeltes natuke eri asju. Ungaris näiteks on olemas ka selline asi nagu guljašš-supp. Tänaval kausiga müüakse, hea võimalus ruttu ja odavalt söönuks saada.
Originaalis on guljash elik goulash supp. Meil on ta muundunud praeks

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 15:36
Postitas MeelisV
et wiki pole jumalasõna ma tean aga siiski eelviidatud artikkel tundub asine olevat
seal on sellest supi ja hautise ajaloost pikemalt räägitud
tasub lugeda

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 19:43
Postitas parkija
Kunagi oli Tallinnas kohas mida rohkem teatakse kui kurvi kohvik mingil ajal ungari restoran või söögisaal , läksime siis semuga ungari guljašši sööma , minu imestuseks oli see hapukapsaga , oli see ungari retsept või kohalik looming , ei tea , aga selline seik on meeles .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juun, 2024 20:00
Postitas AMvA
parkija kirjutas: 25 Juun, 2024 19:43 Kunagi oli Tallinnas kohas mida rohkem teatakse kui kurvi kohvik mingil ajal ungari restoran või söögisaal , läksime siis semuga ungari guljašši sööma , minu imestuseks oli see hapukapsaga , oli see ungari retsept või kohalik looming , ei tea , aga selline seik on meeles .
Hapukapsaga on szegedi gulash

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Juun, 2024 10:26
Postitas Lemet
Kunagi oli Tallinnas kohas mida rohkem teatakse kui kurvi kohvik mingil ajal ungari restoran või söögisaal ,
Kapten Tenkeš oli koha nimi, IMHO läks lõplikult hingusele Tallinna linna jabura liiklus- ja parkimiskorralduse tõttu.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Juul, 2024 23:41
Postitas zkaff
KOOREKOMM?
see on nimetus kuis mina mäletan. Aga, kuidas teha?
Tehti enamasti ahjuplaadi peale ja siis lõigati lahti (või mitte, otse lusikaga).

Koor, suhkur, mida veel ? Ja mis vahekorras ja kuidas?