Ma ei usu, et neid Danasid sellise hinnaga jagataks kui need täiesti töökorras torud oleksid. Pealegi on liikursuurtüki puhul oluline ka alusvankri töökorras olek. selles on põhjust igati kahelda sellise vana rimaka puhul. Ära saa minust valesti aru. Mul poleks midagi sellise tehingu vastu aga minu elukogemus näitab, et kui miski paistab olevat liiga ilus, et tõsi olla, siis ta reeglina seda ka on.hummel kirjutas: Raske uskuda, et Danadel on kõik rauad siledaks lastud. Loomulikult tuleb vaadata enne ostu erinevaid asju, kui hankima hakata, kuid võimalus saada täiesti rahuldavad relvad kättesaadava hinna eest jääb alles. Relvadel on olemas passid, mis annavad omajagu infot. Siis vaatab ja otsustab. Ega keegi miljoneid niisama vast letti ei tao.
Miks 5 mil ja mitte näiteks 7? Minu arust on suurtükiväe puhul oluline ainult üks parameeter: Mitu kilo lõhkeainet suudab toru vastasele täpselt kaela pilduda lahinguolukorras sooritades sealjuures vastutuld vältivaid manöövreid. Siis saab toru hinna jagada nende kilode arvuga ja saab kätte ühe ühiku hinna. Ma millegipärast arvan, et suure laskeulatusega moodsatel suurtükkidel on see arv märksa suurem. Ega siis lääne sõjaväelased mingid majanduslikud lambapead ei ole. Toon siin ka sellise argumendi, et moodsa 52 kaliibrise toru laskeulatus (laias laastus 40 km) on küll kaks korda suurem kui Danal (ca. 20 km), kuid 45 kraadise laskesektori korral on lastav pindala moodsal torul 6 (loe: KUUS) korda suurem. Moodne toru peab sealjuures ümber paiknema vaid pool km, et vältida vastase tule alla jäämist. Dana peab suhteliselt tihedalt vahetama positsioone üsna suures ulatuses. Positsioone vahetades jällegi lasta ei saa ju.hummel kirjutas: Ma arvan, et kui räägime siin suurtükiväe arendamisest, siis see ühe relvasüsteemi hind peaks jääma miski 5 milj kanti ja pataljoni koguhind koos kõige vajalikuga max 250 milj kanti.
Lisaks raketiheitjad.
Ka moodsaid ratastel variante on üsna hoolega. Näiteks:hummel kirjutas: Ja viimane kord - igasuguse suurtükiväe roomiktehnika võib minu poolt postitustes nimetet põhjustel esialgu rahulikult unustada. Kompaniile IFV-dele on lihtsam harjutusala leida, kui patareile SPG-dele. Mis kasu osta roomikliikurid, kui nendega õppusi praktiliselt kusagil teha ei saa. Meil on raskusi isegi järelveetavatega normaalseteks õppusteks tingimustele vastavaid alasid leida (siiani pole vist leidunudki). Niisama ümber platsi sõita ja idiooti mängida - ei.
See ON reaalsus.
Üks variant on - riigikord peab muutuma. Sõja korral ka lihtne, aga siis juba hilja õppida või mis?
Serblaste tehtud Nora B-52 155mm versioon (52 kaliibrit, ratastel, 28 tonni)
Juutide SPWH 2052 (45/52 kaliibrit, ratastel, 18 tonni)
Juutide Atmos 2000 (39/45/52 kaliibrit, ratastel, 18 tonni)
Prantslaste Caesar (52 kaliibrit, ratastel, 22 tonni)
Kogu maaväe relvahankeid tuleb ikkagi vaadata sellest vaatevinklist, kuidas need aitavad potentsiaalset vaenutegevust tõrjuda. Mingit mõtet ei ole klammerduda üksuste olemasolevatesse struktuuridesse. Struktuurid on palju lihtsamini ümber ehitatavad kui relvasüsteemid. Asju tuleb ikkagi vaadata sellises järjekorras:hummel kirjutas: Kui võtaks maaväe hanked kokku, siis ei oleks mõtet hakata kirjutama kohe, et ostame X mürske X raha eest jms. Jagaks ikkagi üksuse ja väeliigi põhiselt ning siis saame teada, palju üldse kulutada saaks.
1. Milline on potentsiaalne vaenutegevus
2. Milliseid tööriistu on meil vaja sellise vaenutegevuse tõrjumiseks
3. Millised tööriistad saame me niisama ja mis on meil olemas
4. Millised tööriistad tuleb hankida
5. Milline peab olema KV struktuur selleks, et vaenutegevust valitud tööriistadega edukalt tõrjuda
Millega sellised kogused on põhjendatud?hummel kirjutas: Maaväest.
Jalaväele vaja 1 brigaadi osa = näit 150 soomustransportööri, 50 milanit, 30 miinipildujat, raadioid (neid vaja kõigile relvaliikidele ja on uipu kallid), teatav hulk veokaid ja maastureid. Miljard?
Suurtükiväele vaja 1 (iseliikuvate) pataljon = 24 haubitsat, kümneid veokaid, hulk maastureid, siis veel raketiheitjate pataljon kogu koluga. 500+ milj (kui just Danasid ja RM-70 ei osta)?
Soomusväele vaja pataljon IFV -sid, pataljon MBT-sid. Kokku u 40-45 IFV-d, u 35 MBT-d, siis 2 sillatanki, 3 evak tanki, 2 pion tanki, 3-4 õt-kompleksi. Miljard?
Pioneeriväele vaja 1 pataljon = lugematu arv koppasid, laadureid, kallureid ja muid asju.
Õhutõrjele vaja õhutõrjepataljon...
Tagalaüksustele vaja samuti pataljoni jagu tugitehnikat.
Infra arenduseks vaja 5+ kasarmut kohe, töökodasid ja värke. 250+ milj.
Järgmiseks Õhuvägi
...
Et siis iga hangetelt kokku hoitud miljon-kümme on hinnas. Kust see rahakoorem kõik võetakse?
Ok, 150 transportöörist saan ma aru. Aga.
Kommunikatsioonivahendite hange on ju käimas nii, et raadio teema peaks olema lahendatud.
Milliseid miinipildujaid ja miks 30? Olemasolevate asendamiseks või lisaks olemasolevatele? 80 või 120-sed
Veokad ja maasturid nüüd küll mingi tohutu kulu ei ole. Pealegi ei vaja KV veokaid kogu sõjaaja varu jagu vaid asjad tuleb korraldada nii nagu Soomes - et oleks olemas legaalne alus eraomandi ajutiseks sõjaväe kasutusse võtmiseks sõja ajal koos juhiga.
Millise taktikalise eelise annavad meile 50 täiendavat Milanit? Rohkem mehi rakettidega võsasse? Minu arvates tuleks ikkagi edaspidi panna TT relvade puhul rõhk kaudtulele. Eriti arvestades mobiliseeritava kontoriroti julgust tankiga (mida ta elus näinud pole) silmitsi seista. selles suhtes saab aidata vaid Eurospike. Või Strix. Või 155mm tark TT moon.
Miks on vaja iseliikuvaid terve pataljon. Minu ettekujutus sõjaaja operatsioonidest oleks selline, et iseliikuvad hoolitsevad patareivastase tule eest ning järelveetavad tegelevad muude sihtmärkidega. Patareivastase tule maha surumise jaoks on vajalik ka suure laskeulatusega raketiheitjad.
Mingitel Gradide analoogidel ma küll väga suurt rolli ei näe. Eriti arvestades, et kogupaukude lähtekoha määramiseks on venelastel väga head vahendid. Pigem hangiks järelveetavaid 155mm torusid juurde.
Soomusväe koosseisu osas nõus, kuid kogusummas ei tohiks miljardit küll kuidagi välja vedada.
Pioneeriväe kopad/laadurid jms. - milleks? Neid on ehitusettevõtetel sadu! Isegi väljaõppe otstarbel saab neilt teenust sisse osta selmet hankida riistvara kusagile platsile roostetama.
Kasarmute ehitamisega ootaks. Töökodadega tuleb liikuda edasi nii palju kui neid hädasti vaja.