267. leht 323-st

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 15:15
Postitas davidsoniharald
No akf OLAVI alustabki siis juttu:"Üks kord juhtus minuga Ameerikas selline lugu...". Selle loo peale siis teeb iga mees ise omad järeldused. Sa aga hoopis esitasid väite, et nii just Ameerikas ongi! Vaks vahet, eks ole ju?

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 15:23
Postitas vanahalb
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 14:53
Konkreetne juhtum oli ühes järjekordses tavalises restoranis ja ju siis nemad ei tea, et mida "keskmine ameeriklane" sööb.

(Muide Tais ei maksa potato't eritellimusel tellida, sest see võib hinda küsimata ootamatult kalliks osutuda ja sama on Argentiinas hapukoorega.)
Mingine täitsa suvaline netist leitud Usa kogupere-restoran oma menüüga :
http://www.usafamilyrestaurant.com/fullmenu.html

No sealiha põhimõtteliselt on - peekonit antakse ette ja mingid pihvid.
Hamburger on küll ikka traditsiooniliselt veiselihaga kuid see on traditsioon . Mitte kartus omale pasatõbi hankida.
See konkreetne juhtum võis olla mingis konkreetses restoranis mis ei osanud sealiha valmistada või osariigis kus on aegade algusest veiseliha söödud.
Sealsamas hapukoorepuuduses vaevlevas Argentiinaski on sealiha leidmine keeruline sest eluaeg on veiseliha söödud ja keegi ei oskakski seaga midagi tarka peale hakata. Eesti Argentiina restorani menüü : https://argentiina.ee/menuu/ : Ma ei tea kas need seakoodid on sinna tallinnlaste tungival nõudmisel lisatud?

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 15:59
Postitas Drax
Ka eespool lingitud artikli kohaselt kergitab sealiha USAs esikohale eelkõige hommikupeekon. Eks see ole meie omapära, et eelkõige tähendab liha meile sealiha ja head veiseliha orgunnitakse grillipidudele harva.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 16:25
Postitas OLAVI
davidsoniharald kirjutas: 03 Nov, 2024 15:15 No akf OLAVI alustabki siis juttu:"Üks kord juhtus minuga Ameerikas selline lugu...". Selle loo peale siis teeb iga mees ise omad järeldused. ...
Tegelikult juhtus korduvalt aga mis sest pikalt jahuda, kui varasemasgi arutelus nähtuvalt ei ole enamusel üheselt selge, et mis asi on eestikeelne "peekon". (Ajalooliselt ja tänapäeval.)

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 17:56
Postitas vanahalb
"peekon" on sealiha . Ükskõik kas siis mõeldakse selle all sea tõugu või sealiha tükki või valmistamisviisi.

Ei vaidle üldse vastu et USAs võib olla piirkondi kus restoranis on esimene eelistus veiseliha. Juba ajalooliselt on niimoodi sest kesse preerias sigu kasvatab? Sealsetes saksa söögimajades saab aga kindlasti sealiha ja ka hiinlased panevad seda oma tänavatoidu hulka.

Samamoodi võidakse Eesti restoranides silmi pööritada kui keegi küsib lambaliha. Seda ei ole standardvarustuses ja kokk ei viitsi õieti ja kui isegi saaks siis manitsetakse et külma vett peale ei jooks. Rasv hangub kõhtu ära ja siis on laibakotis kojuminek. Ükski normaalne inimene ei telli lambaliha.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 18:04
Postitas davidsoniharald
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 16:25
davidsoniharald kirjutas: 03 Nov, 2024 15:15 No akf OLAVI alustabki siis juttu:"Üks kord juhtus minuga Ameerikas selline lugu...". Selle loo peale siis teeb iga mees ise omad järeldused. ...
Tegelikult juhtus korduvalt aga mis sest pikalt jahuda, kui varasemasgi arutelus nähtuvalt ei ole enamusel üheselt selge, et mis asi on eestikeelne "peekon". (Ajalooliselt ja tänapäeval.)


A ei no siis muidugi ei ole mõtet siin pärleid sigade ette loopida.

Peekoni kohta kommentaariks, et see mida akf "peekoniks" nimetab, on inglise peekon. Päris kindlasti on see sõna ja ka standard pärit Suurbritanniast. Te imestaksite, kui palju me oleme üle võtnud asju sealt kultuurist. On isegi kõnekäände, mis ühtivad sõna-sõnalt. Kõik teavad, et polti tuleb pingutada "pooleks ja pool pööret tagasi". Inglise keeles on täpselt sama kõnekäänd. See mis akfi meelest ei ole Eesti keeles peekon, on tegelikult ameerika peekon. Soovitan akfil tulevikus segaduse vältimiseks viidata, mis peekonist jutt käib.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 19:08
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 14:04 Kuna sealiha vajab desinfitseerimiseks kuumtöötlust, siis rahvatervise huvides on kui sealiha pooltoorelt ei söödaks.
Kuna kõrberahval napib kütust isegi lõkke tegemiseks, siis ka nende liha kuumtöötluse traditsioon erineb põhjala rahva omast.

Ka USAs ei pakuta restoranis sealiha ja sealiha tellimise peale küsis kelner, et kas: "Kliendid on ikka täie mõistuse juures ning teavad, et millised terviseriskid sealiha söömisega kaasnevad?".
Ameeriklase pähe ei mahtunud, et miks peaksid "normaalsed inimesed" üldse sealiha süüa tahtma.
Rumal jutt. Pork chop on Ameerikas kõige tavalisem söök.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 19:23
Postitas Madis Reivik
USAs sealiha söömine umbes 2x väiksem kui Eestis
Samas Eestis kanaliha jällegi 2x vähem kui USAs.

Ei saaks öelda et mingi ilge tabu oleks seal see siga.

Samas, veiseliha läheb 2x rohkem kui siga ja 4x rohkem kui meil Eestis.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 19:31
Postitas retti
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 14:04 Kuna sealiha vajab desinfitseerimiseks kuumtöötlust, siis rahvatervise huvides on kui sealiha pooltoorelt ei söödaks.
Mida peaks selle väite all mõistma ?
Mis on desinfitseeritud sealiha ?
Kui akf mõtleb keeritsusstõbe/trihhinelloosi - siis kodusigadel eestis seda ei esine

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 20:24
Postitas Basilio
vanahalb kirjutas: 03 Nov, 2024 17:56 Samamoodi võidakse Eesti restoranides silmi pööritada kui keegi küsib lambaliha. Seda ei ole standardvarustuses ja kokk ei viitsi õieti ja kui isegi saaks siis manitsetakse et külma vett peale ei jooks. Rasv hangub kõhtu ära ja siis on laibakotis kojuminek.
Komplektlõuna rasvasest lambalihast koos jääveega võiks siis kanda uhket nime "Kabelimats". :mrgreen:
Ega seda hangunud rasva miski vägi enam kõhus üles ei sulata jah. Kui siis ainult kunde kähku kööki viia ja kuumale pliidile istuma panna. :wink:

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 21:09
Postitas OLAVI
retti kirjutas: 03 Nov, 2024 19:31
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 14:04 Kuna sealiha vajab desinfitseerimiseks kuumtöötlust, siis rahvatervise huvides on kui sealiha pooltoorelt ei söödaks.
Mida peaks selle väite all mõistma ?
Mis on desinfitseeritud sealiha ?
Kui akf mõtleb keeritsusstõbe/trihhinelloosi - siis kodusigadel eestis seda ei esine
Teema algas moslemitest ja kas eesti on moslemimaa?

Kes on söönud kõrberahva "endale valmistatud liha" (mitte turistile), see peaks saama aru rahvusliku liha kuumtöötlemise regionaalsest erinevusest.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 21:25
Postitas parkija
23 . veebruaril armee ja laevastiku pidupäeval oli laual muu hea ja parema ( heeringafilee näiteks ) kõrval ka sült , me seltskonna ainus usbekk sorkis seda tükki kahvliga , uuris , mis see on ja keeldus söömast , seda , kas ta ka igale madrusele väljamõõdetud piiritusest keeldus , vaat seda ei tea , ei jälginud .

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 22:10
Postitas AMvA
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 21:09
retti kirjutas: 03 Nov, 2024 19:31
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 14:04 Kuna sealiha vajab desinfitseerimiseks kuumtöötlust, siis rahvatervise huvides on kui sealiha pooltoorelt ei söödaks.
Mida peaks selle väite all mõistma ?
Mis on desinfitseeritud sealiha ?
Kui akf mõtleb keeritsusstõbe/trihhinelloosi - siis kodusigadel eestis seda ei esine
Teema algas moslemitest ja kas eesti on moslemimaa?

Kes on söönud kõrberahva "endale valmistatud liha" (mitte turistile), see peaks saama aru rahvusliku liha kuumtöötlemise regionaalsest erinevusest.
Mis see nüüd oli? Sult küsiti desinfitseerimise kohta vist.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 22:59
Postitas vanahalb
parkija kirjutas: 03 Nov, 2024 21:25 23 . veebruaril armee ja laevastiku pidupäeval oli laual muu hea ja parema ( heeringafilee näiteks ) kõrval ka sült , me seltskonna ainus usbekk sorkis seda tükki kahvliga , uuris , mis see on ja keeldus söömast
Nõuka-aegne poesült võis ainuüksi oma välimusega õõva tekitada. Mina seda ka ei söönud.
'Mida see usbekk siis mittepidupäeval sõi? NSV Liidu lõpupoole oli 285 miljonist inimesest muarust ikka 40-60 miljonit moslemid. https://et.wikipedia.org/wiki/Nõukogude ... hvaloendus
Me väeosas oli nende suhtarv suurem , võib-olla pooled ja ei keetnud neile keegi eraldi rokka. Ainuke liha mis toidulaos üldse oli, oligi sealiha. Alternatiiv oli kala mis sigadele polnud kõlvanud. Loomaliha võis kohata vahel konservides ja neid igale vastutulijale ei jagatud. Veiseliha, kana, lammast , hobust ja muid tuntud toiduks kasutatavaid loomi ei nähtud köögis küll kordagi. Kusjuures kokad olid vahetustega , valged ja mustad ja moslemid asjatasid searümpadega nagu oleks sellega lapsest saadik tegelenud.
Ainumas kord kui otsustati et hakkame nüüd elama sõbralikult oli ükskord enne uusaastat. Siis tegid usbekid kõigile pilaffi "nii nagu nende juures tehakse" Minumeelest kasutasid nad siis linnapoest toodud kana kuigi oleks võinud ka köögist sealiha varastada. See oligi ainuke helgem hetk ja uuel aastal peksti teineteist taburettidega uue jõuga.

Re: Sealiha söömise tabu

Postitatud: 03 Nov, 2024 23:36
Postitas OLAVI
AMvA kirjutas: 03 Nov, 2024 22:10
OLAVI kirjutas: 03 Nov, 2024 21:09
retti kirjutas: 03 Nov, 2024 19:31
Mida peaks selle väite all mõistma ?
Mis on desinfitseeritud sealiha ?
Kui akf mõtleb keeritsusstõbe/trihhinelloosi - siis kodusigadel eestis seda ei esine
Teema algas moslemitest ja kas eesti on moslemimaa?

Kes on söönud kõrberahva "endale valmistatud liha" (mitte turistile), see peaks saama aru rahvusliku liha kuumtöötlemise regionaalsest erinevusest.
Mis see nüüd oli? Sult küsiti desinfitseerimise kohta vist.
Kas mõnele tuleb põhikooli tarkus üllatusena, et kuumus tapab pisikesed pahalased?