Minu info hiina traditsioonilisest toidust tuleneb ühelt Hiinas õppinud ja Eestis tegutsevalt eestlasest kiropraktikult, kelle nimi on mul ununud, kuid selle praksis oli (võibolla on ka täna) Vene tänaval.
Jutu mõte oli see, et hiina traditsioonilise toit on suhteliselt soola- ja vürtsivaba, viimastest on tingitud paljud liigese ja selja hädad (seotud soolade kogunemisega), seda pidid hiina õpetajad igal sammul rõhutama, et inimene teab, et autole käib paaki bensiin, mitte lavendliõli, aga endale ajab sisse juhuslikke asju.
Aasia kiirtoitu Aasia traditsiooniliseks toiduks pidada on umbes sama loll nagu Hesburgerit pidada traditsiooniliseks euroopa ja McDonaldsit traditsiooniliseks ameerika toiduks.
Teiseks, nagu ma eespool kirjutasin, siis asi on keerukam kui "sööme seda". Võibolla 100 aasta pärast on glutamaadid meie toidulaua loomulik osa ja ei juhtu midagi.
Täna on need mängus siin olnud max 20 aastat ja see, mis võibolla keegi tegi läbi 80 aastat tagasi, veel läbi tegemata.
Näiteks itaalias süüakse ka väga süsivesikurohket toitu, aga ringi veerejaid on vähe. Tee sama asi siin ja neid saab olema palju rohkem (juba on kah).
Pole nii lihtne, et "hiinas tehakse, siis on ohutu".
BTW - sinu jutu taga paistab kahtlaselt tuttav vaidluse stiil, kas tegemist on mx77 inkarnatsiooniga?
Esiteks on see suhteliselt tavaline naatriumsool, teiseks esineb seda ka looduslikult osades taimedes ja vetikates.
Taimedest leiab kindlasti kogu Mendelejevi tabeli alumise otsa (üliväikestes kogustes), järelikult suht tavaline ja ohutu söögi peale natuke plutooniumi tilgutada

/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.