Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mis see kindralite arv siis N. armee maaväes (suhhoputnõje voiska+maaväe õppeasutused) oli....?
Kirjutad pika jutu ja lahkad minu hoiakuid, aga seda arvu ei ütle....
Minu toodud andmed Eestis asunud maaväe kontingendi (tegelikult ka muude vägede) kohta kindralite üleküllust ei kinnita.
Tegevväe kindralikohti oli siin 4, neist maaväes üks ja kuna strateegilisi tuumajõude meil täna pole, siis võrdluses 2 viimast ei lähe arvesse.
-144. motolaskurdiviisi komandör
-8?. õhukaitsediviisi komandör
-50?. strateegiliste raketivägede diviisi komandör (üksused asusid Eestis, aga staap asus Lätis)
-kauglennuväediviisi komandör (staap ja 1 polk asus Tartus, 1 polk Novgorodi all ja 1 Valgevenes).

Lisaks tundub, et oli admiralikoht Tallinna mereväebaasi ülem, kas ka Paldiski oma, ei tea. Üks admiral figureeris siin teletorni sündmuste ajal.
Kõikide üksuste taga oli märkimisväärne lahingujõud/relvastuse kogus ja vähemalt 3-l viimasel olid kindlasti ka tuumarelvad.
(Taktikalise tuumarelva kohta nn Tondi diviisis andmed puuduvad, pigem tundub, et polnud, kuna relvastuses olid 122 mm süsteemid).
Sul on häbi nii iseenda, meie kaitseväe kui ka riigi eest
Ma olen mures, et sõjajõudu on meil vähevõitu.
Aga see tähendab seda, et suvaline nõuka diviisikomandör ei ole mitte kuidagi võrreldav meie kaitseväe juhatajaga. Lihtsustamine ja alaväärsuskompleks.
Ei ole ma sellist asja öelnud. Ütlesin vaid, et meil on sõjajõu suurust arvestades ebaproportsionaalselt palju igasugu admintegevusi, mis just sõjajõudu juurde ei anna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

Kuna meil on tegevteenistuses kindraleid minu teada sõrmedel kokkuloetav arv, siis võiks "üleliigsetest" rääkides veidi konkreetsem olla. Et kes on need kindralid kes ametikoha järgi peaksid tegelikult kolonelid vms olema?
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veiko Palm »

Mis see kindralite arv siis N. armee maaväes (suhhoputnõje voiska+maaväe õppeasutused) oli....?
Tunnistan talumatu kergusega, et tõepoolest ei tea. Ja usun, et ei otsi ka.

Samas lihtsalt leitavatest andmetest võib järeldada, et https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... %A1%D0%A0) põhjal oli aastal 1991 ca 50-60 neljatärni kindralit (lisaks veel marssalid ja väeliigimarssalid)

Sinu poolt lisatutele ka sõjakooli ülem. Paldiskis pesitses kindlasti admiral. Sõjakomissar?
Ei ole ma sellist asja öelnud. Ütlesin vaid, et meil on sõjajõu suurust arvestades ebaproportsionaalselt palju igasugu admintegevusi, mis just sõjajõudu juurde ei anna.
Üldiselt on selline lausung alati kiiduväärt, kuid jällegi - ülemäära lihtsustatud. Mida siis ära jätta? Lõputu väljaõppekavade/tunniplaanide/ohutustehnikaeeskirjade treimine? Ei ole mõtet niipalju väljaõppematerjale välja lasta, kes neid ikka loeb? Igasuguste üleliigsete määrustike/doktriinide trükkimine?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

See jutt siin hakkab väga teemast mööda minema.

Asi algas ju sellest, et osa raffa arvates (mina sh) on siiariiki ülendatud (täis)kolonelide arv selgelt suurem, kui mõistlik ja vaja - täpsemini, vaja siis poolteise (reserv)brigaadi + iks arv kaitseliitlasi planeerimiseks/koordineerimiseks/opereerimiseks - elik meie ainus suht mõõdetav tänane lahingujõud siis.

Meie pseudoväeliikide (õhk/vesi) olek ja kivad auastmed on siin foorumis alati nalja valmistanud.. Väide, et olematute "väeliikide" ohvitsere tuleb täiskolonelideks (ja kindraliteks) teha vaid selleks, et nad riigi poliitilist juhtkonda ikka (õhk/vesi)kindralitasemel nõustaksid, on ka (pehmelt öeldes) lihtsalt naljakas.

Alaväärsuskompleksist.
Jahh - mul on ebameeldiv meie olematute "väeliikide" pärast. Mul on ebameeldiv meie vähese lahingujõu ja selle ülemäärase kolonelide paraadi pärast.
Ma tunnen uhkust Viru tankitõrjujate, Kupi pealuuga jalaväelaste, Scoutsi proffide ja aktiivsete kaitseliitlaste üle. Ja ma olen jätkuvalt veendunud, et selles armees on selle parema (ja lahinguvõimelisema) osa külge poogitud ebanormaalselt suur ning suuresti kasutu asjapulkade aparaat - kus on õhku väljalaskmiseks ikka rohkem kui küll. Ühes sellesttuleneva kokkuhoiumomendiga.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
virguja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas virguja »

Lisaks ka oma 2 senti ...
NLiidu ajal oli ka dosaafi, ALMAVÜ, pealik miskis kindrali auastmes.

Mis puutub meie kolonel- ja kindralkonda, siis on siin väga raske tõmmata joont. Fakt on see, et ühe miljoni kodanikuga pidada oma riiki on sulaselge luksus.
Kuidas liitlaste ühisoperatsioonidel ja -staapides erineval (pagunite)tasemel asjaajamine käib, seda oskavad (kui tohivad ja soovivad) asjaosalised ise paremini rääkida.
* Beduiinile räägiti, et on koht, kus on niisama palju vett nagu on kõrbes liiva. Ta pidas kõnelejat valetajaks ... ta polnud kunagi merd näinud.
* Olla valmis vägivallaks. Võimetust ei tohi maskeerida vägivallatuse rüüsse. Mahatma Gandhi
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

"Sõjaväeline auaste on kaitseväekohustuslasele, välja arvatud kutsealusele ja asendusteenistujale, antav haridusest ja sõjaväelisest väljaõppest sõltuv sõjaväeline nimetus. Sõjaväelise auastme nimetus võib väeliigiti erineda.". Miks ma sellest räägin? Oma riigi seadus ikkagi. See seadus on kahesuunaline. Teisisõnu kehtib nii lause - kolonel on 25+ aastase staažiga, IV astme sõjalise haridusega ja ... ametikohtadel teeninud kaitseväelane, kui ka see, et sellise hariduse/kogemusega inimest nimetatakse koloneliks.
Mmmm...et siis haridus ja staaž...vaatame pisut lähemalt seda värki. Millises maailma riigis on võimalik saada seitsme aastaga admiraliks ja jääda sealjuures tõsiseltvõetavaks? Või kuue aastaga saada kaptenist kindral-leitnandiks. Kümne aastaga leitnandist kolonel-leitnandiks. Omamata sealjuures sõjalist baasharidust. Vastus- ikka Eestis. Loodetavasti on need ajad küll möödas...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
A4
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Borja kirjutas:See jutt siin hakkab väga teemast mööda minema.

Asi algas ju sellest, et osa raffa arvates (mina sh) on siiariiki ülendatud (täis)kolonelide arv selgelt suurem, kui mõistlik ja vaja - täpsemini, vaja siis poolteise (reserv)brigaadi + iks arv kaitseliitlasi planeerimiseks/koordineerimiseks/opereerimiseks - elik meie ainus suht mõõdetav tänane lahingujõud siis.

Meie pseudoväeliikide (õhk/vesi) olek ja kivad auastmed on siin foorumis alati nalja valmistanud.. Väide, et olematute "väeliikide" ohvitsere tuleb täiskolonelideks (ja kindraliteks) teha vaid selleks, et nad riigi poliitilist juhtkonda ikka (õhk/vesi)kindralitasemel nõustaksid, on ka (pehmelt öeldes) lihtsalt naljakas.

Alaväärsuskompleksist.
Jahh - mul on ebameeldiv meie olematute "väeliikide" pärast. Mul on ebameeldiv meie vähese lahingujõu ja selle ülemäärase kolonelide paraadi pärast.
Ma tunnen uhkust Viru tankitõrjujate, Kupi pealuuga jalaväelaste, Scoutsi proffide ja aktiivsete kaitseliitlaste üle. Ja ma olen jätkuvalt veendunud, et selles armees on selle parema (ja lahinguvõimelisema) osa külge poogitud ebanormaalselt suur ning suuresti kasutu asjapulkade aparaat - kus on õhku väljalaskmiseks ikka rohkem kui küll. Ühes sellesttuleneva kokkuhoiumomendiga.
Alustuseks küsiks seda, et kui nüüd võttagi kätte ja vähendada järsult olemasolevaid nn täiskolonelide ametikohti (ja miks mitte ka kindralite ametikohti), siis kas sellest muutub see n-ö võitlev struktuur kuidagi lahingujõulisemaks, vähemnaljakaks ja tunne vähem „ebameeldivaks“?

Trummi võrdlused 144. motolaskurdiviisiga (või kasvõi kogu Eesti NSV-s paiknenud okupatsioonivägede kontingendiga) on minu arvates kohatud selle poolest, et tegemist oli mitte iseseisva riigi relvajõududega, vaid lihtsalt hiigelarmee ühe väikese osaga. Üle terve liidu olid sajad diviisid jm väekoondised ja asutised, kus teenis sadu (kui mitte tuhandeid) kindraleid. Moskvas oli kogu selle aparaadi tööshoidmiseks hiiglaslik, kokku kümnete tuhandete ohvitseridega (ja sadade kindralitega) kindralstaab jt keskorganid. Üle terve liidu paiknesid kümned sõjakoolid neid juhtivate kümnete kindralitega (rohkem kui üks sõjakool oli mitte ainult igal väeliigil, vaid üldjuhul oli isegi igal üksikul relvaliigil ohvitseride ettevalmistamiseks rohkem kui üks sõjakool, nt sõjaväemeedikute koole oli suurusjärgus 10 jne jne).

Ei hakka andma hinnangut, kas selline struktuur ja kindralite hulk oli kokkuvõttes mõistlik, lihtsalt võiks meeles pidada, et sellesama üksiku 144. motolaskurdiviisi juhtimiseks oli armee (vähemalt kahe armee staabis teeniva kindraliga), mis omakorda kuulus sõjaväeringkonna koosseisu (mille eesotsas oli üldjuhul marssal või armeekindral koos kümnetest kindralitest koosneva staabiga), mis omakorda allus marssali juhitud ja kümnete kui mitte sadade kindralitega kindralstaabile, mis omakorda kuulus marssali juhitud ja taaskord kümnete või sadade kindralitega kaitseministeeriumi alla jne. Sinna vahepeale käis veel maavägede administratiivseks juhtimiseks Maavägede juhatus marssali ja oma kindralitega ja kuskil vahepeal operatiivjuhtimiseks veel strateegilise suuna juhatus + Õhujõud oma marssalite ja kindralitega, Õhukaitseväed oma ringkondade, sõjakoolide ja kindralitega jne jne. Ja sellele ühe kindraliga 144. motolaskurdiviisi kõikidele relvaliikide ja teenistustega valmistas ohvitsere ette ilmselt mitte vähem kui paarkümmend erinevat Maavägede sõjakooli.

Siit ka võrdlus – meie kaks kolonelide poolt juhitud brigaadi alluvad otse KVJ-ile, ainult et viimase tööorganiks olev peastaap peab juhtima mitte ainult kahte brigaadi ja toetusüksuseid, vaid saama paarisaja ohvitseri ja ametnikuga hakkama kogu kaitseväe juhtimisega, arendamisega, pikaajalise planeerimisega, välissuhtluse ja -koostööga jne jne. Ja ohvitsere valmistab kogu sellele armeele ette üksainus sõjakool + kaitsekolledž täiendõppeasutusena.

Jah, ka mulle tundus kunagi, et väljaspool tollast brigaadi ja väikseid kaitseringkondi olev KV struktuur on kuidagi tarbetult suur. Kui aga kainelt hakata kogu meie tänast struktuuri ja selle ülesandeid vaatama, siis väga suurt raiskamist või tohutuid kärpekohti mulle väga silma ei paista.

Aga võtame ükshaaval. Selge see, et on vaja peastaapi, n-ö armee aju, kes kogu kaitseväe tegevust peab planeerima ja juhtima – paarsada inimest. Selge see, et on vaja Staabi- ja sidepataljoni, kes peab tagama side peastaabi ja struktuuriüksuste vahel, tagama peastaabi toimimist ning valmistama ette üsna suurt neljakohalist SA-struktuuri – sadakond tegevväelast. Selge see, et kui tahama omada mingitki iseseisvat luure- ja eelhoiatusvõimet, on vaja luurekeskust üsna paljude erinevate luureliikidega, tõenäoliselt ööpäevaringselt toimiva valvekorrasüsteemiga jne – tõenäoliselt jälle kolmekohaline arv inimesi. Tahame, et kogu kaitseväele oleks tagatud hangete läbiviimine, laomajandus, raamatupidamine, terve rida elementaarseid logistilisi teenuseid alates pesupesemisest lõpetades meditsiiniga, rohkem kui ühe logistikat tagava SA-pataljoni ettevalmistamine – ilmselt mitusada tegevväelast ja ametnikku üle terve Eesti Toetuse väejuhatuses. Ma ei ole kindel, kas erioperaatorite väikest vennaskonda peab tõesti tingimata väejuhatuseks nimetama, kuid ilmselt on seal ametis kümneid oma ala proffe. Tahame, et kord oleks majas ja keegi valmistaks ette ka sõjaväepolitsei SA-üksuseid – Sõjaväepolitseiteenistus koos Vahipataljoniga – jälle oma 50 tegevväelast. Oleme otsustanud, et õpetame oma ohvitserid ise välja, mitte ei kujunda ohvitserikorpust kümne erineva välisriigi sõjakoolide kaudu – KVÜÕA ilmselt mitte vähem kui 100 inimesega + kadetid, kuulajad ja õppurid.

Õhuväe üle võime nalja teha, aga mingit lennubaasi teenust ja õhuseirevõrku oleme otsustanud ise ülalpidada – paarsada tegevväelast. Sama ka Mereväega. Keegi peab Kaitseliidus vabatahtlike väljaõppe ja neljakohalise arvu reservväelastega SA-üksustega tegelema – taaskord paarsada tegevväelast ja veelgi enam tsiviilteenistujaid (neist suur osa endised kaitseväelased). NATO liikmena peame paratamatult pidama üleval väikest esindust Brüsselis + täitma teatud arv ametikohti NATO staapides + atašeed 7-8 olulisemas riigis – jällegi mitte vähem kui 50 tegevväelast. Ja siis veel loomulikult see n-ö vahetult sõdiv ja selleks maaväeüksusi ettevalmistav struktuur – 1. jalaväebrigaad tänaseks vist juba ligi 1000 tegevväelasega (sh Scoutspataljon) ja 2. jalaväebrigaad paarisaja tegevväeasega.

Lühidalt kokku võttes – esmapilgul tundub võibolla tõesti, et meie struktuurid on kuidagi ülepaisutatud, aga kui sa hakkad täna olemasolevat ca 3200 tegevväelast rahulikult ära jagama väeosade ja nende väeosade tegevuse tagamiseks vajalike tugifunktsioonide vahel, siis saab mõtlevale inimesele üsna ruttu selgeks, et mingit tohutut „ülekulu“ või „ülejääki“, „sadu parasiitidest vanemohvitsere“ jne kuskil väga enam peidus ei ole. Pigem on tänaseks nendest struktuuridest ja staapidest kogu õhk välja lastud ja suur osa süsteemist on mitte ala-, vaid ülekoormatud.

Ehk antud juhul pole „probleemiks“ mitte kogu selle tugi- ja tauststruktuuri suurus, vaid pigem „võitleva“ struktuuri suhteline väiksus – rohkemaks pole praegu lihtsalt raha jt ressursse. Küll aga väidan ma, et kui me peaksime mingi ime läbi tulevikus formeerima veel kolmandat ja neljandat brigaadi, siis suure tõenäosusega see tugistruktuur sellevõrra eriliselt ei suurene – lihtsalt kõik need struktuurid ja funktsioonid peavad paratamatult olemas olema (ja ongi tänaseks) olenemata sellest, kui suur on see armee „võitlev osa“.

Ehk järgmine kord, kui keegi hakkab mingist tohutust administratiivsest koormast rääkima, võiks eespool olnud jutu läbi lugeda ja PAKKUDA VÄLJA KONKREETSED KOHAD, KUS ON SEDA „RAFFAST“ LIIGA PALJU, KUST VÕIKS KONKREETSELT KÄRPIDA JA KUI PALJU.

See kõik ei tähenda, et minu arvates kärpekohti tänases struktuuris üldse ei ole – lihtsalt minu arvates on võimalik adekvaatne kokkuhoid mitte sadades, vaid pigem kümnetes ametikohtades ja inimestes.

Lõpuks ka nendest täiskolonelide ametikohtadest. Püüan need praegu peast enamvähem kokku lugeda – peastaabis on nendeks u 8 osakonnaülemat + paar koloneli KVJ-i või PSÜ administratsioonis + peainspektor. Brigaadide ülemad – 2. Otse KVJ-ile alluvate Toetuse väejuhatuse, Luurekeskuse, Staabi- ja sidepataljoni, Erioperatsioonide väejuhatuse ja sõjaväepolitsei ülemad – veel 5. Mere- ja Õhuväes on koloneli kohtadeks väeliikide staabiülemad, võibolla veel mõlemad 1 kolonelikoht – kokku 2-4. KVÜÕA-s on võibolla paar kohta. Kaitseliidu peastaabi ülem - 1. Välisteenistuses peame veel ehk ära täitma mitte rohkem kui 5 kolonelikohta koos atašeedega (no ei saada terve mõistusega inimene üliriik USA-sse atašeeks majorit või kolonelleitnanti!). Kokku sain mina praegu mitte rohkem kui 30 koloneli ametikohta (Palm sai vist ca 40, ehk ta ise täpsustan või täiendab) – seejuures pole välisteenistus tihti koloneli auastme saamise eelduseks, vaid see auaste antakse tihti ajutiselt vaid välisteenistuse ajaks.

Samuti olgu märgitud, et koloneli ametikohale jõudmine ei tähenda kohe automaatselt koloneli auastme saamist – üldjuhul on neid ametikohti täitnud kolonelleitnantid või isegi majorid (1990. aastatest ei maksa isegi rääkida). See, et suurem osa koloneli ametikohti ongi varsti täidetud kolonelidega, on normaalne areng ja näitab, et terviklik ohvitseridekorpus saabki valmis alles 25 aastaga. Sel aastal antud kümmekond koloneli auastet tulenes aga minu teada sellest, et vahepeal pikendati kolonelleitnanti auastmevanust neljalt aastalt viiele, st juhuslikult said sel aastal kolonelideks topeltarv kaitseväelasi, kes teenisid koloneli kohal ja kellel sai auastmevanus täis. Samuti olgu märgitud, et suurem auastmete andmine toimub nüüd vaid kord aastas (24. veebruariks), mitte kahel korral, st tavapärane uuet auastmete hulk koondub ühele, mitte kahele ajale.

Küsiks selle loetelu peale kriitikutelt lihtsalt järgmised paar küsimust. Kas selline arv kolonelide ametikohti iseseisvas riigis on vähe või palju? Kui need kohad või enamus nendest teha kolonelleitnantide või majorite kohaks, siis mis sellest sisuliselt paremaks läheb? (ja ärge rääkiga rahalisest kokkuhoiust, sest palka makstakse täna mitte auastme, vaid ametikoha pealt, st. sääst tuleb siis, kui kaotada nimetatud ametikohad lihtsalt ära)? Kui umbes tuhandest pidevalt tegevteenistuses olevast ohvitserist jõuabki täiskoloneli ametikoha ja auastmeni välja vaid 30-40 inimest (ja sedagi alles pärast 20-25-aastast teenistust, nelja haridustaseme läbimist, viieaastast auastmevanust), siis kas meil auastmepüraiid ikka on paigast ära või tegelikult jõuabki nimetatud auastmeni välja vaid tühine ja tänaseks üldjuhul üsna hästi selekteeritud ohvitseride koorekiht?

Lõpetuseks veelkord – ma ei ütle, et tarbetuid ametikohti seal loetelus absoluutselt pole, või et alati ei saaks hakkama ka pisut vähemate inimestega, aga ma ausalt öeldes ei näe, et oleks hädavajalik või otstarbekas selles loetelus mingit kardinaalset kärbet teha. Või mida selline kärbe praktikas juurde annaks. Kui keegi arvab vastupidi – siis kuulaks mõned konkreetsed näited ja ettepanekud ära.
A4
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Lemet kirjutas:
"Sõjaväeline auaste on kaitseväekohustuslasele, välja arvatud kutsealusele ja asendusteenistujale, antav haridusest ja sõjaväelisest väljaõppest sõltuv sõjaväeline nimetus. Sõjaväelise auastme nimetus võib väeliigiti erineda.". Miks ma sellest räägin? Oma riigi seadus ikkagi. See seadus on kahesuunaline. Teisisõnu kehtib nii lause - kolonel on 25+ aastase staažiga, IV astme sõjalise haridusega ja ... ametikohtadel teeninud kaitseväelane, kui ka see, et sellise hariduse/kogemusega inimest nimetatakse koloneliks.
Mmmm...et siis haridus ja staaž...vaatame pisut lähemalt seda värki. Millises maailma riigis on võimalik saada seitsme aastaga admiraliks ja jääda sealjuures tõsiseltvõetavaks? Või kuue aastaga saada kaptenist kindral-leitnandiks. Kümne aastaga leitnandist kolonel-leitnandiks. Omamata sealjuures sõjalist baasharidust. Vastus- ikka Eestis. Loodetavasti on need ajad küll möödas...
Keegi polegi väitnud, et see, mis 1990. aastatel uisapäisa või parema puudumisel tehti, oleks tänases kontekstis mõistlik ja pädev. Saad ju ise ka aru, et need sinu toodud Kõutsi ja Kerdi viited kuuluvad tänase seisuga sõna otseses mõttes peaagu 20 aasta tagusesse aega.

Tänaseks on auastmevanused ja haridusnõuded kas otse või kaude seadustesse sissekirjutatud ja eirata pole neid võimalik. Kui vaadata viimati koloneli auastme saanud inimeste nimekirja, siis kui jätta kõrvale üks erialaohvitser, siis on praktiliselt kõik nimekirjas olnud inimesed olnud teenistuses 20-25 aastat, läbinud kõik vajalikud haridusastmed ja ametikohad alates rühmaülemast, olnud ka välisteenistuses ja missioonil ning juba teenivad pikemat aega koloneli ametikohtadel. Lihtsalt kiiremini kui 20-25 aastaga ei saagi see süsteem normaalselt välja areneda.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Lihtsalt vahemärkus..
Õhuväe üle võime nalja teha, aga mingit lennubaasi teenust ja õhuseirevõrku oleme otsustanud ise ülalpidada – paarsada tegevväelast.
Arvukuselt ja ülesannetelt jääb see struktuur vene õhujõududes sellise termini nagu ОБАТО mõõtu. Millise kohta on tähendatud..
Командир ОБАТО — подполковник
Заместитель командира ОБАТО — майор
Начальник штаба — заместитель командира ОБАТО — майор
Meil on vist õhuväe ülema kohal kolonel elik polkovnik. Nii et siinkohal on vastavus enam-vähem olemas.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Ei tea kas "tundelisel raffal" paar päeva tagasi ka ootamatu kergendustunne tekkis?
KVÜÕAst kaotati ära 1 koloneli koht! Paari nädala pärast on kõigil kodanikel sõltumata auastmest, võimalik sellele ametikohale kandideerida ...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Trummi võrdlused 144. motolaskurdiviisiga (või kasvõi kogu Eesti NSV-s paiknenud okupatsioonivägede kontingendiga) on minu arvates kohatud selle poolest, et tegemist oli mitte iseseisva riigi relvajõududega, vaid lihtsalt hiigelarmee ühe väikese osaga.
Minu võrdlus oli suunatud mitte KVJ ja diiviisiülema võrdlusele, vaid kõrgete ametikohtade/tärnide ja tulejõu suhtele. Mis minu hinnagul tänagi nigelavõitu on. Võibolla on lahendus selles, et suurendaks tulejõudu.
Siit ka võrdlus – meie kaks kolonelide poolt juhitud brigaadi alluvad otse KVJ-ile, ainult et viimase tööorganiks olev peastaap peab juhtima mitte ainult kahte brigaadi ja toetusüksuseid, vaid saama paarisaja ohvitseri ja ametnikuga hakkama kogu kaitseväe juhtimisega, arendamisega, pikaajalise planeerimisega, välissuhtluse ja -koostööga jne jne. Ja ohvitsere valmistab kogu sellele armeele ette üksainus sõjakool + kaitsekolledž täiendõppeasutusena.
Minul nt on rumal küsimus - kui meil tegevvägedes on täna sisuliselt 3 koloneli kohta (2 brigaadi+maakaitsestruktuur, mis arvukuselt (kuid mitte lahinguvõimelt) veab välja brigaadi tasemele ning kolonel-leitnanti kohti on selles tegevväes 20 ringis (jagame tänase SA arvukuse pataljoni suurusega ca 1000 meest), viimati presidendi käskkirjaga anti vanemohvitseri auastmed (major kuni kolonel) tervelt 70 tükki (kas kol mitte 10 tk polnud). Siit edasi tuleb loogiline järeldus, et kas tõesti selleks, et juhtida 1 kol tegevust põllul, peab MaV ülemat siis vähemalt 5 kol abistama (taoline suhe siit paistab)?

Saatan pidi peituma pisiasjades. Üks tuhande eurose brutopalgaga töökoht läheb tavaliselt aastaks maksma kuskil 30 000+ eurot (1000 eur brutopalk, 1000 eur töökoha ülalpidamine kuus, sots+ravikindlustus, 12 kuud). 10 sellist kohta on 300 000+ eurot ja sada kohta 3 000 000+ eurot aastas. Mõnes teemas on häda, et pole soomust, palju see Soome viimati MTLB eest Rootsile maksis, 19 000 eurot tükist? Sellistesse asjadesse ongi peidetud vastus, miks pole seda ja toda, märkimisväärsed rahad põlevad asjadele, mis tegelikult lahinguvõimet ei anna.

Tunnistan enda rumalust ja seda, et võtan sõna asjadest mida ma ei jaga, aga lihtsalt uudishimu....
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Castellum »

A4 kirjutas:Pigem on tänaseks nendest struktuuridest ja staapidest kogu õhk välja lastud ja suur osa süsteemist on mitte ala-, vaid ülekoormatud.
A4 kirjutas:Küll aga väidan ma, et kui me peaksime mingi ime läbi tulevikus formeerima veel kolmandat ja neljandat brigaadi, siis suure tõenäosusega see tugistruktuur sellevõrra eriliselt ei suurene – lihtsalt kõik need struktuurid ja funktsioonid peavad paratamatult olemas olema (ja ongi tänaseks) olenemata sellest, kui suur on see armee „võitlev osa“.
Sisulist osa jagamata, torkas silma väidete ebaloogilisus - kui juba praegu on süsteem koormatud üle, kuidas siis 3. ja 4. brigaadi juurdetulekuga tugistruktuur eriliselt ei suurene?

Ülekoormatud struktuur peaks juba praegu suurenema, et koormus oleks normaalne? Ja uute brigaadidega veel enam? Kas siis tegelikult on meil tugistruktuure ("raffast") hoopis liiga vähe ja neid peaks suurendama juba praegu?
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Hr Palmile ekstra:
Samas lihtsalt leitavatest andmetest võib järeldada, et https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... %A1%D0%A0) põhjal oli aastal 1991 ca 50-60 neljatärni kindralit (lisaks veel marssalid ja väeliigimarssalid)
Luban endale sellise vallatu arvutuse. Oletame, et 60 neljatärni kindralit (tollal SRK või armeejuhataja ametikoht) on õige. NSVL-s oli tanke enne tavarelvastuse piiramise kärpeid ca 50 000 (täna on Venemaal arvel neid 22 000). Ühe neljatäni peale teeb see 833 tanki. Et oleks saavutatud kindralitega üleküllastatud süsteemile omane raskerelvastuse arvukuse tase, siis mitu tanki peaks sama viletsa suhtarvu saamiseks olema Eestis? Mina saan, et 833. Kuna aga meie suhtarvud peaks olema ebatõhusast vene värgist tublisti paremad, siis peaks ka arv suurem olema.....?

Ma ei taha selle näitega tõestada midagi - lihtsalt väike illustreeriv vahelepõige, et ei maksa külma sõja tippaja nõuka armeed midagi nii ebatõhusaks pidada kui seda meil teha armastatakse - meie taoliste suhtarvudeni ei küüni iialgi (kuid pakun, et nt Iisraelis võib olla analoogne kindralite ja tankide suhe). Suhe on kõrge seepärast, et intensiivselt tegeleti enda võitlusvõime suurendamisega.

Näiteks tanke oli NSVL-s rohkem kui sinu nimetatud tegevüksused vajasid. Nimetatud motolaskurdiviiside ja tankidiviisid vajaksid 25 000+15 000 tanki ehk 40 000, oli neid aga üle 50 000. Puudu oli pigem jalaväesõidukeid, suurtükiväge oli jällegi üle ääre.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Castellum kirjutas: Sisulist osa jagamata, torkas silma väidete ebaloogilisus - kui juba praegu on süsteem koormatud üle, kuidas siis 3. ja 4. brigaadi juurdetulekuga tugistruktuur eriliselt ei suurene?

Ülekoormatud struktuur peaks juba praegu suurenema, et koormus oleks normaalne? Ja uute brigaadidega veel enam? Kas siis tegelikult on meil tugistruktuure ("raffast") hoopis liiga vähe ja neid peaks suurendama juba praegu?
Ülekoormus tuleneb bürokraatlikust protseduurist (millest vähemalt mingis ulatuses ei saa üle ega ümber). Teatud toetuse tagamiseks tuleb teha mingid tegevused.

Nii ei ole vahet, kas taotlusel on kirjas 5 või 5000 vormikomplekti (mürsku, kardaaniristi, traumasidet, piimapakki), taotlust menetletakse ühte moodi. Laohoidja, kes nendega tegeleb, komplekteerib jne peab ka olemas olema, mingist mahust alates võib tal ka mõni alluv olla. Millalgi muutub mõistlikuks hoopis lao automatiseerimine, seega...

Ehk siis tahan kinnitada eelpool välja toodud väidet, et toetav struktuur ei suurene võitlevate üksuste lisandumisel proportsionaalselt. Tänane ülekoormatuse olukord tuleneb pigem soovist koonerdada, kohati ka suutmatusest mõista, et täna on jaol/rühmal/kompaniil oluliselt rohkem vahendeid, kui ajal, mil struktuuri üle otsustaja oli rühmaülem ning kompanii varustus mahtus ühe Gaz-66 kasti.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Tegin vahepeal nats matemaatikat Iisraeli kohta, kindrali ametikohti (brigaadikindral kuni kindralleitnant) sain kokku 26
Sinna hulka läksid ka igasugu admintöö kohad nagu näiteks armee peaprokurör.
Iisraelis on peaboss kindralleitnant, väeliigi ülem kindralmajor ja diviisiülem brigaadikindral.
Tanke on täna Iisraelil ca 4000, st ühe kindrali koha kohta umbes 154 tanki.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist