Kapten Trumm kirjutas:Ma pole öelnudki, et ei kontrollita, ka "omal ajal" kontrolliti. Suurem kontroll algas siis, kui see nitraaditeema ületas meediakünnise.
Lihtsalt, nagu tollal, on ka täna sellest ammu ümbermineku kohad leitud.
Tasub nt vaadata, kas väetisekülvik käib põllul otsast otsani või jäetakse kuskile äärde mõne töökäigu laiuselt väetis panemata.
Edasi pole vist vaja seletada.
"Nitraadi-buumi" ajal tehti Tartus EPA-s (endise nimega Eesti Põllumajanduse Akadeemia) spetsiaalseid teste lämmastikühendite sisalduse hindamiseks. Sellest oli 80-ndate lõpus "Edasis" ka pikem lugu. Oi-oi kui valus oli paljudel "tervisekaitsjatel", kui selgus, et kolhoosi/sovhoosi kartulite ja juurikate nitraadisisaldus oli
2-4 korda madalam kui erapõllul või suvila lapil! Põhjus oli tegelikult lihtne - mineraalväetist doseeriti, kuid eraomanik pani sõnnikut ikka südamega!
Jaanus2 kirjutas:Tänapäeval on iga toidus oleva lisandi või mürgi kohta normid, et nii ja nii palju võib olla, siis on korras. Aga keegi ei ole uurinud seda, kuidas see kompott kõik koos mõjub ja karta on, et ei mõju hästi. Seetõttu on parem, mida vähem igasuguseid lisaaineid sisse sööme, ka igasugu säilitusaineid.
Enamus toidulisandeid on kas loodusliku päritoluga või nende keemilised koopiad. Päris puht-keemiat on pea olematult- peamiselt keemilised magusained mullijookides...
PS. E-ained on näiteks ka kõik vitamiinid, antioksüdandid, looduslikud toiduvärvid (peedimahl) jne.jne.
https://en.wikipedia.org/wiki/E_number
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...