276. leht 331-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 2:06
Postitas ahto42
Kilo Tango kirjutas: ↑12 Nov, 2024 16:54
Sojaõli välja jätta, siis enamus neid koostisosi on ju täiesti normaalsed. Suhkur käib leiva sees ikka enamasti. Üldreegel konkreetselt rukkileibade puhul on, et mida tumedam leib, seda rohkem suhkrut.
Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 8:25
Postitas klemm
Eit mul küpsetab tumepruuni leiba, ilma suhkruta.
Niiet läheb kuidagi pruuniks küll.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 10:16
Postitas Jaanus2
Sajandeid ja veel praeguste vanemate inimeste eluajal oli rukkileib toode, mis koosnes jahust, veest, juuretisest (mitte pärmist!) ja natukesest soolast. Kõik. Peenleivast praegu ei räägi. Kus ma praegu sellist leiba osta saan? Lätis ja isegi Saksamaal tehakse veel sellist rukkileiba. Meil on müügil ainult "leivalaadsed tooted". Vanamoor, kas moorlaste suhkrut ja gaurkummi panid? Hüsteeriline naer rehetares... Tänapäeva eestlasele pidavat ilma suhkruta leib olema liiga hapu... Äärmisel juhul aetakse leib magusaks ainult linnasejahu kasutades (siis saab ka kenasti tume), aga kindluse mõttes lisatakse ikka suhkrut ka. Ja siis oleme oma "musta leiva" üle uhked.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 10:55
Postitas Some
Mul ema tegi ka juuretisest (juuretist saab ise ka teha), vahel pliidiahjus, vahel päris ahjus sütel. Suhkru kohta ei mäleta aga ahjusoe leib maitses ka niisama väga hea.
Juuretise õpetus:
https://www.leibur.ee/kuidas-valmistada ... juuretist/
Paistab, et too Rukkipala on ilma suhkruta:
https://www.leibur.ee/tooted/leiburi-rukkipala/
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 10:56
Postitas Kriku
Juuretisega leivateost on teemasse varem postitatud, otsitagu.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 12:11
Postitas isakene
ahto42 kirjutas: ↑13 Nov, 2024 2:06
Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
Mul just milneti sirvimise kõrval kohvi ja Rukkipalast võileiva manustamine käsil ning pakend käepärast.

Koostisosade hulgas suhkrut välja toodud ei ole ja eraldi on kirjas "ilma lisatud suhkruta". Allpool on kalorsuse tabel. Seal on seletatud, et toote 100g sisaldab süsivesikuid 46,2g, millest suhkrut 0,8g. Nii et võib öelda küll, et täitsa suhkruvaba toode.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 12:41
Postitas MeelisV
Sai siin täistunni saadet vaadatud üle mitme kuu.
Lisaks juba integratsiooni teemale oli viimases saates ka toitumise teema.
Kuidas jälle ametnikud mängivad töö tegemist.
Jutuks siis toiduohutuse ja hügieeni nõuded nn. Kaasamüügi köökides. Sellised mis on tehtud bussipeatuse või väravaputkasse ehk mõnda tootmishoonesse vms.
Kui tellid toitu kas sa siis vaatad ka kust see tegelikult tuleb ?
Ehk siis selle saate kolmas lugu.
https://duoplay.ee/8314/taistund
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 17:55
Postitas Manurhin
See vana hea retro, mõnus, meeletu feeling...
Selveris vana hea klassika saadaval. Küllap saate isegi aru, kumb purk on 40+ aastat vana ja kus sees on poldid-mutrid ja kumb on hiljuti ostetud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Nov, 2024 19:32
Postitas vanahalb
ahto42 kirjutas: ↑13 Nov, 2024 2:06
Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
Suhkur on juba viljaterade sees ja ilma suhkruta naturaalset leiba ei olegi. Rukkis on suhkrut rohkem kui nisus.
https://majandus.postimees.ee/3355801/l ... isaldusega
Kolme leiva koostisosade võrdlus
1. leiva koostisosad: rukis 68% (täisterajahu, idandatud terad, linnasejahud), vesi, odralinnaseekstrakt, pärm, sool – siin lisatud suhkrut üldse ei ole, ainult idandamisel ja linnastamiselt tekkinud looduslik suhkur. Ei ole ka lisaaineid.
2. leiva koostisosad: rukkitäisterajahu (65%), vesi, idandatud rukkiterad (10%), rukkilinnasejahu, suhkur, sool, paksendaja guarkummi, emulgaator E482 – siin on koostises puhas suhkur, aga lisaks veel looduslik idandatud teradest ja linnastest..
3. leiva koostisosad: rukis (rukkikroovjahu, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahu), joogivesi, nisujahu, suhkur, odralinnaseekstrakt, jodeeritud sool, pärm – lisatud puhas suhkur ja looduslik linnastest.
Esimeses suhkrut 4,4, teises 3,5, kolmandas 7,5 g 100 grammi kohta.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 16 Nov, 2024 0:52
Postitas Rebane11
Mu vanaonu musta leiva peal sai Austraalias jalad alla. Eestis jurist.
Eks tehti ka muud, aga kuna baltlasi oli palju ja tema ainuke kes musta leiba küpsetas, siis kundesid jagus. Tütar rääkis, et kell 3 pidi juba tainaküna juures olema ja kell 6 soojad saiad leivad letis.
Tänapäeva Eestis pole selline pagulaste pagariäri ilmselt võimalik? Et pada, 2 kätt ja mingi ahi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 16 Nov, 2024 9:21
Postitas Kriku
Rebane11 kirjutas: ↑16 Nov, 2024 0:52Tänapäeva Eestis pole selline pagulaste pagariäri ilmselt võimalik? Et pada, 2 kätt ja mingi ahi.
Miks ei ole? Koduköögi tunnustamise protsess pole niiväga keeruline, mul naine hiljuti tegi selle läbi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 16 Nov, 2024 12:10
Postitas davidsoniharald
Tean ka vähemalt kaht ukrainlanna, kes siin kondiitriäri on loonud. Üks neist siin videos:
https://menu.err.ee/1609521127/sefiiris ... -saab-suua
Teisel on selline üritus:
https://www.facebook.com/usenko.iryna
Tublid inimesed.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 20 Nov, 2024 21:17
Postitas Rebane11
Täna sai siis alustatud uut projekti - sardelle. Tegelikult oli plaanis verivorst, aga kuna minu piigad ahjus tehtud tangupudru peale kaapisid Hesburgerisse, nii et vaibad kortsus, siis verivorst jääb ootama tulevikku. Püüan oma mainet taastada, noh. Schwartenblock podiseb pliidil, homme siis tõe hetk.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 13:19
Postitas ahto42
vanahalb kirjutas: ↑13 Nov, 2024 19:32
ahto42 kirjutas: ↑13 Nov, 2024 2:06
Ma söön koorikleiba ja seal ma koostisosades suhkrut ei näe
Suhkur on juba viljaterade sees ja ilma suhkruta naturaalset leiba ei olegi. Rukkis on suhkrut rohkem kui nisus.
https://majandus.postimees.ee/3355801/l ... isaldusega
Kolme leiva koostisosade võrdlus
1. leiva koostisosad: rukis 68% (täisterajahu, idandatud terad, linnasejahud), vesi, odralinnaseekstrakt, pärm, sool – siin lisatud suhkrut üldse ei ole, ainult idandamisel ja linnastamiselt tekkinud looduslik suhkur. Ei ole ka lisaaineid.
2. leiva koostisosad: rukkitäisterajahu (65%), vesi, idandatud rukkiterad (10%), rukkilinnasejahu, suhkur, sool, paksendaja guarkummi, emulgaator E482 – siin on koostises puhas suhkur, aga lisaks veel looduslik idandatud teradest ja linnastest..
3. leiva koostisosad: rukis (rukkikroovjahu, rukkitäisterajahu, rukkilinnasejahu), joogivesi, nisujahu, suhkur, odralinnaseekstrakt, jodeeritud sool, pärm – lisatud puhas suhkur ja looduslik linnastest.
Esimeses suhkrut 4,4, teises 3,5, kolmandas 7,5 g 100 grammi kohta.
Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 21 Nov, 2024 15:22
Postitas Kilo Tango
ahto42 kirjutas: ↑21 Nov, 2024 13:19
...
Mu postituse mõte oligi ju, et koosisosades lisatud suhkrut ei ole. Kõik mis on, on loomulik süsivesik.
Üldiselt püüan enda menüüs vältida lisatud suhkruid niipalju kui võimalik. Et suhkrulaksu saada, on õun ja banaan.
See on nüüd juba mingit sorti narrus. Suhkur on suhkur. Mingit vahet ei ole, kas see on lisatud või tekkinud kuidagi toidu valmistamise käigus vms. Grükeemiline indeks on sama. Oluline on kiudainete ja süskarite osakaal. Väide "loomulik süsivesik" kehtib muide ka suhkru kohta (Euroopas eraldatud suhkrupeedist enamasti).