282. leht 331-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 11:21
Postitas Kilo Tango
isonts kirjutas: 19 Dets, 2024 11:00 ...

Mina ei häbene tunnistada, et kasutan odavama otsa panne. Kui läheb aia taha siis pole kahju minema visata. Eluiga on neil suht sama mis 3-4 x kallimatel pannidel. ...
Ma siin katsetasin ka mingeid keraamilisi (mögga - tegelikult on tegemist tefloni sisse uputatud keraamika puruga) ja muid imepanne. Pigem on nende vastupidavus väiksem, kui parem. Mõtlesin ka, et loobun ja lihtsalt vahetangi igal aastal teflonpanne, aga siis otsustasin, et teen veel korra katset ühe kallima otsa panniga ja ostsin omale Hexcladi panni. Siiamaani on küll kogemus olnud ülimalt positiivne. Jah, pann ei ole nii mittenakkuv, kui puhas teflon, aga see vahe ei ole suur ja kinni jäänud kraam tuleb kergesti lahti. Samas ei ole praegu veel (ca. aastase kasutuse järel) vähematki märki teflonpinna kahjustustest. Vaatamata sellele, et pestud saab teda teinekord ka švammi karukeelse poolega. Siiani hindaks, et parim tasakaal vastupidavuse ja mittenakkuvuse vahel.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 11:23
Postitas wolfgang
Malmi, aga eriti roostevaba panni puhul tuleb meelde tuletada, mida tatina õpetati- pann tuleb kuumaks lasta, enne kui mant peale läheb. Malmi puhul tuleb seda enne kasutamist/peale ostmist ka kuumutada korralikult (no nii, et suitseb, YT seasoning cast iron skillet)ja hiljem, peale pesu tilk toiduõli majap paberiga laiali hõõruda. Kui õli ei pane, läheb rooste. Need Bioli malmid on jumala sileda põhjaga, et kinni ei jää, ei muna, ei liha.
A RV puhul tuleks see ajada nii kuumaks, et veetilk muutub browni liikumist jäljendavateks kuulikesteks ja kasutada võimalikult kõrge suitsutäpiga õli/rasva ja ei jää sinna midagi kinni. Liha/kala/kana puhul tuleks mõlemal puhul arvestada, et tuleks mingiks 30 sekiks vähemalt rahule jätta, et tekiks koorik. Kui kohe liigutama hakata siis jääb mingi osa panni külge küll.
Ehk siis, kui plastiku fanaatik ei ole, tuleb veids kannatlikum olla ja mõningaid reegleid järgida ja saab nii RV, kui malmi, kui ka terasega väga edukalt söögid valmis. Meil olid vanasti valdavalt teraspannid - õhukesed ja kerged, aga muus mõttes nagu malm. Põhi kippus lokkima neil. Mul hetkel kasutsuses üks suur wok ja üks väike, punase gaasiballooni põhjast tehtud väike wokilaadne(rellaka terashajad teevad pinnad nii haljaks, et kohe ime), ning Muurikka lame pann. Asendamatud abimehed kõik nimetatud. Kusjuures näha on olnud randaalikettast tehtud lamedaid wokke. Kui võlli ava kinni keevitada ja korralikult ära lihvida, pole hiljem seda kohta nähagi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 11:30
Postitas muruniiduk
wolfgang kirjutas: 19 Dets, 2024 11:23 A RV puhul tuleks see ajada nii kuumaks, et veetilk muutub browni liikumist jäljendavateks kuulikesteks ja kasutada võimalikult kõrge suitsutäpiga õli/rasva ja ei jää sinna midagi kinni.
See lahendus toimis ka minul. Aga üks probleem näiteks munapraadimisega, ei taha muna külge pruuniks lasta, siin ei suutnud head lahendust välja mõelda, muna eelistaks praadida pigem madalamatel kuumustel. Hexcladi pole veel proovinud, aga enda tefalil samasugused "tilgad" põhjal mis tõenäoliselt aitavad ka nakkumise vastu.

Pilt

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 11:32
Postitas wolfgang
Ahah, hexclad jah. See ongi see säbrulise pinnaga nonstick, millest ma enne kirjuatsin. Malm on mu meelest, sellest, parem(muna, liha, kartuleid vms. praadida) va, pikad happelised hautamised a la makakate raguud, mida 3 tundi tuleb podistada ja milles veini ja tomatit vms.. Siis eelistan rv-d.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 11:45
Postitas isonts
Ma usun ja olen selle usu kinnituse saanud erinevaid kokasaateid vaadates, et ei ole vaja neid panne nakkumise vätlimiseks ülikuumaks ajada. Päris paljud roaad on siiski sellised, kus kraam asetatkse kraam külmale pannile. Liiga vara ei tohi suskima hakata.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 12:17
Postitas Rebane11
AMvA kirjutas: 19 Dets, 2024 8:32
Rebane11 kirjutas: 18 Dets, 2024 23:30 Roostevaba keedunõuna, aga praadimiseks - pruunistamiseks pole minu asimene valik. Deflon pann etem. Malm on hea, aga nõuab palju hoolt. Me ei tee ju 3 korda päevas pilavi?
Samas profiköökides kasutatakse ainult roostevabast terasest panne. Ütleme nii, et kui roostevaba panniga praadimine ei õnnestu siis viga pole panni vaid praadijas.
Küllap arenguruumi on ja mitte vähe. On isegi üks r/v pann, aga see on sujuvalt jäänud kasutusest välja. Ma otsest põhjust ei oskagi välja tuua ja kuna nii ammu pole kasutanud, siis ei mäletagi enam.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 15:11
Postitas Some
Selle jutu peale läksin ja võtsin naiste poolt põlatud RV panni, ajasin kuumaks, sorts õli peale ja praadisin kartulit ja muna. Mitte üks gramm ei jäänud kinni, läigib nagu uus. Aga jah, aeglaselt peki sulatamiseks valiksin miski muu panni. Uuel aastal võtan südame rindu ja toon Ikeast ühe malmpanni ära.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 15:59
Postitas Sho
Ohh.. need pannid. Mul kulus neid ikka oma kaks tükki aastas.
Aga siis ostsin Tefal Unlimitedi, Titanium kattega valu-alumiinimumpanni.
Kas kellelgi on ônnestunud seda siiamaani läbi kulutada?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 16:13
Postitas AMvA
Sho kirjutas: 19 Dets, 2024 15:59 Ohh.. need pannid. Mul kulus neid ikka oma kaks tükki aastas.
Aga siis ostsin Tefal Unlimitedi, Titanium kattega valu-alumiinimumpanni.
Kas kellelgi on ônnestunud seda siiamaani läbi kulutada?
Mul on Tefaliga halvad kogemused. Minu arust liiga õhukesed Proovi - pane pann tühjalt pliidile ja vaata, kas läheb keskelt kummi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 16:34
Postitas Sho
Proovitud. Ei tee teist nägugi. Juba loendamatuid aastaid. Vanad pannid enamasti läksid lôpuks kôik kummi vôi ribadeks.
Aga sellest vôib kasvôi tank üle sôita. Sakslased oma samasuguseid AMT Gastroguss World's Best panne sellega reklaamivadki.
Ôhukeseks ei saa seda ka mitte kuidagi pidada, püstolikuuli peab läheda maa pealt kinni, kui juutuubi testijaid uskuda.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 16:46
Postitas Rebane11
Mälestusi lapsepõlvest. Külapoe nurgas Aldo limpsis oma õlut. Leida vaatas kaupa ja kommenteeris, et need alumiiniumi asjad on head, aga kui pliidile jäävad, siis sulavad ära. Aldo mühatas, et kus sa lehm ise oled. Õlle pidi Aldoke nurga taga lõpetama, kaupluses sees läks Leida lärm liiga suureks.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 17:29
Postitas Rebane11
Aeg tiksunud ja pidingi süldikraami sulama võtma, homme siis keetmine. 6 jalga, 3 kooti - saab korralik laar.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 18:37
Postitas Some
Viskasin suitsuribid potti, keedan paar tundi puljongit ja teen köögiviljasuppi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 19:05
Postitas pwn13
Rebane11 kirjutas: 19 Dets, 2024 17:29 Aeg tiksunud ja pidingi süldikraami sulama võtma, homme siis keetmine. 6 jalga, 3 kooti - saab korralik laar.
Maal vanavanemad tegid ka ikka sülti aga ei meenu kaua see säilib muidu ?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 19 Dets, 2024 19:16
Postitas Rebane11
Kausis mingi 10 päeva, aga ma panen osa sügavkülma. Hiljem sulatamine ja ümberkeetmine on lihtne.