Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kodanikud proovige enne kui pannete munad pannile, praadige musta leiba peekoni õli sees ja kui leib krõbedaks tehtud, pange munad.
-
- Liige
- Postitusi: 1678
- Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Te kõik alustate valest otsast. Ainus asi, mida praetakse külma panniga? Muna! Muna külmale pannile ja tasakesi soojenema. Siis kui muna juba tõsta kannatab aga kollane veel vedel on, tõstan ta taldrikule. Siis pann kuumaks ja peekonit praadima. Rakvere kirjaga pakis olev Inglise peekon ajab ka imevähe rasva praadimise käigus, nii et rasva ülejääki ei teki.
Maitsed on erinevad, eks ole.
Maitsed on erinevad, eks ole.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
muna külmale pannile tähenda et sul peab värske teflon raud olema, muidu nühid seda sealt tükk aega lahti.
-
- Liige
- Postitusi: 1678
- Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära. Aega võtab muidugi aga tulemuseks on ilma selle kollase kõrbenud põhjata valge muna. Pann on tõesti, kvaliteetne Fiskarsi teflon.
Inglismaal tegi töökoja söökla kokk sama asja soojas(mitte kuumas ega keevas) toiduõlis.
Teine asi, mida meil vähe tehakse aga Inglismaal oli tavaline, on uputatud muna. Selleks siis tuleb vesi keema ajada ja lisada veidi äädikat. Siis tuleb vesi lusikaga potis pöörlema ajada ja toores muna sisse lüüa. Paari minutiga keeb muna ümbert tahkeks ja seest jääv ilusti tooreks. Ideaalne röstsaiale peale tõsta.
Inglismaal tegi töökoja söökla kokk sama asja soojas(mitte kuumas ega keevas) toiduõlis.
Teine asi, mida meil vähe tehakse aga Inglismaal oli tavaline, on uputatud muna. Selleks siis tuleb vesi keema ajada ja lisada veidi äädikat. Siis tuleb vesi lusikaga potis pöörlema ajada ja toores muna sisse lüüa. Paari minutiga keeb muna ümbert tahkeks ja seest jääv ilusti tooreks. Ideaalne röstsaiale peale tõsta.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Salmonelloosi vältimine:davidsoniharald kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 19:32Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära.
https://www.terviseamet.ee/nakkushaigused/salmonelloosPidage kinni liha- ja munatoitude kuumtöötlemise nõuetest (allikas: USDA Food Safety and Inspection Service, 2012). Alljärgnevaid temperatuure tuleb mõõta toidutermomeetriga toidu sisemuses.
Igat liiki loomaliha vähemalt +71 °C,
Igat liiki linnuliha vähemalt +74 °C,
Täidetud lindude valmistamisel võivad salmonellad mitte hävida,
Munasisaldusega road vähemalt +71°C,
Toormunad keeta valge ja rebu täieliku kalgendumiseni,
Keedetud mune võib hoida toatemperatuuril kuni kaks tundi,
Kalaliha vähemalt +63°C,
Supi, kastme ja lihakastme korduvtarvitamisel kuumutada need keemiseni ning muud korduvtarvitamise toidud vähemalt +74°C-ni.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma vinnutan omale liha. Ca 3-4 päeva soola. Iga päev vahetan. Ja siis pakkin majapidamis paberisse ning viskan külmkappi. Triibuliha kõlbab juba peale 2. nädalat viina peale võtta. Aga väga hea on peale 2-3 kuud seismist..Kaelakarbonaadi peab kindlasti vähemalt paar kuud hoidma siis hakkab juba looma..
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Normaalselt sooja leilisauna lava peal saab ka mune keeta, mis on huvitav ettevõtmine kui saunalisi rohkem koguneb.davidsoniharald kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 19:32 Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära. Aega võtab muidugi aga tulemuseks on ilma selle kollase kõrbenud põhjata valge muna. ...
Seadsin lavalaudade vahekohta ritta ja 20-30 min pärast olid mõnusalt pehmed keedumunad valmis.
Munad ei pean nii kaua olema kuumas, lihtsalt katsetasin, et ega pikem soojendamine midagi paha ei tee, kui munad kauemaks kuuma jätta ja isegi 45min ei keetnud minu katsetel muna ülemäära kõvaks.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Meessaunaliste jaoks see ettevõtmine ilmselt nii huvitav ei ole..Normaalselt sooja leilisauna lava peal saab ka mune keeta, mis on huvitav ettevõtmine kui saunalisi rohkem koguneb.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Muidugi mitte, "kivikõvaks keedetud muna" on kujundlik väljend.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Tõsiasi, mida mina olen alati rõhutanud, kui hakatakse ajama midagi sellist, et kodumunad on ikka need õiged ja salmonelloosivabad, aga sealt tööstusest võib ei tea mis paha asja saada.parkija kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 21:52 Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
- Kilo Tango
- Liige
- Postitusi: 10213
- Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Salmonellabakter tuleb Eestisse enamasti lõunast sisse ostetud söödaga (pidavat levima mingi sisaliku väljaheidetega kõige rohkem, kes põhjas ei ela). Salmonella on harva muna sees. See tekib munadele üldjuhul kanasitaga, sest kanal seal saba all rohkem torusid ei ole. Muidugi on variant, et kanad on haiged ja kõik kanala varustus reostunud, kuid tänapäevaste kontrollide käigus on see väheusutav ka väikefarmide puhul. Kas väikefarmid tegelevad rohkem või vähem sööda sisse ostmisega lõunast, on juba eraldi küsimus. Pigem miskipärast usun, et vähem.AndresTy kirjutas: ↑04 Veebr, 2025 9:14Tõsiasi, mida mina olen alati rõhutanud, kui hakatakse ajama midagi sellist, et kodumunad on ikka need õiged ja salmonelloosivabad, aga sealt tööstusest võib ei tea mis paha asja saada.parkija kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 21:52 Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma vinnutan täissuitsuvorsti külmikus paar kuud. Pea poolepeenem kui alguses.isonts kirjutas: ↑03 Veebr, 2025 19:55 Ma vinnutan omale liha. Ca 3-4 päeva soola. Iga päev vahetan. Ja siis pakkin majapidamis paberisse ning viskan külmkappi. Triibuliha kõlbab juba peale 2. nädalat viina peale võtta. Aga väga hea on peale 2-3 kuud seismist..Kaelakarbonaadi peab kindlasti vähemalt paar kuud hoidma siis hakkab juba looma..
Muna keedab mul munakeetja, Mingi severini odav junn keeratava ,nö, kellaga, aga sätting meeles. Mulle meeldib kui rebu veel pehme, kergelt vedel. Hommikul hea võiku kõrvale. Erineva muna suurusega tuleb ka taimerit timmida.
Mul ka kõigepealt peekon, kui see ühelt poolt juba paras, siis sibul, kergelt segada, peekon teistpidi ja munad sinna kõrvale.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mõningate vaatluste tulemusena on jäänud mulje, et maal elavad hobikanakasvatajad peenemate söötadega ennast ei vaeva, vaid söödavad lindudele sisse ennekõige toidujäätmeid. Maakohtade koolides, lasteaedades ning vanadekodudes on suur konkurents jäägiämbritele - et kes saab endale ning oma kanadele viia. Kanade arvamust ei tea, aga väga hästi selline dieet vist ei mõju - lindudel kõhud lahti ning kanalas on selline aroom, et kirves jääb õhku seisma (ning roostetab hetkega ära). Samas ei julge arvamust avaldada, kuna sellised kanapidajad on põlised maainimesed (teavad, mis teevad). Munad puhtusega ei hiilga, aga seega salmonelloosivabad (loodetavasti). Kontrollivad asutused sellistest mikrokanalatest vaevalt teavad.Kas väikefarmid tegelevad rohkem või vähem sööda sisse ostmisega lõunast, on juba eraldi küsimus. Pigem miskipärast usun, et vähem.
Toiduteemadel jäin jälle mõtlema piima pastöriseerimise teemadel. Mõnes riigis olevat populaareks muutunud raw milk, mis peaks olema töötlemata toorpiim ja seda pakutakse eriti peentes kohtades. Mõnikord on kahjulik batsill siiski sees ja tarbijad tõbised. Teadlikumad välismaa kodanikud siis targutavad, et pastöriseerimine juba vanast ajast teada ja kasutusel ka pisitootjatel. Nüüd aga nuputan, kuidas Eestis pastöriseerimisega lood on olnud. Noorusaegadel sai lüpsisooja piima tarbitud, edasi läks see piimanõus jahtuma (väga vanadel aegadel kaevuveega tünni, hiljem piimajahutisse), hiljem suundus piimakombinaati. Kas piima talus / individuaalmajapidamises pastöriseerimist on Eesti aladel üldse esinenud või on töötlemine kurnamise ja jahutamisega piirdunud? Ei taha kuidagi meelde tulla talupastörisaator (kas oma silma ees, muuseumis või kirjanduses).
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Väikekanalat on hea lihtne kontrollida muna karbi järgi. Uus karp ok, korduvkasutatud mitte ok.
Munakarbi korduvkasutus on keelatud a keegi ei saa sellest aru.
Muna koor on poorne ja imeb kõik selle sita sealt karbist sisse.
Pensukas ei taha keegi kasutatud topsiga kohvi osta a muna võib kasutatud karbis olla
Sööt, meil näiteks, tuleb lõunast. Kui siit peaks ostma võiks kohe uksed kinni panna.
Tellime korralikust tehasest gmo vaba sööta. Kontrollitakse seda pidevalt nii seal kui siin. Lisaks kontrollitakse regulaarselt muna ja ka linde ja isegi sitta. Ka vee regulaarne proov kohustuslik.
On elujooksul igasugu nussi nähtud a see PTA on küll üks eriline asutus. Selleeest tagab korraliku toidu.
Ps: kui muna reklaami liiga palju andke teada, jätan järgi
Munakarbi korduvkasutus on keelatud a keegi ei saa sellest aru.
Muna koor on poorne ja imeb kõik selle sita sealt karbist sisse.
Pensukas ei taha keegi kasutatud topsiga kohvi osta a muna võib kasutatud karbis olla

Sööt, meil näiteks, tuleb lõunast. Kui siit peaks ostma võiks kohe uksed kinni panna.
Tellime korralikust tehasest gmo vaba sööta. Kontrollitakse seda pidevalt nii seal kui siin. Lisaks kontrollitakse regulaarselt muna ja ka linde ja isegi sitta. Ka vee regulaarne proov kohustuslik.
On elujooksul igasugu nussi nähtud a see PTA on küll üks eriline asutus. Selleeest tagab korraliku toidu.
Ps: kui muna reklaami liiga palju andke teada, jätan järgi

Kristo 53980192
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Georges ja 3 külalist