Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
nukkel
Liige
Postitusi: 1647
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

Kodanikud proovige enne kui pannete munad pannile, praadige musta leiba peekoni õli sees ja kui leib krõbedaks tehtud, pange munad.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1678
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas davidsoniharald »

Te kõik alustate valest otsast. Ainus asi, mida praetakse külma panniga? Muna! Muna külmale pannile ja tasakesi soojenema. Siis kui muna juba tõsta kannatab aga kollane veel vedel on, tõstan ta taldrikule. Siis pann kuumaks ja peekonit praadima. Rakvere kirjaga pakis olev Inglise peekon ajab ka imevähe rasva praadimise käigus, nii et rasva ülejääki ei teki.

Maitsed on erinevad, eks ole.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
pwn13
Liige
Postitusi: 1001
Liitunud: 20 Mai, 2014 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas pwn13 »

muna külmale pannile tähenda et sul peab värske teflon raud olema, muidu nühid seda sealt tükk aega lahti.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1678
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas davidsoniharald »

Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära. Aega võtab muidugi aga tulemuseks on ilma selle kollase kõrbenud põhjata valge muna. Pann on tõesti, kvaliteetne Fiskarsi teflon.

Inglismaal tegi töökoja söökla kokk sama asja soojas(mitte kuumas ega keevas) toiduõlis.

Teine asi, mida meil vähe tehakse aga Inglismaal oli tavaline, on uputatud muna. Selleks siis tuleb vesi keema ajada ja lisada veidi äädikat. Siis tuleb vesi lusikaga potis pöörlema ajada ja toores muna sisse lüüa. Paari minutiga keeb muna ümbert tahkeks ja seest jääv ilusti tooreks. Ideaalne röstsaiale peale tõsta.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

davidsoniharald kirjutas: 03 Veebr, 2025 19:32Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära.
Salmonelloosi vältimine:
Pidage kinni liha- ja munatoitude kuumtöötlemise nõuetest (allikas: USDA Food Safety and Inspection Service, 2012). Alljärgnevaid temperatuure tuleb mõõta toidutermomeetriga toidu sisemuses.

Igat liiki loomaliha vähemalt +71 °C,
Igat liiki linnuliha vähemalt +74 °C,
Täidetud lindude valmistamisel võivad salmonellad mitte hävida,
Munasisaldusega road vähemalt +71°C,
Toormunad keeta valge ja rebu täieliku kalgendumiseni,
Keedetud mune võib hoida toatemperatuuril kuni kaks tundi,
Kalaliha vähemalt +63°C,
Supi, kastme ja lihakastme korduvtarvitamisel kuumutada need keemiseni ning muud korduvtarvitamise toidud vähemalt +74°C-ni.
https://www.terviseamet.ee/nakkushaigused/salmonelloos
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Ma vinnutan omale liha. Ca 3-4 päeva soola. Iga päev vahetan. Ja siis pakkin majapidamis paberisse ning viskan külmkappi. Triibuliha kõlbab juba peale 2. nädalat viina peale võtta. Aga väga hea on peale 2-3 kuud seismist..Kaelakarbonaadi peab kindlasti vähemalt paar kuud hoidma siis hakkab juba looma..
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

davidsoniharald kirjutas: 03 Veebr, 2025 19:32 Iva on selles, et panni õieti kuumaks ei lasegi. Põhimõtteliselt küpseb muna ka ca 60 kraadi juures ära. Aega võtab muidugi aga tulemuseks on ilma selle kollase kõrbenud põhjata valge muna. ...
Normaalselt sooja leilisauna lava peal saab ka mune keeta, mis on huvitav ettevõtmine kui saunalisi rohkem koguneb.
Seadsin lavalaudade vahekohta ritta ja 20-30 min pärast olid mõnusalt pehmed keedumunad valmis.
Munad ei pean nii kaua olema kuumas, lihtsalt katsetasin, et ega pikem soojendamine midagi paha ei tee, kui munad kauemaks kuuma jätta ja isegi 45min ei keetnud minu katsetel muna ülemäära kõvaks.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

Normaalselt sooja leilisauna lava peal saab ka mune keeta, mis on huvitav ettevõtmine kui saunalisi rohkem koguneb.
Meessaunaliste jaoks see ettevõtmine ilmselt nii huvitav ei ole..
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42780
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 03 Veebr, 2025 22:26Munad ei pean nii kaua olema kuumas, lihtsalt katsetasin, et ega pikem soojendamine midagi paha ei tee, kui munad kauemaks kuuma jätta ja isegi 45min ei keetnud minu katsetel muna ülemäära kõvaks.
Muidugi mitte, "kivikõvaks keedetud muna" on kujundlik väljend.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

parkija kirjutas: 03 Veebr, 2025 21:52 Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
Tõsiasi, mida mina olen alati rõhutanud, kui hakatakse ajama midagi sellist, et kodumunad on ikka need õiged ja salmonelloosivabad, aga sealt tööstusest võib ei tea mis paha asja saada.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10213
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

AndresTy kirjutas: 04 Veebr, 2025 9:14
parkija kirjutas: 03 Veebr, 2025 21:52 Ma sain kunagi ühe toidutööstuses koolitusi läbi viinud spetsialistiga natuke rääkida just salmonelloosist , tema väide oli : suurte tootjate kanamunad on kontrollitud , salmonelloosi ohtu praktiliselt pole , väiketootjate ning kodukanade kanamunad vajavad korralikku kuumtöötlust .
Tõsiasi, mida mina olen alati rõhutanud, kui hakatakse ajama midagi sellist, et kodumunad on ikka need õiged ja salmonelloosivabad, aga sealt tööstusest võib ei tea mis paha asja saada.
Salmonellabakter tuleb Eestisse enamasti lõunast sisse ostetud söödaga (pidavat levima mingi sisaliku väljaheidetega kõige rohkem, kes põhjas ei ela). Salmonella on harva muna sees. See tekib munadele üldjuhul kanasitaga, sest kanal seal saba all rohkem torusid ei ole. Muidugi on variant, et kanad on haiged ja kõik kanala varustus reostunud, kuid tänapäevaste kontrollide käigus on see väheusutav ka väikefarmide puhul. Kas väikefarmid tegelevad rohkem või vähem sööda sisse ostmisega lõunast, on juba eraldi küsimus. Pigem miskipärast usun, et vähem.
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

isonts kirjutas: 03 Veebr, 2025 19:55 Ma vinnutan omale liha. Ca 3-4 päeva soola. Iga päev vahetan. Ja siis pakkin majapidamis paberisse ning viskan külmkappi. Triibuliha kõlbab juba peale 2. nädalat viina peale võtta. Aga väga hea on peale 2-3 kuud seismist..Kaelakarbonaadi peab kindlasti vähemalt paar kuud hoidma siis hakkab juba looma..
Ma vinnutan täissuitsuvorsti külmikus paar kuud. Pea poolepeenem kui alguses.

Muna keedab mul munakeetja, Mingi severini odav junn keeratava ,nö, kellaga, aga sätting meeles. Mulle meeldib kui rebu veel pehme, kergelt vedel. Hommikul hea võiku kõrvale. Erineva muna suurusega tuleb ka taimerit timmida.


Mul ka kõigepealt peekon, kui see ühelt poolt juba paras, siis sibul, kergelt segada, peekon teistpidi ja munad sinna kõrvale.
Zwyx
Liige
Postitusi: 151
Liitunud: 29 Dets, 2017 13:13
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Zwyx »

Kas väikefarmid tegelevad rohkem või vähem sööda sisse ostmisega lõunast, on juba eraldi küsimus. Pigem miskipärast usun, et vähem.
Mõningate vaatluste tulemusena on jäänud mulje, et maal elavad hobikanakasvatajad peenemate söötadega ennast ei vaeva, vaid söödavad lindudele sisse ennekõige toidujäätmeid. Maakohtade koolides, lasteaedades ning vanadekodudes on suur konkurents jäägiämbritele - et kes saab endale ning oma kanadele viia. Kanade arvamust ei tea, aga väga hästi selline dieet vist ei mõju - lindudel kõhud lahti ning kanalas on selline aroom, et kirves jääb õhku seisma (ning roostetab hetkega ära). Samas ei julge arvamust avaldada, kuna sellised kanapidajad on põlised maainimesed (teavad, mis teevad). Munad puhtusega ei hiilga, aga seega salmonelloosivabad (loodetavasti). Kontrollivad asutused sellistest mikrokanalatest vaevalt teavad.

Toiduteemadel jäin jälle mõtlema piima pastöriseerimise teemadel. Mõnes riigis olevat populaareks muutunud raw milk, mis peaks olema töötlemata toorpiim ja seda pakutakse eriti peentes kohtades. Mõnikord on kahjulik batsill siiski sees ja tarbijad tõbised. Teadlikumad välismaa kodanikud siis targutavad, et pastöriseerimine juba vanast ajast teada ja kasutusel ka pisitootjatel. Nüüd aga nuputan, kuidas Eestis pastöriseerimisega lood on olnud. Noorusaegadel sai lüpsisooja piima tarbitud, edasi läks see piimanõus jahtuma (väga vanadel aegadel kaevuveega tünni, hiljem piimajahutisse), hiljem suundus piimakombinaati. Kas piima talus / individuaalmajapidamises pastöriseerimist on Eesti aladel üldse esinenud või on töötlemine kurnamise ja jahutamisega piirdunud? Ei taha kuidagi meelde tulla talupastörisaator (kas oma silma ees, muuseumis või kirjanduses).
klemm
Liige
Postitusi: 187
Liitunud: 01 Veebr, 2013 9:41
Asukoht: Padise
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas klemm »

Väikekanalat on hea lihtne kontrollida muna karbi järgi. Uus karp ok, korduvkasutatud mitte ok.
Munakarbi korduvkasutus on keelatud a keegi ei saa sellest aru.
Muna koor on poorne ja imeb kõik selle sita sealt karbist sisse.
Pensukas ei taha keegi kasutatud topsiga kohvi osta a muna võib kasutatud karbis olla :lol:

Sööt, meil näiteks, tuleb lõunast. Kui siit peaks ostma võiks kohe uksed kinni panna.
Tellime korralikust tehasest gmo vaba sööta. Kontrollitakse seda pidevalt nii seal kui siin. Lisaks kontrollitakse regulaarselt muna ja ka linde ja isegi sitta. Ka vee regulaarne proov kohustuslik.
On elujooksul igasugu nussi nähtud a see PTA on küll üks eriline asutus. Selleeest tagab korraliku toidu.

Ps: kui muna reklaami liiga palju andke teada, jätan järgi :)
Kristo 53980192
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Georges ja 3 külalist