292. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 14:09
Postitas wk2
Sander17 kirjutas: ↑15 Veebr, 2025 14:04
Hunti on mõni akf söönud?
Nõuka ajal oli üks Tartu KEKi autojuht haigestunud ja rahva seas oli teadmine, et tolle tõbe vastu olevat hea koera rasv või liha. Teine autojuht oli aga talvel mõni nädal hiljem kogemata ühe iluse priske koera alla ajanud. Oli visanud auto kasti ja teise mehega oli olnud plaan sõpra külastada. Olid siis mõned ilusamad tükid koeraliha ka kaasa võtnud. Palunud proual ära praadida ja toodi sakummiks viina kõrvale lauale. Algul oli ainult haige sõber viina kõrvale praetud koeraliha söönud ja kiitnud, et väga hea liha. Kui teine pudel oli laual, siis olid sõbrad ka maitsnud ja kiitnud, et tõesti, väga hea liha.
Šveitsis ja Itaalias süüakse koera ja kassi liha.
https://www.ohtuleht.ee/505692/sveitsi- ... ikatessiks
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 17:34
Postitas isakene
Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea...

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 18:17
Postitas vanahalb
retti kirjutas: ↑04 Apr, 2025 10:27
P.s see soomes müüdav smetana on puhas eestimaine toode ega erine maitse poolest meil müüdavast
front_ru.3.full.jpg
See Eestis tehtud Deliciest smetana ongi peaaegu ainuke hapukoor mida Soomes poest osta kannatab. Üks väiksemas kollases pakendis on samuti söödav, Prisma müüb ja Eesti toode.
Soomlased ise teevad samuti smetanat, erineva rasvaprotsendiga ja niipalju kui ma näinud olen on kõik laktoosivabad. See tähendab ühtlasi ka et magusad.
https://www.valio.fi/tuotteet/valio-hyv ... i-smetana/
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 18:34
Postitas tsivi_list
vanahalb kirjutas: ↑04 Apr, 2025 18:17
retti kirjutas: ↑04 Apr, 2025 10:27
P.s see soomes müüdav smetana on puhas eestimaine toode ega erine maitse poolest meil müüdavast
front_ru.3.full.jpg
See Eestis tehtud Deliciest smetana ongi peaaegu ainuke hapukoor mida Soomes poest osta kannatab. Üks väiksemas kollases pakendis on samuti söödav, Prisma müüb ja Eesti toode.
Soomlased ise teevad samuti smetanat, erineva rasvaprotsendiga ja niipalju kui ma näinud olen on kõik laktoosivabad. See tähendab ühtlasi ka et magusad.
https://www.valio.fi/tuotteet/valio-hyv ... i-smetana/
Ja mina arvasin, et ma saan vähem toiteväärtust kui ostan laktoosivaba. Pahandasin mõttes tootjaga, kes vastavat allahindlust ei arvesta. A tuleb välja, et lihtsalt teist tüüpi suhkruks teevad.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 18:37
Postitas tsivi_list
isakene kirjutas: ↑04 Apr, 2025 17:34
Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea...
Sellest oli hiljuti ERRis vana dokumentaal.
https://jupiter.err.ee/1609261199/suvekaubandus
Lapsepõlv tuli meelde.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 20:46
Postitas Madis Reivik
Ma seda kassijuttu väga ei usu, kus krt sa selliseid suuri kuubikuid sealt ikka saad. Kisa rohkem kui liha, pool kilo ehk saab.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 20:56
Postitas Turist 47
Ma seda kassijuttu väga ei usu..
Jep.
Kui tõesti tahta "katsetada", siis ainult kotlet oleks teema.
Vorstiga liialt janti ja pika kiuga liharibasid marineerida, grillida ?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 21:08
Postitas Madis Reivik
Kass ehk katusejänes... lihakeha pidi olema raske eristada
Jänesesaslokki pole kohanud.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 21:11
Postitas pwn13
ma olen jänest mingis marinaadis söönud. suht magusa poolne oli, erilist huvi ei tekitanud, pigem vastupidi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 04 Apr, 2025 22:15
Postitas isakene
Madis Reivik kirjutas: ↑04 Apr, 2025 20:46
Ma seda kassijuttu väga ei usu, kus krt sa selliseid suuri kuubikuid sealt ikka saad. Kisa rohkem kui liha, pool kilo ehk saab.
Sa oled kaasaegse hea kraamiga ära harjunud.

Omal ajal olid putkašaslõkiliha tükid hoopis räbalamad, selliseid kuubikukujulisi lihakäntsakaid nagu praegu igas šaslõkirestos pakutakse, sai tollal vaid eliitsetest paikadest...
Madis Reivik kirjutas: ↑04 Apr, 2025 21:08
Kass ehk katusejänes... lihakeha pidi olema raske eristada
Jänesesaslokki pole kohanud.
Mu taat oli tol ajal kõva jahimees, sageli hulkus üksi kohalikus metsas, hautatud jänes oli kodus iganädalane toidupoolis. Kui umbes samaks suuruseks võtta kassiga, siis jänesest sai päris viisakaid tükke.Ühest jänesekoivast koos kartuliga sai tollane minusugune näljane teismeline korraliku kõhutäie. A kassi ma tõesti ise tükeldanud ei ole, võrdlusmoment endal puudub.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Apr, 2025 7:23
Postitas Kriku
Jah, jänes on täiesti hea söödav loom, see on õige. Suppi näiteks annab ka temast väga hästi keeta. Kassi pole enda teada proovinud.
Kas keegi rotti on proovinud? Kõiksugu nälja-aegade kirjeldustes on rottide söömisest palju juttu. Hiir haiseb ja teda tuleb enne näiteks piirituses leotada (sellest on teemas juba juttu olnud), aga rott peaks olema kohe küpsetatav-söödav, väike lihtsalt.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Apr, 2025 7:41
Postitas isonts
isakene kirjutas: ↑04 Apr, 2025 17:34
Nuh, kaldun arvama, et kõik, kes 80-ndate lõpus - 90-ndate alguses tihedamalt suvaliste šaslõkiputkade toodangut tarbisid, on mingil hetkel enda teadmata kassi söönud. Korralikult valmistatuna eriti vahet ei tee. Kui hästi pole küpsetatud, siis on spetsiifiline maitse, aga sugugi mitte halb. Krt, korra Piiteri turul sain nii toorest kassi, et lausa kräunus hamba all, see ei olnud enam hea...
Teoreetiliselt oleks võimalik kassist saslõki teha, aga hulkuval elukal ei ole ühtegi kehaosa, kust selline saslõki mõõtu tükk lõigata. Tagakintsust ehk ainult. Kokku 2 liha tk. Ühe varda jaoks läheb ikka meeletus koguses kasse. Sealiha oli sellel ajal odav ja ilmselt osteti veel hulgi. Tänagi maksab veerand siga ca 4 eurot kilo. Selle eest saab tervele suguvõsale saslõkki
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Apr, 2025 8:17
Postitas taavi013
Kriku kirjutas: ↑05 Apr, 2025 7:23
Jah, jänes on täiesti hea söödav loom, see on õige. Suppi näiteks annab ka temast väga hästi keeta. Kassi pole enda teada proovinud.
Kas keegi rotti on proovinud? Kõiksugu nälja-aegade kirjeldustes on rottide söömisest palju juttu. Hiir haiseb ja teda tuleb enne näiteks piirituses leotada (sellest on teemas juba juttu olnud), aga rott peaks olema kohe küpsetatav-söödav, väike lihtsalt.
Olen aastaid tagasi rotti söönud eriti edevas Belgia restoranis. Väga hea valge liha oli. Midagi kana ja konnaliha vahepealset. Tõsi - tegemist oli spetsiaalselt restorani jaoks kasvatatud rottidega.
Viimsepäeva kontekstis oli rottide söömise teema üheks aluseks James Clavell romaanile "King Rat". See kirjeldab briti-ameerika-austraalia sõjavangide elu teise maailmasõja ajal eriti karmis Jaapani vangilaagris kuskil Kagu-Aasias. Üks peategelastest pani seal vangilaagris käima rottide lihaäri. Tõsi - pepsidele briti kõrgklassi ohvitseridele presenteeriti seda kui kohalikku "mini kitse".
Väga huvitav raamat. Inimeste ellujäämise ja miniühiskonna k'itumine eriti karmides vangilaagri tingimustes. Väga ladusalt kirjutatud, nagu ka ülejäänud Clavelli romaanid. Tema
Aasia triloogia sarja raamatud (Tai-pan, Shogun, Noble house) on vapustavalt hea lugemine.
https://en.wikipedia.org/wiki/King_Rat_(Clavell_novel)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Apr, 2025 9:21
Postitas mart2
Madis Reivik kirjutas: ↑04 Apr, 2025 21:08
Kass ehk katusejänes...
lihakeha pidi olema raske eristada

...
Minu kadunud vanaisa ütles, et korralikul kaupmehel oli
alati lihakehal üks käpp küljes, et ostja näeks mis loom (jänese asemel ei pakutaks kassi).
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 05 Apr, 2025 9:27
Postitas OLAVI
Malevas sai eksperimendi mõttes konnakoibi, lõkkel plekktaldrikul, võiga praetud.
Sai püütud ämber konni 30 inimesele.
Pehme liha ja pehmed kondid, mitte nii vintsked kui kalaluud ja ei pidanud neid välja nokkima.