Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
OLAVI
Liige
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

mart2 kirjutas: 05 Apr, 2025 9:21 Minu kadunud vanaisa ütles, et korralikul kaupmehel oli alati lihakehal üks käpp küljes, et ostja näeks mis loom (jänese asemel ei pakutaks kassi).
Ja "päris vanasti", kui lastel oli vähe mänguasju, anti see (kuivatatud) jänesekäpp lastele mänguasjaks.
Samamoodi nagu tänapäeval on lastel erinevad kaisukad.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

Jahimehed on ilvest söönud.Pidi olema roosakas õrn liha. Kasslane seegi.
Kõigi nende poolkoduloomade ja metsaloomade liha mistahes moel toiduks kasutamise juures on määravakas trihhinelloosi e keeritsusstõve oht.Maitse on siis juba teine teema.
Et eestis seda ohtu ei ole ei maksa targutada.On küll.Isegi metskitsedel.
Samas - ainus teadaolev trihhinelloosi põhjustatud mitme inimese surmaga lõppenud juhus on 60 te lõpust Tallinnast sõjalaevalt kui sellel teeninud madrusele saadeti venemaalt toidupakk soolapekiga.
Viimati muutis retti, 05 Apr, 2025 11:28, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

OLAVI kirjutas: 05 Apr, 2025 9:27 Malevas sai eksperimendi mõttes konnakoibi, lõkkel plekktaldrikul, võiga praetud.
Sai püütud ämber konni 30 inimesele.
Pehme liha ja pehmed kondid, mitte nii vintsked kui kalaluud ja ei pidanud neid välja nokkima.
Oli meil üks kohalik töökojajuhataja, vana kooli sepp. Tark ja muheda jutuga mees, kohalike seas väga lugupeetud. See tüüp oli mingil hetkel käinud Venemaal ekskursioonil ja sattus muuhulgas kusagile Moskva taha, kus tohutu suur konnafarm. Venelased kasvatasid prantslastele konni müügiks ja said selle eest kõva valuutat. Huvitav oli olnud transport - müügiarvestus käis vagunikaupa, konnad ladustati elusalt vagunitesse põhimõttel kiht konnasid ja kiht jääd. Kahepaiksed vajusid vaikselt talveunne ja rändasid sellistena Prantsusmaale. Huvitav nüanss oli olnud kvaliteedikontroll - jää kogus oli arvestatud selliselt, et jää sulaks ära kohalejõudmise ajaks ja esmane vastuvõtt käis audiomeetodil - prantslane kuulas, kõrv vastu vagunit, kui konnad krooksusid oli järelikult bien, aga kui vagun vaikis, siis kahtlane. Mehe jutu järgi, kui vagun ikka väga vait oli, siis saadeti üldse tagasi ja ei hakatud isegi avama.
Eeldatav toimumisaeg kuuekümnendate lõpp - seitsmekümnendate algus.

EDIT: kiire otsing näitab et konnafarme on praegu maailmas palju, ka Venemaal. Kuidas kaasajal transport käib - ei uurinud. :D
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Kardetavasti oli eelmise lehekülje jänese ja kassi võrdlejatel jänes küülikuga segamini läinud. Täiskasvand jänes ikka tavalisest kassist oluliselt suurem. Kui ühe küüliku osad mahuvad kenasti mu rohelisse haudepotti( te teate küll mu rohelist haudepotti, mul on selline roheline jope ka :)) siis jänku ei mahu kaugeltki. Samuti ei ole tal teab mis magus liha vaid tumedam ja tugevama maitsega, kui küülik, mis tõesti hele ja magusama maitsega. Aga väga meeldiv siiski.
Rotte ei tea kommenteerida, aga kopraid olen ikka lasknud ja praegugi vist mingid osad vaakumkotiga sügavas. Aga mulle ei maitse. Võibolla ei oska valmistada lihtsalt. Mingi tõrge tekib. Ilmselt võrdluse tõttu rotiga. Aga selle liha on ka heast tume ja kuidagi erliselt pehme, aga mu meelest veidra maitsega.
Hetkel sussitan rameni puljongit, täitsa koduveise keelest. Kiirkeetjas, et ei peaks kolm tundi podistama. Peab varsti munad ja nuudlid keema panema…
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

vanahalb kirjutas: 04 Apr, 2025 18:17 Soomlased ise teevad samuti smetanat, erineva rasvaprotsendiga ja niipalju kui ma näinud olen on kõik laktoosivabad. See tähendab ühtlasi ka et magusad.
https://www.valio.fi/tuotteet/valio-hyv ... i-smetana/
Laktoosivabad on nad selle pärast, et hapnemisel laktoos lahustub piimhappeks, mitte suhkruks.
Piimhappebakterid oksüdeerivad laktoosi piimhappeks ja tekkiv hapupiim enam laktoosi ei sisalda. Seetõttu talutakse hüpolaktaasia puhul hapendatud piimatooteid, näiteks hapupiima, hapukoort, keefirit, jogurtit, kohupiima ja juustu.
https://tsoliaakia.ee/haigele/laktoositalumatus/
Vbl mingi toode Soomes poodides on magustatud, vat ei tea ja ei tunne kõiki Soome hapukoore sorte, aga tavaline Soome smetana sisaldab umbestäpselt sama palju suhkruid (süsivesikuid elik hiilihydraatit), kui Eesti hapukoored.
viewtopic.php?p=889697#p889697
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

wolfgang kirjutas: 05 Apr, 2025 16:55 Rotte ei tea kommenteerida, aga kopraid olen ikka lasknud ja praegugi vist mingid osad vaakumkotiga sügavas. Aga mulle ei maitse. Võibolla ei oska valmistada lihtsalt. Mingi tõrge tekib. Ilmselt võrdluse tõttu rotiga. Aga selle liha on ka heast tume ja kuidagi erliselt pehme, aga mu meelest veidra maitsega.
Mul siin naisukesel "pool" suguvõsa jahimehed (4tk) ja jahinaised (2tk) ja aeg-ajalt kostitatakse ka kopralihaga.
Ma muud-moodi pole saanud, kui ainult korralikus haudepotis valmistatud ahjupraena ja no mulle (ja ka kõikdele teistele) igatahes maitseb.
8)

Edit:
http://thredahlia.blogspot.com/2007/06/kobras.html
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Aa, nad leotavad äädikavees. OK, see võib toimida küll. Aga ikka on kerge tõrge :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kellel kopraliha üle, alati võib mulle saata 8) .
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Aga ikka on kerge tõrge :)
Jep.
Käitlemisel peab tähelepanelik olema.
Ise enam ei taha - kerge tõrge. Või umbes nii.
Umbes viie aasta eest oli suurest jõest lastud mõõdus kobras seest "ussikesi" täis. Ja neid oli palju, ka lihasgruppide vahel/sees.
Misjärel tsipa uurisin ja selgus, et kopral olevat päris palju halbu haigusi, mida tavaliselt silmaga ei tuvasta.
Ainult hautamise teema. Kiirküpsetamine, ehk kotletid võivad olla seotud riskiga tervisele.
Tavaline sügavkülm ei aita.
Aga, head isu. Kopraliha on, minu jaoks oli, maitsev.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Ma teen kõiksugu selliseid asju ahjupotis ainult. Mul pole kodus hakklihamasinatki.
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isakene »

wolfgang kirjutas: 05 Apr, 2025 18:33 Aa, nad leotavad äädikavees. OK, see võib toimida küll. Aga ikka on kerge tõrge :)
Vaheta silt ära. :D

80-ndatel tehti Eestis nutriakonservi, täitsa tööstuslikult, kaupluses oli suht vabalt saada, vanemad saatsid seda siis mulle pakiga kroonu. Meil üks saarlane seltskonnas punnis vastu, et tema seda rotti ei söö. Panime konservikarbile teise sildi peale, poiss viskas näkku nagu vana mees ja kiitis... 8)
Viimati muutis isakene, 05 Apr, 2025 21:30, muudetud 1 kord kokku.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Fucs kirjutas: 05 Apr, 2025 17:08
Laktoosivabad on nad selle pärast, et hapnemisel laktoos lahustub piimhappeks, mitte suhkruks.
Võtsin selle jutu peale Eestis tehtud Deliciesti ja Soomes tehtud Valio "smetana" koostisosi võrrelda. (Eesti hapukoor minuarust kõlbab ja soome oma mitte)
Tõesti-tõesti, laktoosi on mõlemil 0%. Kuigi Deliciestile pole eraldi "laktoosivaba " peale kirjutatud ja Valiole on. Rasva ja suhkrut enamvähem võrdselt. Küll on aga Deliciesti hapukoores soola 0,1 % ning Valio omas 0,03.
Ilmselt on soomlastel hoopis soola vähe mitte suhkrut liiga palju :scratch:
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

"Laktoosivaba" tähendab oluliselt rangemaid nõudeid jääklaktoosile, minu teada juustus ka eriti laktoosi pole aga ikkagi tehakse laktoosivaba juustu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Donald Trump JÄLLE president

Kapten Trumm kirjutas: 08 Apr, 2025 8:29EL ei luba siin müüa seda GMO kõntsa, mida keskmine MAGA mees õgib igapäevaselt (ja rikub oma tervist).
See on nüüd ka rumal jutt. Tehnoloogia kui selline ei määra tulemust, mida selle abil saavutada annab või saavutatakse. USA toiduturg on alareguleeritud, ükskõik, kas sisendid on GMO või mitte.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Donald Trump JÄLLE president

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kriku kirjutas: 08 Apr, 2025 8:42
Kapten Trumm kirjutas: 08 Apr, 2025 8:29EL ei luba siin müüa seda GMO kõntsa, mida keskmine MAGA mees õgib igapäevaselt (ja rikub oma tervist).
See on nüüd ka rumal jutt. Tehnoloogia kui selline ei määra tulemust, mida selle abil saavutada annab või saavutatakse. USA toiduturg on alareguleeritud, ükskõik, kas sisendid on GMO või mitte.
GMO pikaajalised tervisemõjud on läbi uurimata ja ebaselged, seepärast rohke GMO kasutusega USA põllumajanduse toodangut EL-s müüa ei saa.
Tehku ilma GMOta, küll siis saab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline