305. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 9:33
Postitas retti
Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 9:47
Postitas retti
MeelisV kirjutas: 15 Aug, 2025 17:20 Ziguli käru oli siis mis ? Zubrjonok ?
võis ju paberil olla 300 kg aga vedada kannatas vabalt tonni.
Olen näinud kui Lenska turule tuli Pärnumaa mees 01 ga+ käru, kaasas 1500kg kurki.
Pärimisele vastas et olla reedel koos teise autoga, mis käru Narva tõi liikuma hakanud et laupäeva hommikuks kohal olla.
Ütles et Narvast Lenskasse sõitis 3 käiguga.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 9:53
Postitas davidsoniharald
OLAVI kirjutas: 14 Aug, 2025 23:00 Võibolla on lastele vastuvõetamatu tänapäevane moodne "äädikaga hapendatud" või muid säilitusaineid sisaldav poekapsas aga nad ise ei oska seda veel seletada?
Terve lapsepõlve tegeles meie pere hapukapsa tootmise ja müügiga. Tünni läks ainult kapsas ja sool, muud mitte midagi. Ma arvan, et see "äädikaga hapendamine" on jama jutt.

Hapukapsas säilib ilma igasuguste säilitusaineteta väga pikka aega. Hapnemise protsess toimub pidevalt ja on tugevas seoses temperatuurist.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:06
Postitas retti
davidsoniharald kirjutas: 16 Aug, 2025 9:53
OLAVI kirjutas: 14 Aug, 2025 23:00 Võibolla on lastele vastuvõetamatu tänapäevane moodne "äädikaga hapendatud" või muid säilitusaineid sisaldav poekapsas aga nad ise ei oska seda veel seletada?
Terve lapsepõlve tegeles meie pere hapukapsa tootmise ja müügiga. Tünni läks ainult kapsas ja sool, muud mitte midagi. Ma arvan, et see "äädikaga hapendamine" on jama jutt.

Hapukapsas säilib ilma igasuguste säilitusaineteta väga pikka aega. Hapnemise protsess toimub pidevalt ja on tugevas seoses temperatuurist.
Ütleks säilivuse kohta, et - kevadeni. Siis hakkab kapsa värv (mitte veel maitse) muutuma. Aga rohkem pole vajagi

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:17
Postitas Rebane11
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:40
Postitas retti
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Hapukapsaboši puhul ehk küll aga värskekapsaborši puhul pigem mitte.
Ka mina olen äädika suhtes lapsest saati väga tundlik aga borši ilma äädikata ei kujuta ette.
Ps ei ole elus söönud sülti äädikaga ega kujuta ette selle maitset.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:42
Postitas AndresTy
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:43
Postitas AndresTy
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 10:40 Ps ei ole elus söönud sülti äädikaga ega kujuta ette selle maitset.
Mina jälle ei kujuta ette sülti äädikata :D Kui äädikaga sülti ei söö, siis pole järelikult õige eestlane!

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:48
Postitas retti
AndresTy kirjutas: 16 Aug, 2025 10:42
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.
Kunagi kasutati selliselt tehtud kurkidele äädika asemel aspiriini (atsetüülsalitsüühape)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 10:54
Postitas parkija
Sült , kuidas kellele meelepärane , kellele äädikas , kellele sinep , minu eelistus on mädarõigas .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 12:04
Postitas AndresTy
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 10:48
AndresTy kirjutas: 16 Aug, 2025 10:42
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.
Kunagi kasutati selliselt tehtud kurkidele äädika asemel aspiriini (atsetüülsalitsüühape)
Just! Täpselt need kurgid ongi. On ka omal ajal aspiriiniga tehtud. Ja seal koostises ongi selle asja nimi happesuse regulaator. Nii äädika kui aspiriini.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 12:43
Postitas ahto42
Sült ja Põltsamaa kange
Meenub hea kaader, kus 4x4 vandersellid andsid sinepit mongolile maitsta. Võttis nina lahti.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 13:00
Postitas MeelisV
OLAVI kirjutas: 15 Aug, 2025 22:10

Ega siis poes ei tehta sooje toite vaid see tuuakse kuskilt suurköögist ja seega poodide nimi ei ütle midagi, kui tootjat ei tea.
Varem oli maitse normaalne ja vahel ostsin väikse karbiga aga kui ühest ajast tekkis tuntav hapu maitse juurde, siis ükskord küsisin müüja käest, et kas jälle on äädikaga ja see ütles, et nii ongi, sest muidu ei anna säilivusaeg välja ning pärast seda ei ole seda enam ostnud.
(Ma lihtsalt tunnen väga häirivalt isegi väikest lisatud happesust toidus ja sidrunhapet ei salli kohe mitte üldse.)
Soojaletti toidu säilivus ehk serveeritavus poes on 24h
Mida seal säilivus ajaga teha. ?
Kui hommikul letti pandud kaste õhtuks hapu on siis on midagi muud viga kui äädika puudus.

Ja keegi teadjam oskab arvata kas äädikas hakkliha kastmes üldse toimib säilimist pikendavad ainena ja kui palju seda peaks panema. Omal on ikka suur kahtlus et see nii ei toimi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 13:01
Postitas Che Latino
Vahepeal igasugu uusi arstirohtusid leiutatud. Kas keegi kurkide marineerimisel Viagrat ka on kasutanud?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 16 Aug, 2025 13:24
Postitas Kilo Tango
Che Latino kirjutas: 16 Aug, 2025 13:01 Vahepeal igasugu uusi arstirohtusid leiutatud. Kas keegi kurkide marineerimisel Viagrat ka on kasutanud?
Ja miks peaks PDE-5 inhibiitorid kurkidele mingit mõju avaldama? Bakteritel peaks kõvaks minema või mis selle sõgeduse mõte on?