Kapten Trumm kirjutas:
Väga ohtlik lähenemine, oleks vist sobilik meenutada neid õnnetuid Spitfiresid, mida Eesti planeeris - ka pidid lendama 40ndate lõpuni. Muidugi rahuajal, paraku aga viimane lõppes.
Soomlased läksid natuke varem ja natuke vanema malli (Fokker) teed ja kui asjaks läks, siis oli neil midagi olemas, 1939 sügisel poleks siin suurt midagi võtta olnud.
Tänagi leidub neid simme, kes seletaks, et tark oleks ikka 6. generatsiooni hävitaja (UAV siis) ära oodata ja siis oleks jube smart move.
Küsimus pole ju ainult mingi masina omamises, vaid ka vajaliku koolkonna loomises, kogemuses, mis võtab aega ja seda pole võimalik osta ühegi täisteenuspaketiga.
Aga võib minna ka nii, et pannes magama suurusjärgu, mis on enam vähem terve meie kaitse-eelarve ja saame Leo 2A6 kätte ( ükskõik kas kasutatuna või uuest peast ) ja tuleb välja, et uuemate vene föderatsiooni tankidega võrreldes on tegemist tehnika eilse päevaga.
Järgneva 20 - 30 aasta jooksul pole meil võimalik enam uusi tanke osta ... eriti veel kui arvestada, et kõik muud võimed mis ei ole üldse vähemtähtsamad kui tankid on meil välja arendamata ( alustades keskmaa ÕT, lennuvägi,MLRS jne ).
Praegune tankipõlvkond on nii 50 aastat vana ... ja piltlikult on nendesse samadesse tankidesse lihtsalt lõigatud sisse paar uut auku ning lisatud paar sensorit ... peale mida lisatud uus number tankitüübi lõppu.
Seega kui venelased arvestades tänapäevaseid tehnilisi lahendusi ja võimalusi joonistavad algusest peale uue tanki, võib see suure tõenäosusega olla oluliselt parem kui need lääne kümnendad 70nendate tehnika upgradeid.
Ma olen küll natuke kriitiline Venemaa suutlikusest luua uue põlvkonna hävitajaid, kuid tankide osas ma nii kriitiline pole.
Kui meil tulevad roomik IFVd saab nendega enam vähem nii väljaõppe, kui muud sarnased süsteemid viia tasemeni, millest MBT peale hüppamisel pole vahel enam kuristiku. Samuti ei oleks mingi probleem juurde osta kompanii jagu kas Leo 2A4 või Abrams M1A1 väljaõppeks.
Miks seda viimast juba ammu tehtud ei ole ... jääb mulle müstikaks. Kuid siin tuleb vahe sisse tõmmata, et tankihanke all pean ma siiski silmas minimaalselt pataljoni jagu ( umbes 70 kanti oleks minimaalne hange ) mis oleksid kvalitatiivselt paremad kui need mis on meie idanaabri relvastuses.
Reservi ja väljaõppeks oleks ma juba ammu kokku vedanud nii T72, Leo 2A4 kui Abrams M1A1hte.
Mis puutub juutidesse, siis nende peamised vastased on sõjalises mõttes võrreldes 70nendatega kõvasti alla käinud ja hetkel ragistavad pigem omavahel. Merkava IV loetaksegi hetkel üheks kaasaegsemaks tankiks, ma isegi kahtlustan, et see on parem kui Leo 2A7+
Nagu varem ütlesin, me räägime siin summast mis jääb sinna meie aastase kaitse eelarve kanti. Seega nende masinate eeldus peaks olema siiski see, et me suudaksime neid ilma suuremate lisakuludeta kasutada vähemalt 30 aastat.