Soomes ei kannata minu maitsemeele järgi enamus poest saadavaid nn "kartulisalateid" tarbida, sest on äädikaga üleküllastatud porno.
Lidl müüb meil siin (vist oli Chef Select) nn Saksa kartulisalateid 1kg kandilistes plastkarpides. On munaga, on marineeritud kurgiga ja on nii muna kui mar.kurgiga. Majoneesi asemel on kasutatud jogurtit. See mar.kurgiga asi oli isegi söödav, kuigi mitte mingi gurmeetoit.
P.S. Samas, sama tootja väikestes karpides "munasalat", "kartulisalat" jms ei kannata kriitikat...
Kartulisalati teeb kiirendatud korras hapuks (salat läheb hapuks) värske mugulsibul, kui lisada.
Seepärast vanadel aegadel, kui kodus tehti ja taheti panna sisse ka hakitud mugulsibulat, siis sibul segati sisse eraldi vahetult enne söömist. Kui pandi kohe sisse, siis tuli kiirelt ära süüa, sest salat kaua värkena ei seisa ja lähebki hapuks.
Meie kui kartulisalatit teeme, kasutame (kuidas parajasti tahtmist ja isu on) salatis kas:
* hapukoort ja majoneesi (ca 50/50)
* ainult hapukoort
* ainult majoneesi (siis oleneb 99% majoneesist, kas saab söödav või mitte, aga törts hapukoort on ikkagi üldjuhul nö kohustuslik)
* hapukoort ja tiba sinepit
* hapukoort ja tiba mädarõigast
Saab täiesti erineva maitsega salatid ka muude sama koostisosadega tehtud salati puhul
Minu isiklikud kiiksud on:
* Roheline konserveeritud hernes peaks sees olema (mõistlikus koguses annab IMHO hea maitse)
* värsket kurki ei peaks sees olema (mida suuremas koguses, seda vesisem ja maitsetum saab IMHO salat)
* mida lihtsam (teatud piirist mida vähem erinevaid koostisosi - ei maksa üle disainida) seda parem IMHO
* salat peab enne tarbimist mingi aja seisma (no paar tundi vähemalt)
* soola on soovitav lisada pärast seismist, et hapukoor vesiseks ei läheks
* mugulsibulat pigem mitte
* kui panna vorstitooteid, siis mitte neid kummist maitsetuid kamarajahukäkke (jahukäkid annavad küll juurde mahtu, aga mitte maitset)
Mul pole (erinevalt paljudest) midagi selle vastu, kui kartulisalat sisaldab nt mõistlikus koguses
* kooritud ja tükeldatud õuna (magusat, mitte haput)
* tükeldatud paprikakaunu
Lisaks
* söön ka kodus tehtud riisi- ja makaronisalatit
