318. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 19:35
Postitas Manurhin
Osasid pilvikuid on vaja kupatada, osasid mitte, aga mina olen nad kõik igaks juhuks ära kupatanud. Liikide vahel kindlat vahet teha pole just lihtne ja mileks ikka riskida.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 19:40
Postitas AMvA
Kriku kirjutas: 26 Aug, 2025 19:17 Jah, ma just keetsin kaks minutit ja tundub, et palju sai, kuigi ega nad praegugi halvad ole. Järgmine kord ainult kupatan.
Ma ei saagi aru, mis vahe on keetmisel ja kupatamisel

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 19:58
Postitas isonts
Ma kunagi kupatasin männiriiskaid. Põhimõtteliselt keedad mingi aeg ja siis valad vana vee välja ja lased uue vee potti. Lased uuesti keema. Kordad seda protsessi 3-4 korda. Siis teed maitsva marinaadi ja paned koos seentega purki. Jätkus mitmeks aastaks.
Igasugune isu seeni sisse teha kadus samuti koos selle protsessiga samuti aasateks. Mingi poole ööni mässasin..
Aga parim seen viina peale võtmiseks..

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 20:25
Postitas Manurhin
Marineeritult on minu arvates kõige paremad noored kase- ja valged riisikad. Männiriisikatel pole ka häda midagi, pilvikud kipuvad jääma väheke lödivõitu, aga kõlbavad kah. Kunagi hulk aastaid tagasi mul ema sai kuskilt retsepti "puravikud omas mahlas". Sai katsetatud. Tulemus oli pigem tatikud omas tatis :lol: .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 20:42
Postitas Kriku
AMvA kirjutas: 26 Aug, 2025 19:40
Kriku kirjutas: 26 Aug, 2025 19:17 Jah, ma just keetsin kaks minutit ja tundub, et palju sai, kuigi ega nad praegugi halvad ole. Järgmine kord ainult kupatan.
Ma ei saagi aru, mis vahe on keetmisel ja kupatamisel
Kupatamine on nii, et lased korraks keema.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 26 Aug, 2025 22:18
Postitas mongol
isonts kirjutas: 26 Aug, 2025 16:20 Minu andmetel ei anta täapäeval rahuajal isegi sõdurile "Parim enne" ületanud toidupakke. Seda ma imestangi, kuidas KL neid veel lastele jagamiseks jätkus? Keegi on omale personaalse varasalve organiseerinud?
Pakun stsenaariumi, mis on üpris eluline:
Kaitseliidus on toidupakkide "soetamine" eelarveline, st eelarvestatakse ära tõenäoline kogus, mis järgmise aasta plaanitud tegevuste jaoks vajalik on. Kaitseliitlaste tõenäoline osalusprotsent on üldiselt max 50% nö tavaliste väljaõppeharjutuste korral, seega suht õunte pealt ennustatakse alati, et sel üritusel on rühm väljas, järelikult 20 inimest pluss "5 üllatusesinajat", sel ürril on kompanii väljas, seega 100 inimest (sest coy'd sa korraga kokku ei saa tavaväljaõppesse) jne jne. Seega tellitakse KV-st arvatav kogus KTP-sid, mis siis üksusele kätte antakse või jäävad maleva lattu, et siis igakord enne üritust jagatakse. Faktiks jääb aga, et planeeri nii pessimistlikult kui tahad, siis pärast SOK-i kursust sa sarnast osalusprotsenti ei näe, tee kümnele või sajale vabatahtlikule sigapõnevat asja. Allüksuselt keegi neid pakke tagasi ei taha, sest maleva ladu pole ka kummist ja tegelikult ei tööta ka TVJ-i tagasisaatmine. Nii need pakid jäävadki lattu, kuiva ja plusskraadidesse seisma, kasutatakse ekspromt-üritustel, kui kõlbavad, jagatakse kodustesse "peidikutesse", toetatakse kehvemal järjel malevlast jne, sest need on juba "väljaostetud", st KLi eelarvest on rahad juba liikunud nende eest kuhugi.
Kui nüüd aga keegi vabatahtlik küsib, et ou, kle,mul on siuke idee, on sul üleliigseid toidupakke, siis kompaniiveebel vms pärdik pakub esmajärjekorras neid tähtaja ületanud või heal juhul tähtajale lähenevaid pakke, sest siis saab ruumi juurde, lisaks on värskemad pakid tema allüksuse jaoks täitsa olemas. Kui on normaalne komp.vbl, siis loeb sõnad ka peale, et loe kuupäeva, need on ületanud pakil kirjutatud tähtaja ja tasub sisse vaadata enne, kui jagate (ilmselgelt kuupäevaga eelmises kümnendis olevad asjad välja võtta) ja üldiselt peavad olema inimesed teadlikud, et tähtaeg on üle ja tarvitamisele sundida ei saa.
Rikka riigina võiks muidugi ära visata, kui kuupäev kukub. Normaalne maksumaksja rahakasutus, aga noh, eks me siis kõik võta sellest nüüd õppust ja loobime 31AUG25 kirjaga pakid 01SEP25 prükkarisse ära.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 7:54
Postitas moscito
Jutt käis eelkõige pakist mille kuupäev oli parim enne 2023, mingil põhjusel jauratakse siin selle aasta kuupäevadega. Toetan seda, et jagataks ära vanemad pakid, mitte ei visataks ära.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 8:58
Postitas isonts
Ma olen nõus, et neid vanu pakke võib lihtsalt laiali jagada. Samas jagatakse need juba laiali pigem enne kui "parim enne" kuupäev kätte jõuab. Kaitseväes läks mingitest üksustest kunagi mingi osa loomade varjupaikadele.
Aga mingile organiseeritud üritusel inimestele 2 aastat üle läinud pakke jagada ei kõla küll eriti normaalselt. Ma saaksin aru, kui poleks õigete kuupäevadega toidupakke saada. Aga nendest ju mingit puudust ei ole. Pigem jääb neidki üle ja otsitakse, mida nendega peale hakata, sest neilgi ju "parim enne" läheneb. Mitte ühtegi üritust ei tehta ilma eelarveta ja sinna on reeglina uue toidupaki hind juba sisse arvestatud. Uue toidupaki raha eest jagame meestele vanu pakke välja ja uued pakid jätame lattu seisma?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 15:43
Postitas krossipart
isonts kirjutas: 26 Aug, 2025 19:58 Ma kunagi kupatasin männiriiskaid. Põhimõtteliselt keedad mingi aeg ja siis valad vana vee välja ja lased uue vee potti. Lased uuesti keema. Kordad seda protsessi 3-4 korda. Siis teed maitsva marinaadi ja paned koos seentega purki. Jätkus mitmeks aastaks.
Igasugune isu seeni sisse teha kadus samuti koos selle protsessiga samuti aasateks. Mingi poole ööni mässasin..
Aga parim seen viina peale võtmiseks..
Jap.. Arvan, et kupatamise osas vastasid Krikule ja ma teen samal moel.. :)
Ps! Millega ma siis poole ööni toimetasin? Männiriisikatega loomulikult.. Ainus seen vist mida julgen korjata ja valmistada.. 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 15:48
Postitas krossipart
moscito kirjutas: 27 Aug, 2025 7:54 Jutt käis eelkõige pakist mille kuupäev oli parim enne 2023, mingil põhjusel jauratakse siin selle aasta kuupäevadega. Toetan seda, et jagataks ära vanemad pakid, mitte ei visataks ära.
Loe palun isonts vastust, millega nõustun.. :)
Tsiteerin: Aga mingile organiseeritud üritusel inimestele 2 aastat üle läinud pakke jagada ei kõla küll eriti normaalselt

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 16:10
Postitas krossipart
mongol kirjutas: 26 Aug, 2025 22:18
isonts kirjutas: 26 Aug, 2025 16:20 Minu andmetel ei anta täapäeval rahuajal isegi sõdurile "Parim enne" ületanud toidupakke. Seda ma imestangi, kuidas KL neid veel lastele jagamiseks jätkus? Keegi on omale personaalse varasalve organiseerinud?
Pakun stsenaariumi, mis on üpris eluline:
Kaitseliidus on toidupakkide "soetamine" eelarveline, st eelarvestatakse ära tõenäoline kogus, mis järgmise aasta plaanitud tegevuste jaoks vajalik on. Kaitseliitlaste tõenäoline osalusprotsent on üldiselt max 50% nö tavaliste väljaõppeharjutuste korral, seega suht õunte pealt ennustatakse alati, et sel üritusel on rühm väljas, järelikult 20 inimest pluss "5 üllatusesinajat", sel ürril on kompanii väljas, seega 100 inimest (sest coy'd sa korraga kokku ei saa tavaväljaõppesse) jne jne. Seega tellitakse KV-st arvatav kogus KTP-sid, mis siis üksusele kätte antakse või jäävad maleva lattu, et siis igakord enne üritust jagatakse. Faktiks jääb aga, et planeeri nii pessimistlikult kui tahad, siis pärast SOK-i kursust sa sarnast osalusprotsenti ei näe, tee kümnele või sajale vabatahtlikule sigapõnevat asja. Allüksuselt keegi neid pakke tagasi ei taha, sest maleva ladu pole ka kummist ja tegelikult ei tööta ka TVJ-i tagasisaatmine. Nii need pakid jäävadki lattu, kuiva ja plusskraadidesse seisma, kasutatakse ekspromt-üritustel, kui kõlbavad, jagatakse kodustesse "peidikutesse", toetatakse kehvemal järjel malevlast jne, sest need on juba "väljaostetud", st KLi eelarvest on rahad juba liikunud nende eest kuhugi.
Kui nüüd aga keegi vabatahtlik küsib, et ou, kle,mul on siuke idee, on sul üleliigseid toidupakke, siis kompaniiveebel vms pärdik pakub esmajärjekorras neid tähtaja ületanud või heal juhul tähtajale lähenevaid pakke, sest siis saab ruumi juurde, lisaks on värskemad pakid tema allüksuse jaoks täitsa olemas. Kui on normaalne komp.vbl, siis loeb sõnad ka peale, et loe kuupäeva, need on ületanud pakil kirjutatud tähtaja ja tasub sisse vaadata enne, kui jagate (ilmselgelt kuupäevaga eelmises kümnendis olevad asjad välja võtta) ja üldiselt peavad olema inimesed teadlikud, et tähtaeg on üle ja tarvitamisele sundida ei saa.
Rikka riigina võiks muidugi ära visata, kui kuupäev kukub. Normaalne maksumaksja rahakasutus, aga noh, eks me siis kõik võta sellest nüüd õppust ja loobime 31AUG25 kirjaga pakid 01SEP25 prükkarisse ära.
Üle pika aja arukas loogika.. :)
PS! "Kompaniiveebel vms pärdik" väga mahe võrdlus. :lol:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 16:15
Postitas wolfgang
Ps! Millega ma siis poole ööni toimetasin? Männiriisikatega loomulikult.. Ainus seen vist mida julgen korjata ja valmistada.. 8)
Siia teemasse sobiks marinaadi retsept ka, kui saladus pole.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 16:29
Postitas Fucs
Delfi artikli juures olev pilt ratsioonist nr.6
Pilt

Krõbe müsli - tootja Travellaunch
Konserveeritud Hakklihakaste kartulitega - tootja Maag/Rannarootsi
Veise pajaroog nuudlitega - tootja Adventure Food
Konserveeritud Hautatud sealiha - tootja Dinaburg
Konserveeritud Tume täistera rukkileib/konservleib
Best Coffee 3in1
must tee, sidruni
energiajoogi pulber
Pähkel šokolaadis
Kuivatatud jõhvikad
Energiabatoon, kakao
Närimiskumm

Dehüdreeritud toidud
Travellaunch. All our products are produced using the freeze-drying process.
https://travellunch.de/en/products/
Dutch Brand of Food — Adventure Food is a Dutch brand offering freeze-dried meals and snacks.
https://www.freezedriedandco.com/brand/ ... 2145712404
Külmkuivatamine vs. dehüdreerimine

Säilivusaeg
Niiskusesisalduse ja säilivusaja vahel on otsene seos. Mida kõrgem on niiskusesisaldus, seda lühem on säilivusaeg. Võrdleme kuivatatud ja külmkuivatatud toitude niiskusesisaldust. Kuivatatud toit võib kaotada üsna palju niiskust – kuni 90 protsenti! Kodustes isevalmistatud kuivatites võib aga toidust eemaldada vaid 80% veest, mistõttu on selle säilivusaeg lühem. Enamiku kvaliteetsete kuivatatud toitude säilivusaeg on siiski kuni 15 aastat ja olenevalt toidu tüübist mõnel juhul kuni 25 aastat.

Külmkuivatatud toit seevastu sobib palju paremini pikaajaliseks säilitamiseks. Kuna protsessi käigus eemaldatakse külmkuivatatavast toidust 98–99 protsenti niiskusest, on selle säilivusaeg tavaliselt 25 aastat või rohkem. Mõlemal juhul aitab jahedam temperatuur pikendada säilivusaega. Soovitatav on toitu hoida jahedas, pimedas ja kuivas kohas temperatuuril alla 21 kraadi Celsiuse järgi.

Toitumine
Külmkuivatatud toit säilitab kogu protsessi vältel enamiku oma toitainetest ja pärast rehüdreerimist on selle toiteväärtus väga sarnane värske vastega. Erinevalt kuivatatud toidust, kus säilib vaid umbes 60–75% algsetest toitainetest, säilib külmkuivatatud toidus umbes 97% toitainetest.

Maitse
Maitse on toidus oluline. Kui see ei maitse hästi, miks me peaksime seda üldse süüa tahtma? Õnneks maitsevad nii külmkuivatatud kui ka kuivatatud toit suurepäraselt. Väidetavalt säilib külmkuivatatud toidu maitse sisuliselt toidus täielikult, kuna protsess hõlmab väga vähe kuumust. See säilitab maitse, säilitab algse tekstuuri ja kaitseb loomulikke aroome. Kuna kuivatamisprotsessis kasutatakse kuumust, kipuvad toidud kaotama osa
algsest maitsest, tekstuurist ja aroomidest. Enamik inimesi nõustub, et külmkuivatatud toit võidab maitsetesti.

http://web.archive.org/web/202505050220 ... ting-1.pdf
Igasugune muu pudipadi
Minimaalset säilimisaega ei ole vaja märkida järgmiste toitude puhul (määrus (EÜ) 1169/2011):

* keedusool;
* tahke suhkur;
* kondiitritooted, mis koosnevad peaaegu ainult maitsestatud ja/või värvitud suhkrutest;
* närimiskummid ja samalaadsed tooted.
https://toiduteave.ee/wp-content/upload ... _veebi.pdf
Konserveeritud toidud
„Toatemperatuuril säilitavatel toodetel on “parim enne” lihtsalt tootjapoolne soovitus. Toit on täiesti söödav ja tavaliselt ka maitseomadustelt sama hea isegi aastaid peale “parim enne” tähtaega..."
https://goodnews.ee/kas-sina-teadsid-i- ... mist-suua/
Enamik pikalt säilivaid toiduaineid on ohutud tähtajatult. Tegelikult säilivad konservid aastaid, kui purk ise on heas seisukorras (rooste, mõlkide või paisumiseta). Pakendatud toiduained (teravili, pasta, küpsised) on ohutud ka pärast „parim enne“ kuupäeva, kuigi need võivad lõpuks vananeda ja kaotada maitse. Paki avamisel saate teada, kas toit on kvaliteeti kaotanud. Paljud toiduainetel olevad kuupäevad viitavad kvaliteedile, mitte ohutusele.
https://www.usda.gov/about-usda/news/bl ... eck-it-out
Kas kaubanduslikult toodetud konservid säilivad igavesti?

Kaubanduslik konserveerimine toimub rangelt kontrollitud tingimustes – hoolikas hügieen ning vajalik aeg ja temperatuur rõhu all, kuid toidu säilivusajal on siiski piirangud. Konservide säilivusaega piiravad mitmed tegurid. Esiteks võivad konservid aja jooksul roostetada. Samuti põhjustavad probleeme anumatega laevaõnnetused, kus konservid kukuvad ja mõlki lähevad või purunevad.

Lisaks on veel konservide korrosioon. Kõigis toiduainetes, aga eriti kõrge happesusega toitudes, näiteks konservtomatites, reageerivad toidus leiduvad looduslikud kemikaalid pidevalt anumaga. See võib mitme aasta jooksul põhjustada maitse- ja tekstuurimuutusi ning lõpuks vähendada toidu toiteväärtust.

Kõrged temperatuurid (üle 38,3 °C) on kahjulikud ka konservidele. Riknemise oht suureneb järsult säilitustemperatuuri tõustes. Tegelikult on troopikas kasutamiseks mõeldud konservid spetsiaalselt toodetud.

Hoidke konserve ja muid kauapüsivaid tooteid jahedas ja kuivas kohas. Ärge kunagi asetage neid pliidi kohale või kõrvale, valamu alla, niiskesse garaaži või keldrisse ega mujale, kus temperatuur võib äärmuslikult langeda või langeda. Parim on temperatuur alla 29 kraadi Celsiuse järgi. Kontrollige oma sahvrit iga paari nädala tagant ja kasutage konserve, mis teil on mõnda aega käepärast olnud. Ärge ostke punnis, roostes, lekkivaid või sügavalt mõlkis purke.

Säilivusaja tabel toiduainete säilitamiseks

Toote nimetus / säilivusaeg

Konserveeritud sink / 2 kuni 5 aastat

Madala happesusega konservid. Näiteks: liha- ja linnulihakonservid, hautised, supid (v.a tomatisupid), spagetid (nuudlid ja pasta), kartulid, mais, porgand, spinat, oad, peet, herned ja kõrvits. / 2 kuni 5 aastat

MRE-d / 50 °C - 1 kuu; 40 °C - 1,5 aastat; 30 °C - 2,5 aastat; 25 °C - 4 aastat; 20 °C - 4,5 aastat; 15 °C - 7 aastat
https://www.fsis.usda.gov/food-safety/s ... table-food
Venelaste teaduslik uuring lihakonservide säilivuse kohta.
Põhiprobleem, mis seadis lihakonservide säilivusele lühemad piirid, oli konservikarbi materjal.
Lühidalt paar nopet:
Konservliha kvaliteedi ja ohutuse muutuste uuring ladustamise ajal viidi läbi 14.-nel tootmispartiil, mis olid pakendatud seitsme tootmisettevõtte erinevat tüüpi metalltaarasse. Konservid pakendati järgmist tüüpi konservidesse:

· alumiiniumist valmistatud täiskonservid, kaetud lakiga;

· II klassi lakkimata kuumvalgeplekist (HDT) keevitatud pikiõmblusega tehasekonservid;

· II klassi lakkimata kuumvalgeplekist (ETT) joodetud pikiõmblusega tehasekonservid;

· II klassi elektrolüütilisest valgeplekist (ETT) keevitatud pikiõmblusega tehasekonservid, mille sisepind on kaitstud kahekihilise emailkattega;

· II klassi elektrolüütilisest valgeplekist joodetud pikiõmblusega tehasekonservid, mille sisepind on kaitstud laki ja emaili segu ühekihilise kattega.

Kvaliteedimuutuste uuringus usaldusväärsete tulemuste saamiseks viidi iga tootja uuring läbi partii kahel tootmiskuupäeval....

...katsed viidi läbi 4 aasta ja 7 kuu järel [tootmisest] konservide puhul, mille garanteeritud säilivusaeg on 4 aastat, ning 5 aasta garanteeritud säilivusajaga konservide puhul - 5 aasta ja 9 kuu järel.

Lähtudes lõpule viidud teaduslike uuringute tulemustest, mis käsitlesid 14 partii premium-klassi "Hautatud veiseliha" konservliha (seitse tootjat) säilitustingimuste, kvaliteedi ja ohutuse põhjalikku hindamist garanteeritud säilivusaja jooksul (võttes arvesse varutegurit), koostati soovitused konservliha säilivusaja (ladustamise) kohta erinevat tüüpi metallmahutites, et lisada need riikliku standardi "Konservid. Hautatud liha. Tehnilised tingimused" eelnõusse:

· eristada kuumvaltsitud plekkmahutites konservide säilivusaega järgmiselt: keevitatud pikiõmbluse korral ei tohiks säilivusaeg olla pikem kui 5 aastat ja joodetud pikiõmbluse korral mitte rohkem kui 4 aastat;

· pikendada alumiiniummahutites konservide säilivusaega 5 aastani;

· kehtestada elektrolüütilisest plekist plekkmahutites konservide säilivusaeg, mis on kaetud laki ja emaili segu ühekihilise kattega, mitte rohkem kui 3 aastat.

https://www.myaso-portal.ru/news/atricl ... konservov/

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 16:35
Postitas krossipart
wolfgang kirjutas: 27 Aug, 2025 16:15
Ps! Millega ma siis poole ööni toimetasin? Männiriisikatega loomulikult.. Ainus seen vist mida julgen korjata ja valmistada.. 8)
Siia teemasse sobiks marinaadi retsept ka, kui saladus pole.
Eks internet on retsepte täis, kuid ma neid eriti ei kasuta ja igal korral tuleb midagi põnevat ja maitsvamat (või siis mitte) välja..
Kupatamisest juba rääkisime..
1 l vett
soola oma maitse järgi (mina soola ei kasuta või pigem natsa)
Soovitatakse 2sl suhkrut (kasutan vaid, kui üle pipardan)
3 tera vürtspipart
1-2 loorberilehte jap
2 tera nelki ei
5 tera musta pipart jah
tükk kaneelikoort ei
2 sibulat ohjaa
2 väikest porgandit ei (see pole ju porgandikompott)
2 sl 30%list äädikat juba lisad oma maitse järgi (ma pigem liialdan äädikaga)
+basiilik
+Chillihelbed (kasuta omal vastutusel) :wink:
Suht enda fantaasia vili ja üldiselt teen endale teravama ja perele mahedama marinaadi..
Ja mul ei ole täpset retsepti, ning iga kord tuleb erinev..
Paari aasta tagune retsept.. Pääle kupatamist praadisin võis ja pistsin purki marinaadis.. Pere lemmik.. :)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 27 Aug, 2025 16:56
Postitas krossipart
Fucs kirjutas: 27 Aug, 2025 16:29Delfi artikli juures olev pilt ratsioonist nr.6
Piilun oma "konspekti" ja:
.Originaalpakendis kiirsupid ja kuivtoidud, millele vaja vaid kuuma vett peale valada, 3 aastat
.Oad 3-5 aastat. Eemal hoida päikesevalguse käest. Piisab jahedast ruumist.
.Purgisupid säilivad kuivas ja pimedas 3-5 aastat
.Kuivikuid niiskuse eest kaitstuna, maitseomadusi kaotamata ca paar aastat.
.Riis säilib peaaegu igavesti — eeldusel, et seda hoitakse kohas, kus putukad, niiskus ja tolm sellele ligi ei pääse.
.Kaerahelbed vaakumpakendis 15 aastat..
.Pastatooted- neid tuleb hoida jahedas, pimedas ja kuivas kohas ja säilivad pikki aastaid
.Originaalpakendis suhkur tuleb asetada õhukindlasse nõusse, kuhu niiskus ligi ei saa.Ja säilib aastakümneid
.Sool säilib igavesti, kuigi välimus võib aja jooksul muutuda

Märkmikus kirjas, et alkohol säilib kümneid aastaid, kuid see ei ole tõsi... :lol: