Viige asutusevälised kontaktid miinimumini (nt loobuge asutusse tellitud toitlustusest ja paluge töötajatel toit ise kodust kaasa võtta).
Võimaldage sissepääs tootmishoonesse ainult ühest kontrollitavast kohast.
Ärge lubage võõrastel inimestel (sh kullerid, külastajad, partnerid) ettevõtte ruumidesse vabalt siseneda. Kui nad ei kanna kaitsevahendeid (maske ja kindaid), siis suhelge vähemalt 2 meetri kauguselt ja soovitavalt õues.
Korraldage kaubavahetus ja pakkide vastuvõtmine siseruumide asemel õues.
Võimaldage töötajatel teha tööd kodust (tootmisettevõtte puhul nt kontoritöötajad).
Korraldage võimalusel ettevõtte töö mitmes vahetuses.
Hajutage töötajate tööletulek (nt esimene grupp tuleb kell 7.15, teine 7.30, kolmas 7.45 ja neljas 8.00), pausid, lõuna ja kojuminek.
Paluge kõigil töötajatel enne tööletulekut mõõta kodus kehatemperatuuri. Haiguskahtluse korral võimaldage kojujäämist. (Teiste riikide praktika: tööle tulles ja töölt lahkudes mõõdetakse kõigi töötajate kehatemperatuuri distantstermomeetriga ja näit fikseeritakse. Palavikus inimesi tööle ei lubata.)
Paluge kõigil töötajatel informeerida tööandja määratud inimest sellest, kui kodus on keegi haigestunud või määratud välisriigist naasmise järgselt karantiini.
Määrake tööandja poolt inimene (nt vahetuse vanem), kes jälgib kolleege ja palub töötajal võimalike haigusnähtude esinemisel koju minna. Töölt tuleks koju saata ka kõik need, kes võivad olla mõne nakatunuga kokku puutunud või kuuluvad riskirühma.
Andke töötajatele võimalusel isikukaitsevahendid (maskid, kindad, kaitseprillid jmt) ja tehke nende kandmine kohustuslikuks. Tellimisinfo Saaremaa valla veebilehel (uuendamisel):
https://www.saaremaavald.ee/eriolukord.
Viige töökohad ja -lauad võimalusel üksteisest kaugemale (vähemalt 2 meetrit) ning hajutage töötajate paiknemist ruumides.
Tehke töö- ja olmeruumides kättesaadavaks desinfitseerimisvahendid (sh laudadel ja uste juures) ja paluge kõigil töötajatel regulaarselt käsi pesta.
Desinfitseerige mitu korda päevas, vajadusel sagedamini, töö- ja olmeruume (sh ukselingid, lauad, WC, kraanid jmt, eelistage nende katsumisel paberkäterätikud, mille saab kohe pärast kasutamist ära visata).
Tuletage töötajatele meelde, et kõigis siseruumides tuleb võimalusel hoida teiste inimestega vähemalt 2 meetrit vahet.
Õhutage võimalusel kõiki ruume mitu korda päevas.
Tuletage töötajatele meelde käitumise põhitõdesid koroonaviiruse leviku ennetamiseks (kontaktide vältimine väljaspool kodu, kätepesu jne).
Selgitage juhtide poolt kõigile töötajatele ümberkorralduste vajadust, sh kuidas see aitab kaitsta töötajate tervist.
Sõlmige töötajatega hea tahte kokkulepe ja andke iga päev ülevaade inimeste töölt puudumise põhjustest, et vältida kuulujuttude tekkimist.