Ma binaarse mõtteviisi all pidasingi silmas ismi külge klammerdumist. Et kui ei ole globalism, siis on isolatsionism. Et kui ei ole liberalism, siis on kohe putinism.Kilo Tango kirjutas:Sellisel moel saad mingi lonkava lahenduse, mis ei aita mitte kedagi mitte mingist otsast. Veelkord: meile on sotsiaalteaduste eri harude poolt antud piisavalt head mudelid, et meil pole enamikel juhtudel üldse vaja mingeid *isme rakendada.pagan kirjutas:Ma arvan kah, et binaarne mõtteviis viib meid ühest kraavist teise. Prooviks kuldset keskteed leida seeläbi, et paneme erinevate käsitluste positiivsetest elementidest oma programmi kokku.
Vaidlustes selgub tõde, nagu öeldakse.
Ja üldse on selline sildistamine vale ning segadust tekitav, kuna iga üks näeb isme omamoodi.
Ja kuldse kesktee otsimine ei tähenda, et võrdsuse kvoodi alusel käänad kahest mingisuguse juraka kokku.
Positiivsete elementide kokku noppimine tähendabki seda, et on endale selgeks tehtud erinevate maailmavaadete hingeelu. Hindad elemente ja valid enda konkreetsele juhule positiivsed välja.
Kahes leeris karjumine "rohkem Euroopat" vs "vähem Euroopat" ei ütle mulle midagi. Ma tahan Euroopat teises vahekorras.
Minu seisukoht on, et:
1)Rahvusriikide liidus liikmesriikide sisest rahvus-, migratsiooni-, kultuuri-, usu- ja pereplaneerimise küsimusi diktaadi korras ei torgitaks. (Kui just kedagi "ahju" ei aeta.)
2)Rahvusriikide liidus oleks eestvedajatel õigus ettekirjutusi teha ainult rahanduse, majanduse, julgeoleku ja välispoliitika küsimustes.
Punktis 1 on minu hinnangul vaja vähem Euroopat.
Punktis 2 on minu hinnangul vaja rohkem Euroopat.
Metafooriliselt, on rahvused kokku tulnud ühist maja ehitama. Ja nüüd maja ehitamine takerdub vaidlusesse, et kes kuidas välja näeb, kuidas ja millest ta mõtleb. Ja kes mida pühaks peab.
Pole vaja sellist rahvustetasandi rassismi. Las iga rahvas mõtleb mis ta mõtleb, kui see ohtlik ei ole, ja keskendume "maja" ehitamisele.
Need mõtteviisid ühtlustuvad ajaga tasapisi iseenesest. Praegu aga tõmmatakse saag käima täiesti vale koha peal. Selle asemel, et tegeleda punkt 2-e probleemidega, läheb kogu aur punkt 1-le.
Olen nõus, et EL on rahvusriikide liit ja just seetõttu olen ka nõus Viktor Orbán'iga, kelle sõnul ei ole Brüsselil õigust «Euroopa kultuurilist ja usulist indetiteeti ümber kujundada.».
Sest kui kujundada ümber identiteet, ei jää rahvusriikide liidust just eriti palju alles.