Dr.Sci kirjutas:.. paraku pean siitsamast lugema ja UAMapist vaatama. Mida ma tahtsin öelda oli see et pole enam mõtet rääkida situatsioonist Aleppos, see lugu on läbi...
Arvestades sinu piiratud allikaid on veidi üllatav, et sa Aleppo teemalist vestlust siin mõtetuks pead?
Assadi pooldajad pühitsesid Aleppo vabastamist juba esmaspäeval...
Mina ei ole siiamaani aru saanud, mida seal kokku on lepitud. Teisipäeval justkui lubati mässuliste ja tsiviilide evakueerimist. Kolmapäeval leidsid keskid Assadi eest sõdijad (Šiiidid?, Hezbollah?), et Idlibi šiiitide linnad peaksid käima kokkuleppe sisse (kas siis algse kokkuleppe järgi ei käinud?). Seetõttu algas kolmapäeval uuesti tulevahetus ja mässulised õhkisid enklaavi idapiiril, jõe ääres paar autopommi, et demonstreerida oma tõsiseltvõetavust. Samuti toimusid mõned demonstratiivsed rünnakud Aleppo välisperimeetrile. Kolmapäeva jooksul justkui uuesti saadi kokkuleppele. Türgi,USA ja VF vahel käis mingi plõksimine ning VF näis, et tekkis mingi motiiv seda evakueerimist turvata. Neljapäeval algas hommikul evakueerimine, aga esimese konvoiga toimus tulistamisintsident, kus üks evakueeritu sai surma ja 3-4 haavata. Pigem oli tegu planeerimata ja kellegi isetegevus. Aga mine tea, keegi võib-olla soovis torpeteerida. Neljapäeva õhtuks oli välja viidud ca 3000 isikut kolmes konvois (20 bussi ja medautod). Videode järgi enamus evakueerituid olid nö päris-tsviilid (naised, lapsed, küpsemas eas mehed ja sellised pussuma olekuga mehed). Samas oli arvestatav kogus ka noori-vihaseid mehi tsiviilriietes. Sõjalist varustust ei olnud näha kellelgi. Oli pisaraid, aga ka trotsliku käitumist (naistel). Välimuse järgi nälginuid justkui ei olnud, aga jah ilmselt viimastel päevadel nälga olid näinud (sõid osad ahnelt, mida vastu tulnud andsid). Tänaseks siis jälle neljanda konvoiga probleem ja evakueerimine katkestatud. justkui et mässulised ei lase konvoisid šiiitide Kafraia kotti.
Tahaks teada, mida on kokku lepitud. Mul miski pärast tundub, et on lubatud lahkuda nö mässuliste perekondadel ja kriitilistel haavatutel (sõltumata taustast - neid paari päeva eest hinnati olevat alla 500) aga võitlejate kohta kokkulepet ei ole. Osad võitlejad ilmselt lahkuvad koos tsiviilidega, aga kas see käib kokkuleppe sisse?
Kas Fuaa ja Kafraia tsivilistide evakueerimine on vastukaup, või ei?
Minu meelest on endiselt väga erinevad stsenaariumid laual selle Aleppoga ja sõda seal ei ole läbi. Selleks et tagada konvoide mingigi turvalisus jäävad mässulised Allepos ilmselt relvile kuni nö tsiviilide evakueerimine on lõppenud. Aga siis võib tulla teemaks see nö roheline koridor võitlejatele, mis segastel põhjustel muutub lasketiiruks. Või siis proovivad välja tulla. Või sõdivad edasi. Ma arvan et alistumisel ei ole mässuliste võitlejate eludele mingit garantiid.