Missile vs. rakett
- 
				ElrikThunderson
- Liige
- Kontakt:
Re: Missile vs. rakett
"Ohjus on aktiivisesti ohjattu tai maaliin hakeutuva rakettimoottorilla tai suihkumoottorilla varustettu ase". 
Soomlased nüüd parandagu, kuid sõna päritolu tundub pigem ikka "ohja*" ehk juhtimine, suunamine või kontroll.

Soomlased nüüd parandagu, kuid sõna päritolu tundub pigem ikka "ohja*" ehk juhtimine, suunamine või kontroll.
Aitab nii palju edasi, et teeb ilmselgeks, kuivõrd ebaõnnestunud termin on "tiibrakett". Sellest sõnavärrast ei peaks IMHO edasises arutelus lähtuma.Kilo Tango kirjutas: ↑10 Juul, 2023 12:21Noh, selle loogikaga on praeguse nimega "tiibrakett" lihtsalt lennuk. Ei aita vist kuigivõrd edasi.Kriku kirjutas: ↑10 Juul, 2023 11:47Jah, kui raketti defineerida jõuallika kaudu, võib mõni objekt olla ühekorraga olla nii rakett kui lennuk. Kui on suurt täpsust vaja, võib selliseid ju nimetadagi rakettlennukiteks.Kilo Tango kirjutas: ↑10 Juul, 2023 10:27
Olgu, kuidas on, kuid päris kindlasti on lennuk defineeritud jäikade kandepindade kaudu ja EI OLE defineeritud jõuallika kaudu.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.

Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Küsisin naljaviluks ChatGPT käest. Nalja sai kõvasti. Lõpuks jäi pinnale "tabur". Tiibrakett oleks siis "tiibtabur"
Paras agurism on, aga see on ka täpselt see, mida ma palusin tal teha. Muidu tulid puhta rumalused nagu näiteks "enesetapulendur"

Paras agurism on, aga see on ka täpselt see, mida ma palusin tal teha. Muidu tulid puhta rumalused nagu näiteks "enesetapulendur"
Mehitamata kamikadze  

Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung

Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Tabur polegi väga hull nimetus missilele.

Kirjandusliku eputamisena on sarnastes kohtades teinekord kasutatud sõna boliid. Ehk siis cruise missile => tüürboliid (tüüritav boliid)?   

Piisavalt täpitähti, et mõjuda maakeelsena ning naljalt muu asjaga sassi ei lähe, ainult astronoomid hakkavad võib-olla nurisema

Piisavalt täpitähti, et mõjuda maakeelsena ning naljalt muu asjaga sassi ei lähe, ainult astronoomid hakkavad võib-olla nurisema

You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant. (Harlan Ellison)

- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Juhitav rakett tankitõrje otstarbeks - on üleliia pikk.
On vaja leida üks lühike sõna nagu on inglise keeles missile ja soome keeles ohjus.

On vaja leida üks lühike sõna nagu on inglise keeles missile ja soome keeles ohjus.
"Juhitav tankitõrjerakett" öeldakse eesti keeles, aga muidugi on seegi pikk.Juhani Putkinen kirjutas: ↑11 Juul, 2023 6:33Juhitav rakett tankitõrje otstarbeks - on üleliia pikk.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung

Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Jalaväelahingumasin on ka. Saksa mõjud löövad vist vahel välja.on üleliia pikk

Samas kui võtta, et missile tähendab juhitav rakett, siis näiteks anti-tank guided missile tundub üleliigse täpsustusena ja unguided missile lausa oksüümoronina.
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Kas viimase kohta saaks näite?
Olles tõlkimise ja terminoloogiaga parasjagu kokku puutunud, märgin ära kolm mõtet, mis on külge jäänud.
1. Erinevatel keeltel on erinev loogika.
2. Kõiki (inglise keelseid) sõnu ei saa/pole mõtet eesti keelde tõlkida, sest siis kaoks eesti keele omapära.
3. Ükski keel (ka inglise keel) pole läbinisti loogiline. Igale sõnale või mõistele omakeelset vastust luues jõuame peagi absurdini.
Mis on see probleem, mida üritatakse lahendada? "Juhitav rakett" on liiga pikk sõnaühend? Saab kasutada "rakett" ja enamikul juhtudest saab keskmine inimene aru, kas see on juhitav või mitte (või on teema keskmisele inimesele nii võõras, et vahet pole). Inglise keelsele sõnale "missile" pole täpset eestikeelset vastet? No ja siis? Eri keeltes on palju sõnu ja väljendeid, mida teise keelde otse panna ei saa. Kel huvi on, võib proovida saksakeelseid sõnu "schlechterverbessern" või "Vergangenheitsbewältigung".
You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant. (Harlan Ellison)

- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Vaatab teema esimest postitust palun. Sõna rakett on laensõna. Selle rakendamine kõikidele propulsiivselt liikuvatele relvasüsteemidele on vene keele veidrus, mis on meile ajalooliselt üle kandunud. Ja probleem, mida lahendada üritatakse seisneb selles, et relvasüsteemi kirjeldamine nende mootori kaudu on halb. Tulemuseks on keelepeer nimega "tiibrakett", mis on toortõlge vene keelest ja loogiliselt vigane kahel põhjusel:URR kirjutas: ↑11 Juul, 2023 21:33 ...
Mis on see probleem, mida üritatakse lahendada? "Juhitav rakett" on liiga pikk sõnaühend? Saab kasutada "rakett" ja enamikul juhtudest saab keskmine inimene aru, kas see on juhitav või mitte (või on teema keskmisele inimesele nii võõras, et vahet pole). Inglise keelsele sõnale "missile" pole täpset eestikeelset vastet? No ja siis? ...
1. Sellel puudub enamasti rakettmootor
2. Praktiliselt kõikidel rakettidel on tiivad
Ma olen seda meelt et me ei peaks põlistama vene keele loogikat (või selle puudumist) eesti keeles. Samas olen ma ka seda meelt et kui me suupärasemat asendust ei leia, siis tuleb olemasolevaga edasi elada. "Täppistabur" võiks olla kandidaat aga mulle tundub see natuke liiga kunstlik.
Seega, kuna tiibraketil puudub rakettmootor aga on täppisrelv, oleks ehk pasklik see ümber nimetada jabur-taburiks?Kilo Tango kirjutas: ↑11 Juul, 2023 21:58 Tulemuseks on keelepeer nimega "tiibrakett", mis on toortõlge vene keelest ja loogiliselt vigane kahel põhjusel:
1. Sellel puudub enamasti rakettmootor
2. Praktiliselt kõikidel rakettidel on tiivad
Ma olen seda meelt et me ei peaks põlistama vene keele loogikat (või selle puudumist) eesti keeles. Samas olen ma ka seda meelt et kui me suupärasemat asendust ei leia, siis tuleb olemasolevaga edasi elada. "Täppistabur" võiks olla kandidaat aga mulle tundub see natuke liiga kunstlik.

Enamasti on tegu sõnavarast mitte aru saavate inimeste eksimusega.Kas viimase kohta saaks näite?
Näiteks selline töö on kunagi näppu jäänud:
https://www.researchgate.net/publicatio ... ectiveness
Toores tõlge lihtsalt.
Ristlustabur ehk ribur.Seega, kuna tiibraketil puudub rakettmootor aga on täppisrelv, oleks ehk pasklik see ümber nimetada jabur-taburiks?

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline