Habemest ja ajamisest žiletiga... kogemused

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Re: Habemest ja ajamisest žiletiga... kogemused

Postitus Postitas Fucs »

Madis Reivik kirjutas: 31 Dets, 2023 18:28 Ah et vatmanile peale pliiatsi midagi ei sobinudki ? Ma küll joonestustundides käinud TPTs ja TTÜs, seal pliiatsist kaugemale ei jõutud, kalmaaritint oli liiga keeruline keskmise õpilase jaoks :) Nii et võisin eksida.

Kuidas see ziletiga teritamine käis, ilmselt mitte päris nii nagu noaga ? Kui viitsid siis selgita, ajaloo huvides. Mine tea äkki läheb tarvis kunagi :)
Kirjutasin natuke sellest vähe sobivamasse teemasse... :)
viewtopic.php?p=822461#p822461
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Tarmo Männard kirjutas: 31 Dets, 2023 8:44 Mungil hetkel müüd Venemaal poes vaid terasid HEBA. Neeva. Vaskratsaniku pildiga. Oi, see oli kange kraam! Ühe lõuatäie peale läks minimaalselt kaks tera. Odav.....aga valus!
Uurisin siis pakendit pisut lähedalt....ja sinna oli väikeste tähtedega kirjutatud "tolko dlja tehnitšekih tseli". "Ainult tehnilisteks eesmärkideks."
No kes võis teada, et žiletiterad polnudki mõeldud habemelõikuseks.
Ega siiiamaani teagi, milleks nad tootja poolt mõeldud olid. Akna pealt värvitilkade eemaldamiseks?
Veekeeteli, ehk nn "traktori" meisterdamiseks?
Et vangid saaksid endale meisterdada nendest ja hambaharjadest pistodasid?
Meenub lapsepõlvest üks kasutusala - naised, kes vähegi õmblemisega tegelesid, kasutasid seda õmbluste harutamiseks riietel. Ka minu emal oli selline metallist žiletihoidik nagu isand Vanahalva poolt pandud lingil
https://www.monetnik.ru/obuchenie/brand ... viya-sssr/
ja sisse käis just samasugune tumedat värvi "tehniline" Neva tera. Veneaegse mädavõitu niidi peale hakkas küll.
Habet ajada olen põrsapõlves proovinud selle Nevaga, mis oli kuldse laevukesega sinises pakendis. Terad olid pakist võttes õlised ja katse nendega raseerida oli nagu võsalõikus ahjuroobiga. Õnneks liikus vahel ka väljamaa kraami, millega lõuahallituse maha sai.
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 31 Dets, 2023 20:01
Madis Reivik kirjutas: 31 Dets, 2023 15:34
Some kirjutas: 31 Dets, 2023 14:09 Endal kavatsus selline nuga osta:
https://aaknives.eu/en/product/knife-wi ... l-hv5-xb5/
Peaks piisavalt terav olema, et habemekarvad juba ehmatusest ära kukuvad :P
Ainuke küsimus, et millega sellist nuga ennast pärast teritada? 67HRC on selline millele käi või luisk peale ei hakka :scratch:
Hakkab ikka, guugelda sobilik luisu tüüp ja mine osta MKTst.
Kui tahad eriti pidulikuks, siis osta teemantpastat ja hooni üle peale teritamist.
Habemenoa teritamine on ikka peenem värk, kui vikati luiskamine.
Mikroskoobi all näha erinev tulemus, peopesas või nahkrihmaga.
https://www.youtube.com/watch?v=_U7K-6g ... =JoeCalton
See ei ole habenenuga
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Ma kasutan vana aja ühe teraga raseerijat , vahest õnnestub sisse lõigata , muistsel ajal oli verejooksu sulgemiseks "maarjajää" , mida nüüdsel ajal soovitate ?
häh
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas häh »

On tänapäeval ka, kutsutakse alum pliiats/kivi.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ambur123 »

Rebane11 kirjutas: 29 Dets, 2023 22:07
ambur123 kirjutas: 26 Dets, 2023 21:10 Isand Rebane11, ei tasu nüüd kohe meelt heita :D

Kas saad pildi panna, milline see raseerija on?
Ja milliseid terasid selles kasutasid?

PS: nali naljaks, ent nahk vajab ka harjumist - sh raseerimisega. See on teataval määral trauma, millele nahk reageerib. Võtmesõnad: õige tehnika ja korralik kosmeetika!
Te nagu pioneerid omalajal. Vanaeideke rase ja arst siis küsis et kuidas? No need pioneerid - kõike neile näita, kõike neile seleta.
Küsisin sellepärast, et osad raseerijad on oma "viguritega", mis habemeajamist mõjutavad. Ülemisel pildil olev raseerija on igati korralik, sellega saab habemeajmise väga korralikult ära teha.

Aga nõukaaegsetega (ja osade kaasaegsetega) tuleb tähelepanelik olla zileti paigutamise osas. Esiteks on nende lõikepeades palju vaba ruumi ja tera ei pruugi "pesasse" õigesti jääda (ei ole lõikepea servadega paralleelselt). Osade ehitus on selline, et pidet tugevasti kinni keerates painutab see keskelt tera, nii et otse vaadates on ziletitera sirge joone asemel kergelt keskele üles "punnis". Mõlemad asjad mõjutavad habemeajamist sõna otseses mõttes tuntavalt. Sellepärast "pioneer" küsiski - et ehk on probleem selles :D

Feather terad on hea näide sellest, mis kellegile sobib. Minu näonahk neid ei kannata, kuidagi "liiga" teravad ja tarumeerivad.
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

parkija kirjutas: 01 Jaan, 2024 19:33 Ma kasutan vana aja ühe teraga raseerijat , vahest õnnestub sisse lõigata , muistsel ajal oli verejooksu sulgemiseks "maarjajää" , mida nüüdsel ajal soovitate ?
Alum ehk maarjajää on väga hea asi. Müüakse erineval kujul: pliiatsina, kandilise tükina (eri suurustes) ning jämedama pulgana (nn kristalldeodorant, milles pole värvi ja lõhna sees). Sellega saab hea tulemuse, kui "kivi" veidi niisutada ja mitte lihtsalt sisselõike vastu panna vaid selle peal väikseid masseerivaid liigutusi teha - et verd sulgev "kaitsekiht" peale hõõruda.
häh
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas häh »

Kas keegi nn avatud peaga raseerijat ka kasutab, oskab võrrelda?

Värske kogemus- terad on paras teadus jah, kuna Wilkinsoni polnud jupp aega kusagilt leidnud, siis pidi netist Featherit tellima, ärritab jah rohkem, aga on talutav. Ilmselt annab mingi hetk järele.
Käega katsedes küll aru ei saa, et põsk kuidagi siledam oleks.
Wilkinsoni plastkäki sees, meeldib rohkem, kui Edwin Jagger. :dont_know:
Enkus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Enkus »

Mitmeteralise "pea" saab edukalt puhtaks vastu kraanikausi serva koputades, ei pea mingit eraldi harja või nõela omama...
Exitus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Exitus »

Mul on kuskil mõned säärased noad eriti julgetele kes proovida tahavad.

Kui üles leian ja huvilisi on siis võin sümboolse tasu eest loovutada.

https://ibb.co/8PGJ00f
https://ibb.co/zRgLZpM
https://ibb.co/wYppDhX
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Kontakt:

häh kirjutas: 02 Jaan, 2024 8:18 Kas keegi nn avatud peaga raseerijat ka kasutab, oskab võrrelda?
Jaa, minul on kogemus Mühle R41, Razorock SLOC ja Fatip avatud peaga / open comb raseerijatega. Jah, nad on tõesti rohkem-vähem efektiivsemad, kuid minu arvates ei saa panna võrdusmärki lõikepea ja selle mõju kohta (e suletud pea on leebe ja avatud pea on ülikarm).

Ma olen saanud avatud peaga üsnagi rahuliku habemeajamise ja Razorock SLOC avatud pea on näiteks üks "pehmemaid" mida ma üldse proovida olen saanud. Samas on mul ka üks nn suletud peaga raseerija, mis on väga jõhker tööriist: pea igal korral saan vere lahti - koos naha pealmise kihi ära koorimisega. (Ja sestap kasutan seda üsna harva.)

Tegelikult pole vahet, milleks lõikepea oma konstruktsioonilt liigitub. Loeb hoopis lõikepea geomeetria, kuidas ja millise nurga alla see ziletitera naha suhtes paigutab. Nii avatud kui suletud lõikepeaga raseerijate hulgas on "pehmeid" ja "nahakoorijaid". (Ja et võrrandis on mitu tundmatut, siis tuleb taaskord meenutada, et erinev ziletitera eri lõikepeades mõjub erinevalt, lisaks isiklikud eelistused, kasutatav kosmeetika jne.)
häh kirjutas: 02 Jaan, 2024 8:18Värske kogemus- terad on paras teadus jah, kuna Wilkinsoni polnud jupp aega kusagilt leidnud, siis pidi netist Featherit tellima, ärritab jah rohkem, aga on talutav. Ilmselt annab mingi hetk järele.
Käega katsedes küll aru ei saa, et põsk kuidagi siledam oleks.
Wilkinsoni plastkäki sees, meeldib rohkem, kui Edwin Jagger. :dont_know:
Mul sama lugu: ühed ziletiterad olid täielik õudus, kuni proovisin ühes teises raseerijas - ja andsid üllatavalt hea tulemuse. Wilkinsoni on siin-seal netis ja kohalikes kaubakeskustes ikka näha olnud. Eestis saab ka nt netist tellida: https://www.kuninghabe.ee/et/a/wilkinso ... iterad-5tk
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist