Siinkohal üritaks edasi minna sellest "teaduslikult põhjendatud" teemast.Borja kirjutas:
Seepärast tulebki riigikaitsesse kaasata max arv mehi - mitte miski "kuldmuna munev väljavalitute 20k"
Millest ma alustasin (et mingit teaduslikult põhjendatud vajalikku miinimumi tegelikult ei ole), oligi selleks, et diskussioon normaalsetesse rööbastesse viia.
Praegune teadaolev plaan ei räägi enam ka mingist 20k ja väljavalitutest. Ei viitsi otsida. Ilmselt tead isegi, ja on teisi mehi, kes peast ütlevad, mis on praeguna SA struktuur.
Riigikaitsesse kaasatud meeste arv on sellest (jälle minu umbkaudsed hinnangud) vähemalt 2x suurem. Seega on juba praegu mehi kaasatud riigikaitsesse rohkem kui 2x rohkem, kui struktuur ette näeb.
Miks on struktuur väike? Võiks olla suurem?
Võiks. Ja saab olema. Mäletamist mööda on ka praeguse kava järgi ette nähtud struktuuri kasv. Minu täiesti kõrvalseisja ja täiesti kõrvaline hinnang - see kasv jätkub vähemasti mingi aja jooksul ka edaspidi.
Selle kasvu tagavad nii hangitava lisavarustuse kui väljaõpetatava kaadri lisandumine.
Võiks kiiremini?
Võib-olla võiks. Ei oska kõrvalt hinnata. Samas - rahastuse 2x kasvu suhtes olen pigem skeptiline. Ja isegi rahastuse 2x kasvu puhul - kaadri sama kiire kasv on veelgi vähem tõenäoline.
Püksirihma või mütsimärgi ja püssiga meestest lisaüksuste moodustamine - olen veel skeptilisem. Neile püssiga ja struktuurist väljapoole jäävatele meestele saab tegevust olema veel küll ja küll. Ka struktuuri sisse peale mingit aega. jne
Miks mind häiris see mingi "teaduslikult põhjendatud" miinimumi teema? Sest see annab väära pildi. Ei ole mingit sellist vajalikku miinimumi. 20K kehtestab oma läve agressorile. 25K järgmise. 35K ja 42K jälle omakorda järgmised. Iga see lävi on oluline. Ja samuti - sama oluline või veelgi olulisem saab olema, kui suure meeskonna (üksustena) oleme valmis välja panema M päeval, M+1 päeval, M+n päeval.
Lühidalt oligi kõik.