Nagu kuido20 juba välja tõi - riikide piirid on kinni ja nii ei ela sugugi üks riik "teise arvelt".Z03 kirjutas:Rootsi saab endale "vabadust" (vabadust surra koroonaviirusesse) lubada teiste riikide arvelt, kes on ranged karantiininõuded kehtestanud. Just nagu vaktsiinivastased saavad olla terved nende arvelt, kes on ennast vaktsineerinud ja nakkushaigusi ei levita.
Tuletan meelde kirvega löödud hinnangut - nädal karantiini tähendab 0,5% majanduslangust. Mingist hetkest jõuame paratamatult piirini, kus piisavalt paljudel inimestel hakkab puudu jääma juba Maslow püramiidi alumistest astmetest ja siis pole enam vanaonu või naabri-eide tervis eriti kõrge prioriteediga. Mina ei tahaks seda hetke Eestis näha (USAs hakkab see kohati juba ilmnema).
Kriku,
kui haiglast koroona korjamise tõenäosus on X ja
eaka koroona-patsiendi suremus on Y ja
eaka patsiendi plaanilise ravi tegemata jätmise tagajärjel tüsistuste/surma tõenäosus on Z, siis kas sina oled kindel, et X*Y>Z?
Mina ei ole kindel. Ma pole näinud mitte ühtegi prognoosmudelit või isegi katset seda mudeldada.
See on inetu aga paraku tuleb selle peale mõelda - mis on inimelu hind? Analoogselt liiklussurmadele lähenedes võiks kõik teed ehitada moel, et üle 10kmh liikumine oleks sisuliselt võimatu ja kõik teed oleksid ühesuunalised. Hukkunuid oleks kindlasti praegusega võrreldes oluliselt vähem. Ometi me aktsepteerime olukorda, kus inimelude hinnaga saavutame kiirema teekonna läbimise (mis omakorda annab N mõõdiku järgi erinevaid positiivseid tulemusi).
Draxi paradoksile on mul näide olemas naise 92-aastase vanatädi näol (elab Rootsis). Just kaks päeva tagasi helistas ja muuhulgas rääkis, et tema ennast tagasi ei hoia - on juba elatud ka ja kui on aeg minna siis nii on. Väga elurõõmus ja krapsakas eit on - annab eakatele joogatunde