araterl kirjutas:Oletame, et on mingi 4-5 meetrine väikese turboreaktiivmootoriga vidin. Ainuüksi puhas rauaosa maksab suurusjärku kolmveerand miljońit EEKu. Kogu projekti R&D kulu on suurusjärgus 50-100 miljonit EEKu. Et miski 1,5-2 miljoniga per tükk hakkama saada tuleb neid siis 50-100 tükki teha. See aga tähendaks juba äri omaette ja müüki ka mujale.
Tõenäoline. Aga äri võib ju püsti panna, kui on ostjaid. Ma pole küll kursis, millised on vastavate lääne UAV-de hinnad, aga ma pakun et üsna palju võrreldes 2 milj. EEK-iga.
Põhiprobleem on normaalse mootori välja töötamine, mis masinat ikka piisavalt kiiresti edasi lükkaks ja piisava kauguse ja segajakindlusega data-lingi elektroonika.
http://www.sitewavesstores.com/Merchant ... _Code=P120
Neid mudellennukite reaktiivmootoreid on üsna normaalse hinnaga saada. Ma tean ka seda, et neid on võimalik vabalt ise valmis ehitada, eraisikul. Riigi rahadega töötavaltel inseneridel peaks see olema käkitegu.
Elektroonikaga ma usun kah et saab hakkama, kuna aeg on kõvasti edasi läinud sellest saati kui USA oma UAV-d välja töötas ning Eesti tingimustes pole vaja sellist lennukaugust ega suurust nagu Predatoril.
Aga üks asi mida ei tasu teha, on liiga tagasihoidliku masina välja töötamine. Selleks et asi oleks kasulik tuleb ikka raha sinna sisse taguda ja töö korralikult teha. Mudellennukid selleks hästi ei sobi. Liiga väike lennukaugus ja kiirus, liiga väike last. Saatjad, muu elektroonika ja kütus kaaluvad ikka piisavalt.
Järgnev võib küll tiba ulme olla, kuid kui selliste masinate peale on elektroonika siin välja töötatud, siis saab sama elektroonikat ja operaatori juhtsüsteemi kasutada et valmistada pikamaa tankitõrjerakett. Näiteks vesinikperoksiidi peal töötav rakettmootoriga väikeste tiibadega liuglennuk (u. nagu süstik), mis algul taevasse paneb, siis kiirelt alla liugleb ja juhitakse otse vaenlase tanki pihta(umbes nagu TT Natter). Lõpus lülitab operaator sisse automaatsihtimissüsteemi ja tank on küpse. Või asendada lõhkepea vaakumpommiga jalaväe vastu.
Mingit otsenähtavust pole vaja, tabamus garanteeritud ja laskekaugus on paar km vähemalt. Mootoriosa on väga lihtne, ainult elektroonika peab olema piisavalt hea. Hind võib olla kallis kuid tanki hind on veel kallim.