https://maaleht.delfi.ee/uudised/eksper ... d=89125163Maailma Tervishoiuorganisatsiooni WHO 25-liikmeline eksperdirühm külastas 16.–24. veebruaril Hiinat ja hankis detailseid andmeid sealse koroonaviiruse leviku kohta. Eksperdirühm avaldas külastusest üksikasjalise ülevaate.
Koroonaviiruse COVID-19 kõige levinumad sümptomid ligi 56 000 Hiina juhtumi põhjal on palavik (87,9%) ja kuiv köha (67,7%). Järgnevad väsimus (38,1%), röga eritamine (33,4%), hingamisraskused (18,6%), kurguvalu (13,9%), peavalu (13,6%), valu lihastes või liigestes (14,8%), külmavärinad (11,4%), oksendamine (5,0%). Vähem esineb kinnist nina (4,8%), kõhulahtisust (3,7%), vere köhimist (0,9%) ja silmapõletikku (0,8%).
Nakatunutel ilmnesid sümptomid, sh palavik ja kerged hingamisteede sümptomid keskmiselt 5–6 päevaga, aga see varieerus 1–14 päeva piires.
Enamik nakatunud inimesi koges kergeid sümptomeid ja tervenes. Umbes 80% patsientidel olid kerged kuni mõõdukad vaevused (kopsupõletikuga või ilma), 13,8% olid tõsiselt haiged ja 6,1% kriitilises seisus.
Haigus võis kulgeda sümptomiteta, kuid sellised juhtumid olid harvad ja enamikul ilmnesid sümptomid hiljem.
Laste puhul oli nakatumine haruldane. Ainult 2,4% kinnitatud juhtumeid puudutas alla 19aastasi. Nende seas oli tõsist haigestumist 2,5% ja kriitilisi juhtumeid 0,2%.
Suremus oli kõige suurem viiruse leviku alguspäevil (17,3% neist, kel ilmnesid sümptomid 1.–10. jaanuaril) ja seejärel vähenes (patsientidest, kellel ilmnesid sümptomid pärast 1. veebruari, suri vaid 0,7%). Haigete ravimise tase paranes selle aja jooksul kiiresti.
Suremus oli suurem meeste seas (4,7%) kui naistel (2,8%).
Suurimat riski kujutas nakatumine üle 60aastastele inimestele, samuti neile, kes põdesid kõrgvererõhutõbe, diabeeti, südame- ja veresoonkonna haigusi, kroonilisi hingamisteede haigusi ja vähki.
Pensioniealiste seas oli suremus 8,9%. Üle 80aastaste patsientide korral kasvas suremus 21,9%ni.
Nende seas, kel polnud muid kroonilisi haigusi, oli suremus 1,4%. Haigustega patsientide korral oli see aga märksa suurem: südame- ja veresoonkonna haigustega 13,2%, diabeediga 9,2%, kõrge vererõhuga 8,4%, krooniliste hingamisteede haigustega 8,0%, vähiga 7,6%.
Allikas: Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), veebruar 2020
REAALSUS: COVID-19 pandeemia
Re: Kuidas oleks üks pandeemia?
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Ega muud polegi teha kui pesta käsi ja olla rahulik. Viirushaigusesse nakatumise korral sümptomaatiline ravi: palavik alla ibuprofeeni või paratsetamooliga, köha-nohu-kurguvalu korral inhalatsioonid ja käsimüügiravimid apteegist. Haigena jääda koju, mitte minna töö juurde teisi nakatama. Kõrge palaviku, hingamisraskuste jms korral kutsuda kiirabi, kellele on juba antud vastavad juhised, mida teha. Ja noh, egas keegi pole surematu, selle peale ju ka nagu loota ei saa. Ei näe põhjust paanikaks. Tuleb mis tuleb.
Viimati muutis Z03, 05 Mär, 2020 12:41, muudetud 1 kord kokku.
Vat siin ma ei ole sinuga nõus. Nii nagu piirame siseriiklikku levikut, nii tuleb ikkagi piirata ka uute gastrolööride sisseimbumist. Kuidas seda teha, see on iseasi. Kuidas ja kus see mõttekam või vähemmõtekam on, see on kah iseasi. Aga et nüüd enam üldse midagi ei tee, vat sellega ma pole küll nõus. Ja see ongi see suur saamatus, et terroritõrjeajastul kui kõik lennukileastujad on tuvastatud, siis ei suudeta ka (peaaegu)eriolukorras peaaegu ööpäeva jooksul lennukil olnuid leida. Kui oleks praegu situatsioon (kordan KUI) et kellelgi lennukisolnu käes on "räpane pomm ja ta kavatseb selle Kadriorus või Toompeal lõhata, siis võiks stopperiga aega võtta kui kiiresti KÕIK need inimesed maha jookstakse. "Vanasti" aeti ka suguhaigeid ju niimoodi taga ja kui ikka sõna ei kuuland, siis pandi lihtsalt haigemajja kinni.Kriku kirjutas:Kirjutasin küll.Peeter kirjutas:Alles kirjutasid, et kõik meetmed mis aitavad haigestumuse graafikul nõlva madalamaks ja pikemaks kujundada, on teretulnud, sest võimaldavad rohkemal arvul inimestest saada õigeaegse(ma)t ja tõhusamat arstiabi. Ja nüüd juba mitu lehte käib sul jutt, et "pole vaja midagi teha"..... Kuidas sa seda vastuolu oma tekstis seletad?
Kui nakkus on juba Eestisse jõudnud ja Eesti-siseselt levima hakkab, muutub selle välismaalt juurde toomine kiiresti marginaalseks levikuviisiks. Eesti-sisest levikut piirata aitab eelkõige inimeste liikumise vähendamine Eesti sees. Väliste kontaktide vähendamine võib olla seda toetav meede, kui üksinda pole enam kardetavasti efektiivne.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Gastrolööre tuleb piirata nüüd ja praegu (isegi 2 nädalat tagasi tulnuks). Sisemaise karantiiniga on veel aega.
Kui väljast tuuakse 1-2 juhtumit nädalas, siis sisemaise levikuga saab see olema 10-100 korda suurem.
Hetkel peab olema raskuspunkt ebavajaliku liikluse kinni keeramisel ja kandjate võimalikult kiirel kinni nabimisel.
Kui seda piisavalt efektiivselt teha, võib juhtuda, et sisemaist karantiini polegi vaja.
Gastrolööre tuleb KA piirata, aga see tegevus saab siseriikliku leviku ajal olema vähese kasuteguriga (99% juhtudest hakkab olema siseriiklikult nakatunutega).
Kui väljast tuuakse 1-2 juhtumit nädalas, siis sisemaise levikuga saab see olema 10-100 korda suurem.
Hetkel peab olema raskuspunkt ebavajaliku liikluse kinni keeramisel ja kandjate võimalikult kiirel kinni nabimisel.
Kui seda piisavalt efektiivselt teha, võib juhtuda, et sisemaist karantiini polegi vaja.
Gastrolööre tuleb KA piirata, aga see tegevus saab siseriikliku leviku ajal olema vähese kasuteguriga (99% juhtudest hakkab olema siseriiklikult nakatunutega).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Imelik, et Türgis veel ühtki juhust pole registreeritud. Või vaikitakse maha? Ometigi on Istanbul lennuliikluse tähtis sõlmpunkt. Meiegi esimene haigestunu räägib:
Indias ka vaid 28 juhtu, mis tundub sealset rahvastikutihedust ja hügieeniharjumusi arvestades kahtlaselt väike number. Eks seal ole muidugi arstiabi kättesaadavusega ka asjad kehvapoolsed. Karta on, et ühel hetkel võib seal tõeline "plahvatus" toimuda. Ainuüksi Šveitsis on leitud juba 90 nakatunut, samas pole see riik just suur lennuliikluse transiitriik, mingit suurt rahva läbirändamist seal ei toimu.
Andmed pärit siit: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6
https://tervis.ohtuleht.ee/994191/eesti ... e-hirmutav"Kui kuulsin esimestest kinnitatud juhtumitest Iraanis Qomi linnas, mis asub minu kodulinnast sadade kilomeetrite kaugusel, lahkusin viirusest hoidumiseks järgmisel päeval Iraanist. Läksin Türki, kus kolme päeva pärast oli mul lend Istanbulist Riiga. Olin kindel, et mul pole viirust, sest Türki sisenedes kontrollisid Türgi ametnikud kõiki Iraanist pärit reisijaid koroonaviiruse suhtes. Viibisin Istanbulis ja kõik oli tavapärane.
Indias ka vaid 28 juhtu, mis tundub sealset rahvastikutihedust ja hügieeniharjumusi arvestades kahtlaselt väike number. Eks seal ole muidugi arstiabi kättesaadavusega ka asjad kehvapoolsed. Karta on, et ühel hetkel võib seal tõeline "plahvatus" toimuda. Ainuüksi Šveitsis on leitud juba 90 nakatunut, samas pole see riik just suur lennuliikluse transiitriik, mingit suurt rahva läbirändamist seal ei toimu.
Andmed pärit siit: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps ... 7b48e9ecf6
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Millega sa ikkagi nõus ei ole? Ma ju ei vaidle vastu, et väliskontaktide piiramine aitab kaasa. Ma väidan, et see ilma siseriikliku leviku piiramiseta enam ei aita. Siseriiklikku levikut ei piirata praegu mitte kuidagi.Peeter kirjutas:Vat siin ma ei ole sinuga nõus. Nii nagu piirame siseriiklikku levikut, nii tuleb ikkagi piirata ka uute gastrolööride sisseimbumist.Kriku kirjutas:Väliste kontaktide vähendamine võib olla seda toetav meede, kui üksinda pole enam kardetavasti efektiivne.
Peiteaeg?Manurhin kirjutas:Indias ka vaid 28 juhtu, mis tundub sealset rahvastikutihedust ja hügieeniharjumusi arvestades kahtlaselt väike number.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Nüüd olen nõus Kriku, mulle tundus vahepeal, et seda väliskontrolli sa kuidagi korduvalt üritasid välistada. Ja vat see mulle ei meeldinud. Koos siseriiklikuga tuleb ka välisliiklust kontrollida ja piirata. Sellega olen nõus. Ütlesid selle ära, kummardan, olen nõus su jutuga. Ja samas: annan ka ise aru, et jaburaks minna kah veel ei saa, ja egas kätte kah ei pruugi saada ju neid haigeid. Ja kui neid väljast tulnuid on vaja ikkagi mingil hetkel isoleerima hakata, ega siis ei jäägi muud üle lõunapiiril, kui EV-buss läheb Riiga lennuväljale vastu ja toob nimekirja järgi nn tapiga oma kodanikud Riiast Eestisse karantiini, ja bussid kõik sisenedes riskivad karantiiniga jne. Ja veokaid töödeltakse vannidega jne. Mäletame ju küll kuidas oli suu- ja sõrataudi ajal. Praegu toimub sama asi ju ka Hiinas. Üks sinna praegu sõitnu tegi sellest kokkuvõtva 35min filmi ja ütles seal sees, et mida edasi liigub, seda rohkem Tšernobõli moodi tundub. Ja ometigi ei jõudnud ta veel keelutsoonigi. Ütleb, et Hiinas praegu on provintside vahel liiklemine seal kandis suletud ja toimub ainult range isikutuvastuse ja jälgimise all. Saab ainult rongiga (tuvastatult) ja maanteedel on olematu liiklus. Ja ei leia 3 päevaga ühtegi autojuhti, kes oleks nõus ise sõitma/viima läbi provintsi piiril oleva kontrollpunkti.
Hoidkem pöialt, et meil asi nii kaugele ei jõuaks....
Hoidkem pöialt, et meil asi nii kaugele ei jõuaks....
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Hiinas on taolist asja palju lihtsam teha, iseasi kui inimlik see kohalikele tundub.
Tsenobõlid ja värgid aeti meil ka päris kiirelt siin kokku kui vaja oli.
Just EL tundub olevat koht, mis on otsustava tegutsemisega jänni jäänud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
25-aastane briti mees Connor Reed töötab õpetajana Hiina koroonaviiruse epitsentris Wuhanis ja räägib, mis tunne on haigust põdeda. ....
https://eestinen.fi/2020/03/mis-tunne-o ... haoPimk4HE
(Mul teema sesmõttes tuttav, et sai kunagi "seagripiga tuldud" koldest teiselt poolt maakera (enne kui see puhang meile jõudis), siis ka arstid ei tahtnud sellise haiguse kohalejõudmist uskuda ja tuli võidelda.)
https://eestinen.fi/2020/03/mis-tunne-o ... haoPimk4HE
(Mul teema sesmõttes tuttav, et sai kunagi "seagripiga tuldud" koldest teiselt poolt maakera (enne kui see puhang meile jõudis), siis ka arstid ei tahtnud sellise haiguse kohalejõudmist uskuda ja tuli võidelda.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Flybe pani pillid kotti...
Tõsi, neil olid suured probleemid juba enne viiruse levikut, aga 2020 tõotab tulla väga must nõrgemas seisus ettevõtetele lennunduses ja kruiisilaevanduses.
Tõsi, neil olid suured probleemid juba enne viiruse levikut, aga 2020 tõotab tulla väga must nõrgemas seisus ettevõtetele lennunduses ja kruiisilaevanduses.
Peiteaeg kahtlemata ka, aga ma kahtlustan, et suur hulk nakatunuid lihtsalt ei pääse arsti juurde (igasugu slummielanikud jmt. kontingent). Üritavad ennast kuidagi ise ravida, käivad ringi, nakatavad veel omakorda teisi. Pauk käib lõpuks siis, kui inimesi äkitselt tuhandete kaupa surema hakkab.Kriku kirjutas:Peiteaeg?Manurhin kirjutas:Indias ka vaid 28 juhtu, mis tundub sealset rahvastikutihedust ja hügieeniharjumusi arvestades kahtlaselt väike number.
Julgen omade kogemuste põhjal väita, et ibuprofeen ja paratsetamool on kaks kõige mõttetumat ravimit üldse. Valu nad ei vaigista, palavikku ei alanda, vähemalt minul küll ja tundub, et ka aussidel-brittidel. Austraalias elades sain ka ise talvisel viirustehooajal mingi tõve külge, läksin siis poodi aspiriini ostma (seal, UK-s ja mitmel pool mujalgi müüakse käsimüügiravimeid harilikes toidupoodides). Seisan siis seal riiuli ees ja vaatan, no mis kuradi nali see on? Kui muidu oli müügil mingi 5-6 sorti aspiriini, siis seekord oli aspiriiniriiul TÜHI! Täielikult, ei ühtki karpi! Samas kõrval paratsetamooli ja ibuprofeeni on lademes, riiulid ääreni täis, vast 2-3 karpi oli servast ära võetud. Küsisin siis ühe lähedalolnud poetöötaja käest, et kas aspiriin on mõnda teise kohta tõstetud või milles asi? Too aga teatas, et sorry, otsas on paraku, ja soovitas mul poe kõrvalt apteegist küsida. Küsisin. Oli sealgi otsas. Paratsetamooli apteeker mulle isegi ei pakkunud, soovitas vaid ühte teise apteeki minna, et ehk seal veel on. Läksin kohale ja seal olid tõesti veel viimased karbid järel. Ja ka mitte harilikke odavaid tablette, vaid mingid suht kallid kihisevad tabletid. Võtsin siis parema puudumisel neidki. Alles vast nii nädala möödudes olukord paranes ja aspiriini hakkas jälle saada olema. Kohalikega rääkisin, nood ütlesid kõik, et paratsetamool ja ibuprofeen lõhuvad ainult maksa ja haiguse korral neist abi pole. Täpselt sama nägin mitmed aastad hiljem Inglismaal - aspiriini otsi tikutulega taga, kõike muud seisab poes lademes ja keegi ei osta.Z03 kirjutas: palavik alla ibuprofeeni või paratsetamooliga
Jah, totalitaarsetel riikidel on selles suhtes eelis. Kui on vaja, siis lihtsalt tehakse ära ja kõik. EL on oma tohutu bürokraatiaga iseennast käsist-jalust sidunud ja kiiresti tegutsemine on seetõttu suht võimatu - ikka on mingi juriidiline takistus kusagil ees. Või, nagu siin eespool juba märgiti, kui oleks vaja mõni linn nt. kuuks ajaks karantiini panna ja inimesed koju jätta, kas on olemas mingi võimalus sundida igasugu laenu- ja liisinguandjaid selleks ajaks kõik tagasimaksed n.ö. pausile panema? Inimesed istuvad palgata puhkusel (heal juhul haiguslehel) kodus, millest nad kodulaenu, autoliisingut ja koduelektroonika järelmaksu maksavad? Firmad ei tööta, aga neilgi enamasti mingid kohustused kaelas, võimalikud leppetrahvid, mingi materjal läheb hapuks - mis saab? Kohvik on kinni, tulu ei teeni, millest kohvikupidaja ruumide renti tasub? Jne. Paratamatult peab keegi kahju kandma.Kapten Trumm kirjutas:Hiinas on taolist asja palju lihtsam teha, iseasi kui inimlik see kohalikele tundub.
Ma palun seda nõuannet mitte kuulda võtta. Paratsetamooli maksimumkogus on 3-4 g ööpäevas täiskasvanutele. Ühes Theraflu pakikeses on 1 g ehk siis 1000 mg. Palun piirduda max 3 pakikesega ööpäevas. Valdav hulk maksasiirdamisi on maailmas paratsetamooli üleannustamise tagajärjel.Kapten Trumm kirjutas: Kuid mitte üle 10 000 mg päevas.
Ei vaidle vastu, aga ega midagi paremat eriti Eesti apteegiturg ei paku. Paratsetamool rohkem palaviku langetamiseks, ibuprofeen valu vastu. Ikkagi parem kui paljas vesi...Julgen omade kogemuste põhjal väita, et ibuprofeen ja paratsetamool on kaks kõige mõttetumat ravimit üldse.
Toimivad valuvaigistid on retseptiravimid, kõik ülalloetletud on vaid raha teenimiseks - miks neid müüa lubatakse ei tea... Aspiriin aitas tõhusalt hommikuse pohmaka vastu.Z03 kirjutas:Ei vaidle vastu, aga ega midagi paremat eriti Eesti apteegiturg ei paku. Paratsetamool rohkem palaviku langetamiseks, ibuprofeen valu vastu. Ikkagi parem kui paljas vesi...

Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Saab ka ilma retseptita, kui õigest kohast küsida oskad või Venemaalt tood või tuua lased. Aga aspiriiniga on nii, et kui on natuke kehv olemine, siis üks tablett (500mg); kui juba üsna paha ja kerge palavik, siis kaks tabletti ja kui on päris sitt olla ja korralik palavik, siis kaks tabletti ja tunni aja pärast veel üks. Kolm tablakat korraga võtta on natuke paljuvõitu, siis kipub juba higistama ajama. Tsitramoon on veel asi, mis kerge palaviku ja nõrga valu korral aitab. Eestis seda millegipärast ei müüda, Lätis see-eest küll (vähemalt paar aastat tagasi oli, lasin omale ühe portsu tuua), ja muidugi Venemaal.Walter2 kirjutas:Toimivad valuvaigistid on retseptiravimid, kõik ülalloetletud on vaid raha teenimiseks - miks neid müüa lubatakse ei tea... Aspiriin aitas tõhusalt hommikuse pohmaka vastu.Z03 kirjutas:Ei vaidle vastu, aga ega midagi paremat eriti Eesti apteegiturg ei paku. Paratsetamool rohkem palaviku langetamiseks, ibuprofeen valu vastu. Ikkagi parem kui paljas vesi...
Paratsetamooli norm.kogus on 1000mg täiskasvanule korraga, võtta võid seda 3-4x päevas. Kõik. Pikas perspektiivis kahjustab maksa. 500mg on lastele paras doos. Tablakad on pahatihti 500mg-sed ja mõni ime siis kui rahvas kipub arvama et paratsetamoolil toime puudub sest manustati 1 "500mg" suht pirakate gabariitidega tablett ja arvati et nii peabki.
Paratsetamool on omal kohal kui palavik tahab kontrolli alt välja minna, ma olen kogenud ~40C palavikku rohkem kui korra (keemiaravi nusserdas immuunsüsteemi kallal) ja paratsetamool tõi palaviku edukalt allapoole. Kui palavik läheb liigkõrgeks tekib oht et elundid hakkavad üles ütlema. Nii et see ei ole päris "mõttetu ravim".
Ibuprofeen.. ma ei tea, bakteriaalsete infektsioonide põhjustatud valu vastu aitab küll, toime teatud määral analoogne antibiootikumidele, viraalsete põletike suhtes ei ole nii kindel. Vältida tasuks seda neerukahjustuse korral. Suuremas koguses süües tekitab suht ebameeldivat joobetunnet. Maole teeb ka haiget.
Aspiriin? Võib ju toimida valu vastu aga see on ka verevedeldi. Nusserdab verd mitmeks nädalaks. Kui tekib mingi verejooks, siis palju õnne selle kinnisaamisega.
Paratsetamool on omal kohal kui palavik tahab kontrolli alt välja minna, ma olen kogenud ~40C palavikku rohkem kui korra (keemiaravi nusserdas immuunsüsteemi kallal) ja paratsetamool tõi palaviku edukalt allapoole. Kui palavik läheb liigkõrgeks tekib oht et elundid hakkavad üles ütlema. Nii et see ei ole päris "mõttetu ravim".
Ibuprofeen.. ma ei tea, bakteriaalsete infektsioonide põhjustatud valu vastu aitab küll, toime teatud määral analoogne antibiootikumidele, viraalsete põletike suhtes ei ole nii kindel. Vältida tasuks seda neerukahjustuse korral. Suuremas koguses süües tekitab suht ebameeldivat joobetunnet. Maole teeb ka haiget.
Aspiriin? Võib ju toimida valu vastu aga see on ka verevedeldi. Nusserdab verd mitmeks nädalaks. Kui tekib mingi verejooks, siis palju õnne selle kinnisaamisega.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline