Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Dr.Sci kirjutas: Siinkohal ma pooldan seda nende mõtet teha II sammas vabatahtlikuks, see paneks fonde rohkem pingutama sest suur osa rahast võetakse neist kindlasti välja.
Hea iva.
Manurhin kirjutas:Tasuks aga mõelda ka selle peale, et Eesti rahandus on siiamaani pikemas perspektiivis ikka küllalt ebastabiilne olnud. Võtame või möödunud sajandi. Mis raha pidas kõige kauem vastu? 1961-1992 rubla.
Rubla pole Eesti rahandus. Rubla bänniti ära.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

toomas tyrk kirjutas:Investeeritava raha tootlus peab olema suurem kui selle hoidmisel pangas arvel. Siis on investeerimisel mõtet. Sinu palga kasvuga suhestumine on muidugi kaunis teooria, investeeringute mõtekuse hindamisel ei oma küll mingit väärtust.

Hüperinflatsiooniga hirmutamine - no see sööb valimatult kõigi finantsvarasid. Samas - see ei ole asi, mis lihtsalt laksust juhtuks. Kui näed, et asjad hakkavad finantsinvesteeringutelt hapuks minema - likvideerid finantsvarad ja hakkad soola ja tikke kokku ostma. Vahepeal natuke kulda ka.

Mis aga on erinevus nende kahe õpetaja vahel, kelledest üks kogus pensionifondi ja teine mitte. Esimene saab pensionile jäädes rahvapensioni + mõned kopikad peale. Teine ainult rahvapensioni.

Või saab koguni kümned eurod, hea fondi valikul ja pikaajalisel investeerinugul isegi kuni mõnisada eurot peale...
Ega ma ei väidagi, et investeerimine oleks kuidagi mõttetu. Kes isegi nõukaajal oskas õiget kinnisvara osta, säilitas oma vara. Aga praegu ei mängi mitmed Eesti fondid riske võttes suurt paremini, kui Nõukogude hoiukassa, mis tagas selle 2% aastas riskivabalt. Isegi 3% oli suht riskivabalt võimalik, mingite obligatsioonidega.
Tuleks anda vabadust ning lubada inimestel võtta ise vastutust oma pensionivaraga toimetada ning olude muutudes peaks olema ka see paindlikkus, et vajadusel finantsvarast kinnisvarasse liikuda. See, et raha peab panema - ütleme otse - röövellikel tingimustel sittadesse fondidesse, on ikka näide poliitilisest korruptsioonist, mis sellele tegevusele "katust" teeb. Tahtsin isegi eelmise aasta katastroofiliste tulemuste peale, mis pärinesid peamiselt eelmise aasta detsembrist (mil oli suur langemine börsil). Aga ei saa enne 1. maid, milleks avaldusi saab esitada 31. märtsini! Eelmine tähtaeg oli 30. november. No kurat! Tegemist on kusjuures pensionifondiga, kus ainult 2% varadest on mingis mittelikviidses kinnisvarafondis. Ma ei tea, palju pangahärrad poliitikuid sellise jama eest "määrinud" on või millega ähvardavad, aga see on ikka bardakk kuubis. Kui me selgelt näeme ja prognoosime, et langus jätkub, siis peame ikka jõuetult vaatama, kuidas miinus kasvab. Ja sel aastal langeb veel.
Viimati muutis Martin Peeter, 17 Jaan, 2019 10:51, muudetud 1 kord kokku.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

toomas tyrk kirjutas:Mis aga on erinevus nende kahe õpetaja vahel, kelledest üks kogus pensionifondi ja teine mitte. Esimene saab pensionile jäädes rahvapensioni + mõned kopikad peale. Teine ainult rahvapensioni.
See on nii sel juhul, kui teine õpetaja pensionifondi mittemakstava raha maha laristas. Aga kui ta selle mujale tasuvamalt investeeris? Selles just ongi oluline vahe, et praegu oled sa sunnitud oma raha mittekasumlikku ja röövelike tasudega pensionifondi paigutama, sul ei ole tegelikku valikut. Kui see poleks kohustuslik, laristaksid osad selle raha loomulikult igapäevakuludena maha, kuid osad võivad ka targemalt käituda. Valikuvõimalus PEAB inimesel olema.
P.S Martin Peeter jõudis enne mind umbes samade mõtetega postituse teha.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Troll kirjutas: See on nii sel juhul, kui teine õpetaja pensionifondi mittemakstava raha maha laristas. Aga kui ta selle mujale tasuvamalt investeeris?
Millised on tegelikult hetkel eraisiku mõistlikud investeerimisinstrumendid, kuhu see õpetaja võiks oma äranägemise järgi oma säästu panna.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

AMvA kirjutas:Millised on tegelikult hetkel eraisiku mõistlikud investeerimisinstrumendid, kuhu see õpetaja võiks oma äranägemise järgi oma säästu panna.
See on nii käesolevast teemast kui foorumi temaatikast juba väga kauge küsimus. Lhv.ee foorumites on kilomeetrite viisi selliseid küsimusi arutatud.
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Pensionijutu lõpetuseks. Mina olen aru saanud, et ainukesed pensionifondid, mis väga hästi kasvavad, vähemalt esimesed paarkümmend aastat ja pange tähele sõltumatult igasugustest majanduskriisidest, on lapsed!
Kui ka juhtub kõige koledam, et minu laps lahkub siit ilmast enne mind, on lahenduseks lihtsalt rohkem lapsi! See lahendab möödaminnes ära ka meie demograafia probleemi.
Ainuke ja suur probleem on meie ühiskonnas juurdunud arusaam, et vanade ja väetite eest hoolitsemine on riigi probleerm, aga mitte nende omaksete!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:
AMvA kirjutas:Millised on tegelikult hetkel eraisiku mõistlikud investeerimisinstrumendid, kuhu see õpetaja võiks oma äranägemise järgi oma säästu panna.
See on nii käesolevast teemast kui foorumi temaatikast juba väga kauge küsimus. Lhv.ee foorumites on kilomeetrite viisi selliseid küsimusi arutatud.
Tean, loen ka LHV foorumit.
Samas, kui siin teemas visatakse välja selline variant toetamaks ühe partei peamist valimisloosungit, siis võiks ju ka veidi süviti minna.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Palun mitte. Piisab IMHO tõdemusest, et hulk võimalusi on olemas ja info nende kohta kättesaadav.
teeline35
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas teeline35 »

Üldise valimisjutu jätkuks;
https://arvamus.postimees.ee/6500586/an ... ce=mail.ee
Kahjuks mul pole täispikka, aga teema oleks huvitav.
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Mina olin "süüdi". Ehk lubab moderaator mulle selle ühe kommentaari siiski.

Ja soovin õiendada, et ma ei promo mitte Isamaad, vaid see tuleneb minu enese frustratsioonist seoses selle II sambaga ja Eesti rahanduspoliitikaga laiemalt.

Aktsiaturud ei ole väga usaldusväärsed, sest enne detsembri kukkumist vältas tõus ikka ca 10 aastat. Kukkumisruumi on. Poliitiline ebastabiilsus kogu maailmas kasvab. Toimuvad igasugu majanduslikult kahjulikud arengud (Brexit, populistide mõju kasv või suisa võimule tulek) ning on veel lollimaid plaane ( NATO ja ELi lagundamine ja nõrgendamine). Majandustsükkel on jõudnud nii kaugele, et järgmine kriis on varsti võimalik. Eestis on kinnisvarabuum. Samas on palga- ja elukalliduse kasv küllaltki kõrged.

Kindlamad investeeringud on enesesse ja peresse: lastesse, tervisesse, haridusse ja jätkusuutlikkusse toimetulekusse (kodu, kulusid vähendavad investeeringud jne).

Aga vist ei peaks me seda siin tõesti arutama. Las see jääda ikka Eesti poliitika teemaks.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Üldistatud vastus võiks olla, et igaühele meist on kättesaadavad needsamad instrumendid, mis pensionifondidelegi. Kõik, mis ma tahan II samba kohta öelda, on see, et inimestele võiks jätta alles valiku, kas hallata oma sääste ise või fondi kaudu.
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

… jah, kui jumekas siis E200 üldnimekiri sai, üllatusi? Kas Hussar oma kõrge asetusega on pigem lihtsalt mingi parteiline seljakott-trofee või on tal tegelikult kõrge x faktor?!

Vana teema lõpetuseks ütlen, et kirss tordil on see, et meie fondid on silmatorkavalt ebaedukad just põhjamaade stabiilse edu foonil. :rip:
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kriku kirjutas:Üldistatud vastus võiks olla, et igaühele meist on kättesaadavad needsamad instrumendid, mis pensionifondidelegi. Kõik, mis ma tahan II samba kohta öelda, on see, et inimestele võiks jätta alles valiku, kas hallata oma sääste ise või fondi kaudu.
Viimane offtopic minu poolt.
Kas sa saad eraisikuna NY börsile investeerida?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Loomulikult.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Samal põhjusel häirib mind väga ka jutt, et vanemapuhkusest peaks osa tegema kohustuslikuks emmale-kummale vanemale. See, kes on kui kaua mis ajal vanemapuhkusel, on täpselt kahe inimese asi maailmas ja nendeks on minu naine ja mina ise. Mingi sotsiaaldemokraatlik mammi ei tule meile sel teemal targutama.

Igaks juhuks: ma olin eelmine kord ise kogu aja.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline