Suitsutuspreparaadid
Suitsutuspreparaatide tootmine algab suitsu kondenseerimisest
Kondenseeritud suits lahutatakse/ faaside eraldamine:
Veepõhiseks esmaseks
suitsutuskondensaadiks (SOBIB TOIDUS KASUTAMISEKS)
Vees lahustumatuks suure tihedusega
tõrvafaasiks (SOBIB TOIDUS KASUTAMISEKS)
Vees lahustumatuks õlifaasiks (eraldatakse – ei sobi toidus kasutamiseks)
Esmane suitsutuskondensaat ja esmane tõrvafraktsioon puhastatakse, et kõrvaldada neist inimese tervisele ohtlikud suitsu koostisosad – PAHd
Seejärel võib neid esmatooteid sellisel kujul kasutada toidus või toidu pinnal või suitsutuspreparaatides, mis on saadud esmatoodete edasisel töötlemisel
Mõiste „suitsutuspreparaadid“ hõlmab nii esmatooted (esmased suitsutuskondensaadid ja esmased tõrvafraktsioonid) kui ka esmatoodetest valmistatud suitsutuspreparaadid
Suitsutuspreparaate kasutatakse:
suitsutusprotsessides ja suitsutamise asendamiseks (regenereeritud suits, suitsukondensaadi pritsimine/vannis),
toidule lisamiseks lõhna- ja maitseainena.
Lubatud suitsutuspreparaadid
Loetelu sisu koosneb 10 esmatootest, mida võib sellisena kasutada toidus või toidu pinnal ja/või suitsutuspreparaatide tootmiseks. Sätestatud on ka
esmatoote kirjeldus ja puhtusnõuded,
kasutamistingimused: toidugrupid ja piirnormid.
Märkused kasutamise kohta
Piirnormid on esmatoote kasutamise kohta ning on väljendatud turustatava esmatoote suhtes. Kui esmatootest on toodetud suitsutuspreparaat, siis tuleb piirnorme vastavalt kohandada.
Kui suitsutuspreparaate kasutakse kombineeritult, tuleb piirnorme proportsionaalselt vähendada.
Regenereeritud suitsu tootmises võib esmatoodet kasutada „vajalikus koguses“.
Ülekandumine lubatud, va eritoidud.
Erinõuded jälgitavusele
1. Loetelus nimetatud lubatud esmatoote või lubatud esmatoodetest saadud suitsutuspreparaadi turule viimise esimesel etapil tagavad toidukäitlejad, et toodet vastuvõtvale toidukäitlejale edastatakse järgmine teave:
Loetelus märgitud esmatoote kood
Loetelus sätestatud kasutamistingimused
Esmatootest saadud suitsutuspreparaadi puhul suitsutuspreparaadi ja esmatoote kvantitatiivne suhe; see peab olema esitatud selgelt ja arusaadavalt, et vastuvõttev toidukäitleja saaks esmatootest saadud suitsutuspreparaati kasutada kooskõlas loetelus sätestatud kasutamistingimustega
2. Kõikides turuleviimise järgmistes etappides peavad toidukäitlejad tagama, et punkti 1 kohaselt saadud teave edastatakse tooteid vastuvõtvale toidukäitlejale.
3. Toidukäitlejad loovad süsteemid ja korra, mis võimaldavad identifitseerida inimese, kellelt punktis 1 nimetatud tooted on saadud ja kellele need on kättesaadavaks tehtud.
Selgitused ja näited
Lõhna- ja maitseaine, mida ei leidu looduses, tuleb nimetada lõhna- ja maitseaineks,
terminit kunstlik ei tohi kasutada. Kui lõhna- ja maitseainel on maasika lõhn ja maitse, siis võib seda nimetada maasika lõhna- ja maitseaine või lihtsalt lõhna- ja maitseaine.
Lõhna- ja maitseaine tuleb vastavalt märgistada, kui seda kasutatakse lõhna ja maitse andmiseks. Kui näiteks paprika ekstrakti kasutatakse värvi andmiseks, siis on see lisaaine ja tuleb märgistada lisaainena: toiduvärv E160c. Kui pärmiekstrakti kasutatakse hoopis tehnoloogilistel ja toitumise eesmärkidel, siis tuleb see märgistada kui tavaline koostisosa.
Euroopa Komisjon on avaldanud juhendi värvivate omadustega ekstraktide kohta, mida ei pea märgistama lisaainena: Guidance Note on the classification of food extracts with colouring properties.
Suitsutuspreparaati ei pea nimetama koostisosade loetelus, kui seda kasutatakse suitsutuskambris ning toidul on vastavad maitseomadused. Sel juhul peab olema toote nimetuses termin „suitsu“/„suitsutatud“.
Kui suitsutuspreparaati on lisatud toote sisse või toote pinnale, siis ei tohi olla toidu nimetuses terminit „suitsu-“ (=suitsutatud), aga võib olla
„suitsumaitseline“. Suitsutuspreparaat peab olema esitatud igal juhul koostisosade loetelus, sest seda on lisatud toote sisse/toote pinnale......