Prantsusmaa sotsiaalteaduste kõrgkool, Pariisi Poliitikauuringute Instituudi administraatori allikas: ,,Juhtiv Prantsusmaa sotsiaalteaduste kõrgkool, Pariisi Poliitikauuringute Instituut (Institut d'études politiques de Paris ehk Sciences Po) jättis ära ürituse, kus pidi osalema tuntud Kremli-kriitik, sest Sciences Po ei soovinud seada ohtu oma koostöösuhteid Venemaa ülikoolidega."
19. jaanuaril pidi Science Po's toimuma kohtumiseõhtu USA uuriva ajakirjaniku ja Venemaa-eksperdi David Satteriga, kelle suhtes on Venemaa võimud kehtestanud sissesõidukeelu. Kaks päeva varem kadus aga teave ürituse kohta Sciences Po rahvusvaheliste uuringute keskuse (CERI) veebilehelt.
Satter: ,,Sain ürituse ärajäämisest teada ühe oma sõbra kaudu. Nad isegi ei teatanud sellest mulle otse! Otsus on veelgi arusaamatum arvestades seda, et 2014. aasta veebruaris olin ma samas ülikoolis toimunud Kremli-teemalisel konverentsil juba üles astunud ning et minu raamatud on ülikooli raamatukogus igati saadaval. Ma sain kiiresti aru, et nad kardavad Venemaa kättemaksu. Tuleb tunnistada, et Sciences Po'l on vahetusprogrammid Moskva ülikoolide. See on esimene kord, kui mind suurest ülikoolist sellisel põhjusel eemale tõrjutakse. Ma olen rääkinud nii Oxfordis ja Cambridge'is, minu raamat on toimetatud Yale'i ülikoolis. Seega pole küsimuseks minu usaldusväärsus, vaid valdkond, millega ma tegelen. Ning see illustreerib väga hästi mu raamatu pealkirja. 1999. aastal toimunud ohvriterohked plahvatused kortermajades olid korraldatud Vene eriteenistuste poolt õigustamaks järgnenud sõda Tsetšeenias."
Sciences Po'l on koostööleping kolme prestiižika Moskva ülikooliga, milleks on M. V. Lomonossovi nimeline Moskva Riiklik Ülikool, Venemaa Välisministeeriumi Moskva Riiklik Rahvusvaheliste Suhete Instituut ja Moskva Kõrgem Majanduskool.
Sciences Po töötaja: ,,CERI tegi ennetevat enesetsensuuri, mis on kahetsusväärne. Tõenäoliselt kardeti Venemaaga sõlmitud vahetuslepete pärast. Ma arvan, et kardeti ka seda, et need üliõpilased, kes on praegu Venemaal vahetusüliõpilasena, võidaks välja visata. See on hoiak, mida CERI on rakendanud juba pikemat aega. Mõni kuu tagasi keelduti vastu võtmast Ukraina peaministrit, kellel pole Moskvas just hea maine. 2016. aasta mais aga toimus konverents Tšetšenia teemal, mille kohta saadi kaebus Venemaa suursaatkonnalt. Nüüd siis tsenseeriti end ennetavalt. See on brutaalne."
CERI endine direktor Jean-François Bayart: ,,Mõistan oma kunagiste kolleegide käitumise hukka. See on skandaal. Kusjuures eriti häbiväärne on võimalus, et Venemaa suursaatkond ei pruukinud üleüldse sekkudagi ja CERI jättis ürituse ära omal initsiatiivil, et Moskvale heameelt teha."
Satteri üritus leidis siiski aset, kuid teises kohas - väljaande L'Esprit ruumides.
https://www.buzzfeed.com/paulaveline/sc ... peur-des-r
Kas ja millisel kujul arutatakse Ungari osalemist Nord Stream 2's ja kas Ungari saab projektiga ühineda?
Vene presidendi abi Juri Ušakov: ,,Jah, arutatakse küsimust, et Nord Streamist võib tulla mingi harujuhe. Ungari ja Venemaa teevad väga innukat energeetikakoostööd ja sel riigil on kõikides küsimustes Venemaa jaoks igati soodsad seisukohad. Neil on mõni kahtlus Nord Stream 2 osas, kuid kaalutakse mitmesuguseid võimalusi, mis ei tohiks Ungarile vastumeelt olla. Käigus arutatakse ka koostööd TurkStreami projektis. Gazprom töötab läbi uusi marsruute gaasijuhtmetele Nord Stream ja TurkStream."
http://www.interfax.ru/world/547982
Karlshamni linnanõukogu kiitis heaks Gazpromile sadama kasutusvõimaluse andmise Nord Stream 2 ehitamise ajaks. Otsuse poolt hääletas 10 linnavalitsuse liiget, vastuhääli oli neli ja üks jäi erapooletuks.
Venemaa riikliku energiajulgeoleku fondi peadirektori asetäitja Aleksei Grivatš: ,,See on rootsi meedia rahvuslik lõbu — otsida nõukogude ja nüüd siis vene allveelaevu, rääkida, et mingisugust elektrikaablit hakatakse kasutama raadioluure jaoks. Veel 70. — 80-ndatel aastatel, kui rajati esimesed gaasijuhtmed Nõukogude Liidust Lääne-Euroopasse, arutlesid mõned poliitiliselt allutatud meediaväljaanded tõsimeeli selle üle, nagu võidaks gaasijuhtmeid hakata kasutama nõukogude tankide läbimurde tarvis. Huvitav on muidugi selliseid muinasjutte lugeda, aga need pole krossigi väärt. Kui see otsus jõustub, siis näitab see, et terve mõistus ja kiretu majanduslik kaalutlus võivad siiski ületada poliitilised foobiad, mida selle projekti ja kogu Vene-Euroopa energiakoostöö ümber kunstlikult üles pušitakse. Kõik plussid olid Rootsi kolleegidele teada juba Nord Stream 1 ehituse ajal, mil nad teatava poliitilise hüsteeria kastmes keeldusid oma sadamates torude hoiulevõtmisest ja teiste läbi Läänemere rajatava gaasijuhtmega tihedalt seotud logistikaprobleemide lahendamisest. Tookord saadi see äri edukalt selgeks nende kolleegide — teiste Euroopa Liidu riikide, eeskätt Soome ja Saksamaa poolt. Nüüd vaatavad nad nähtavasti seda ajalugu ja mõistavad, et politikaanide ja riiukukkede lõa otsas sammudes ei saavuta nad mitte midagi."
https://ria.ru/radio_brief/20170201/1486949286.html