OLAVI kirjutas: ↑25 Okt, 2024 22:45
parkija kirjutas: ↑25 Okt, 2024 21:50
Siis moonduks see hobuveoga hybriidsõidukiks , ...
Kui mootorratast tõugata käekõrval, siis mootorratas ei muutu käsitsi tõukamisest tõukerattaks ja ei anna ka luba kõnniteel tsiklit tõugata.
Trolli liikluskindlustuse vajadust tuleb uurida kehtivast seadusest ja ei maksa teha huupi ennatlikke oletusi.
Kokkuvõtvalt on olukorrra kõige suurem probleem ikkagi just juriidiline lahendus küsimuses, et: kas juhtumil kui (nt. eriti just aku)troll võtab "sarved" fikseeritud liini küljest lahti, kas siis säilib juriidiline staatus
trollibuss, või mitte. See küsimus peab saama õigusliku lahenduse ja seisukoha. St enne igasugust trolliliinide taastamist ja uute soetamist tuleb fikseerida just
akutrollide staatus ja nende liikluses kasutamise tingimused.
Selgitan siia juurde. Aastat 15 tagasi sai soetatud UK-st hõljuk. Koos tootjapoolse nii sõidu- kui ka hoolduse- ja remondikoolitusega. Kursuse läbimise kohta väljastati kaks eraldi dokumenti. Käisin Veeteedeameti Tartu kontoris asju uurimas, noh et "mina ikka truu riigikodanik ja rikkuda ühtegi seadust küll ei tahaks, et tahaks et asjad ikka kõik kenasti korras oleks. Panin kogu oma paberipaki lauda ja tahtsin küsima hakata. Enne, kui midagi küsida suutsin, vastas tookordne Tartu "pea-ametnik" mulle:
"Mina ei tea." Mina seepeale, et
"a ma ei jõudnud midagi küsidagi ju?". Tema vastu:
"Aga ega ma ikka ei tea." Ja siis hakkas selgitama:
"Vaata veesõiduk see sul ei ole. Sul ei ole vees olevat sõukruvi millega veesõiduki liikumist mõjutada. See asi ei lähe tehniliste nõuete järgi üldsegi veesõidukite kategooriasse. Pealekauba on EU-s eraldi dokumendid just nimelt hõljukite jaoks. See ongi sul klassikaline hõljuk. Selle järgi sa ei pea seda mulle esitatud dokumentatsiooniga sõidukit EV-s registreerima. Pead täitma hõljukile ja tema juhile kehtestatud reegleid ja sõida aga. Isegi kõik navigatsioonimärgid pole sulle olulised, sest madalik ei ole hõljuki jaoks probleem. Jälgi navigatsiooni, taga ohutus, vestid selga ja vaata, et ülemäära joobes ei oleks. No oleks ikka parem, kui piloot oleks kaine. Dokumendid on sul korrektsed olemas ja nende järgi julgen öelda, et sina tead nii hõljukite juhtimisest kui tehnilisest poolest rohkem kui mina. Kui sa soovid seda sõidukit ikkagi registreerida, siis saab seda teha väikelaevana, aga kui see on väikelaevana registris, siis arvesta, et sulle kohandatakse kõiki neid nõudeid, milledele peab vastama nii väikelaev, kui ka selle juhtimine ja selleks esitatud nõuded. Senikaua, kuni sa pole väikelaeva registris, senikaua ei saa sinult nõuda suurt mitte midagi, vaid ainult neid nõudeid, mis hõljukile EU-regulatsioonidega on sätestatud. Ja neid sa tead ise niigi. Isegi minimaalsed märgutulede nõuded on erinevad. Kui politsei sind peaks jõe peal kinni pidama, siis arvesta, et nad helistavad nendes samades küsimustes otse mulle, mina pean andma tehnilise ja õigusliku kompetentsi seisukohast neile vastuse ja just sedasama juttu räägin ma ka neile." See oli lühikokkuvõte.
Nüüd kui selle sõidukiga hakkasime veekogudel liiklema, siis loomulikult tekkisidki kohe probleemid. Esimene kokkupuude politseiga oligi umbes samalaadne, aga teps mitte nii leebe. No sõitsid Tartu jõepolitseinikud tuimalt selga. Et miks arvel pole, et kus need asjad, kus nood asjad, kus regtunnistus on, mis kuradi paberid need sul on? jne. Mina siis selgitasin neile, et tegemist on direktiivi mõistes hõljukiga ja selline asi väikelaevana registreerimisele ei kuulu. Sest ta on teise direktiivi mõjualas. No siis tuli kohe sama jutt, et
ei huvita, oled veepeal, olgu numbrid küljes jne. Mina vastu (just selles samas tekstis-mõttes), et:
"Mina seadust rikkuda ei taha, kui peab registreerima väikelaevana, siis muidugi registreerin, sest mina olen truu ja seadusekuulekas riigikodanik. Aga palun näidake mulle seadust, mille alusel ma pean hõljuki kategooriasse ja selgelt hõljukina identifitsseritava sõiduki registreerima väikelaevana". No see vaidlus käis ikka tükk aega, ja korduvalt räägiti eraldi midagi saatjaga korrapidajaga (mida mina loomulikult ei kuulnud). Ju nad sama juttu kuulsidki korrapidajalt. Lõpuks läksimegi laiali olukorras, kus nad ütlesid, et nad peavad mu praegu minna laskma, sest tõepoolest ei ole neil mulle öelda seadust mida ma rikkunud olen aga nad teevad olukorra omale selgeks ja siis vaatavad, mida minuga teevad. Et küll midagi tehakse, ikkagi väikelaeva ja selle juhile kehtestatud nõuete peale suisa avalik vilistamine. Mina ütlesin, et ega ma tulen järgmine nädalavahetus kah jõepeale sõitma, et eks siis räägime edasi. Ja toonitasin veelkord, et ma teen nii nagu peab, täpselt nagu seadus nõuab, aga kui seadus ei nõua hõljuki registreerimist väikelaevana, siis mina vabatahtlikult seda tegema ei hakka, vaid jätkan sõiduki kasutamist hõljukina.
Noh nädala pärast saimegi jõel kokku. Poliismen ütles mulle ilusasti täitsa tavaliselt "Tere" nagu vanale tuttavale. Rebase-slipil kõrvalseisjad-porisejad küsisid poliismehe käest, et
"Aga nemad? Et lärmavad siin oma ventilaatoriga, inimesi ja kalu hirmutavad ja registris pole jne? Mis nendega teete?" Poliismen vaatas küsijale paadimehele otsa ja ütles selge kõva häälega, et
"Nendel meestel on asjad korras! Aga sina ära joogiga liiale mine, ja vaata et vestid ja muu varustus sul korras oleks, kui jõepeale lähete!"
Vat nii. Ja loomulikult oli see lühiülevaade, hõljukiga liiklemise erinevad tingimuslikud nüansid tulid pärast elu käigus juba välja.
Ehk kui troll üritada võtta arvele bussina (või lõõts-liigendiga veoauto

vmt), siis kui ta üldse antud kategooriale esitatud tehnonõuetele vastab ja registeeritakse, siis peab selle sõiduki juht hakkama täitma kõiki antud kategooria sõiduki juhile esitatud nõudeid. Kaasa arvatud AETR. Eraldi teema on üldse see, millisel alusel toimub Trammi- ja trollikompanii poolt siiamaani üleüldiselt aastakümneid juba trollina identifitseeritud ja ka kasutanud ja dokumentide järgi ka trollina müüdud) sõiduki kategooria ümbermäärammine. Millised on nõuded või tingimused trollibussi kui sõiduki identifitseerimisel justnimelt trollibussina ja mitte elektribussina? NB! Selline asi ei saa muutuda sõidukestel. See konkreetne identifitseerimine peab olema fikseeritud sõiduki tehnilises dokumentatsioonis. Kas piisab ainult "sarvedest"? Siit edasi teema, et kas on vahet nt võrgutrollil, akutrollil ja nt generaatortrollil. Ja see tehniline spetsifikatsioon ei saa olla sõltuvuses omanikust. See on ju müüdud ja ostetud trollina, mitte elektribussina ja mõlemad osapooled on selles lepingus sätestatuga (kaasa arvatud kauba nimetus troll) oma allkirjaga nõustunud.
Siia juurde veel see, et see kõik määratakse tootja sertifikaadi alusel. Ei ole niimoodi, et mingi tont hakkab arvama, et teeme nüüd teisiti. Siia kohe näide, et T5 kategooria mootorsõidukina ei ole võimalik registreerida ATV-d, kui tootja sertifikaadis on selleks märgitud L7, või mõni muu võimalik L. Lihtsalt MNT teeb keeldumise ja just põhjusel, et tegemist on L7 kategooria sõidukiga. Ja kui nüüd soovida registreerida L7-na, siis tuleb kontrollida tehniliste nõuete vastavust L7-e kategooriale kehtestatule. Aga meelevaldne soov registreerida leebemate ja/või tiba teistmoodi ja kergemini täidetavate tingimustega ja laiema kasutusvõimalusega T5-na ei lase MNT läbi. Sest tootja sert ei võimalda seda. Sest tootja on määranud ja sertifitseerinud sõiduki L7-kategooriasse kuuluvana. Ei mingit omavoli või meelevaldset tõlgendamist, et kui trollil on sarved alla lastud, siis pole troll enam troll. Punkt.