Kui sa pead silmas seda fotot, siis need arvud on lausvaled - esimene tulp pole tollitariifide väärtused protsentides, kuigi tulbapäised seda ütlevad. Esimene tulbapäis ütleb "Tariffs charged on the USA". All olevas tulbas on aga arvulisteks andmeteks kaubavahetuse bilansi puudujääk protsentides.
Majanduse inimesed leidsid valemi, mille järgi tariifid kehtestati, Hiina näitel:
- väliskaubanduse bilansi puudujääk 291.9 miljardit
- impordi kogumaht 438.9 miljardit
- nende arvude jagatis: 0.67, protsentuaalselt 67%
- tollitariif pool sellest ehk 34%
Kõigi maailma riikide kohta sooritati sama arvutus, neile kelle puhul arvutus alla 10% andis, seati alampiiriks 10%. Enamus ökonomiste, kelle kommentaari näinud olen, on iseloomustanud seda kui täiesti lambist võetud poliitikat.
Reaalsed Euroopa tollimaksud "harju keskmisele" USA kaubale on paar protsenti. Ma olen viimasel aastal küll ainult ühe korra USA kaupa ostnud. Üks Hong Kongi firma oli kogemata kärutäie häid drooniantenne (seega tegelikult oli see Hiina kaup) oma USA osakonda saatnud, mida nad seal hukkamishinnaga müüsid, kuna ameeriklased ei vajanud. Nõustusin nende koormat kergitama ja 70 senti tükk drooniantenne ostma. Tollimaks oli 2% suurusjärgus.