Eesti majandus eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
VMO
Liige
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas VMO »

Sho kirjutas: Ilmselt järgnes Diocletianuselt ka uus käsk leiba üleüldse küpsetada, sest pagarid läksid saiale üle (juhul kui sai oli leiutatud).
Ühest Vseviovi Müstilisest Venemaast jäi meelde, et umbes nii 1917 veebruaris Petrogradis ka juhtus. Leiva hind kehtestati, pagarid seda enam ei küpsetanud (kuigi vilja oli piisavalt), rahvas veidi kallimaid saiakesi ei tahtnud ja nii tulidki nõudmised hleba i mira.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ma tahan siiski veel öelda, et ma pole mitte Trummi ideede vastu, omas segmendis on need arukad ja ma toetan neid.
Miinimumpalk palgatöölistele on iseenesest hea asi, kas just keskmise palgaga võrdne, on omaette küsimus.
No paneme siis 800 eurot miinimumi?
Aga elurikkus on sotsiaalias suurem, lisaks sotsialistlikule proletariaadile on seal ka iseenesega toime tulevad meistrimehed ja individuaalid, kes kohandavad end olemasoleva turu tingimustele ja seadustele ja keda kunstlikud administratiivsed meetmed valusalt löövad. Kusjuures need, kes töötavad kohalikule turule, tulevad mõne aja pärast administratiivsete muutustega kaasa, küsides oma toodete teenuste eest kaasneva üldise elukalliduse tõusuga ka ise rohkem, kuni 1000 raha eest saab osta umbes sama palju kui varem 100 eest.
Mulle jääb seda juttu lugedes ehk ülekohtune mulje, et sa ei oma kuigivõrd aimu, millest räägid....?
See, kes on Eestis täna "iseendaga toime tulevad meistrimehed ja individuaalid", ei arvelda enam ammu selles 1000 eurose palga klassis.
Nende palgad on lihtsalt tunduvalt kõrgemad. Kui sa täna tahad tänavalt võtta meistrimehest töömeest, kes teeb vahel toll- ja meeterkeermel ja suudab pistikupesas eristada nulli faasist, tuleb talle palka pakkuda 1500 eurost ülespoole. Selline on reaalsus.
Ekspordile orienteeritud väikeettevõtjad on aga lõhkise küna ees, nende turg on reguleeritud ja nad küsivad oma toodete eest niigi maksimumi, mida nad üldse saavad küsida. Ja siis tuleb Trumm ja teatab, et kui te endale kohe miinimupalka maksta ei jõua siis pange pillid kotti, astuge proletaarse tööarmee ridadesse ning minge registreerige end töötuks.
Misasi on ekspordile orienteeritud väikeettevõtja? Kui sa pead silmas neid kaubaaluste tootjaid ja paberipuu sadamasse toojaid, siis tõepoolest, sellele segmendile on täna võimalus maksta külamehele 500 eurot elu ja surma küsimus. 1000 eurot makstes nad paneks uksed kinni. Need kes toodavad midagi korraliku lisaväärtusega, ei opereeri juba väga ammusest ajast taoliste numbritega.

On tõsi, et sotsiaalpartnerluse miinimumpalga läbirääkimistel on töötleva tööstuse poolt oluline surve miinimumi mitte tõsta, sest tuhanded liinidel 1-3 kindlat liigutust tegevad tädid (ehk vähekvalifitseeritud lihttöölised) üle Eesti saavad täna läbilõikeliselt 500-700 eurot bruto kuus oma 8-tunnise vahetuse eest kuus. Siin muidugi küsimus, et kui perspektiivikas taoline, mujal arengumaadesse kolinud käsitöö põhine tootmine tulevikus on. Mina arvan, et pole. Mida rutem saame parema, seda ägedam.
Samas eksport on ainus asi, mis riigi vereringesse reaalselt raha sisse toob ning kvalifitseeritud multitalendist meister muutub proletaarse tööarmee koosseisus tavaliseks lumpeniks.
Selline ütlus on pooltõde. Vajalik on ikkagi kõrge lisandväärtusega eksport (seal aga töötavad enamasti kõrgema palgaga inimesed), mitte odav allhange.
Vähese lisaväärtusega eksport (nt paberipuu müümine) on muidugi parem kui mitte midagi, aga kõrge lisaväärtusega eksport on jällegi parem kui madal.

Aga selleks, et teatud areng toimuks, ei peaks riigi tasemel tegelema hääbuvate tegevuste toetamisega häälte saamise nimel. Viimane "tulumaksureform" oli just taoline liigutus. Aga miks mitte ka argpükslus selle EstFori teemal.

Maakohtades ja vaestes piirkondades on mõistagi ka väiksepalgalised tööd teretulnud. Ma siit tõmbaks paralleeli kolhoosiaega, et miks ei ei doteerinud/toetanud nõuka põlluamajandust, see oleks vaestes kohtades ju elu sees hoinud. See koht, kus mina lapsena suved veetsin, oli siis kena kohake ja täna on pommiauk. Aga noh, selle loogikaga jõuamegi lõpuks välja sinna, kus on täna Ukraina või Armeenia.

Toon ühe näite, lumesahkade tootmisega tegelev Meiren Engineering OÜ. Ehk metallitöö. Keskmine palk seal on 1600 eurot kuus.

Loomulikult ei käi taolised protsessid nii, et näuhti teeme ja homme lisaväärtus voolab mühinal. Piisaks esialgu sellestki, kui hoida surve taga (miinimumi kiirem tõus) ja kaikaid kodarasse mitte loopida.
Probleem on rohkem sellises proffessionaalses kretinismis ehk ühe mätta otsast vaates ja seersandi tasemel administratiivsetes meedetes.
See oleks see koht, kus ma küsiks Sho käest, et paneme siis lauale, kes seersandi tasemel on. Ja kellel pole sedagi. Milline on siis lugupeetava haridus ja majandamise kogemus?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

No mis ma ütlesin, Trumm on oma piiratud segmendis nii kinni kui olla saab.

Räägid talle omaette täppistööd nokitsevatest multitalentidest, kes peavad proffessionaalselt kodus olema mitmel alal, ja tema mõtleb kohe tänavalt palgatavatest algelistest torumeestest.

Räägid talle nende omaette nokitsevate multitalentide kõrge lisandväärtusega peenkauba piiratud ekspordist, ja tema kujutab kohe ette mingeid rohmakate kaubaaluste tootjaid või paberipudu vedu ja suuri mahte ning liinitöölisi.

Ehk siis rääkides talle üksiküritajatest, mõtleb Trumm hoopis tootmisüksuste ja palgatööliste peale.
Ja sealjuures jääb talle veel mulje, et sellel talle teadmata ja hoomamata sotsiaalia osal "pole kuigivõrd aimu" oma reaalsetest probleemidest, mis kaasnevad majandusküsimuste seersandi tasemel käsuga lahendamisele. ;-)

See oleks see koht, kus ma küsiks Sho käest, et paneme siis lauale, kes seersandi tasemel on. Ja kellel pole sedagi. Milline on siis lugupeetava haridus ja majandamise kogemus?
Aga palun. Tartu Ülikooli diplomil on mu erialaks märgitud - "Majandusteadlane". Aastakümneid olen tegelenud firmade majandustegevuse kajastamisega ning minu juba nõukogude ajal kirjutatud arvutite majandusprogrammid töötavad parema puudumisel kohati siiamaani. Sõjaväeline auaste on kapten.
Oled rahul?
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ühesõnaga - Sho ei habla teemat eriti, vaid irriteerib ja jutustab niisama.
Kordan veelkord üle, mõisted "täppistöö" ja "multitalent" ei oma täna miiniumumpalgaga ega ka 1300 eurose keskmise palgaga kuigivõrd seost, sest sellised inimesed teenivad tunduvalt rohkem (kui muidugi täistööajaga töötavad). (Madalast) miinimumpalgast sõltuvad need, kelle ärimudelile on eluliselt vajalik 8 tunnise tööpäeva eest maksta 450-500 eurot, sest muidu ei vea äriplaan välja. See toimib seepärast, et tehakse töid, mida arenenud riikides teevad ammu masinad või mille tegemist allhangitakse kuskilt arengumaadest.
Räägid talle nende omaette nokitsevate multitalentide kõrge lisandväärtusega peenkauba piiratud ekspordist
Oskad äkki mõne arvu ka visata, et palju sellisest sektorist siis eksporti ka tuleb?
Või kuidas need multitalendid (kes minu kogemuse põhjal teenivad hästi) seostuvad miinimumpalgaga?
Või on ikkagi selle ärimudeli sisu miinimumpalga maksmine töölistele ja sellest ka probleem, miks miinimum tõsta ei saa?

Miinimumpalk muide on puhas administratiivne meede, mis mõeldi välja 90ndatel töötajate orjastamise vastu.
Tänaseks (tööjõupuudus) on see ammu oma sisu minetanud, vaid ametühingutegelased saavad selle paistel särada.
Ja mõistagi tootjad, kes taolist palgaskaalat kasutavad, on selle tõstmisele alati risti vastu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Nonii. Enda poolt pole vist lauale panna midagi, aga sellest hoolimata "Sho ei habla teemat eriti". :)
Oskad äkki mõne arvu ka visata, et palju sellisest sektorist siis eksporti ka tuleb?
Või kuidas need multitalendid (kes minu kogemuse põhjal teenivad hästi) seostuvad miinimumpalgaga?
Või on ikkagi selle ärimudeli sisu miinimumpalga maksmine töölistele ja sellest ka probleem, miks miinimum tõsta ei saa?
Taas toob Trumm üksiküritajate puhul mängu "miinimumpalga maksmise töölistele".
Millistele "töölistele" maksab omaette nokitsev multitalent?
Ja kust on järsku tekkinud kogemus eraklikest multitalentidest, kes pealegi teenivad hästi, kui hetk tagasi selliste olemasolustki aimu ei olnud?
Aga vaat arvu küsimine on juba asisem, ikka oskan visata. Mitte kogu sektori kohta, selle kohta vist eraldi statistikat polegi, aga üksiküritaja ekspordi kohta küll.
Kuigi kogu üksiküritaja maailmatasemel tipptoodang läheb ekspordiks, on see eksport piiratud vastava nishitoote ülemaailmse turu suuruse ja nõudlusega ning seetõttu võib ekspordikäive olla isegi väiksem kui meie ohjeldamatult tõusev miinimumpalk. Eriti kui tegemist on alustava ettevõttega ning tema müügisortiment on veel piiratud.
Ja kui nüüd multitalendilt nõutakse endale miinimumpalga maksmist, siis ongi ta sunnitud oma tööst ja enese ülalapidamisest loobuma ning ühinema töötu ülalpeetava lumpeniga, sest tema spetsiifiliste maailmatasemel teadmiste ja oskustega pole kohalikul torumeeste tööturul midagi peale hakata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Misasja sa siis soiud selle 1000 eurose miinimumpalga vastu, kui multitalendid sellega pistmist ei oma.
Ega tegelikult ka ei oma, sest taolised inimesed, kes oskavad 2-3 ametit, mõnda võõrkeelt, arvutit ja on piisavalt siledad, et saata nad inimestega asju ajama, teenivad täna vähemalt 3 miinimumi. Muide miinimumpalgast sõltuvad toetused, maksud jne võib sellest ka lahti siduda.
Ja kui nüüd multitalendilt nõutakse endale miinimumpalga maksmist
Nüüd ma sain lõpuks aru, et kui multitalent ei saa enam enamikku oma sissetulekust OÜ kaudu välja skeemitada (tassides sinna kokku äritegevusega enamvähem sobivaid kuludokumente), vaid peab hakkama natuke reaalsemalt summalt makse maksma, see peaks ju puhas majanduse puhastumine olema. Kas keegi tõsimeeli usub, et FIE ja OÜ tüüpi tegelased elavad sellest 400+ eurosest miinimumpalgast, mis nad deklareerivad ja makse maksavad? :write:

Jah - meenus, selle maksumiinimumi võib ju jätta seniseks, see ei pea olema miinimumpalk. Võib olla 1/2 miinimumist kui soovite. Kuigi ma selle iva hästi ei taipa, selle nimi on maakeeli maksupettus tegelikult. Ära võta isiklikult, no hard feelings. Üks asi veel - miks see multitalent peab kohe loobuma ja ühinema töölislumpeniga…? Äkki otsib endale tegevuse (talent ju ikkagi), kus sissetulek on suurem ja kõlbab oma tulu rohkem näidata.

Tänase "tulumaksureformi" majanduspoliitiline iva jääb aga endiselt häguseks. Kui ühiskond soovib vaeseid inimesi aidata, siis ei tohiks seda teha mitte punasotside stiilis ("võtame sealt, kus on ja anname sinna, kus ei ole" - siis pole kellelgi), vaid tõstkegi see miinimumpalga lävi kõvasti kõrgemaks. Maxima kassatädid hakkavad saama rohkem, maksma rohkem makse ja ettevõtja on sunnitud otsima innovaatilisemaid lahendusi kui vaevu eesti keelt tönkavatele tädidele miinimumi maksta ning samad tädid on sunnitud jalge alla võtma eesti keele/ametikooli kursused, et püüelda paremini makstud tööle. Tänane "reform" teeb kõike vastupidises suunas - kuna maksulangetusest tuli veits leevendust, siis saab elu vanaviisi jätkuda. Küsimus on, kui inflatsioon on selle pisku ära söönud, on sama seis, aga probleem püsib. Kui me oleks 90ndatel samamoodi leevendusi pakkunud, siis oleks meie tänane elujärg sama mis Ukrainas või Moldaavias.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Misasja sa siis soiud selle 1000 eurose miinimumpalga vastu, kui multitalendid sellega pistmist ei oma.
Sellepärast soiungi, et ei oma. Kui nende käive on väiksem kui miinimumpalk, siis ei saagi nad miinimumpalka endale lubada ja on sunnitud OÜ-tama.
taolised inimesed, kes oskavad 2-3 ametit, mõnda võõrkeelt, arvutit ja on piisavalt siledad, et saata nad inimestega asju ajama, teenivad täna vähemalt 3 miinimumi.
Taas räägib Trumm palgatöölistest, keda saab "saata inimestega asju ajama", mitte üksiküritajatest, kes üritavad ots otsaga kokku tulla ning mitme suurfirma ametimehe töö üksi iseendale ära teha.
Nüüd ma sain lõpuks aru, et kui multitalent ei saa enam enamikku oma sissetulekust OÜ kaudu välja skeemitada (tassides sinna kokku äritegevusega enamvähem sobivaid kuludokumente), vaid peab hakkama natuke reaalsemalt summalt makse maksma, see peaks ju puhas majanduse puhastumine olema. Kas keegi tõsimeeli usub, et FIE ja OÜ tüüpi tegelased elavad sellest 400+ eurosest miinimumpalgast, mis nad deklareerivad ja makse maksavad?
Ja endiselt ei saa Trump millestki aru. Jutt käib hoopis sellest, et OÜ tüüpi üksiku multitalendi käive võib olla ka väiksem kui see 400+, ning seetõttu ta ei saagi endale miinimumpalka maksta.

Ja kas lauale tuleb ka midagi lubatut? Või polegi midagi panna? :wink:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kunagi oli selline episood, et Trumm nõudis noorte naiivsete oponentide vanuseid... Neid siis laekus mingi hulk, vahemikus umbes 38-52. Ainuke, mis tulemata jäi, oli tema enda oma.

Lihtsalt remargi korras :roll:
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Ega ma seepärast küsimata jäta. :wink:
Ta ise astus sellesse auku.
Ma ju tean, et tal midagi tegelikult lauale panna ei ole ning et ta turumajandusest väga kaugel seisab.
Aja jooksul on ta endast siin päris palju lahti kirjutanud ning uhkeldada pole millegi arvestatavaga.
Aga vaat oma sõjaväelist auastet pole ta vist avaldanud.
Äkki ongi seersant? :wink:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kui multitalendil on majandustegevuse käive miinimumpalga suurune kuus, siis tulebki öelda, et
uhkeldada pole millegi arvestatavaga.
Irriteerivas toonis ja praktikaga nõrgas seoses olev soga seda kahjuks ei muuda.
Ja kas lauale tuleb ka midagi lubatut? Või polegi midagi panna? :wink:
On olemas 5-aastane diplom ettevõtte ökonoomika alalt ja teine magristrikraad lõputöö tegemise taga.
Praktilisest majandusest kogemust tänaseks 18 aastat.
Arvan, et kujutan ikka natuke ette, palju inimesed palka saavad ja mille taga asjad seisavad.
Ja seersant ei ole.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Väga hea, irriteerimine aitas, vastus tuli mis mühises. :)
Aga auastet ei tulnud ikkagi.
Kui multitalendil on majandustegevuse käive miinimumpalga suurune kuus, siis tulebki öelda, et uhkeldada pole millegi arvestatavaga.
Aga kes ütles, et sellega uhkeldatakse? Vastupidi ju, muretsetakse asjade administratiivselt hullemaks keeramise pärast.
Küsimus pole ju multitalendi käibes, vaid miinimumpalgas, mida tahetakse sellest käibest suuremaks pumbata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Miinimumpalga suurusega seotud asjad saab ju vajadusel sellest lahti siduda (kui selleks põhjust on). Noh, nt miinimumi kuukäibena deklareeritavate multitalentide suure eelarvelise rolli selgudes :wink:
Küsimus on jätkuvalt selles, et kas peab kurssi hoidma sellele, et inimesed teenivadki miinimumi või sellele, et teeniks vähemalt keskmist.
Minuarust peaks vähemalt keskmist teenima. Alla selle saab hakkama ehk liinitööga (kus inimene teeb kuni 5 liigutust) ja mingeid "multitalente" pole mõtet otsidagi. Mina sooviks, et Eestis täisjõus inimene miinimumi ei saaks, vaid keskmist.

See, mis meil 90ndatel toimus oli inimlikult traagiline, aga majanduslikult õige. Ja inimesed, kelle toimetulek sattus ohtu, kohanesid üllatavalt kiiresti. Ka siis räägiti ju mööndustest, pikendustest jne. Minuarust peaks näljasele andma õnge, mitte kala. Tänane valitsus pakkus igatahes kala. 2-3 aasta pärast on selle väiksepalgaliste rahalise võidu inflatsioon ära söönud ja mis siis? Võtame jälle kõrge(ma)palgalistelt ära ja jagame samale sihtgrupile? Ebaõiglane ju.

Ma mõtlen hirmuga KE reklaamitavale "erakorralisele pensionitõusule". Arvutage, palju 100 eurot bruto pensionitõusu kuus võtab selle 600 000 töölkäija taskust (pensionäre on meil 425 000).
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Mina sooviks, et Eestis täisjõus inimene miinimumi ei saaks, vaid keskmist.
Väga inimlikult mõistetav õige ja hea soov.
Aga siin ei aita miinimumi tõstmine keskmiseks. Juba matemaatiliselt ja loogiliselt.
Keskmine mediaanpalk on keskmine sellepärast, et pooled saavad sellest vähem ja pooled rohkem.
Lihtsalt keskmine palk, millest sa siin ilmselt räägid, on aga enamusele lihtsalt matemaatiline ulme.
Seega on see kena soov otsetee ebareaalsele võrdsustamisele ehk utoopia, sest sel juhul tuleb lisaks miinimumpalga tõstmisele ka tipp palgad alla tuua.

Miinimumpalga suurusega seotud asjad saab ju vajadusel sellest lahti siduda
Miinimumpalk võiks idee kohaselt üldse olla tõepoolest miinimumpalk ja täielikult maksuvaba ning sotsiaalkindlustuse vaba.
Umbes nagu kodanikupalk, mida kodanikud ise endale maksavad. Sama suur kui töötute toimetulekutoetus aga mitte kohustuslik, selles mõttes, et võib olla ka väiksem, kui käive suuremat ei võimalda.
Üle selle oleks maksustamisel kõik nagu vanasti, ilma astmeteta.

See miinimumpalk, mida sina tõsta tahad, kehtiks ainult palgatöölistele, kes müüvad oma tööjõudu. Palgatöö miinimum.
Sest on suur vahe, kas töötada iseendale või kellelegi teisele. Endale võib ka vähem maksta.
Ning sotsiaalmaksu põrand tuleks sellest siis tõesti lahti siduda.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Miinimumpalga mõte on tegelikult saada igalt töötaja pealt vähemalt minimaalne mõistlik sotsiaalmaks kätte. Reaalsed palgad määrab tegelikult lõpuks turg, kas see palk makstakse kõik ausalt või osa mustalt (viimane variant muuseas mõjutab päris palju ka statilist keskmist). Ma vahest vaatan näiteks oma partnerite aastaaruandeid ja imestan palganumbri üle, mis seal toodud, sest ma tean, et tegelikud palgad on midagi muud.
Meie suurel eeskujul ja Trummi lemmikul Soomel näiteks pole üldse mitte mingit seadusega kehtestatud miinimumpalka ette nähtud. Sama lugu ka Rootsis ja Norras.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Kordan veelkord üle, mõisted "täppistöö" ja "multitalent" ei oma täna miiniumumpalgaga ega ka 1300 eurose keskmise palgaga kuigivõrd seost, sest sellised inimesed teenivad tunduvalt rohkem (kui muidugi täistööajaga töötavad).
Ma ei tea, kas ma teen "täppistööd" või "ebatäppistööd" ja kas ma olen "multitalent" või lihtsalt "multi" ilma talendita, aga mina nt ei teeni. Ja ma pole ainus, minusuguseid on palju. Ja ma saan väga hästi aru millest AKF Sho räägib.
(Madalast) miinimumpalgast sõltuvad need, kelle ärimudelile on eluliselt vajalik 8 tunnise tööpäeva eest maksta 450-500 eurot, sest muidu ei vea äriplaan välja.
Sellest ma ei saanud midagi aru :roll:
See toimib seepärast, et tehakse töid, mida arenenud riikides teevad ammu masinad või mille tegemist allhangitakse kuskilt arengumaadest.
Minu tööd pole veel masinad üle võtnud ja midagi ei allhangi ka arengumaadest.
taolised inimesed, kes oskavad 2-3 ametit, mõnda võõrkeelt, arvutit ja on piisavalt siledad, et saata nad inimestega asju ajama, teenivad täna vähemalt 3 miinimumi.
Vbl osad teenivad (teatud piirkondades), aga kõik ei teeni.
Kas keegi tõsimeeli usub, et FIE ja OÜ tüüpi tegelased elavad sellest 400+ eurosest miinimumpalgast, mis nad deklareerivad ja makse maksavad?
Mõned elavadki, mõned teenivad muude tegevustega lisa. Ja miinimumpalk on 500 EUR

Lisaks on erinevused piirkonniti.
Tallinnas võib teatud valdkonna kaupa või teenust ostev klient olla neli korda võimekam maksja kui nt Sillamäel.
Ometi on keegi ka Sillamäel, kes kohalikule sama kaupa ja teenuseid müüb. Ja müüb selle hinnaga, mida klient on võimeline maksma.
Lisaks on töid ja teenuseid, mida saabki ainult piiratud koguses teha või osutada. Kuid ilma nendeta ka ei saa. Keegi peab neid töid tegema. Käibed on olematud ja ettevõtete kasvuvõimalused olematud, aga tehakse.
Kui multitalendil on majandustegevuse käive miinimumpalga suurune kuus, siis tulebki öelda, et
uhkeldada pole millegi arvestatavaga.
Mine räägi nt. Narva-Jõesuu matusebüroole, et kui nad oma käivet normaalseks kohe ei saa, siis on nad lihtsalt mõttetud OÜ-tajad (midaiganes see ei tähenda - ma pole sellest siiani lõpuni aru saanud).

Meil on täiesti tavaline, et on väikesed perefirmad (OÜ-d) mis pakuvad tööd ühele või kahele-kolmele inimesele. Sellise OÜ juht ongi nagu "multitalent", kes teeb ise kogu põhitöö, raamatupidamise, sekretäritöö jms mis ühel OÜ-l vaja teha on. Kui läheb hästi, siis toidab ta sellega ära enda ja pere riigilt abi või almust küsimata. Kui ei lähe nii hästi, siis teeb lisa mõnes teises OÜ-s vms. Tavaliselt siis mitmes väikeses OÜ-s. Kui need kaovad, siis...
Sho kirjutas:Ja kui nüüd multitalendilt nõutakse endale miinimumpalga maksmist, siis ongi ta sunnitud oma tööst ja enese ülalapidamisest loobuma ning ühinema töötu ülalpeetava lumpeniga, sest tema spetsiifiliste maailmatasemel teadmiste ja oskustega pole kohalikul torumeeste tööturul midagi peale hakata.
* Nii palju lisaksin, et miinimumpalga maksmise nõue käib täistööaja kohta (vähemalt 168 tundi kuus). Kui tehakse osalise tööajaga tööd, siis ei pea miinimumi maksma. Peab maksma 2,97 EUR/h. Tunde kirjutab üksik "multitalent" endale siis nii palju kui võimalik on. AGA siis kaotab töötaja ravikindlustatuse, kui ta mujal lisaks ei tööta. Alternatiiv oleks maksta igal juhul iga kuu 165 EUR sotsmaksu miinimumpalgalt (ka siis kui üldse töötasu ei maksa), et säilitada ravikindlustus (see pole keelatud), aga see ajab meie eee riigil juhtmed kokku ja igasuguste aruannetega, selgitamistega ja seletamistega võib hiljem kohutava peavalu saada :mrgreen:

** Igaks juhuks: Ma olen majandushariduseta ja reamees.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist