Elagu Ukraina kirjutas:
Aga seda, et sealne merepõhi ei sobi sellise silla jaoks on rääkinud ka Venemaa spetsialistid (ma muidugi ei tea, kas ikka tegelikult ka Vene spetsid olid), kuid ega kaua enam oodata ei ole vaja, kui raudtee tuhanded-tonnid ka paigale saavad, eks siis saab näha, kas hakkab vajuma.
Ei vaidle vastu et geoloogia on seal keeruline. Samas kui sellega toime tullaks on tegemist insenerikunsti saavutusega millest erialastes ringkondades jätkub juttu aastaiks.
Mis Postimehe endiselt netis olevale artiklisse (tänast paberkandjat pole näinud aga kavatsen vaadata) puutub siis näiteks seal olevad faktid koos minupoolse kommentaariga:
Krimmi sild pikkus 19 km, 3 mlrd € ehk 157 miljonit per km (tegemist on kahe sillaga - autod ja raudtee eraldi)
Artiklis toodud Hiina 165 km pikk sild Shangaid ja Nanjingi vahel 1,2 mlrd € ehk 7,2 miljonit € km
Ja planeeritav Saaremaa sild, 4,5 km, 500 miljonit € ehk siis 111 miljonit € per km
Mis selle
Hiina silda puutub siis maksumus oli tegelikult üle $8mlrd ja tegemist on viaduktiga mis oli lihtsa konstruktsiooniga ja paiknes enamuses maismaal, vee kohal oli pikim lõik üle Yangchengi järve (9 km).
Ja kui veel Venamaast ja sildadest rääkida siis endiselt kuulub neile
maailma pikima vantsilla rekord, sildeavaga 1,1km, kogupikkusega 3,1 km, ehitusmaksumusega $1,1 mlrd ehk siis umbes 300 miljonit€ per km.
Ja kui rääkida lõpuks ka sillamaksumuste erinevusest Eestis siis Tartus 2 silda üle Emajõe: 90 m pikk Vabaduse sild teeb ~114 miljonit€/km ja 400 m pikk Ihaste sild ~22 miljonit € per km.
Lisaks:
Mulle helistati telefonilt
5287811 ja tutvustati end selliselt et jäi mulje nagu tahaks Postimees täiendavat kommentaari. Väike otsing läbi Google seostab teda Postimehe reporteriga Sander Punamäe
EDIT
Smuuli viadukt puhul
algasid probleemid mõnest lahti unustatud poldist, teinekord piisab sellestki. Nii kinnitasid asjaga seotud inimesed mulle sügisel 2017.
EDIT2 lisatud parandus punasega...