Venemaa ootamatu rünnak

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
gorilla
Liige
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas gorilla »

Kapten Trumm kirjutas:Kabuli sündmused näitasid lihtsalt kujukalt, kui palju maksab ootamatuse efekt, vastase juhtimise paralüseerimine ja ründajate väljaõpe.
See võimaldas venelastel efektiivselt võita 3 korda suuremat, lisaks omaväljaku eelist omavat vastast ja teha opp, mida peetakse samal pulgal Iisraeli taoliste üritustega olevaks.
Ründejõud, kes murrangu saavutas, mahtus ju tegelikult kuute Il-76 transporterisse. Kuna meil Stenbocki ees kuulipildujapesi ei paista, siis võib-olla Tallinnas piisab nelijast?
Kabul oli samuti suur linn ning lennuväli ei asu seal teps mitte palee kõrval. Kummalise kokkulangevusena on kaugus lennujaamast Stenbocki sama mis Kabuli lennujaamast presidendipalesse.
Nagu vahepeal mainitud, on aeg 1979. aastast edasi läinud. Mitu hoonet tuli hõivata Kabulis 1979 ja mitu tuleks hõivata Tallinnas 2016...?
Aga neid ei pidanudki need 700 ründajat enam vallutama. Loomulikult oli Kabulis ka muid objekte, lihtsalt kui juhtimine oli paralüseeritud ja peata jäänud julgeolekuasutused ja armee olid segaduses, maabusid juba järgmised, suuremad jõud ning puhastasid ülejäänu. Kui ma hästi meenutan, siis alles pääses Kaitseministeeriumi hoonesse keegi poolsegane Drambjan relvastatud ühe püstoliga, jääb vaid mõelda, mis saanuks siis, kui seda oleks teinud mõni erariietes rohemehikeste rühm (30 meest näiteks). Sealt oleks välja toodud väga palju musti laibakotte ning pool K-komandot nendes samades kottides lisaks.

Lisan paar remarki.

- Antud hetkel on Indias täiesti normaalne kui rahvusvahelise lennujaama seespool ( Chennai ) on liivakottidest kuulipildujapesad. Järelikult on nende tamilitega ikkagi veel mingi jama.

- Pariisi tänavatel Gare du Nordi, Eiffeli torni ja lennujaamade sees (Charles de Gaulle 1 ja 2 & Orly ) ja ümbruses on automaatidega ja raskete kuulivestidega sõjaväepatrullid.

- Drambjan.. Kuidas on võimalik strateegilise objekti koridoridesse sattuda kui ei ole läbitud kuulikindlat turvalüüsi ??

- Kui avada GB kaitseministeeriumi uks, siis esimese asjana vaatavad turvalüüsis sulle vastu, 2 automaatidega tommyt..
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

- Drambjan.. Kuidas on võimalik strateegilise objekti koridoridesse sattuda kui ei ole läbitud kuulikindlat turvalüüsi ??
Aga näed - seal ju polnud, ei turvalüüse, ei turva-aeda, ei automaatide ja soomusvestidega Antsusid. Fuajesse võis sisse astuda igaüks, automaat hõlma all.
Saan ise aru küll, miks asjad sedasi on, aga ei hakka teie tuju rikkuma.

Täna maandada lennujaamas tsiviilreisiga mingi 500 rohelist meest ei ole küsimus, lennuliiklus on piisavalt tihe, sh idasuunaline. Kui asi on konspireeritud korralikult - transponder, lennuplaani jälgimine, lennuki tüüp vastab plaanile, side lennujuhtimisega - avastatakse üritus siis, kui lennukist maha joostakse ja lennuvälja objekte hõivama asutakse. Või teha seda sama nt Tallinna sadamas, kust Stenbock on kerge hommikuse sörgi kaugusel.

Kahjuks meil ei korraldata vastavaid, realistlikke õppusi - seal hammustaks reaalsus tagumendist märksa kiiremini kui niisama arutledes.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Ma ikka ei saa aru, mis lennujaama hõivamise mõte on. Et mis siis edasi saama peaks?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kui sa ei saa aru, mis oleks kukutusrünnaku korral Tallinna lennujaama valdamise mõte, siis puudub sul ka mõte siin diskuteerida.
Sa lihtsalt ei suuda aru saada sõjalisest loogikast, kuidas selliseid asju tehakse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Kui sa ei saa aru, mis oleks kukutusrünnaku korral Tallinna lennujaama valdamise mõte, siis puudub sul ka mõte siin diskuteerida.
Sa lihtsalt ei suuda aru saada sõjalisest loogikast, kuidas selliseid asju tehakse.
Lihtsalt küsimus, oled sa nii kindel, et NATO-sse kuuluvas Euroopa riigis üritataks sedasorti sõjalist kukutusrünnakut. Mina eeldan ikka teistlaadi taktikat.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mina eeldan ikka teistlaadi taktikat.
Seepärast ka operatsioon "Krõm nash" õnnestus, et teine pool muudkui eeldas. Ka lääs eeldas, et küllap nad saavad aegsalt haisu ninna - aga ei saanud.
Venemaa puhul tuleks julgeda mõelda mõeldamatust ja selleks valmistuda, mitte eeldada lääne stiilis.
Minu jaoks nt on see Gotlani taasmilitariseemine märgilise tähendusega - enam ei saa lähtuda sellest, et küllap saame õigeaegselt teada ja jõuame siis veel tegutseda.
Tegelikult on ka vägede Eestisse paigutamine samast žanrist - endised paradigmad enam ei kehti.
Ka siin foorumis on pikast eelhoiatusest rääkijad tasahilju vait jäänud.

See, mida meie vastu kasutatakse, pole ju täpselt teada. Lihtsalt igasugu "kiir" tüüpi asjade kasutamine annab vastasele eelise - sestap on tõenäolisemad minuarust "kiir" asjad kui "eelhoiatusega" asjad. Meil ei maksaks välistada ka võimalust, et meid lihtsalt rünnataksegi ründamise pärast - peale kuskile jõudmist raporteeritakse "fašistlike bandede likvideerimist" ja rahvas kodus juubeldab (ja unustab tühja külmiku).
Viimati muutis Kapten Trumm, 13 Okt, 2016 11:10, muudetud 1 kord kokku.
dm7
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas dm7 »

Drambjan ei pääsenud ühelegi olulisemale ruumile ligi. Piltlikult öeldes fuajee ja wc vallutamisest pole tolku. Lisaks on sellest intsidendist ka omad järeldused tehtud ja asju korrigeeritud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Seda, et Drambjan tollal mingite müütiliste julgeolekumeetrmete tõttu kuskile ei oleks pääsenud, ei ole tõsi. Vennikese tegevust juhtis pigem mingi segasevõitu (psühho?) loogika tõsise tegevusplaani asemel ja sellest ka tema veider tegevus seal esimesel korrusel (kus ta lõpuks tulevatuses K-komandoga tapeti).

Kahtlemata on sellest õpitud, ainult küsimus jääb, et miks jälle peale pauku? Miks sellised kitsaskohad pole eelnevalt välja selgitatud ja ära parandatud?
See on kahjuks Eestis süsteemne probleem - kõik "õpivad juhtunust" ja "leitakse vahendid" peale pauku, mitte enne.
Illike
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Illike »

Kapten Trumm kirjutas:Kui sa ei saa aru, mis oleks kukutusrünnaku korral Tallinna lennujaama valdamise mõte, siis puudub sul ka mõte siin diskuteerida.
Mina olen rumal ja ei saa samuti aru mis mõte on Tallinna lennujaama hõivamisel. Samahästi võiks ju valida ükskõik missuguse teise strateegilise punkti. Palun selgita rumalatele inimestele.
Drax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Drax »

Trumm, kas sa neid kukutusstsenaariume mõneks ladusaks looks ei tahaks kirjutada? Sissejuhatus kukkus minu arust päris hästi välja. Üksikult võttes on kõik need lennuvälja ja sadama hõivamise teooriad üsna kehvakesed, aga korraliku süzhee puhul saaksid sa kõigile näidata, mis on ühe või teise liigutuse tulemus ja ühe või teise punkti hõivamise mõte. Ja kuidas selle kõige üheaegne juhtumine lootusetult maha magatakse.

Fantaasiat küttev kirjanduslik elamus oleks kordades parem, kui järjekordne tõdemine, et sul on klaas igavesti pooltühi, kuid püssirohi see-eest alati eeskujulikult kuiv.
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Kriku kirjutas:Ma ikka ei saa aru, mis lennujaama hõivamise mõte on. Et mis siis edasi saama peaks?
Seda ringmängu on mängitud juba esimesest leheküljest peale... :D
Andke mulle sadakond tublit meest ja ma lähen ja võtan Pihkva/Piiteri/Helsingi lennuvälja ära... :)
Ainult, mis siis pärast edasi teha... :scratch:

Kas seda "nelja lennukiga Tallinna lennuvälja vallutamist" nähakse kui iseseisvat, eraldi operatsiooni..???
Siis tont teab, mis eesmärgil.
Või on see osake alanud vallutussõjast.??
Kus samaegselt toimub ka vägede sissevool üle idapiiri..
alban
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

Kapten Trumm kirjutas:Seepärast ka operatsioon "Krõm nash" õnnestus, et teine pool muudkui eeldas.
Üleeile oli Tallinna malevas loeng Ukraina teemal, esinejaks meie mees OSCEs. Tema väitis, et läbiv joon Ukraina kõrgete ametnike ja sõjaväelastega vestluses on see, et ei julgetud otsustada. Krimmi võtmine ja nii mõnedki ebaõnnestunud sõjalised operatsioonid ei tekkinud mingi müütilise "eeldamise" pärast vaid lihtlabase otsustamisjulguse puudumise/otsustusprotsessi pikkuse pärast.

Aga spetsiaalselt Trummile - detsembri esimesel nädalavahetusel on Tallinnas õppus lennujaama ümbruses. Teemaks - dessandi tõrjumine/lennujaama kaitse. Tule näita seal oma tarkusi ning oskust rühma juhtida. Seejärel saame edasi arutada kui mõistlik ja lihtne on lennujaama dessandi tegemine.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Toimivale lennuväljale on ju lihtne ootamatult sõjaliseks tegevuseks mittekohandatud tehnikaga (nt reisilennuk) maanduda ning sinna on lihtne täiendust saata.
Tsiviillennukite kasutamine aga võimaldab lihtsalt vältida õhuturvet/kaitset - Eesti õhuruumi läbib iga päev kümneid lennukeid ja neil ei käida akna taga vaatamas, et kas seal paistavad puhkusele sõitvad tsiviilid või kamotatud lõustad vastu. Vaja on ju järgmisena Ämari neutraliseerida, maandades selleks Tallinna nt Su-27te eskadrilli ja/või õhutõrjesüsteemid.

Lisaks on Tallinna lennujaamas alati maapinnal päris korralik kogus tehnikat, kasvõi piirivalve kopterid, mida saaks ise kasutada edasiliikumiseks või lihtsalt igaks juhuks likvideerida (millelt siis K-komando maabuks?). Asub ka päris soodsas kohas (kaks sammu astudes on võimalik tõkestada linna pääs mööda Tartu ja Peterburi teed. Vastav ristmik asub ju kohe lennujaama väravas.
Mina olen rumal ja ei saa samuti aru mis mõte on Tallinna lennujaama hõivamisel. Samahästi võiks ju valida ükskõik missuguse teise strateegilise punkti. Palun selgita rumalatele inimestele.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Seejärel saame edasi arutada kui mõistlik ja lihtne on lennujaama dessandi tegemine.
Enne kui sa taolisi repliike pillud, paluksin sul (enda jaoks) joonistada ajajoon, eeldusel, et eelhoiatust sa ei saa.
Sinu jaoks algab tegevus kodus, nt reede õhtul kell 23.02 telefonikõne peale.
Kogunemispunkti väravas peatu korraks ja vaata enda ümber - kuipalju ja mida on vaja, et sinu tegevust seal tunnike viivitada. Usu, tasub vaatamist.
Siis liida sellele viivitatud tunnile enda kodust tuleku aeg ning aeg, mil su allüksus on valmis liikuma hakkama.
Nüüd oled selle ajajoone valmis saanud, oletame, et teel lennujaama ühtegi viivitust rohkem pole.
Palju aega on läinud? Palju tehnikat selle aja jooksul veel maabuda on jõudnud?
Milline on olukord, kui Järvevana tunnelit läbite?
:dont_know:

Mina lahingupidamist üldse ei armasta, keeruline ja raske. Ei oska ka kindlasti. Mulle meeldib hoopis ootamatult ilmuda sinna, kus vastast polegi või kus pole erilist vastupanu. Oh seda peataolekut, mida ma siis näinud olen :shock:
Viimati muutis Kapten Trumm, 13 Okt, 2016 12:17, muudetud 2 korda kokku.
taara
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas taara »

Ma nagu saaks aru probleemist, aga ma ei saa aru mis lahendust trumm kultiveerib. Kas paiutada kompanii jagu mehi alalise valmidusega Tallinna ja Tartu lennjaama ja Tallinna sadamasse? Lisaks ehitame välja statsionaarsed laskepesad ja kaitserajatsed eelmainitud punktidesse. Raha betooni jaoks leiab igalt poolt, aga kust leida need sajad mehed alalisse valvesse?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: avrnbr ja 1 külaline