AMvA kirjutas: ↑14 Mai, 2025 8:43
Sa oled äkki valesti aru saanud. Hea töömees teeb 120-150 normtundi 64 tunniga.
Meil on näiteks üks mootoriremonditöö, mille normaeg on 6,5 tundi. Kogenud lukksepad teevad selle töö 3 tunniga.
See on jällegi ilus ja selleks valitud tööde jutt. Et seletada, kuidas töökodades või
meie töökojas on ikka kõik hästi.
Samas on mul isiklik kogemus (ok, mitte just kõige värskem), kus minu kaubikut (garantii)hooldanud-teenindanud ja juba tuttavaks saanud asjalik mehhaanik-luksepp ütles otse välja: "A sa ütle, millal sa oma bussi siduri survelaagri vahetusse tood. Siis ma tean, ja võtan selleks päevaks omale vaba päeva. See on niigi sel masinal üks paras n.ss ja k.pp, aga lisaks veel see töö tehase tabelis ette nähtud 9 tunni sisse ei mahu. Nagunii tahetakse seda tööd mulle suruda. Las parem keegi teine võimleb seda teha." Loomulikult oli see omavaheline lõõp, aga asjal oli tõsi taga. Ütles, et minu jaoks see küll ühestki otsast meeldiv töö pole.
Samas teine näide: Ei tea, kuidas praegu on selle kindlustus(t)e tööajaprogrammiga, aga tookordne situatsioon Tartus. Teemaks ühe värske BMW taastusremont kindlustusele, ja alateemaks siis kalkuleeritud tööaja arvestus vastavalt kindlustusfirma poolt kasutatavale erinevate tööepisoodide jaoks kuluva tööaja arvestamise programmile. Ja korraks oli teema läinud isegi juba kolmepoolseks aruteluks remondifirma-kindlustus-margiesindus. Firma ütles, et tema seda juba isegi ukse demontaaži-montaaži selle ettenähtud ja tasustatud ajaga teha ei näe võimaliku olema. Ja põhimõtteliselt sõideti firmale selga, et aga miks sa ei saa selle ajaga hakkama, kui esindus saab, ja esindus ei ütlenud kah midagi, et ise olete siis saamatud. Ja siis kindlustus leidis, et meie rohkem maksta ei kavatse, sest programm ütleb nii. Ja siis seepeale ütles remondifirma mees nii esindusemehele, kui kindlustuse eelarvestajale: "Sa tead ju küll mul seda demontaaži-montaaži meest, ta on kiire poiss, tal on pidev kogemus taga erinevalt sinu esindusepoistest, kes uksi just igapäev ei lammuta. Kas paneme poisid joonele? Sa tead ise kah, et minu poiss lööb sinu omad üle, et ta on asjalik ja kiire poiss. Ja kui tema ütleb, et seda ukse-asja selle ette nähtud tasustatud ajaga ära ei tee, siis vat teda ma usun rohkem, seda enam, et ise olen kah kõrval seisnud ja näinud, kui et usun mingit programmi, mis olevat
mingite idamaatarkade poolt tehtud ja seetõttu ilmeksimatu. (Tegemist oli tookord mingi Rootsi päritolu programmiga, mille kasutamisega ja millele viidates kindlustused üritasid vähendada makseid remondiettevõtetele.
Ja kõige lõpuks siia see 6,5 norm- ja 3 töötunni vaheline keksimine:
Panen kohe tsitaadi raamatust:
1975 ehitajafirma Douglas poolt välja antud remondijuhendis oli sõnaselgelt öeldud, et mootori tehnohoolduseks tuleb see kõigepealt gondlist välja võtta ja alles seejärel gondel tiiva küljest eemaldada. American Airlines´i tehnikud aga võtsid ümber ehitatud tõstuki abil mootori koos gondliga maha, sest siis tuli 79 kaabli asemel lahutada ainult 27, pealgi hoiti sel viisil kokku üle 200 töötunni lennuki kohta. United Airlines võttis selle eesrindliku meetodi üle.
Vat nii!
Selle
"eesrindliku uuenduse" tagajärjeks oli kõikide käigusolevate DC-10-te lennukeeld kuni erakorralise ja keerulise ja kuluka tehnilise ülevaatuse läbimiseni. Põhjuseks Chicago katastroof, kus DC-10-l lendas mootor koos gondliga küljest. Tagajärg 271 hukkunut- kõik lennukis viibinud. See oli esimest korda tsiviillennunduse ajaloos kehtestatud täielik stardikeeld mingile lennukitüübile. Põhjuseks oli tiivakonsooli (mille külge mootorigondel kinnitus) praod ja kahjustused ja seejärgne purunemine, ja tekkepõhjustes oli kandev roll
"ümber ehitatud tõstukil" ja sellega toimetavatel
"aega kokku hoidvatel" tehnikutel. 270 lennuki ülevaatusel tuvastati juba tekkinud ohtlikke pragusid konsoolis 10 lennukil, ja lisaks veel 40-l oli juba konsoolikinnitusega probleeme. Kõik need tuvastatud puudused olid põhjustatud mitte eeldatud konstruktsiooniveast, vaid põhjustatud tehnilises hoolduses aja ja ressursi kokkuhoiuks kasutatud mitte ettenähtud töövõtetest ja vahenditest.