Autotehnikateema

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Kontakt:

Re: Autotehnikateema

Postitus Postitas speedsta »

Enne kui toll- ja meeterkeermetega nüpeldamine käest läheb, targutan vahele Briggs mootori asjus. Üks elatunud isend ootas vanarauaringi ja jõudis selle ära oodata. Oli juba auto kastis, aga otsustasin maha tõsta ja veidi lustida. Esmalt nii palju õli välja, kui võimalik ja veidi bensiini paaki. Gaasihoob sai traadiga fikseeritud ja pöörete regulaator ka järele aidatud, et uriseks tavapärasest kiiremini. Pakun, et umbes 10 minuti järel tegi korra veidi imeliku häält, aga siis jätkas tööd. Mõne aja möödudes sai sellest plärinast ikka kopp ette, seiskasin mootori ja tõstsin tagasi auto kasti. Järeldasin seda, et madal õlitase või aastaid vana õli ei ole takistuseks töötamisel, tõenäoliselt mädaneb/puruneb midagi kere küljes enne, kui mootor otsa saab. Kasutuses olevatel niidukitel teostan õlivahetust siiski korra aastas.
Kui on probleem, tõmba lõuga
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

Kiidan takka. Ma valan oma Briggsi mootoriga murutraktorisse vahel veidi õli juurde, et päris tühi ei oleks. Normi ei tohi täis valada, hakkab hirmsasti tossama. A kui veidi varda otsas näitab, siis on okey. Pill on aastast 2003 ja esimese elu veetis haljatusfirmas, kust saabus täiesti siledate rehvidega. Niidan kõike, ka põlvekõrgust heina.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
ahto42
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ahto42 »

Stigal nt toll.
Just käis taadu minu juurest niidupea pesade jaoks 3/8 UNF keermepuuri ja lõikurit otsimas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

(Briggsi) mootorite kohta on siin veits lollust kirjutatud - mistahes sisepõlekal ei ole sugugi kama kaks, mis puhtusega õli või palju seda sees on. Enamik mootoreid tehaksegi varuga, ka sõiduautomootoril püsib õlirõhk veel siis, kui varda pealt alla MIN näitab. Lihtsalt see, et mootor töötab, ei tähenda, et õlitus piisav on. Selle tagajärjed selguvad hiljem. Enamasti kannatavad esimesena paiskõlitusega sõlmed.

Kui mootor õli max peal hirmsalt tossab, tähendab, et peale haljastusfirmas kulunud rehvide on ka mootor ise vaeseks sõidetud. Need väikemootorid (sõltumata margist kusjuures) töötavad täitsa edukalt ka olematu kompressiooniga.

Mul on kodus üks jäätmepunkti jäetud muruniitja, MTD toodang ja miski ThorX mootoriga, sellel nöörist tõmmates ei saagi aru, millal survetakt on, aga peale suuremat sinise suitsu pahvakat hakkab tööle ja täiesti toimib. Õli seal pole vaja vahetada, umbes kuu ajaga kulub kõik ära ja siis vala ainult juurde. Ja puhasta küünalt.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 10 Juun, 2025 12:44 (Briggsi) mootorite kohta on siin veits lollust kirjutatud - mistahes sisepõlekal ei ole sugugi kama kaks, mis puhtusega õli või palju seda sees on. Enamik mootoreid tehaksegi varuga, ka sõiduautomootoril püsib õlirõhk veel siis, kui varda pealt alla MIN näitab. Lihtsalt see, et mootor töötab, ei tähenda, et õlitus piisav on. Selle tagajärjed selguvad hiljem. Enamasti kannatavad esimesena paiskõlitusega sõlmed.
Sa siin kuskil kirjutasid et "sentimeeter alla või üle normi ei tee mootorile midagi". Mingi 10 000 postitust tagasi. Ma ei viitsi otsida.
Kapten Trumm kirjutas: 10 Juun, 2025 12:44
Kui mootor õli max peal hirmsalt tossab, tähendab, et peale haljastusfirmas kulunud rehvide on ka mootor ise vaeseks sõidetud. Need väikemootorid (sõltumata margist kusjuures) töötavad täitsa edukalt ka olematu kompressiooniga.

Selle peale, et mootor kulub koos rehvidega, ei oleks küll ise tulnud. Tänan osutamast! :lol:
Kapten Trumm kirjutas: 10 Juun, 2025 12:44
Mul on kodus üks jäätmepunkti jäetud muruniitja, MTD toodang ja miski ThorX mootoriga, sellel nöörist tõmmates ei saagi aru, millal survetakt on, aga peale suuremat sinise suitsu pahvakat hakkab tööle ja täiesti toimib. Õli seal pole vaja vahetada, umbes kuu ajaga kulub kõik ära ja siis vala ainult juurde. Ja puhasta küünalt.

Mu Briggs käib täitsa tihedalt ringi. Nii et veidi tühjem/nõrgem aku ei jõua teda õieti ringi tõmmata. Sinist välja ei aja välja arvatud siis, kui varda järgi õli täis valada. Natuke kahtlustan, et õlivarras on vale. Niidan kuniks ta niidab. Laheb laiali siis ostan uue. Kogu ülejäänud krempel mootori ümber on sama õnnetu kui see mootor. "Ühe rattaga hauas" on selle raipe kohta hästi öeldud.
Fuchs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fuchs »

davidsoniharald kirjutas: 10 Juun, 2025 14:55 "Ühe rattaga hauas" on selle raipe kohta hästi öeldud.
Tänapäeva niidukite plekkorpused pahatihti on stiilis nagu 80ndate japside kered - niiduk värvitakse üle ja siis tõmmatakse plekk vahelt välja :D
Minu viimase 3 niiduki kogemus on, et nii 10 aastaga korpus roostetab suht lootuseltult läbi (keevitada ka ei anna eriti) samas kui mootor läheb veel kenasti käima ja ressurssi justkui oleks. Tegelikult oleks muidugi õige kogu see silo sealt peale igat niitmist alt ära pesta, eks sellega tõstaks niiduki kere eluiga kindlasti aga mina ei viitsi jännata sellega eriti.
Ma olengi siis sellised "ühe rattaga hauas" niidukid jätnud sellisteks "sportniidukiteks". Niidan nendega järsu kallakuga kraaviääri (õlitus!), mudast kraavipõhja jne hard-enduro stiilis kohtasid kuhu korraliku asjaga ei roniks. Karpas tuleb küll ühte vedru tunde järgi lühemaks sättida, sellega saab mootori pöördeid tõsta ja masin ei sure iga rammusama putke peale välja. Multšija tuleb samuti vahelt välja visata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

professionaalsematel niidukitel on selleks kohad, kuhu ühendatakse voolik taha ja siis pannakse niiduk käima - näiteks Cub Cadetil selline võimalus on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Welber
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Welber »

Kapten Trumm kirjutas: 10 Juun, 2025 12:44 (Briggsi) mootorite kohta on siin veits lollust kirjutatud - mistahes sisepõlekal ei ole sugugi kama kaks, mis puhtusega õli või palju seda sees on. Enamik mootoreid tehaksegi varuga, ka sõiduautomootoril püsib õlirõhk veel siis, kui varda pealt alla MIN näitab. Lihtsalt see, et mootor töötab, ei tähenda, et õlitus piisav on. Selle tagajärjed selguvad hiljem.
Ma ootan ka millal see hiljem juhtub. 2016 aastal müüsin kastika maha ja ostsin Forester XT. Kuna sellisega suurt niitjat kaasa ei mahu vedada, ostsin Kurassaare K-Rautast 230 raha eest McCullochi. Aasta pärast sellel juba rattad veidi logisesid ja kuna ma olin Forresteris pettunud ja selle uuesti kastika vastu vahetanud, siis otsustasin, et ma ei tee selle niidukiga ühtegi hooldust, sureb millal sureb, vajadusel on mul kolme maakodu kohta 5 niitukit. Siiski olen paar korda pesnud seda svammi, mida nad hellitavalt õhufiltriks kutsuvad. Aga õli masinas on originaal, õlitaset olen vahest vaadanud ja vist ka kaasasaadud 0,5 liitrisest juurde tilgutanud, aga see on ka kõik. Ja tera teritanud muidugi. Rattad sõidavad juba nii lääpas, et ma imestan, kuidas nad ikka all seisavad, aga mootor suremise märke ei näita.
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Fuchs kirjutas: 10 Juun, 2025 15:24
Tänapäeva niidukite plekkorpused pahatihti on stiilis nagu 80ndate japside kered - niiduk värvitakse üle ja siis tõmmatakse plekk vahelt välja :D
Minu viimase 3 niiduki kogemus on, et nii 10 aastaga korpus roostetab suht lootuseltult läbi (keevitada ka ei anna eriti) samas kui mootor läheb veel kenasti käima ja ressurssi justkui oleks. Tegelikult oleks muidugi õige kogu see silo sealt peale igat niitmist alt ära pesta, eks sellega tõstaks niiduki kere eluiga kindlasti aga mina ei viitsi jännata sellega eriti.
Kui muruniidukid kätte ära mädanevad siis iseenesest on neid ka roostavaba korpusega
https://www.agrieuro.co.uk/large-self-p ... 8_797.html

Mingisugust marki olen näinud ka Glocki püstoli sarnasest plastikust tehtuna.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Husqvarna Klippo sari on alumiiniumist korpusega.
Kui rattad lääpa vajuvad, siis aitab ka see, kui laiad seibid kahele poolekorpust rattavõllile panna.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kapten Trumm kirjutas: 10 Juun, 2025 12:44 ... Lihtsalt see, et mootor töötab, ei tähenda, et õlitus piisav on.
Selle tagajärjed selguvad hiljem.
Enamasti kannatavad esimesena paiskõlitusega sõlmed. ...
Muruniiduki mootorid ongi paiskõlitusega ja õli ringluse eest hoolitseb seal horisontaalse võlliga, karteris lahtiselt keerlev labaratas, mis õli mootori sisemusse laiali pritsib ning klassikalist õlipumpa ei olegi.
... MTD toodang ja miski ThorX mootoriga, sellel nöörist tõmmates ei saagi aru, millal survetakt on, aga peale suuremat sinise suitsu pahvakat hakkab tööle ja täiesti toimib. ...
Paljudel tänapäeva väikemootoritel on nn "pehmestardi süsteem" sisse ehitatud, kus üks silindriklapp hakkab alles siis sulguma, kui väntvõll saavutab käivituseks vajalikud pöörded, et ka nõrgema käega inimesed neid mootoreid käivitada saaksid.
Mu viimati ostetud generaatoril, niidu- ja lumemasinal on selline süsteem ning aeglaselt nööri tõmmates kompressiooni ei tunnegi.
Fuchs kirjutas: 10 Juun, 2025 15:24
davidsoniharald kirjutas: 10 Juun, 2025 14:55 "Ühe rattaga hauas" on selle raipe kohta hästi öeldud.
...
Ma olengi siis sellised "ühe rattaga hauas" niidukid jätnud sellisteks "sportniidukiteks". Niidan nendega järsu kallakuga kraaviääri (õlitus!), mudast kraavipõhja jne hard-enduro stiilis kohtasid kuhu korraliku asjaga ei roniks. ...
Kallakul niites peab silindrit alati kõrgemal hoidma, siis karteris olev labaratas tagab alati normaalse õlituse aga kui silinder on allpool ja õli silindrisse voolab, siis hakkab kolvipõhi õli peksma.

Kellel tagumiste ratastega isevedavat suuremate platside niidukit on vaja, siis hetkel on soodukas ja neid veel on ladudes:
https://www.bauhof.ee/et/p/754788/murun ... t-cl-53-gz
See paistab isevedajatest hetkel kõige asisem ja erinevalt "soliidetest toodetest" veavad sellel tagumised rattad, mis võimaldab ka sööti- ja "võsa" niita.
(Esiveolise rattad tõusevad võsas maast lahti ja need sobivad ainult hoolitsetud madala muru pügamiseks.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Fuchs kirjutas: 10 Juun, 2025 15:24 ... Multšija tuleb samuti vahelt välja visata.
Multšimise funktsiooni tekitab erinevate kaldenurkadega, ringlevat õhuvoolu tekitav tera ja kui see tera "välja visata", siis kuidas niita mõtled?
See on Husqarna Klippo Bio multšiv tera:
https://www.sparestore.com/en/blade-for ... -cm-13-345
Pilt
https://www.google.com/search?q=5028814 ... e&ie=UTF-8

Tasub tähele panna, et profiniiduki teral on ainult poldi auk keskel ja tera kinnitub taldrikvedruseibiga ning puuduvad avad tera kaasavedamiseks.

See on selleks, et teraga kännu otsa sõites ei lööks mootori väntvõlli kõveraks ja pärast pauku esimese niidukiga (mis võlli kõverdas) olen kõikidel järgnevatel niidukitel kaasavedajad kohe ära lõikanud ja vaatamata paljudele paukudele ei ole mitte ühtki väntvõlli enam kõveraks löönud.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 11 Juun, 2025 0:47 Muruniiduki mootorid ongi paiskõlitusega ja õli ringluse eest hoolitseb seal horisontaalse võlliga, karteris lahtiselt keerlev labaratas, mis õli mootori sisemusse laiali pritsib ning klassikalist õlipumpa ei olegi.
Oleneb, mida keegi niidukiks nimetab. Minu murutraktoril on nii õlipump kui õlifilter. 15 hobujõuline Briggs on.
Fuchs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fuchs »

OLAVI kirjutas: 11 Juun, 2025 1:26
Fuchs kirjutas: 10 Juun, 2025 15:24 ... Multšija tuleb samuti vahelt välja visata.
Multšimise funktsiooni tekitab erinevate kaldenurkadega, ringlevat õhuvoolu tekitav tera ja kui see tera "välja visata", siis kuidas niita mõtled?
Vot siin ma võin terminitega eksida. Mul konkreetsel husqvarna niidukil käib korpusel küljelt selline mustast plastikust "püramiid" sisse, mis siis ilmselt suunab juba niidetud muru uuesti tera peale? Igatahes kui see vahelt välja võtta, lendab niidetud muru küljelt välja, nagu klassikalisel niidukil ja masina jõudlus on kohe tuntavalt parem.
Paiskõlitusest olen ka teadlik, seepärast rõhutasin enne seda järskude kraavide niitmist. Niidan seal täpselt nii nagu parajasti mugav on, omamoodi eksperiment, millal see mootor kokku läheb lõpuks. 3 suve on sellist kuritarvitamist juba kannatanud... huvitav kas tänapäevased õlid on nii palju paremaks läinud või on siis selles Briggsi mootoris tõesti nii häid materjale kasutatud, et sellist valu välja kannatab :roll:
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

See "paiskõlitus ei sobi kallakutele" on rohkem müügimeeste jutt kui reaalsus. Reaalsuses peab mootori kallutama vähemalt 45 kraadi või rohkem, et õli hakkaks karteri põhjast kuhugi ära voolama. Ennem hakkab jalg kallakul libisema, kui mootori õlitus puudulikuks jääb.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist