Uno Laht: "mina vägivalda ei kasutanud"
- Tundmatu sõdur nr. 4
- Liige
Viitsisin läbi lugeda ainult viimase, 6. lk selles kommentite reas. Mulje on selline naljakas, et mingi kuradi mõttetu üksteise tsiteerimine ja ilukirjanduslik nämmutamine käib.
Minu jaoks on see teema oluliselt lihtsam (ja rahvuskirjandusliku kultuuripärandiga mitteseotud) - teemaalune isik peaks pideva grafomaanitsemise asemel olema madalam kui muru ja paluma jumalat, et tema veeltoimiv eksistents Vabariigi pinnal kellelegi ei meenuks ega silma ei torkaks.
KaPo on ju mõned vanadusnõdrad ätid-küüditajad vastutusele võtnud - aga aru ma ei saa, kuidas sellel metsavendade mõrvaril siiamaani vabalt ringi laiata lastakse? Veel pidevalt grafomaanitsedes ja tähelepanu kerjates?
Ütlen auasalt, ühtegi selle tüübi raamatut-luuletust läbi lugenud pole, ei kavatse ka ja ei usu, et mu intellekt selle läbi kannatab.
Hinnang sellistele saab olla ainult ühene ja igasugune ilukirjanduslik targutamine on siin kohatu.
Nii lihtne see minu arust ongi.
Minu jaoks on see teema oluliselt lihtsam (ja rahvuskirjandusliku kultuuripärandiga mitteseotud) - teemaalune isik peaks pideva grafomaanitsemise asemel olema madalam kui muru ja paluma jumalat, et tema veeltoimiv eksistents Vabariigi pinnal kellelegi ei meenuks ega silma ei torkaks.
KaPo on ju mõned vanadusnõdrad ätid-küüditajad vastutusele võtnud - aga aru ma ei saa, kuidas sellel metsavendade mõrvaril siiamaani vabalt ringi laiata lastakse? Veel pidevalt grafomaanitsedes ja tähelepanu kerjates?
Ütlen auasalt, ühtegi selle tüübi raamatut-luuletust läbi lugenud pole, ei kavatse ka ja ei usu, et mu intellekt selle läbi kannatab.
Hinnang sellistele saab olla ainult ühene ja igasugune ilukirjanduslik targutamine on siin kohatu.
Nii lihtne see minu arust ongi.
Miiks tjee minu poega lööma? Mina kirjutama teile kajeebus!"
"Miks ta siis seina sodis?"
"Tema ei sodima seina, tema hästikasvatatud oktoobrilaps ega tegema muuhalegi liiga! Pojake, kas sa sodisid seina?"
"Njeet! Uuu-Uuu..."
"Nuvoot, ise ju ütlema, et ei sodinud!"
"Aga kust teie teate, et Vova ei sodinud seina, teid ju sel hetkel tamburis ei olnud."
"Kus teie teadma, et ta Vova on?"
"No ise ju sodis oma nime tamburi seinale!"
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
-
Kapral Karu
- Moderaator
- Kontakt:
Küsimus kõlas: Mida teha selliste meestega?
Mina arvan, et peaksime nad rahule jätma. Kui me just ei taha olla samasugused kui need paljukirutud tšekistidest piinajad-mõrtsukad...
Peaksime aru saama sellest, et sõjas olid erinevad pooled, kes võitlesid omavahel kõigi vahenditega. Millise poole keegi valis, olenes iga inimese puhul paljudest elu pisidetailidest, mida meie, nende tegude praegused hindajad, ei pruugi teada. Pole meie asi neile hinnanguid jagada.
Leian samuti, et keegi ei pea kellegi ees selle poole valiku pärast vabandama või selle valiku pärast mingeid "patte" kahetsema. Loomulikult võib igaüks seda teha, seetõttu teen ise algust ja palun ette vabandust neilt, keda minu arvamus riivab. Aga nõuda seda, et andestamiseks peaks keegi tulema kellegi ees vabandust paluma, pole meil õigust ja see on ka mõttetu.
Igal inimesel on iga asja kohta oma arvamus, oma mätta otsast vaadatuna. Jällegi banaalne tõde, aga ikka kiputakse seda unustama. Paraku on meie hinnangud sellised, nagu ühes india muinasjutus, kus neli pimedat omavahel vaieldes kirjeldasid elevanti. Üks arvas, et ta on nagu sammas, teine, et nagu köis jne --- vastavalt sellele, millest keegi oli harjunud elevandi kõrval käies kinni hoidma. Enamus inimesi ei suuda haarata elu ja ajalugu kui tervikut.
Mina ei tunne naudingut maaslamajate peksmisest ega laibamõnitamisest isegi mitte virtuaalses vormis ja kutsun ka siinseid teravkeelseid kodumaa patrioote sellest hoiduma --- sest see pole lihtsalt viisakas ega tsiviliseeritud inimesele kohane. Me ei pea endas vihakobaraid kasvatama.
Kättemaks ei ole lahendus. Kättemaks tekitab vaid uut kättemaksu. Minu arvates on elu seda piisavalt näidanud, see ei vaja eraldi tõestamist. Seepärast peab keegi selle kättemaksuahela katkestama. Seda võiksimegi meie eurooplastena teha.
Väidan seda mitte mingi erilise humanistina, vaid lihtsalt pragmaatikuna, sest inimkonna käsutuses olevad kättemaksuvahendid on juba nii võimsad, et nende kasutamine võib seada ohtu terve elu meie planeedil.
Uno Laht on aga minu arvates inimene, kes suudab iseseisvalt mõelda ja julgeb oma mõtteid ka välja öelda. Igal ajal. Ka selliseid, mis "võimule" ja pööblile "peale ei lähe". Mingi näitaja on ka see, miks ta nii vähe aega NKVD-s/MGB-s teenis. Eks sellelgi olid omad põhjused.
Jään huviga ootama tema ajalooraamatut.
Mina arvan, et peaksime nad rahule jätma. Kui me just ei taha olla samasugused kui need paljukirutud tšekistidest piinajad-mõrtsukad...
Peaksime aru saama sellest, et sõjas olid erinevad pooled, kes võitlesid omavahel kõigi vahenditega. Millise poole keegi valis, olenes iga inimese puhul paljudest elu pisidetailidest, mida meie, nende tegude praegused hindajad, ei pruugi teada. Pole meie asi neile hinnanguid jagada.
Leian samuti, et keegi ei pea kellegi ees selle poole valiku pärast vabandama või selle valiku pärast mingeid "patte" kahetsema. Loomulikult võib igaüks seda teha, seetõttu teen ise algust ja palun ette vabandust neilt, keda minu arvamus riivab. Aga nõuda seda, et andestamiseks peaks keegi tulema kellegi ees vabandust paluma, pole meil õigust ja see on ka mõttetu.
Igal inimesel on iga asja kohta oma arvamus, oma mätta otsast vaadatuna. Jällegi banaalne tõde, aga ikka kiputakse seda unustama. Paraku on meie hinnangud sellised, nagu ühes india muinasjutus, kus neli pimedat omavahel vaieldes kirjeldasid elevanti. Üks arvas, et ta on nagu sammas, teine, et nagu köis jne --- vastavalt sellele, millest keegi oli harjunud elevandi kõrval käies kinni hoidma. Enamus inimesi ei suuda haarata elu ja ajalugu kui tervikut.
Mina ei tunne naudingut maaslamajate peksmisest ega laibamõnitamisest isegi mitte virtuaalses vormis ja kutsun ka siinseid teravkeelseid kodumaa patrioote sellest hoiduma --- sest see pole lihtsalt viisakas ega tsiviliseeritud inimesele kohane. Me ei pea endas vihakobaraid kasvatama.
Selle tõttu on maailmas piisavalt ka neid, kes janunevad kättemaksu juutidele ning arvavad, et juute tapeti liiga vähe.Q kirjutas:Selles osas võiks juutide kättemakshimust eeskuju võtta! Seal ei halastata kellelegi, sest inimsusevastased kuriteod ei aegu, oled siis ärimees või paadialune.
Kättemaks ei ole lahendus. Kättemaks tekitab vaid uut kättemaksu. Minu arvates on elu seda piisavalt näidanud, see ei vaja eraldi tõestamist. Seepärast peab keegi selle kättemaksuahela katkestama. Seda võiksimegi meie eurooplastena teha.
Väidan seda mitte mingi erilise humanistina, vaid lihtsalt pragmaatikuna, sest inimkonna käsutuses olevad kättemaksuvahendid on juba nii võimsad, et nende kasutamine võib seada ohtu terve elu meie planeedil.
Uno Laht on aga minu arvates inimene, kes suudab iseseisvalt mõelda ja julgeb oma mõtteid ka välja öelda. Igal ajal. Ka selliseid, mis "võimule" ja pööblile "peale ei lähe". Mingi näitaja on ka see, miks ta nii vähe aega NKVD-s/MGB-s teenis. Eks sellelgi olid omad põhjused.
Jään huviga ootama tema ajalooraamatut.
Absoluutselt pole nõus Kapral Karu seisukohaga!!
Järjekordne näide kaksikmoraalist ja topeltstandarditest. Kas kujutaks keegi ette, mis juhtuks, kui mõni endine saksa koonduslaagrivalvur julgeks nõnda avalikult kiidelda oma tegudega: "Jah, tapsin neid raisku ja tapaks veelgi. Mina olen veendunud natsionaalsotsialist ja väidan, et kõik mis tehti, sündis saksa rahva huvides." Siis oleks kogu maailm tagajalgadel püsti ja nõuaks repressioone selle mehe suhtes. Aga kommunistist mõrvari kohta see ei kehti? Tema võib avalikult oma tegusid kuulutada ja nende üle uhke olla, ta võib rahumeeli naaberriigi marušovinistlikus meedias sõna võtta ja oma riigi ajalugu sitaga määrida?
Rahule jätta võiks sellised mehed sel juhul, kui nad kasvõi natukegi omi tegusid kahetseksid. Kurat, istugu vähemalt kuskil vagusi ja ärgu laiaku, aga ei!! Laht peab avalikkuse ette trügima, ei mingit kahetsust, räiged süüdistused oma riigi ja rahva pihta. Vaat selliseid värdjaid mina küll rahule ei jätaks!
Rahule jätta võiks sellised mehed sel juhul, kui nad kasvõi natukegi omi tegusid kahetseksid. Kurat, istugu vähemalt kuskil vagusi ja ärgu laiaku, aga ei!! Laht peab avalikkuse ette trügima, ei mingit kahetsust, räiged süüdistused oma riigi ja rahva pihta. Vaat selliseid värdjaid mina küll rahule ei jätaks!
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Oota, Troll, aga Laht ju midagi taolist ei ole kirjutanud -- vähemalt algsete viidete all. Võib-olla sul on teised tõestused, et:Troll kirjutas:Kas kujutaks keegi ette, mis juhtuks, kui mõni endine saksa koonduslaagrivalvur julgeks nõnda avalikult kiidelda oma tegudega: "Jah, tapsin neid raisku ja tapaks veelgi. Mina olen veendunud natsionaalsotsialist ja väidan, et kõik mis tehti, sündis saksa rahva huvides."
1. ta tapaks veelgi
2. on veendunud kommunist
3. kõik mis tehti, sündis nõukogude rahva huvides?
Nõustun kprl. Karuga -- targalt öeldud.
Rahule jätta?!
No sellisel juhul ei omaks me riik ega rahvas kõige elementaarsematki eneseväärikust.
Kättemaks on kättemaks, aga seadus on siiski seadus, v kuidas?
Minu mõõdupuu järgi tuleks kõik taolised sm-d kohtukulli ette tirida ja vähemalt näidisprotsesski korraldada.
Kohtuotsus ei pea olema hirmus karm, piisaks 3-6 kuud reaalset vanglakaristust + mõni aastake tingimisi.
Siis võiksime uhked olla oma riigi & tema õigussüsteemi üle.
Mis aga praegu toimub, on hale farss....
Kõik me targad ja kuldsete südametega karud ja karukesed ei taha mõista, et kui neile sm-tele uuesti vaba voli anda, korduks kõik jälle samamoodi, meie teised aga kaotaksime jällegi kõik oma elementaarseimadki vabadused....
No sellisel juhul ei omaks me riik ega rahvas kõige elementaarsematki eneseväärikust.
Kättemaks on kättemaks, aga seadus on siiski seadus, v kuidas?
Minu mõõdupuu järgi tuleks kõik taolised sm-d kohtukulli ette tirida ja vähemalt näidisprotsesski korraldada.
Kohtuotsus ei pea olema hirmus karm, piisaks 3-6 kuud reaalset vanglakaristust + mõni aastake tingimisi.
Siis võiksime uhked olla oma riigi & tema õigussüsteemi üle.
Mis aga praegu toimub, on hale farss....
Kõik me targad ja kuldsete südametega karud ja karukesed ei taha mõista, et kui neile sm-tele uuesti vaba voli anda, korduks kõik jälle samamoodi, meie teised aga kaotaksime jällegi kõik oma elementaarseimadki vabadused....
TÕDEONAJATÜTAR
Hr Sollmann kirjutas:
Kui mees isiklikult ja tõestatult käsi verega määrinud ei ole - siis pole ka repressioonideks põhjust?
Ja kui ei ole siis ei saa selle mehe sõna ja teovabadust piirata mitte kuidagi.
Seadus on seadus...
Paraku ei tunnista seadus komparteisse või NKVD-sse kuulumist iseenesest veel kuriteoks.Minu mõõdupuu järgi tuleks kõik taolised sm-d kohtukulli ette tirida ja vähemalt näidisprotsesski korraldada.
Kui mees isiklikult ja tõestatult käsi verega määrinud ei ole - siis pole ka repressioonideks põhjust?
Ja kui ei ole siis ei saa selle mehe sõna ja teovabadust piirata mitte kuidagi.
Seadus on seadus...
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
KÕIK KARUKESTEST
See ongi nii. Demokraatia ja õigusriik on nõrgemad kui totalitarism ja omavoli.Hr. Sollmann kirjutas: Kõik me targad ja kuldsete südametega karud ja karukesed ei taha mõista, et kui neile sm-tele uuesti vaba voli anda, korduks kõik jälle samamoodi, meie teised aga kaotaksime jällegi kõik oma elementaarseimadki vabadused....
Kui me soovime õigusriigis elada, siis skinhead'e, neonatse ja kommuniste ei saa niisama trellide taha istuma panna -- see võib juhtuda ainult kohtuotsuse alusel. Kui sul on alused esitada kod. Lahele konkreetne süüdistus, pöördu prokuratuuri -- vastasel juhul on tegu puhtsovjeetliku suhtumisega ("laskem maha rahvavaenlasi"). Vaata kasvõi mida vdreving kirjutab:
Kusjuures tsiteeritud tekst sattub kohe kahe Karistuskodeksi paragrafite alla:"Kui oleks minu teha annaksin ma sellistele seltsimeestele kindlasti medali.See medal oleks seest tinast,pealt messingist ja kaaluks mingi 9g.Selle on nad ju ära teeninud."
§ 120. Ähvardamine
Tapmisega, tervisekahjustuse tekitamisega või olulises ulatuses vara rikkumise või hävitamisega ähvardamise eest, kui on olnud alust karta ähvarduse täideviimist, - karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.
ning
§ 151. Sotsiaalse vaenu õhutamine
(1) Tegevuse eest, millega avalikult on kutsutud üles vihkamisele või vägivallale seoses rahvuse, rassi, nahavärvi, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste veendumuste, varalise või sotsiaalse seisundiga, – karistatakse rahatrahviga kuni kolmsada trahviühikut või arestiga.
Ja kõik see jama saab teoks ainult ühel põhjusel - kommunistlik partei pole siiani kuulutatud kuritegelikuks. See võimaldab kommunistidel senini demagoogitseda, Uno Laht on hea näide. Puudu on selline puhastav Nürnbergi-laadne protsess, kus kommunistide kuriteod saaksid põhjalikult valgustatud. Mina ei ole sugugi verejanuline ja ei nõua mahalaskmisi ega reaalseid vanglakaristusi endistele (ja praegustele) kommunistidele, täiesti piisaks moraalsest hukkamõistust.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Troll kirjutas:
Eks see ole kahe otsaga asi.
Moralne hukkamõistmine oleks kahtlemata vajalik - kuid milliste seaduste alusel seda teha?
Probleem oli juba Nürnbergis - et kuidas ikka saab inimest süüdi mõista tagasiulatuvalt mingite kolmandate seaduste alusel - isegi kui süüalune oli viimane natsinärakas?
Aga Natsid olid valitud Saksa rahva poolt ja toimisid vastavalt oma seadustele?
Hea küll - see kord päästis liitlasi asjaolu, et natsid tegid oma tegusid okupeeritud riikides ja nende üle võidi ideepoolest kohut mõista nende riikide seaduste järgi.
Aga kommunistid eestis?
Eriti kui pole veresüüd?
Tagasiulatuvalt inimese kuulumist EKP ridadesse kuriteoks kuulutada ei saa - see oleks juriidilises mõistes nonsens ( isegi mina kui mittejurist võin öelda )
Seadus oleks siis pidanud kehtima juba siis kui need mehed EKP-sse astusid, sellisel juhul oleks nad kurjategijad - kuna aga sellist keeldu ei olnud - ega saanudki olla - siis...
Sama lugu NKVD - KGB - MGB - MVD jne endiste töötajatega.
Ainuke mis on võimalik on ka tehtud - süümevanne mõningatesse riigiametitesse pääsemisel.
Õigusriik on näed selline asi...
Ja kõik see jama saab teoks ainult ühel põhjusel - kommunistlik partei pole siiani kuulutatud kuritegelikuks. See võimaldab kommunistidel senini demagoogitseda, Uno Laht on hea näide. Puudu on selline puhastav Nürnbergi-laadne protsess, kus kommunistide kuriteod saaksid põhjalikult valgustatud.
Eks see ole kahe otsaga asi.
Moralne hukkamõistmine oleks kahtlemata vajalik - kuid milliste seaduste alusel seda teha?
Probleem oli juba Nürnbergis - et kuidas ikka saab inimest süüdi mõista tagasiulatuvalt mingite kolmandate seaduste alusel - isegi kui süüalune oli viimane natsinärakas?
Aga Natsid olid valitud Saksa rahva poolt ja toimisid vastavalt oma seadustele?
Hea küll - see kord päästis liitlasi asjaolu, et natsid tegid oma tegusid okupeeritud riikides ja nende üle võidi ideepoolest kohut mõista nende riikide seaduste järgi.
Aga kommunistid eestis?
Eriti kui pole veresüüd?
Tagasiulatuvalt inimese kuulumist EKP ridadesse kuriteoks kuulutada ei saa - see oleks juriidilises mõistes nonsens ( isegi mina kui mittejurist võin öelda )
Seadus oleks siis pidanud kehtima juba siis kui need mehed EKP-sse astusid, sellisel juhul oleks nad kurjategijad - kuna aga sellist keeldu ei olnud - ega saanudki olla - siis...
Sama lugu NKVD - KGB - MGB - MVD jne endiste töötajatega.
Ainuke mis on võimalik on ka tehtud - süümevanne mõningatesse riigiametitesse pääsemisel.
Õigusriik on näed selline asi...
Mitte millal vaid miks?
KÕIK KARUKESTEST
KÕIK KARUKESTEST
Kas sa arvad, et Eestis ei ole ühiskonna poolt kommunism hukka mõistetud? Kas see, et meil ei ole ühtegi kommunistliku organisatsiooni ei tähenda ämmendavalt et nõudlus selle ideoloogia vastu on nullilähedane?Troll kirjutas:Ja kõik see jama saab teoks ainult ühel põhjusel - kommunistlik partei pole siiani kuulutatud kuritegelikuks. See võimaldab kommunistidel senini demagoogitseda, Uno Laht on hea näide. Puudu on selline puhastav Nürnbergi-laadne protsess, kus kommunistide kuriteod saaksid põhjalikult valgustatud. Mina ei ole sugugi verejanuline ja ei nõua mahalaskmisi ega reaalseid vanglakaristusi endistele (ja praegustele) kommunistidele, täiesti piisaks moraalsest hukkamõistust.
Selleks, et inimvastase kuritegude eest karistada endisi NKVD töötajaid ei ole vaja Nürnebergi korraldada -- seaduslik alus on ju juba olemas. Tundub aga et Lahe või Meri korral selleks puuduvad kas voli või tõestused.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist