Siin "kas nõukaajal oli miskit head" teemas kerkis üles uuesti sprottide teema ja räägime siis natukene ka kaladest, kes-mis on jäänud siin teemas häbiväärselt tähelepanuta võrreldes looma- või sealihaga.
SPROTID
Traditsiooniliselt on valmistatud sprotte (suitsukilusid) tavalise suitsutamise (suitsuahjus küpsetamise) teel.
Edasi topitakse suitsukilud konservi üldjuhul kas toiduõliga või tomatipastaga.
Pädev keemiatööstus on aga leiutanud alternatiivmoodused sprottide valmistamiseks.
Nii kohtab üha enam "sprotte", mis on suitsuahju asemel küpsetatud tavalises ahjus koos vastava "suitsumaitseainega" või "suitsutusvedelikuga", mida on saada nii pulbrilisel kui vedelal kujul ja mis annab kalale kuldse läike koos suitsutamise maitsega (tähendab, peaks andma).
http://scarpio.ee/index.php?route=produ ... ath=72_109
LÕHELISED
Keemiatööstuse saavutustest ei ole pääsenud ka kallimad nn "vääriskalad".
Nii söödetakse kalakasvatustes nt. forellidele ja lõhedele sisse vastavat kalatoitu, mis sisaldab "lõhevärvi" ehk astaksantiini (kallim, looduslikes vähilistes sisalduva astaksantiini sünteetiline analoog) ja kantaksantiini
E161G (odavam ja kasutatakse seetõttu rohkem).
Seda tehakse seepärast, et kui looduslikult kasvanud kala sööb nt.
krilli, kelle toidulaud koosneb punastest vetikatest (sealt tuleb lõhe või forelli liha punakas-roosakas värvus), siis kalakasvatuses kasvatatav kala sellist toidulauda ei oma ja kala liha jääb hallikasvalgeks.
Allolevalt lingilt saab lisaks lugeda, et kalaliha värvuse hindamiseks on olemas isegi värvikaardid (nagu autovärvidel), millega hinnatakse, kas kalale on sisse söödetud piisavalt astaksantiini või kantaksantiini.
http://293094.edicypages.com/sootmine/s ... -sortiment
* Kui ma ükskord aega saan ja teema omanikautor ka ennast lõpuks ilmutama siin hakkab, siis
võib-olla ma kirjutan hästi lühidalt ka šokolaadist ja kakaost (kakaoubadest ja nende töötlemisest tänapäeval). Et millised on keemiatööstuse või töötleva tööstuse uudsed (meile alates 90-ndatest "uudsed", teistele juba suht vanad) saavutused selles vallas.
Seniks aga Head isu kõik kaasfoorumlased !