Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 07 Aug, 2017 10:24
Aga latik suitsus on muidugi heamaitseline asi....järsku ongi asi ussis? Annab maitset...
Militaarteemad minevikust kaasaega
https://www.militaar.net/phpBB2/
See polegi nii nali miskit. Täiesti reaalelus juhtunud lugu, millele ise tunnistajaks olin 80-ndate lõpul. Loo kangelannaks oli Peipsi veerel elav noor naissoost inimisend, kes end selliselt seksuaalselt ahvatlevasse konditsiooni oli viinud ja nüüd, kui asi spetsialistide pärusmaalejõudnud oli, kümne küünega vastu sõdis, kui temast seda paarikümne meetri pikkust elukat välja taheti ajada.Kunagi naljakirjanikuna leiba teenides pidasin plaani kõhnumiskultuuri pilamiseks soovitada paelussi kasutamist liigsest kehakaalust vabanemisel, kuni kuulsin, et USA-s olla 1930-ndate paiku seda päriselt tehtudki — soovija võis osta purgikeses jupikese paelussi, selle endale sisse süüa, anda loomakesel enda sees kasvada, kaotada ajapikku liigsed kehakilod ning siis lasta meedikutel parasiit ihust välja ajada, vastava raha eest, teadagi.
Lugupeetud lugeja kindlasti mäletab, et nõukogude ajal vorsti koertest, lastest ja koguni doktoristest tehti ning ka sooneutraalsus veel moes ega poes ei olnud,hillart kirjutas: Loo kangelannaks oli Peipsi veerel elav noor naissoost inimisend, kes end selliselt seksuaalselt ahvatlevasse konditsiooni oli viinud ja nüüd, kui asi spetsialistide pärusmaalejõudnud oli, kümne küünega vastu sõdis, kui temast seda paarikümne meetri pikkust elukat välja taheti ajada.
Kurat, käed eemale minu paelussist !Lemet kirjutas:Isand Fucs on otsustanud ennastsalgavalt hüüdega Skolsko, bljää ambrasuurile viskuda, kaitsmaks neljapäevast püha üritust elik kalapäeva
Olgem täpsed: "Turisti EINE" oli see.Svejk kirjutas:Lugupeetud lugeja kindlasti mäletab, et nõukogude ajal vorsti koertest, lastest ja koguni doktoristest tehti ... Tõsiküll sorteerimata sissesõitnute elik teadmata päritolu liikuva kontingendi lihast oli kaa - alias "turisti amps"
Ärrad vuksid jälle täiega akuraatseks trügimas...Fucs kirjutas: Olgem täpsed: "Turisti EINE" oli see.
Ning LASTEST ei tehtud mitteainult VORSTI vaid ka SEEPI !
Ja Teied unustate sujuvalt, et vorsti tehti siis lisaks ka Külast, Stepist ja Krakovist (siis kui koerad, lapsed, turistid ja doktorid otsa said)
jneOlgu kohe öeldud, et Nõukogude Eesti lihanduses on mõningaid nüansse, millest Otstavel otsustavalt distantseerub, näiteks kombinaadi esirahvamalevlase kurikuulsus, tsehhi saepurukastis kükitanud nuhk, ENSV parteibosside suitsuvorstilembus ja Karl Vaino reklaam suitsulihatoodete kantserogeensusele.......
60ndatel oli Tartu lihakombinaadi töölise keskmine palk 70 rubla. 10 aastaga tõusis see 100 rubla võrra. 1700pealisse töökollektiivi kuuluda oli prestii˛ne, pealekauba kasulik. Soodsa müügipunkti, üliodava söökla (lihalatakaga praad 10 kopikat) ja omaenda raudteeharuga kombinaat oli riik riigis, asudes küll linna territooriumil, kuid alludes rajoonile.
Lihapuudust ei tuntud esiotsa ka väljaspool kombinaadi tara. Igaühel oli maal sugulane, kelle külastamine = lihakomps. 1973. aasta ikaldus keeras aga nõukogulikule põllumajandusele uue lehekülje.
Söödapuudusel hävitati Venemaa oblastites kariloomi karjade viisi, sotsialismiehitajate söögiisu ja varustuskohustused aga jäid. Fondide, normide, limiitide kiuste ei saadudki lihadefitsiidist enam jagu, kuigi leiutati isegi üleliiduline kalapäev (ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes ei tohtinud neljapäeviti lihatoite müüa).
Otstavel: «Moskva nõudis rohkem ja rohkem, seitsmekümnendate keskel ei löönud meie tapavõimsused sellele enam vastu. 1500 siga ja 300 veist päevas oli ränk koormus. Majandid käisid peale: tohutu lihaplaan ootab täitmist, aga tapmisjärjekorras kasvab peekon rasvaseaks!»
Otstavel mäletab, kuidas vaatamata defitsiidile saadeti Tartust sadu tonne sealiha poolsalaja isegi Tsiilisse, kus NSVL poputas Salvador Allende valitsust. Põhimõtteliselt said lõunaeestlased osta seda, mis säärastest eriülesannetest, üleliidulisest fondist ja riigireservist (mille külmutatud virnu käisid kontrollid kord kuus üle vaatamas) üle jäi.
Vähemalt vorste ei veetud välja – kui mitte arvestada autokoormaid, mis nn. kõrgemalt poolt antud korraldusel aeg-ajalt Leningradi veeresid. Kombinaadi päevane vorstitoodang oli hiigelsuur, 35 tonni. Kõik retseptid ja tootmine vastasid GOSTidele (üleliiduline normiskaala), millest kinnipidamist pingsalt kontrolliti. Kõik vorstide, sinkide, isegi rupsi hinnad pärinesid Moskvast.
Tähelepanelik lugeja kindlasti oskab võrrelda numbrite sarnasust tänapäeva juurikutega, aga spekulatsioonid semipalatinski vorsti toormaterjali algupära teemal on kindlasti palju põnevamad...Breznevi aeg lihakauplustes:
Sealiha 1.80 ja 2 rbl. kilo, loomaliha 1.90. Sardell 1.90, viiner 2.50, Poola poolsuitsuvorst 2.80, Moskva täissuitsuvorst 3.60, Tartu rulaad 3.50, verivorst 60 kop., maksavorst 1.40, maksavorst «koera rõõm», mida söödi äädikaga, 50 kop.
Levinuimad olid II sordi lihast Teevorst, 1.60, ja Semipalatinski, 1.70.
Imelikud küll kindlasti jah ja järjest kallimad kaa...herman30 kirjutas:Imelik rahvas olete, kallid eestlased. Neljapäev on ju hernesupipäev.
Tea midagi. Algul oled rõõmsasti vahekorras, aga siis on vahekorra teine osapool korraga olukorras ja vot siis oled tõesti sihukese supi kokku keetnud, mida 18 aastat annab helpida.oliver kirjutas:Ah, kes see vahekorras suppi ikka keedab!?
Küll keedab, kaks kasu korraga