1. leht 1-st
"Mõrtsukas"
Postitatud: 09 Mär, 2010 22:05
Postitas LeBon
Enamuses tööpataljonidesse kuulunud meeste mälestustest tehakse sellest juttu. "Mõrtsukas" tähendas siis seda, kui tavapärasele supilörrile lisasid nälginud mehed juurde vett, soola ja vist ka leivapaika ning saavutasid seega korraks täiskõhutunde.
Aga ma pole meditsiinivõhikuna mitte saanud aru sellest, et mis selle juures põhjustas sedavõrd räiged tagajärjed nagu memuaarides räägitakse - et mindi üle kere räigelt paiste ja tavaliselt tuli kiirelt ka lõpp?
Postitatud: 10 Mär, 2010 8:51
Postitas speedsta
Olen lugenud, et "mõrtsukas" tehti veest, leivas ja suhkrust. Vaevused olid põhjustatud pigem liigsest vedelikutarbimisest, alatoitlus loomulikult võimendas kõike.
Postitatud: 10 Mär, 2010 11:48
Postitas LeBon
Olen lugenud, et "mõrtsukas" tehti veest, leivas ja suhkrust
Pole ise kuulnud, et suhkrut kasutati. Suhkur vist oli ka võrreldamatult defitsiitsem kaup kui sool.
sool + liigne vesi toime
See tundub kõige loogilisem küll.
Postitatud: 10 Mär, 2010 15:29
Postitas Aspelund
Kui ma ei eksi, siis on Heino Susi raamatus "Kojutulek" juttu JR200 meeste söögist, mis kandis nime "Perse mõrtsukas". Teost ennast pole küll käepärast, aga seal segati mäletamist mööda seda näkileivast ja vist kunstmeest. Tulemuseks selline leivasupi moodi kraam
Oma hüüdnime sai too kraam selle pärast, et pani tagumise osa torisema.
A.
Postitatud: 10 Mär, 2010 17:52
Postitas gnadenlose
Aspelund kirjutas:Kui ma ei eksi, siis on Heino Susi raamatus "Kojutulek" juttu JR200 meeste söögist, mis kandis nime "Perse mõrtsukas". Teost ennast pole küll käepärast, aga seal segati mäletamist mööda seda näkileivast ja vist kunstmeest. Tulemuseks selline leivasupi moodi kraam
Oma hüüdnime sai too kraam selle pärast, et pani tagumise osa torisema.
A.
Saksa poole mehed on seda nimetanud ka persselõhkujaks. Harilik leivasupp, aga kuna leib, mis meestel välitingimustes hallitama kippus, siis eks pani ka ahtrikahuri paukuma.
Postitatud: 10 Mär, 2010 19:04
Postitas taawet
"Mõrtsukast" räägib ka Heino Kiik oma Jommi raamatus "Elame Üle". Koostis: vesi, leib ja sool.
Postitatud: 10 Mär, 2010 21:34
Postitas oleeg
Ega enne kindlat retsepti (vahekorda, kui palju ja mida) teada ei saa kui keegi enda peal loomkatsed läbi viib
Mina ei tule arvesse, kas on vabatahtlikke ?
terv
o