REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
atnekas
Liige
Postitusi: 369
Liitunud: 06 Mär, 2014 22:40
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas atnekas »

Sam Beaver kirjutas:
Manurhin kirjutas:Meil siin võiks meditsiinilise piirituse (mis on muideks aktsiisivaba) vabamüüki lasta. Hetkel saab ainult retsepti alusel (või tutvuste kaudu).
Meie sõprade poolakate juures on 95° joogipiiritus täiesti vabalt müüa. Pooleliitrine pudel oli 45 kohalikku raha (11 eurot umbes).
Kanaaridel on ka piiritus vabalt müügil.

Pilt

Meil ei saa. Ei teagi miks.
--- d9ebae53a4f41a4339ca904acd88468c ---
Peeter
Liige
Postitusi: 2591
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peeter »

Lugesin just venesaidi pealt Wuhanist pärit uurimisgrupi töö tulemust, absoluutsele tõele ei pretendeeri. Wuhani arstid uurisid ja analüüsisid 138t patsienti ja karja haiguslugusid. Teadlased jagasid haiguse kaheks perioodiks. Kõige laialdasem sümptom on esimesel päeval palavik. Teisel päeval tekkib tugev väsimus, millele lisandub kuiv köha ja lihaste valu. Mõningatel juhtudel lisandub iiveldus ja kõhulahtisus. Esimene faas lõppeb 7-ndal (7-daks) päeval. 85%-l lähevad sümpomid alla ja järgmisel päeval "võiks" inimene juba tööle minna, juhtumil kui teiste inimestega kokku ei puutu. AGA..... kui seitsmendal päeval tekkivad probleemid hingamisega, tähendab see seda, et algas teine periood. Kestab see periood ca kaks nädalat, aga seda põeb ca 15% haigestunutest. Kohe nüüd paanitsema ja alarmi lüüa pole mõtet hakata, aga kindlasti tuleb kohe arstide poole pöörduda, sest vaja võib olla kohene hospitaliseerimine. Koroonaviirusest tingitud surm saabub uurijate kogemusele tuginedes ca 17-ndal päeval. 21-sel haiguspäeval teine periood lõppeb ja selleni jõudnud haiged võiksid hakata tagasi pöörduma tavalise elu juurde.
Et nagu venelased kokku võtsid- jääd haigeks ja 8ndal päeval lähed jälle tööle. Kui 8ndal hingamisega aga sitaks läheb, siis haiglasse. Kui 18daks matusele asja pole, siis 22-st jälle tööle. Ehh, natsa musta huumorit kah lõppu.
P.S. Märgin veel kord, et absoluutsele tõele ei pretendeeri, lihtsalt tõlkisin.
Viimati muutis Peeter, 20 Mär, 2020 1:09, muudetud 1 kord kokku.
hjl85
Liige
Postitusi: 6400
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hjl85 »

Kriku kirjutas:10 inimest haiglaravil (siin viimati vist oli 8?): https://www.err.ee/1066037/oopaevaga-li ... ruse-juhtu
seroi kirjutas:First world problems: https://lounapostimees.postimees.ee/692 ... 1584186240
Jah, kahanev nõudlus käsitööjuustu järele on seda ülimal määral... Ma panin ka seda hala tähele.
Ei saa sellega nõustuda. Tootmine on tootmine ja juust on juust. Kõige taga on inimesed, nende elud, investeeringud ja vaev. Nimetada seda mõnitavalt first world problems on tootjate mõnitamine
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5215
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Manurhin »

Sam Beaver kirjutas:
Manurhin kirjutas:Meil siin võiks meditsiinilise piirituse (mis on muideks aktsiisivaba) vabamüüki lasta. Hetkel saab ainult retsepti alusel (või tutvuste kaudu).
Meie sõprade poolakate juures on 95° joogipiiritus täiesti vabalt müüa. Pooleliitrine pudel oli 45 kohalikku raha (11 eurot umbes).
Ma lasin täna omale ühe 0,5l 80% Viruvalgekese tuua (kui korraga nahka paneks, oleks hommikuks 7 King-Kongi mõõtu pöialpoissi ka :lol:). Maksis mingi 17-18 euruublikut. On inimesi, kelle jaoks see on nädala või pikemagi aja söögiraha (nii uskumatu kui see ka ei tundu). Meditsiinilist apteegist ei peaks ämbrite kaupa müüma, ütleme, näiteks 100g korraga per kärss. Tehnilise e. denatureeritud piiritusega on see häda, et mõni üritaks seda tõepoolest ka seespidiseks desinfitseerimiseks kasutada. Surrogaatidega juba harjunud inimesele ei tee ta suurt midagi, mõju viimastega harjumata inimestele ei oska kommenteerida, pole proovinud. Ära ilmselt ei sure, aga niigi ülekoormatud EMO-sse võib viimaks vast sattuda küll.
Poolakate juures, muideks, eeter ka vabamüügil, mõned sealt ikka käivad (õigemini, käisid) toomas.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Avatar »

Itaalia numbrid ei ole head. Eilne nakatunute päevane tõus võis veel minna testimiste kasvule ca 10k > 16k. % isegi kukkus 32 %>24%. Täna (19.03) on 17k ja 30%. Itaalia tase ei pruugi olla piisav. Lootust siiski ei mataks. Aga tuleb olla valmis piiranguid juurde keerama.
Singapur näitab suvise ärakadumise uskujatele trääsa. Ei ole seal ekspodentsiaalseks läinud veel, aga levib hästi endiselt. Mingi kuu eest lugesin uurimust et Sarsi najal hinnati, et koroonale meeldib vahemik 9 - 26C. Või siis teistle andmetel 14 - 26C. No see oli väga selline - natukene levik erines temeratuuriti. Juhtumeid oli ju toona väha ka korraliku statistika jaoks. Covid19 on teine viirus. Ja mis lootust need numbrid annavad Eesti Suve kontekstis. Pigem on praegu parem.
Ma mõtlesin juba 1,5 kuud tagasi osta med. piiritust. Nakkushaiguse kliiniku öeldi, et saab Tõnismäe Apteegist ja vist oli 100ml korraga. Ei vaevunud.
Üldiselt ei ole õige mida kangem piiritus, seda parem. Etanool aurab kiiremini, kui promill suurem. Parim pidi olema seal 70% ümber.
Mina poes korve ei näpi - võtan seest koti. Iseteeninduskassa kaaludel on väiksem võimalus ümberpakkimisel nakkust saada kui ühiskasutatavatel korvidelt-kärudelt.
Pangakaardi panin eraldi, ei ole samas rahakotis muude kaartidega, mida kodus vaja kasutada.
Ühekordsed kindaid võib teoorias taaskasutad, kui teil on piisav varu ja võimalus neid - ütleme nädal kaks ladustada. Siis peaks olema viirus deaktiveerunud. Kui teil on suur varu, siis pole vahet, aga me ei tea kaua kriis kestab. Pigem kaua. Prismast saadud 100tk pakk (mõne nädala eest) töötab ilusti näppimisekraaniga. Ei viitsi praegu autosse vaatama minna mis tootja. Kui huvi võin homme vaadadata. Varem apteegist ostetud erinevaid tüüpe pole testinud.
Karda poes sisetingimustes kärusid-korve rohkem, kui välistingimustes bensu-püstoleid. Vastavalt sellele arvesta riske.
Maskide vajadus poes on endiselt minu meelest madal. Aga mina ei ole spets. Mina ei kanna veel. Kindaid kannan.
Praegu ma toiduained hoian võimalusel päeva paar autos. Pakendi pärast. See on hetkel veel veidi üle võlli ja garantiid ei ole, aga kindlasti vähendab riski. Kui toiduaine kannatab.
Tööl on veidi selline "10 neegrit" tunne. Osa läks juba eelmine reede kodutööle. Esmaspäeval läks veel rida inimesi kodukontorisse. Üldiselt on mõnusam. Ruumis, kus varem oli 19 inimest on nüüd 6. Tööl jätkavad need, kes kodust töötada ei saa. Kodust töötamine on muidugi selline lühikese vinnaga asi. Peab olema lükkaja ora. Pikalt ei tea kuidas kestab.
Materialitarnetega Euroopast tekivad järjest probleemid. Tehased lähevad esialgu 2. nädalaks kinni, aga sittagi see kaheks nädalaks jääb.
Allhankijatega on keeruline Saksa, Portugal. Vastuseid ei tule pahatihti küsimustele. Liiv on rataste vahel.
Tööl mõõdetakse iga päev kõigil laubad üle ,aga see on tagantjärele tarkus. Hingerahu tugineb usaldusel.
Olemas juhtum kes käis Kristiine koolis, juhtum kes puutus kokku Saare võrgu sündmusega, juhtum kes reisis Euroopas, ja kes on eelmisest nädalast palavikus kodus. Kõiki ei tea. Kinnitatult kedagi koroonas ei ole. Üldiselt oleks päris mugav deklareerida, et mingid kahtlased sümptomid, või oletatav kokkupuude kahtlase juhtumiga ja võtta haigusleht vms. Ei hakka oletama kes ja mitu. Täitsa huvitav, mis 14 päeva pärast peaks saama. Keskeltläbi venelased püsivad paremini tööl. Kas kehvemast informeeritusest või töö iseloomust sõltuvalt. Rohkem vist teisest.
Desovahendeid on piiratult. Minul ülevaade puudub, aga pakun et üle 1-2 nädala ei jagu. Juurde ei saa, või siis mingit vuhvlit.
Esialgu toimime. Meeleolu on selline ebakindel. Rasva justkui on mõneks ajaks, aga rasvavaru ei ole Matsi käsutada.
Kätepesu tööl sööb käeseljanaha ära. Vat seda ei taibanud et apteegist kreeme osta - peab minema uurima. Ärge tühjaks ostke... :lol:
Närvikavale (minul) on hea, et koolid kinni pandi. Oled tööl valvel - kodus saad vabalt võtta. Muidugi see distantsõpe on piiks. Umbes üritavad hoida kooliharjumust, stiilis esialgu on 2 nädalat kinni kool. Ei ole ju. Ma ei näe, et see senine ülesannete püstitamine on jätkusuutlik. Et iga päev anname 5-7 ülesannet, postita pilte jne, mingi 3-4 keskonda, kus suheldakse ja ülesanded topelt jne. Tee kontosid siia sinna. Kui on vanem, kes on päev läbi kodus väikese lapsega, siis närib läbi. Laps iseseisvalt ja õhtul koos vanemaga - ei. Loomulikult on selge, et mingeid tagajägi ei ole ja pärast on kõik väga tublid, aga võiks nende töödega maapeale tulla. Peaks mõtlema mingit pikemaajalised eesmärgid, ja need täitmiseks andma. Esimene klass a'la kell, võib-olla korrutustabel, kirjatähed, raamatute lugemine jne. Neid saab teha, kui on aega inimestel.
Inimesed on kas jubedalt välisõhu tervendava mõju usku läinud, või lihtsalt põevad sotsiaalse distantseerumise stressi. Jubedad hordid jalutavad Pirita teel jne. Samas kui käin kodukandis jalutamas, siis mingid vanemad paarid (venkud) viisakalt jäävad eemal seisma, ja lasevad ees ära minna ning valivad võimalusel teise raja. Keskealised lihtsalt viisakalt hoiavad veidi eemale. Lapsed jalutavad, rattatavad kampas koos. Nii see sotsiaalne distantseerumine ei tööta.
Öine post ja vigadega ...
slider
Liige
Postitusi: 474
Liitunud: 02 Jaan, 2016 22:51
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas slider »

ruger vist magab. Teeb kino ja ei postita siia pool päeva...
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19616
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas ruger »

slider kirjutas:ruger vist magab. Teeb kino ja ei postita siia pool päeva...
Kakoi kino ma siin teen. Probleemi ametlik eitamine ei kaota seda viirust kuhugi. Pigem kasvab nakatunute hulk päevadega. Meie õnneks ehk enamus pöeb selle läbi tavalise gripitaolise nakkusena. Kuna meil oli tihe lennuliiiklus Itaaliaga siis tuli sealt palju nakatunuid. Suurim küsimus on, kas ja kui tõsiselt hakkab see peale peiteaega välja lööma. Eelpool mainitud akf Peeter sarnast postitust olen ka mujalt lugenud. Ootame ja loodame paremat.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15568
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Fucs »

Viroloog: infot koroonaviiruse kohta on palju, kuid see on vastuoluline
Infot koroonaviiruse kohta on maailmas palju, kuid see on vastuoluline ning ei paku head alust otsuste tegemiseks, rääkis Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits...

"Euroopa on nüüd reageerinud juba piisavalt jõuliselt, aga paljudel juhtumitel hilinenult," rääkis Merits. "Infektsiooniga võitlemine kujuneb vaevaliseks ja paraku ka ohvriterohkeks."....

"Eesti elanikkond on suutnud väga hästi hoida nakatumise eemal risikirühmadest. Suure arvu nakatunute juurtes on vähe inimesi haiglas," ütles Merits. Samas lisas ta, et kogu olukorra hindamiseks oleks teadlastel hea teada tervikpilti, kuid see info on auklik.....

Testima peab inimesi, kel on sümptomid - ei ole võimalik võidelda viirusega, kui ei tea, kus ta on, lisas Merits....
https://www.err.ee/1066654/viroloog-inf ... stuoluline

Reinsalu: Soome loobub Eesti kodanikele pendelrände lubamisest
https://www.postimees.ee/6928345/reinsa ... lubamisest
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas nimetu »

Esimese maailma probleemid, ehk idioodid jäävad idiootideks:
https://www.youtube.com/watch?v=oa4i9Ap6dCg
Reinsalu: Soome loobub Eesti kodanikele pendelrände lubamisest
Õige otsus.
Viimati muutis nimetu, 20 Mär, 2020 8:36, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
loomake
Liige
Postitusi: 1897
Liitunud: 17 Aug, 2014 15:32
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas loomake »

Kuidagi vähe lahtreid on siin :shock: Kas need palavikus ja kõhivad 80+ ja hooldekodu elanik paistavad silma drive-in klientidena?
Pilt
Uudishimulik loll on ikka huvitavam olla kui ignorantne loll.
Peeter
Liige
Postitusi: 2591
Liitunud: 19 Veebr, 2006 20:12
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peeter »

Oma öisele postitusele lisan veel, et ka Venes liigub libainfoga infooperatsioone. Selles teemas oli neid kirjeldatud ca6-7. Mõni päris jabur, mõni aga vägagi tõepärane. Näiteks nägin Šoigu allkirjaga käskkirja Moskva karantineerimisest jne. Tuleb kokkuvõtvalt tunnistada, et sellised asjad on võimalikud ikkagi siis, kui eriolukorra juhtide kommunikatsioon rahvale on vasturääkiv, kui nii jutt ise on vastuoluline, ja siis ka teod veel takkaotsa samavastuolulised, või kui rahvas näeb päriselus muud, kui valitsus räägib. Siin tuleb ka meil (meie juhtidel) endil peeglisse vaadata. Ja kui ikka rahvas kirjeldab, kuidas haigestunuid on palju ja kuidas neid keeldutakse testimast (ükskõik mis põhjus see ka on) ja eiramiseks jooksutatakse telfoninumbritemängu mängima, siis on loomulik ju, et mitte "kas" vaid "kuna haiguskolle lukku pannakse?". Üks kolle Saarmeaa pandi, teine suurim kolle Tallinn ootab.... ja Võru kolle? Selle kohta adekvaatne info puudub. Vat nii. Ei midagi uut. Hakkad keerutama, hakkab rahvas omast tarkusest tegutsema. Nii meil kui mujal.
mart69x
Liige
Postitusi: 912
Liitunud: 06 Juul, 2009 15:30

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas mart69x »

Mis selle drive - in mõte on?? Haigena ja palavikus või väsimusseisundis ei tohi autot juhtida (võrdub joobes peaga sõitmisega). Ühest autost testitakse ainult ühte inimest. Kas nüüd siis tõesti luuakse olukord kus +80 vanune ja palavikus inimesed hakkavad üksi autodega mööda Eestit ringi rallima ja Drive-in punkte otsima. Nii mõnestki lõuna eesti punktist lähimasse drive inni edasi ja tagasi +200km. :wall: :wall: :wall:
Tänane kord sisuliselt tähendab seda, et riik võib otsustada, et kõik elanikkonnast peavad tõestama, et nad ei ole rasedad ja rasedustest selleks ei kõlba, samas kõlbab ostutsekk 5 kuud tagasi ostetud kondoomile.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Z03 »

Inimesed kardavad väga, helistavad ja nõuavad oma laste ja teiste pereliikmete testimist. Palun, ma väga palun otsustajatel lõpetada piirangud haigete testimisele ja suunata "sõelumine" perearstisüsteemist mööda.

P.S. Lisan veel, et meedikuid on hakatud ähvardama, et kui testi ei saa, siis kaevatakse Terviseametisse, minnakse ajakirjandusse jne. Ilma selletagi on tervishoiusüsteem praegu suure surve all.

P.P.S. Testimisele saavad hospitaliseerimist vajavad hingamisprobleemide ja haigussümptomitega inimesed, seda vanusest sõltumata.
Viimati muutis Z03, 20 Mär, 2020 13:21, muudetud 2 korda kokku.
LoneRider
Liige
Postitusi: 156
Liitunud: 17 Mär, 2020 11:51
Asukoht: EW
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas LoneRider »

Testimisest
  • Kedagi ei testita kaks korda
  • Kontaktseid ka ei testita
Need kaks punkti nullivad mingi osa testimise raske töö viljadest!

Agressiivse testimise kasulikkus viiruse ohjamisel tulebki välja just neil hetkedel kui saab testida ka kontaktseid ehk potentsiaalseid viiruse kandjaid, kes sellest ise ei tea.
Ning kordutestimine - juttu on olnud valenegatiivsetest ja sellest, et inimene on nakkusohtlik ka pärast tervenemist ehk sümptomite kadumist. Meil aga tahetakse sellised linnapeale lahti lasta.
Kirs
Liige
Postitusi: 935
Liitunud: 21 Jaan, 2009 10:50
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kirs »

Pendelrännet Soome-Eesti vahel ei tule Soome lõpetab selle:
https://www.ohtuleht.ee/995965/soome-ke ... de-eestist
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 56 külalist