Niisiis sattusin eile saunaskäigu ajal ühe sõbraga diskuteerima erinevate teemade üle ning nagu tavaliselt jõudsime lõpuks ka ajaloo ja sõjanduseni. Tema nimelt väitis mulle seda, et praegusel ajal reaalses kriisisituatsioonis ei oleks Kaitseliidust midagi kasu, kui nende vastas on alustuseks 5000liikmeline Pihkva dessantnikute bande ning niikuinii ei oleks Kaitseliitlastest reaalselt ka partisanisõjas asja, kuna enamikul neist (meist) puuduvad lahingkogemused.
Lisaks tõi ta välja ka mõtte, et kui tõesti peaks meie kodumaa muutuma Kremli eeskojaks ja natsionaalbolševike tagalaks, siis oleks Kaitseliidu võimalikust partisanisõjast rohkem kahju kui kasu, kuna kaitseliitlased ei suudaks mingeid märkimisväärseid aktsioone korda saata. Küll aga soperdaksime me väidetavalt midagi ära ja sellega kaasneks repressioonid tsiviilisikutele.
Läbivaks teemaks tema jutus olid venelaste tankid, helikopterid ning soojusandurid, mille eest ei ole ennast võimalik piisavalt kiiresti ära peita.
Ning loomulikult KL/KV puudulik relvastus. Ma küll üritasin talle selgeks teha, et üks rühmasuurune üksus ei koosne 40st sihitult automaadiga metsashulkuvast aatelisest mehest/naisest, vaid siiski omab see üksus kindlat tegevuskava ning ka veidi paremat relvastust KP, TT ning miinipildujate näol.
Minu seletustest siiski nähtavasti ei piisanud, kuna jälle tuli sealt sama joru: Professionaalsed vene sõjaväelased, kiired napalmirünnakud lennukitega, soojuskaameratega helikopterid, soomustatud toetusüksused, mis jõuavad kohale ülimalt kiiresti jne.
Ausalt öeldes jäi minul suu lahti, kui ma oma sõbra käest sellist lauset kuulsin, ent kuna mina vististi ei suutnud tema maailmapilti avardada, siis äkki viitsivad mõned veidi teadjamad inimesed (või ka lihtsalt grafomaanid) oma mõtteavaldused siia kirja panna.
Ilusat tulevat Vabariigi Taasiseseisvumispäeva!