Kohtumised teiste eestlastega (ehk sjomadega) Nõuk. sõjaväes

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
donnervetter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas donnervetter »

Meil olid umbes pooled Baltikumist (kogunesime ühes garaaziboksis, mis sai nimeks "Nemetski štab"), neist eestlasi 10-15%. Ühe semuga olid meil sõjaväepileti nubrid järjest ja ühel päeval läksime, ühel päeval tulime ja ühes väeosas ka teenisime. Minu koolist oli aasta vanem poiss ja sain ka naaberhoovi poisi sinnasamasse teenima.
stardollar
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas stardollar »

virulane1 kirjutas:77 a novembris Tallinnast viidi Tbilisi umbes 70-75 meest.Eestlasi vast 25-30.Meie seltskonnas oli ka kadunud Aare Laanemets.Edasi Gori tanki õppessse sattus 7 Eestist oärit meest.Mina, Harri Hovintal Narvast, Kaimo Rink Pärnust ja veel üks Pärnu poiss(Soosalu või Soosaar oli nimi) ja 3 Eesti venelast.Pärast peksti meid nii laiali, et Lenkorani sattusine mina üksi.Polgus ei olnud ühtegi eestlast, algul oli 2 lätlast, hiljem tuli üks leedukas.1,5 aasta jooksul nägin eestlasi ühel korral komandeeringus olles.Minuga koos sinna kanti viidud poisid, kes kohalikus jalaväepolgus teenisid.Enne koju saamist toodi veel kaks eestlast, üks Viljandist, teine oli vist Jõgevalt.Sai nendele siis kohalike olude kohta kiirkursus läbi viidud.Diviisi jalaväepolgus oli üks eestlane aga sellega saime kokku alles koju tulles,Suhtleme väikest viisi siiamaani.
Igatahes vahepeal hakkas juba mõtlemini ka venekeelseks muutuma ja kui koju jõudsin siis ema ültes, et läks paar nädalat enne kui normaalselt eesti keelt jälle rääkima hakkasin. :) Aga selle eest on nüüd vene keel hästi selge.
Muide samas tankiõppes olin ka mina aastal 1975 novembris, ja Ring`i poisiga sai koos eesti piirivalves oldud 1997-2003 :D
Kto ne znajet Gori,to ne znajet gore...
NAZIZ
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas NAZIZ »

Moskva lähedal Domodedovos sai kunagi ühes gigatehases paar aastakest nõukogude militaarsete vajaduste tarbeks rauda lõigatud(stroibati lähetusel). Kord oli kõva ja vabade inimeste hulka lasti harva. Vaatamata sellele, õnnestus kahel korral eestlasi siiski kohata. Üks ,,Noorte Häält,, lugev seeru istus oma kongiga gaazikus ja ootas sibulakoorma laadimisjärjekorras. Kuna õhtuseid toiduvarusid oli vaja täiendada siis olin minagi vagunite juures aktsioonis ja nii see kohtumine teoks saigi-tänu ajalehele mis autoaknast paistis .Analoogne juhtum oli hiljem Rjazani hospidalis kui vastuvötu ruumis mingi mees mõnuga ,,Vikerkaart,, luges. Venekeelne ,,Raduga,, oli tol ajal üldse kõva tegia -selle abiga sai nii mõnigi tegelane enda usku pööratud.Eriti popp oli selle lugemine ohvitseride hulgas- nood lausa ootasid uusi numbreid.
Tehtud,mõeldud!
dude
Liige
Kontakt:

eestlaste paigutamine vene sõjaväes

Postitus Postitas dude »

Head kaasfoorumlased, esmalt häid algavaid pühi teile ja säravat peagi algavat uut aastat.

Tahtsin oma selle aasta viimases teemaalgatuses teha ühe oma tähelepaneku. Nimelt nii palju kui mina olen rääkinud meestega kes vene sõjaväes olid, on põhilisteks teenistuspiirkondadeks olnud Kalingrad, Murmansk ja Arhangelsk ning Ukraina. Enamus muidugi üle N.Liidu laiali, aga miskipärast just need piirkonnad. Kuidas teile tundub, võib siin mingi seos olla või on lihtsalt sattunud mu vestluskaaslasteks juhuslikult sellise piirkonna mehed...
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Kaliningradi oblastis oli tõesti arvukalt eestlasi. Seal oli ka palju sõjaväe osasid ka. Muude piirkondade kohta pole küll mingeid seaduspärasusi täheldanud. Murmankis ja Arhangelskis pole ühtegi tuttavat teeninud. Eestlased olid igal pool spetsidena hinnatud ja neid teenis igal pool. Ainult strateegilises raketiväes oli neid vähem või ei olnud üldse. Andmed puuduvad. Põhiosas jaotati kutsealuseid vastavalt eelnevalt kinnitatud jaotuskavale.
stilett
Liige
Kontakt:

???

Postitus Postitas stilett »

No ma ei tea....Ise teenisin Leningradi oblastis ja Leningradi linnas. Mõlemas kohas oli eesti poisse küllaga. ainuüksi meie pataljonis oli eestlasi 25%. Hea sõber, kes läks sõjaväkke pool aastat pärast mind sattus teenima väeossa, mis asus meie omast 5 km kaugusel. Sealgi oli eestlasi nimetamisväärselt. Endal hea töökaaslane teenis Murmanskis, raketivägedes. Üks hea tuttav pani kolm aastat Vaikse ookeani laevastikus. Haapsalu tuttavatest vähemalt viis teeninud Saksamaal jne. Kokkuvõttes, eks too aeg pillutas eesti poisse ikka igale poole :)
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

Leningradi oblastis oli eestlasi tohutult palju. Meie polgus näiteks umbes 50-100 mehe vahel pidevalt. 129 Gv.MSP, Kamenkas
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Mina tegelikult teeninud ei olegi NL armees, ainult sõjaväelaager Sovetskis ja Kalingradis kordamist miski 55 päeva. Aga oli mul ühiskondlik ülesanne Paide EPT-s pidada sidet ajateenijatega ja küllaltki palju mehi oli Kaud´g -Idas ja nii mõnigi oli Saksa DV-s. Ise olin Kaliningradis koramas 90-ndal aastal, siis paistis kõik juba lõppenud olevat, üks vend kadus meil juba teel Kopli komissariaadist autobusijaama ära. kaliningradis imestati, et nii kaugelt, et jaanipäev tulemas ja kõik teised vennad Lätist ja Leedust ja ka kohalikud venelased olid koju lastud :twisted: . Aga polnud viga, eestlasi meid oli kaks ja ka ka kaks Eestimaalast :lol: lisaks. roodukomandör kapteni astmes oli nördinud (1990 Valgevenelane) ja kurtis, et neil ainult 9 mai ja okt. pühad veel alles! Ei jaksa enam toksida, oli äsja asutuse lõpu üritus, keelitasin mehi Leningradi mnt. äärde valvama n minema, ka idapoolse päritoluga vendi :lol:
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

näiteks meie utsebkast Novotserkassis läks sinna toodud eestlastest bribaltiiskii voennoi okrugi tagasi 30 tk 25

eks mängisid rolli ka vanad tallinnad jm et kodule lähemale sai

see kuhu saadeti utsebkast oli patarei ülema teha

kuhu sa pärast seal okrugis sattusid oli vedamise värk ,umbes nagu loterii

aga eks kodule lähemal oli ju ka kliima sarnasem ja lootus koju saada

kasvõi korraks suurem (mõni spetszadatsa ,midagi hankida väeosale jne)
jackpuuk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

DDR-is oli Eesti poisse omajagu , ise olin dessandis ja meie aastakäigust oli Eestist pärit poisse omajagu . Tsurkasid praktiliselt polnudki oli Baltikum ja venelased enamuses , tankistide hulgas tsurkad enamuses , pole siis imestada ka , kuidas vene tehnika vastu ei pidanud :D
stilett
Liige
Kontakt:

...

Postitus Postitas stilett »

Pataljon, kus teenisin-Kõrgema sõjakooli БОУП ehkt батальон обеспечения учебного процесса, komplekteeriti ajateenijatega aastakümneid ühe valemi järgi.
25% eestlased, 25% lätlased, 25% leedulased, 25% valgevenelased. Üheks eelduseks sinna saada oli vähemalt keskhariduse olemasolu.
donnervetter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas donnervetter »

Üks ideoloogia, mida kindlasti arvestati, oli kasutusel juba "raudse feliksi" ajal - ajateenija peaks kodust võimalikult kaugel teenima ja kohaliku rahvast pelgama/kartma. Siis on tal paremini kamandatav.
[i]Kui sa oled sattunud ihuüksi keset ääretut kõrbe ja sul on ainult pool liitrit vett, siis ära heida meelt.
Sul jätkub sellest elu lõpuni![/i]
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

ja oli mingi poliitika et väiksematesse alamüksustesse (podrardelenie) pandi alati kui võimalus ainult üks eestlane

ilmselt selleks et võimalikult vähem eesti keeles suhelda saaks
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

ˇ Kallel jumalast õigus, lisaks veel, et enamustesse pograzdelenijetesse ei paigutatud üldse eestlasi :lol: , ilmselt kahjuliku ideoloogia levimise takistamiseks! :D
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Eks need poliitilised juhised eestlaste paigutamiseks olid eri aegadel erinevad. Kui rahvusväeosad laiali saadeti, siis oli põhiline hajutamine. Aga olid ka Kaitseministeeriumi plaanid, kui palju kuhugi saata. Seoses tehnika arenguga tõusis pidevalt vajadus oskajate järgi. Valged inimesed olid hinnas. Ega me ei teagi kui palju kuskil anti altkäemakse, et saada paremat kontingenti.
Kui palju oli ideoloogiat, kui palju oli lihakonserve?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline