KGB punker

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Stern
Liige
Kontakt:

KGB punker

Postitus Postitas Stern »

Leidsin netist ühe video http://airsoft-news.eu/news.php?extend.1967
Kirj. et KGB punker. No ma ei tea. Küll aga tahaks teada kus selline koht asuda võib kuskil Tallinnas. Paistis et väga avalik ta oll.a ei saa kuna kõik asjad alles ja rüüstamata
Kasutaja avatar
Reinhold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reinhold »

Rohkem käikude süsteem.Taoline on vanalinna tänavate all, algab Pagari majast, põgenemiseks.Samas toodi selle kaudu inimesi varjatult Pagarisse.
Martti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martti »

Reinhold kirjutas:Rohkem käikude süsteem.Taoline on vanalinna tänavate all, algab Pagari majast, põgenemiseks.Samas toodi selle kaudu inimesi varjatult Pagarisse.
Algab Pagari tn majast, aga kus lõppeb?
Vanasõiduki huviline
Minu sõidukid: Gaz 22; Moskvich 412 1969
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Pigem mingi vana varjend/ladu kusagil endises vene sõjaväeosas. Kust otsast see KGB punker on ei oska öelda :lol: . Või asub mõne endise "Üleliidulise tähtsusega tehase" territooriumil kusiganes (Idavirus?)? Ma arvan.
Kapral Karu
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

Ingliskeelses reklaamis väidetakse, et punkri pindala on 1 ha (10 000 m2), videos aga 1000 m2! Viimane tundub reaalsem...

KGB linnaväline juhtimispunkt oli Kose-Uuemõisas. Mitu punkrit on ka Vardjal -- video võibki seal tehtud olla, seal on punkrite ümber sedamoodi garaažid. Paunküla veehoidla lähedal oli Siseministeeriumi maa-alune juhtimispunkt.

Aga mis on saanud valitsuse juhtimispunktist Kose kutsekooli all?
Stern
Liige
Kontakt:

On ehk teada kes neid kohti haldab. Niisama sinna vist ligi ei pääse?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

.
Viimati muutis Fucs, 20 Apr, 2016 22:38, muudetud 1 kord kokku.
North
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas North »

@Kapral Karu: punker Vardjal - kuskohal? Kas mõtled endist TÜPK maa-ala? Minu mälu järgi seal midagi sellist küll polnud. Ja TÜPK maa-ala peaks olema valve all kuna KV laod asuvad seal.
Raiugem Ruunideks
Kapral Karu
Moderaator
Kontakt:

Selle endise TÜPK maa-ala kõrval oli Tallinna Telefonikaugejaama maa-alune reservsidesõlm Tallinn-80, ja sellega oli kokku ehitatud Tallinna linnavalitsuse linnaväline juhtimispunkt. Pidasin silmas neid. Kahjuks pole ma seal aga ise ringi kolanud.

Videos vilksatas ühes kohas nimi "t. Samohhin" (vastutav tuleohutuse eest). Tean, et sellenimeline perekond seal Vardja majades 80-il elas, aga see võib ka lihtsalt kokkusattumus olla.
nuhk.Albert
Liige

Postitus Postitas nuhk.Albert »

Ei puutu otseselt teemasse kuid olen juhtunud nägema Stokholmi kesklinna majade keldreid (sai mõned aastad tagasi rootsis tööd tehtud ja sellega seoses kolatud üsna palju ka keldrites). Erinevalt meil rajatud varjendeist on neil asjad suht korras (pea iga kesklinna maja kelder on varjendiks). Elanikud hoidsid oma koli laudadest klopsitud kunkudes luku taga sarnaselt meil kombeks olevaga, aga paksud rauduksed ja vent seadmed paistsid säilinud ja töökorras olevat. Kerge puhastuse järgselt saaks töökorras ja toimiva varjendi. Olen jätkuvalt seisukohal: Meil on juhtorganeis isikuid, kelle ainus varjatud ülesanne on hoida meie iseolemise võimekus võimalikult madalal. Kuidas muidu seletada seda arengumaadele iseloomulikku kontrastsust: meeletu priiskamine ja totaalne vaesus kõrvuti??
Kasutaja avatar
andret
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas andret »

Tervist,
Olen rääkinud vanamehega, kes on nii Kose kutsekeskooli kui ka selle all oleva valitsuse varjendi valvur. Varjendis olevat mõni aasta tagasi tehtud suhteliselt puhas töö, ehk minema viidud enam vähem kõik mis mingit väärtust omas, isegi tammeparketti üles võetud jne. Alles olevat veel küllalt suured generaatorid, mida ei saanud teisaldada ja vent seadmed. Haldab seda kose vald, vallal varjendiga mingeid plaane pole. Mõnes varjendi osas olevat juba põrandal ka vett.

Varjend ise küllalt suur, selle peal asub nii kooli ühiselamu, suur parkla ja 1 5 kordne elumaja. Varjendis oli kogu aeg olemas toiduvaru, mis siis enne riknemist läks kooli sööklasse lastele ja varjendisse toodi uued konservid sisse. Söökla oli vist 70 kohaline.

Sama varjendi ehitisega seoses olen kuulnud ka järgnevat lugu.
Nimelt kuna varjendit ehitati näiliselt sama kutsekooli õpilaste varjendina, sattus ehituse käiku kajastama ka mingi ajalehe(äkki Õhtuleht) reporter kes oli siis teinud kõrvalasuva elumaja katuselt ka varjendist pildi kui varjendi katus oli veel panematta ja kogu ruumide asetus peo peal, mis avaldati ka lehes.
Teab äkki keegi midagi sellest leheteemast??

Muuseas ka mainitud telefonisidekeskuses TÜPK maa-alal käisid paar aastat tagasi abivalmis kodanikud ja puhastasid objekti liigsetest väärtusetutest metallidest...
Kapral Karu
Moderaator
Kontakt:

Äkki leidub seal veel mingeid "väärtusetuid" dokumentaalmaterjale? Need enamasti meie majanduslikult mõtlevaid aktiivseid kaaskodanikke ei huvita. Näiteks Läti vastavas juhtimispunktis oli veel mõne aasta eest ja on vist veel praegugi alles (sinna tehti muuseum) Läti strateegiliste objektide paiknemise paiknemise kaart, sideskeemid jms.
Kasutaja avatar
andret
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas andret »

Mõttel on jumet, peab vanameest rohkem pitsitama...
ixc
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ixc »

:D Naerma ajas video kommentaar, tavalist jõukilpi ja jõujaama jutimise paneeli pidas iilgeks elektroonikaks ja KGB salaliinideks, lollid lihtne labane vene jõujaam
Stern
Liige
Kontakt:

http://www.youtube.com/watch?v=ziNipz3ZHEM
uus video sellest ja nagu selgus siis asi eravalduses ja kasutamine tasuline. Tegu siis väidetavalt side punkriga, asub 40km Tallinnast, Kose poole (Tartu mnt)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline