Puhka rahus,Metallidetektor...
Kas ühe taolise seaduse eesmärgiks saab tõepoolest üleüldse midagi sellist olla?katja kirjutas:Kas seadus aitab meil mõista ka seda, kas leitud vallaasi omab kultuuriväärtust?

Mulle isiklikult tundub, et probleemile lähenetakse absoluutselt valest otsast. Detektoristid arvavad, et kui riputada pildid üles kuhugile internetiavarustesse, siis on sellega kõik nendepoolsed vajalikud sammud astutud. Seejuures kirutakse, et küll need muinsuskaitse ametnikud ja arheoloogid on ikka laisad, ei viitsi foorumi "Värskelt leitud asjade" või mis see iganes oli, rubriiki külastada. Kas mingil foorumil silma peal hoida on ikka tõesti muinsuskaitse ametnike ja arheoloogide ülesanne. Julgen väita, et ega ei ole ikka küll. Muinsuskaitseseadus käsib jätta leid leiukohta ning eemaldada see sealt alles siis kui tekib oht asja säilimisele. Eemaldamine ei tähenda aga seda, et mõni detektorist jätaks muinasaja lõpusajanditest pärit naotupe, vöö kuudisekujulise vahelüli, hoburadusõle, rinnanõela etc. enda kätte igaveseks ajaks igavesti hoiule. Just neidsamu minu poolt loetletud ehteid olete riputanud muuhulgas täiesti "värskete" esemete kõrval oma foorumisse üles. Loomulikult ei pidanud te neid ära tundma. Aga!!!, kuna te olete detektoriga mööda põlde ringi uidates võtnud endale ka vastutuse võimalike tagajärgede eest, siis oleks teie enda huvides korrektselt käituda. Jah, kõik need esemed on tüüpilised 11.-12. sajandi põletusmatustega kalmetele ning on otseselt kvalifitseeritavad kultuuriväärtuslike leidudena. Küsite, et miks ma siis midagi ette ei võta? Teie peate ometigi võtma, mitte mina. Taolistes küsimustes on kohtuvälise menetleja õigused seadusega delegeeritud muinsuskaitseametile ning kohalikele omavalitsustele. Mina ei ole aga seotud mitte kummagi instansiga...
Minu kirja mõte oleks lühidalt öeldes järgmine: mitte muinsuskaitseametnik ei pea hommikust õhtuni netis ringi sobrama, lootusega leida sealt mõnd kultuuriväärtuslikku eset, vaid initsiatiivi peaksid selgelt üles näitama eseme leidjad. Kuna detektoristide näol ei ole tegemist tavaliste kartulinoppijatega, siis igasugused laest võetud vabandused ei kannata siinkohal vähimatki kriitikat...Te peate oma tegude eest vastutama, sest metallidetektoreid kasutades olete ju teadlikult esemete leidmise peal väljas. Ja oleme jälle otsaga tagasi muinsuskaitseseaduses sätestatud leidja kohustuse punkti juures.
Head lugemist!!!
Jämedalt siis nii, kui detektoriga inimene asub otsima omamata kultuuriväärtuse määratlemiseks ja käsitsemiseks vajalikku kompetentsi, võtab ta riski seadust rikkuda. Mida vähem kompetentsi, seda suurem on risk.
Äkki saaks MK tugeva ja targana omalt poolt kompetentsi tõstmisele kaasa aidata? Veebis võiks olla spetsialistide koostatud materjal kultuuriväärtuse äratundmiseks jms. Praegu on avalikkuse poole lennanud pasarahe detektoristide pihta, asjalik infovahetus nii ei käi.
Äkki saaks MK tugeva ja targana omalt poolt kompetentsi tõstmisele kaasa aidata? Veebis võiks olla spetsialistide koostatud materjal kultuuriväärtuse äratundmiseks jms. Praegu on avalikkuse poole lennanud pasarahe detektoristide pihta, asjalik infovahetus nii ei käi.
Arnold kirjutas:
Minu leiud ei ole kalmetest. Oma leide ma ei müü, ei vaheta, ei määri kellelegi pähe ega reite peale. Kui Sul on andmeid mingist seaduserikkumisest, siis helista telefonil 110. Siin foorumis ausate inimeste säärestnäksimisega Sa MK vägevust igatahes ei näita.
Muide, areoloogid ründavad meil kalmeid. Väljakaevatud luukeresid on kirjeldatud minuteada lausa tuhandeid. Ei tea mida uut nad nendest haudades veel uurida ja avastada tahavad.Uitajale veelkord - kalmest pärit leide ei saa pähe määrida järvest leitutena! Küll me Su ükskord tabame teolt!
Minu leiud ei ole kalmetest. Oma leide ma ei müü, ei vaheta, ei määri kellelegi pähe ega reite peale. Kui Sul on andmeid mingist seaduserikkumisest, siis helista telefonil 110. Siin foorumis ausate inimeste säärestnäksimisega Sa MK vägevust igatahes ei näita.
-
- Liige
- Kontakt:
Selles mõttes olen täiesti nõus, et võimalikud kultuuriväärtusega leiud peab andma üle oma ala vastavatele spetsialistidele. Las nemad siis otsustavad, on leiul väärtust või mitte. Või viitab leid lausa muistsele, seni veel tähistamata asulakohale, kalmele vms.
Aga enamus leide on ju tõesti paljas sodi - ei usu, et isegi kõige karmim muinsuskaitsja suudaks leida erilist kultuuriväärtust viimase 200-300 aasta jooksul meil käibel olnud müntidel mille keegi on lihtsalt ära kaotanud. Või millist väärtust Eesti kultuuri seisukohast omavad näiteks padrunikestad ja viinapudeli korgid (need on tavaliselt ühed kõige tavalisemad leiud). Või mõni roostes miiini saba?
Kas selline lahendus, et iga mees tooks kõik oma leitud kolu muinsuskaitsesse hindamiseks oleks siis normaalne? Mõelge sellele kui näiteks iga detektoriomanik saadab Muinsuskaitse Ametisse info iga oma "leiu" kohta olgu see siis 3-kopikane münt aastast 1949 või 18-nda sajandi denga? Üsna absurdne olukord tekiks...
Aga enamus leide on ju tõesti paljas sodi - ei usu, et isegi kõige karmim muinsuskaitsja suudaks leida erilist kultuuriväärtust viimase 200-300 aasta jooksul meil käibel olnud müntidel mille keegi on lihtsalt ära kaotanud. Või millist väärtust Eesti kultuuri seisukohast omavad näiteks padrunikestad ja viinapudeli korgid (need on tavaliselt ühed kõige tavalisemad leiud). Või mõni roostes miiini saba?
Kas selline lahendus, et iga mees tooks kõik oma leitud kolu muinsuskaitsesse hindamiseks oleks siis normaalne? Mõelge sellele kui näiteks iga detektoriomanik saadab Muinsuskaitse Ametisse info iga oma "leiu" kohta olgu see siis 3-kopikane münt aastast 1949 või 18-nda sajandi denga? Üsna absurdne olukord tekiks...
Point on siin selles, et iga mees vastutab ise oma kompetentsi eest. Kui tahab otsimisega tegeleda, tuleb raamatulugemine ette võtta. Sellega väheneb risk pühast rumalusest kaitsealusel objektil ilusaid vaskjullasid noppida. Siis pole vaja ka kõike prügi MK-le ette näidata.
MK saaks kindlasti teavitustööd parandada, aga vastutus oma teadmiste eest jääb ikka igale mehele oma.
MK saaks kindlasti teavitustööd parandada, aga vastutus oma teadmiste eest jääb ikka igale mehele oma.
Minu meelest tehakse viimastes artiklites ikka selget vahet seadusekuuleka detektoristi ja nn. musta arheoloogi vahel. Viimaste poolt kordasaadetud kuriteod on aga ajanud muinaspärandi pärast südant valutavad Eesti Vabariigi kodanikud tagajalgadele ja mõningased väärtõlgendused või -ütlemised on kerged tulema. Üks on selge, hauaröövlite ja muististe lõhkujatega arheoloogide ringkonnas koostööd ei ole ega tule. Normaalse omavahelise suhtluse taastamiseks peame selle katkupesa aga kuidagi välja juurima. Olen kuulnud ütlemisi, et nojah, meil ei ole veel olukord nii hull kui mõnedes endistes idaploki maades. Kas me peaksime tõepoolest veel paar aastat ootama, et siis kurbusega konstanteerima: oli Eesti muinasaeg, enam ei ole. Just selline situatsioon on hetkel juurdumas Lätis, kus mõnda südantvalutavat arheoloogi on juba ka tõsiselt ähvardatud.katja kirjutas: Praegu on avalikkuse poole lennanud pasarahe detektoristide pihta, asjalik infovahetus nii ei käi.
MargusM ühes oma eelnevas postituses kirjutas, et MK ametnikud ei pea detektoristide foorumis muistiseid otsima. Aga miks mitte? Miks ei peaks MK ametnikud foorumis osalema? See on ju reaalne võimalus muinsuste kaitseks midagi teha. Jälgida toimuvat, jagada infot, eksinuid õigele teele tagasi juhatada.
Reaalne situatsioon, reaalsed tegevused.
Arnold on siin foorumis paljudele liiga tulistele aru pähe pannud, see töötab.
Arnold on siin foorumis paljudele liiga tulistele aru pähe pannud, see töötab.
Arnold on ka terve siinse foorumi rahva sooja kohta saatnud. Egas see susisemine sitta saiaks tee! Mulle tundubki, et paljudele ametnikelele ongi omased suhtlemisprobleemid. Kahju on kui ametnik või ajaloolane arvab, et detektoristid on alamast rassist tõug, kelledega ei saa suhelda vaid sellepärast, et see võib olla tõenäoline kalme rüüstaja. Seletage mulle lollile, miks pidi näiteks detektorist Uitaja neid leide siis Teile üldse näitama kui ta kalmet rüüstas? Kas ta nõudis leiutasu või mida?
Kirute siin, et leitakse igasugu väärtuslikke vidinaid, mis ajaloole väga tähtsad jne. Liituge siis selle foorumiga ja valgustage inimesi, et see kõver nõel või sõlg on kultuuriloolise tähtsusega. Ma usun, et enamus annetaks need Teile ega nõuaks mingit tasu. Kui need inimesed ei vääri Teie vastust siis selgitage vähemalt meile, kas diskussiooni puudumine on ametkondlikult peale surutud või laiskus. Minu arust on palju suurem kuritegu see kui muinsuskaitse alla võetud hooned lastakse lihtsalt laguneda võrreldes detektoristi poolt taskusse jäetud dengade ja kopikatega.
Kas poleks mõistlikum asuda koostööle ja kasutada seda palgata armeed ära! Kus kuradi kohast peaks riik võtma need jõud, et selle detekt. keeluseaduse toimimist tagada. Maainimeste pealekaebamisele eriti loota ei tasu. Paljud inimesed lihtsalt lõpetavad seal oma eluteed, kes vanuse, kes alkoholi tõttu.
Kirute siin, et leitakse igasugu väärtuslikke vidinaid, mis ajaloole väga tähtsad jne. Liituge siis selle foorumiga ja valgustage inimesi, et see kõver nõel või sõlg on kultuuriloolise tähtsusega. Ma usun, et enamus annetaks need Teile ega nõuaks mingit tasu. Kui need inimesed ei vääri Teie vastust siis selgitage vähemalt meile, kas diskussiooni puudumine on ametkondlikult peale surutud või laiskus. Minu arust on palju suurem kuritegu see kui muinsuskaitse alla võetud hooned lastakse lihtsalt laguneda võrreldes detektoristi poolt taskusse jäetud dengade ja kopikatega.
Kas poleks mõistlikum asuda koostööle ja kasutada seda palgata armeed ära! Kus kuradi kohast peaks riik võtma need jõud, et selle detekt. keeluseaduse toimimist tagada. Maainimeste pealekaebamisele eriti loota ei tasu. Paljud inimesed lihtsalt lõpetavad seal oma eluteed, kes vanuse, kes alkoholi tõttu.
Viimati muutis Q, 04 Mär, 2008 23:13, muudetud 1 kord kokku.
-
- Liige
- Kontakt:
Lihtsalt täpsustuseks - kalmistute puhul on alati tegu päästekaevamistega, teaduslikust uudishimust sellistes kohtades minuteada ei sorgita.Uitaja kirjutas: Muide, arheoloogid ründavad meil kalmeid. Väljakaevatud luukeresid on kirjeldatud minuteada lausa tuhandeid. Ei tea mida uut nad nendest haudades veel uurida ja avastada tahavad.
Mitte küll asjast, aga paralleel on siin EODga - kui teda siin foorumis poleks, tuleks siia mõni pädev demineerija õpetust andma ja tarkust jagama paluda. Või õigemini - asjaomased institutsioonid siia oma esindaja seda funktsiooni täitma suunama.katja kirjutas:MargusM ühes oma eelnevas postituses kirjutas, et MK ametnikud ei pea detektoristide foorumis muistiseid otsima. Aga miks mitte? Miks ei peaks MK ametnikud foorumis osalema? See on ju reaalne võimalus muinsuste kaitseks midagi teha. Jälgida toimuvat, jagada infot, eksinuid õigele teele tagasi juhatada.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline