wudu kirjutas:Mille eest siis sõditi ja langeti Ümerajõel või Madisepäeva lahingus? Vabaduse eest. Kelle vastu? Tegelaste vastu kelle sümboliks oli rist. Keegi Vabadussõja Võidusamba vastane rääkis, et rahval puudub side
Igasugune sümboli tähendus muutub kui panna sümbol erinevatesse kontekstidesse.
Ümeral, Madisepäeval e Paala jõe lahingus, Muhu linnuse kaitsmisel, Lihula all, Saue lahingus, Saaremaal jne võideldi kindlasti oma kihelkondade või kihelkonde liitude eest. Siis paraku ei olnud veel ühtset Eestit. Ja ei võideldud oma kihelkondade ja maakondade eest mitte ainult siis, eks seda tehti ka ennem ja hiljem korduvalt, tihti olude sunnil võõrais mundreis. Hiljem Põhjasõjas, näituseks, Rootsi mundreis kahtlemata juba Eestimaa eest, et t*bla jälle siia ei pääseks.
Siiski ei kandnud nende võitluste krooni vabadus, Eesti riigi kui terviku loomine. Küll aga kandus põlvest.põlve edasi nende vaim ja vabaduseiha. Vabadus tuli, Vabadussõja, ohvririkastest lahingutest ja ennastsalgavast võitlusest, kus kahtlemata kanti kogu eelnevate võitluste vaimu, seda nimetataksegi vabadussõja vaimuks. Eesti vabaks võidelnud sangarid kasvasid üles muistse vabadusvõitluse sangarite vaimus, II Vabadussõjas võidelnud aga vaba Eesti ja Vabadussõja sangarite vaimus. Seega ei ole kahtlust, et Vabadusrist Vabaduse monumendi tähisena, sobib ideaalselt.
Me ei saa laskuda mingisse tobedasse sümbolite foobiasse, kus varsti vb ei tasu oma lastel lasta matemaatika tunnis kolmnurka ka joonistada, sest see on juba peaaegu viisnurk jne. Ruutu samuti mitte, sest siis solvaksime hellahingelisi juute, kuna see on juba peaaegu haakrist jne. Nii see ei lähe.
Pealegi, inimene, kes tunneb eesti ajalugu, ei tohiks üleüldse endale lubada selliseid moonutusi ja tobedaid võrdlusi. Või puudub minimaalnegi teadmine ja arusaam, mis oli Eesti Vabadusrist
Vabadussõjaga siis minu jaoks on side olemas, mu vanavanaisa oli soomusrongil, kuid minul on ka side nende aegadega Kus ka sõditi vabaduse eest.
Kas Vabadussõjas ei sõditudki vabaduse eest

Või mis ajad need eraldi olid, sellised, kus sõditi vabaduse eest
Ka minul on Vabadussõjaga tihe suhe, minu isapoolse vanaema isa vend ja vanaisa isa sõdisid Vabadussõjas.