Mulle tundub, et siin on kaks asja omavahel segamini aetud. Sorts ja Puuk olid veoautod, mille kastis oli RATASTEL välisuurtükk (väidetavalt siis 57-mm), nimedeks siis vastavalt Vemmal ja Müristaja. Autod olid väidetavalt soomustatud, kuid ei näinud sedamoodi välja, sest nähtavasti oli soomustatud vaid mootoriosa. Kõrgemat juhikabiini polnud kah, sohver istus lahtise taeva all, seepärast peavad väga paljud neid lihtsalt tavalisteks veoautodeks. Ühe sellise veoauto pilt (vist oli Puuk) oli ka Õuna/Noormetsa raamatus, kus terve tee peal seisev soomusutode kolonn oli eemalt jupikaupa üles võetud.
Siin teemas eelnevalt läbi käinud piltidel on aga auto kastis statsionaarne (ilma RATASTETA) õhutõrjesuurtükk ja minu arusaamise kohaselt peaks tegemist olema õhukaitse (või rannakaitse) suurtükiga (seega ei mingit Sortsi ega Puuki!). Kas neil masinatel oli ka soomust peal, kahtlen, piltidelt küll niiviisi ei paista.
Miks ma mainin rannakaitset? Aasta-paar tagasi ilmus üks rikkalikult fotodega illustreeritud raamat (pealkiri oli vist Üks päev. Teine maailmasõda). Seal oli 1945. aasta jaanuarikuu paiku üks foto sellisest masinast ja allkiri umbes selles stiilis, et Eesti rannakaitse valmistub saluudiga vastu võtma saabuvaid nõukogude vägesid.
Veidi ka tulistamisest. Keegi siin eespool kahtles selliste suurtükialuste stabiilsuses ja seega ka tulistamistäpsuses. Kui eespool olevaid fotosid tähelepanelikult vaadata, siis auto mõlemal küljel, umbes suurtüki kohal on üles tõstetud käpp, mis tulistamise ajaks tugevasti vastu maad toetati (arvatavasti tõsteti masina tagaosa nende käppade abil veidi maast lahtigi). Sortsil ja Puugil selliseid käppasid loomulikult polnud.