Vitsad saadud, koduõlu ka saadud.
see esimene sats, mis käima ei läinud, lendaski põõsa alla. Põhjus lihtne:
keetsime alguses vee ära ning viskasime ankrusse, vesi auras, seal lahustasime suhkru ära. Suhkur nimelt soojemas vees lahustub paremini.
pärast seda keerasime kohe maltoosa sisse ning ka pärmi takkaotsa. Siit ka vitsad: 0 kraadi juures pärm sureb, samasugune komme on tal ka ~50 kraadi celsiuse juures. Tolleks hetkeks oli meie keedetud vesi jõudnud hinnanguliselt jahtuda ~80 peale.
Katse 2:
järgmisel päeval panime uuesti hakkama, selle pärmi lolli omaduse avastasin napilt enne seda, kui ka teise laari oleks täpselt samamoodi tuksi keeranud. Egas midagi: suhkur ja maltoosa olid juba keevas vees lahustatud, pärmi õnneks ei olnud veel sisse pannud.
Viisime õlleankru dušikabiini, panime ämbri sisse ning siis ~15 minutit lasime dušist jääkülma vett külgede peale, et seda vähegi jahutada.
vahel testisime, kui huuli ära ei kõrvetanud, tundus leige, siis võtsime riski ja viskasime pärmi sisse.
Ööpäeva lasksime lahtises ankrus käia, käteräti viskasime ainult ava ette. Järgnevalt lasime poolel satsil 4 päeva ja teisel poolel 5 päeva kinniselt käia. Rõhku ei taibanud vahepeal välja lasta, manomeeter ei tööta.
Tulemus: lasime õlle enne villimist 12l ämbrisse, rõhk oli ankrus nii suur olnud, et pm-selt saime ämbritäie vahtu. tasapisi muutus see aga õluks ning saigi esimesed pudelid ära täita. Aega võttis see vahu muundumine, aga asja sai. Lasin sõbral ka pöörde ära testida: see viiepäevane sats sisaldas 6,42 pööret

Võib siis arvata, et neli päeva kinniselt käinud laadung oli tsipa lahjem.
Nüüd juba siis kolmas laar on käimas, homme lähme villima. Hetkeseisuga on kinniselt käinud 4 ja pool ööpäeva.

Nõuannet oleks vaja: nimelt maitse poole pealt, kuidagi hapu on. Keegi teadis kommenteerida, et see on pärmi maitse, ise ei oska seisukohta võtta selles suhtes.
Eelmist satsi samas kuskilt sõelast vms. läbi ei lasknud, sellel satsil on samsugune maitse, ehkki suhkrut panime seekord rohkem. Plaan on lasta seekord märjuke läbi sõela. Vajadusel paneme sõelale marlisideme lisaks, see peaks pärmi välja filtreerima. Siiski, kui keegi midagi vähegi oskab öelda selle hapu maitse kohta, siis palun lahkeste oma teadmisi jagada!
1 lisand veel: see eelmine laks, ehk esimene õnnestunud (niivõrd-kuivõrd) sai villitud pudelitesse koos pärmiga. Selleks, et pärm aga enam edasi ei kääriks, viskasime plastikpudelid ööseks sügavkülma, edasi hoidsime tavalises külmas. Pärm peaks seal 0 kraadi juures sussid püsti viskama.