Kaitseväe salajased kaardid lekitati internetti

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Kontakt:

Kaitseväe salajased kaardid lekitati internetti

Postitus Postitas speedsta »

Populaarse militaarfoorumi kasutajad õhutasid salapärast “Sidemeest” riputama veebi Eesti sõjalise otstarbega kaarte.
Novot, ise kutsusite kurja välja, nüüd siis hea seda suppi helpida?
Nagu näha on teema kustutatud aga asju see enam ei muuda. Üheks korda lõika üks kord mõõda :evil:

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=19845085

Vähemasti "hea" reklaam foorumile :)
Kui on probleem, tõmba lõuga
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Noh, eks see ole nii ja naa. "... need on mõeldud üksnes kaitseväele ja kaitseliidule.", kui näiteks mina, kui kaitseliitlane, tahaks neid kaarte saada?
1. ma ei tea isegi arvata kust neid küsida. Kui kunagi malevast uurisin siis kogu Eestit ei olnud või ei leidnud ma õiget meest.
2. 95% tõenäosust, et vaadatakse, et mida sa kogu Eesti kaartidega teed? Et tahad jagada vää? Või oled spioon? Mis ma peaks siis iga krdi uitamise jaoks kaarte küsima?
3. 60% tõenäosust, et saadetakse lihtsalt kukele ja öeldakse, et pole ette nähtud.

Kui keegi oskab öelda, kust neid kaarte seaduslikult saaks oma arvutisse siis ma oleks tänulik.
Ma ei leia, et see Sidemees midagi ulmeliselt halba tegi. Kaardid, eriti kui nad ei ole salajased, võiks ju avalikud olla. GPS -i sisse neid ei torka ja Regio on detailsem.
Ähh ... läksin vist keema.
lamjak
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lamjak »

Nagu ma aru sain, oli tegu nende kõige tavalisemate kaartidega kaitseväes. Mõõtkava 1:50 000, allikaks vene topokaardid ja põhikaart. Iga viimasel ajal kas ajateenija, reservväelase või kaadrina tegutsenu peaks olema nende kaartidega tutvunud.
Oletame, et kaart ise on ülimalt salajane - kust saaks lihtne inimene samaväärse kaardi? Esiteks tasuks pöörduda allikate poole - vene topod olid mõnda aega tagasi veel saadaval, nüüd hakkavad vaikselt otsa saama. Põhikaarti saab Maa-ameti veebilehel tasuta vaadata. Mingi raha eest saab ka paberkujul. Lisaks pakub Maa-amet lihtrahvale avalikuks imetlemiseks ka palju muud kaardimaterjali, sh aerofotosid.
Antud juhul on tegu pigem ajakirjaniku sooviga skandaali tekitada - kaardimaterjal kogu Eesti kohta on juba aastaid avalik. Hea kaardimaterjal kusjuures.
Kasutaja avatar
FixXxer
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas FixXxer »

Selline kaart peaks terve Eesti ulatuses kuuluma iga kaitseliitlase standardvarustusse. Midagi salajast seal tõesti ei ole ja kelle eest neid varjata? Venemaal on need ammu juba olemas raudselt ja nende oma kaartid on vahest paremad ja täpsemadki. :evil:
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Algne lugu:

http://www.ekspress.ee/2008/09/11/eesti ... internetti

Kajastus nt:

http://www.epl.ee/artikkel/441307

*

Esimesest loost selgub ka EE "staarajakirjanike" (nagu "staarmaasikamüüjate") tööviis: Google Alert kammib neile ilmselt veebid läbi ja hommikul järgnevad ajakirjaniku lood ja teabenõuded... Nt otsing "juurdepääsupiirang" või "ametkondlikuks kasutamiseks" vms ja jäljekütitööd kui palju.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Ajakirjandus keeras vindi jällegi üle - minu mäletamist mööda rippus küsimus mõnda aega üleval, kas kellelgi KV kaarte leidub. Siis tekkis Sidemees, kes ütles jah ning riputas nad üles.
Mina juhtisin Sidemehe täheleapanu "Ametkondlikuks/Ametisiseseks kasutamiseks" piirangule, mis ka kaartidel kirjas. Pidasin ühe konstruktiivse erasõnumite-vestluse Sidemehega ka maha, mille järel ta mõistuse pähe võttis ning kaardilingid ära korjas.

Miks ma soovitasin tal nende kaartide levitamise lõpetada, kuigi kaardid on teada-tuntud ning vananaema hakanud?
Just sellesame asutusesisese kasutuspiirangu tõttu. Ja mu kõhutunne ei petnudki (kui keegi kavatseb mind nüüd kitseks nimetada, siis ei, mina ei koputanud kellelegi. Ainult Sidemehe südametunnistusele ;))..

Seisukoht on mul ikkagi sama - need kaardid olgu ainult süsteemis olevatele kasutada, olgu siis EKJ või KL..
Kasutaja avatar
eeskujulik kodanik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas eeskujulik kodanik »

Minu poolt suur vabandus kui keegi selle eest vastu päid ja jalgu sai, sest mina olin ju siiski teema algataja. :? Isiklikult arvan, et need kaardid ei tohiks olla nii salastatud, sest mis neis siis nii imepärast on?
mutionu
Liige
Kontakt:

Eks see kogu imepärasus vast olegi selles, et Kaitsevägi ei pea/tohi konkureerima äriliste ettevõtetega. Samas, kurat, pange siis kaartidele digitempel peale ja antke igale soovijale kaitseväelasele/kaitseliitlasele allkirja vastu välja, kui soovi avaldatakse. Keegi jagab neid siis jääb vahele ja maksab n+1 kuupalka trahviks.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

eeskujulik kodanik kirjutas:Minu poolt suur vabandus kui keegi selle eest vastu päid ja jalgu sai, sest mina olin ju siiski teema algataja. :? Isiklikult arvan, et need kaardid ei tohiks olla nii salastatud, sest mis neis siis nii imepärast on?
Sul pole midagi põdeda - küsija suu pihta ei lööda.

Täpsustuseks - need kaardid pole salastatud, vaid nad on mõeldud ametkondlikuks kasutamiseks, st ainult Kaitseväes/Kaitseliidus. Ja kogu uba selles peitubki - neid ei tohi levitada vastava(te)st ametkonnast(ametkondadest) välja. Kui sa oled miskit moodi mõne lehe omandanud, siis ei saa keegi sundida sind seda Peastaapi viima, nagu mõned mehed viivad mürske Päästeametisse.
Kedagi ei huvita, kui vanad või levinud need kaardid on - nende levitamine on keelatud. Punkt.
Toddie
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Toddie »

ja miks me peaksimegi igasugustele Našistidele ja kõigile muudele selliseid asju hõbekandikul serveerima?
mutionu
Liige
Kontakt:

Toddie kirjutas:ja miks me peaksimegi igasugustele Našistidele ja kõigile muudele selliseid asju hõbekandikul serveerima?
Üldiselt ma kujutan ette, et ühe motiveeritud ja tasustatud nashisti jaoks pole Regio atlase ostmine väga raske. See ju täpsem kui need KV kaardid?
Isiklikult mina sooviks neid kaarte selle mõttega, et kui lähen kuhugi seenele/jalutama/matkama siis kasutaks ka seda aega ratsionaalsemalt st harjutaks kasutama neid kaarte mis õppusel(või muul ajal) pihku pistetakse.
Toddie
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Toddie »

mutionu kirjutas:
Toddie kirjutas:ja miks me peaksimegi igasugustele Našistidele ja kõigile muudele selliseid asju hõbekandikul serveerima?
Üldiselt ma kujutan ette, et ühe motiveeritud ja tasustatud nashisti jaoks pole Regio atlase ostmine väga raske. See ju täpsem kui need KV kaardid?
Isiklikult mina sooviks neid kaarte selle mõttega, et kui lähen kuhugi seenele/jalutama/matkama siis kasutaks ka seda aega ratsionaalsemalt st harjutaks kasutama neid kaarte mis õppusel(või muul ajal) pihku pistetakse.
Hästi motiveeritud našisti motiveerib Regio atlasest veel enam kui ta saab teistele linteritele öelda, et NÄE, ma sain niisama lambist netist kõik nende Kaitseväe kaardid kätte, no on aga napakad. Asi pole kaartides, vaid asi on põhimõttes.
mutionu
Liige
Kontakt:

Toddie kirjutas:Hästi motiveeritud našisti motiveerib Regio atlasest veel enam kui ta saab teistele linteritele öelda, et NÄE, ma sain niisama lambist netist kõik nende Kaitseväe kaardid kätte, no on aga napakad. Asi pole kaartides, vaid asi on põhimõttes.
Rahu, rahu, ma ei soovi(nud) kedagi riivata. Selle põhimõtte järgi on nende kaartide jaoks kindlaim koht seifis. Ja mida peaks siis mina, kui reakaitseliitlane tegema, kui mulle see kaart pihku pistetakse ja öeldakse:"Hakka astuma, 40km kaugusel on vot see junn."? Ega see kaardilugemine nüüd nii lihtne ka pole, et ühe korra oled näinud ja kõik selge. Endal vähemalt kipuvad asjad küll ära ununema, hoolimata sellest, et olen üritanud maastikul nende abil orienteeruda. See, et GPS -i patareid tühjaks saavad, ei tohiks ometi takistuseks olla.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Ma ei hakka siin mingeid erilisi teooriaid arendama.

Foorumi reeglid:
Postitused
Sobimatud ning koheselt kustutatavad on järgmised postitused:
- seadusrikkumisele üles kutsuvad sõnumid ning kehtiva seadusandlusega vastuollu minevad sõnumid (mis sisaldavad riigisaladusi, õhutavad rahvuste vahelist või rassilist vihavaenu jne.).
Ametkondliku teabe kasutamise ja kaitse juhendi
XII. AMETKONDLIKU TEABEGA TÖÖTAVATE AMETIISIKUTE
VASTUTUS

48. Ametkondliku teabe avaldamisel või teabekandja
kaotamisel või käesoleva juhendi nõuete muu rikkumise eest
kannavad süüdiolevad isikud distsiplinaarvastutust.
Distsiplinaarvastutusele võtmisele kuuluvad süüdiolevad isikud,
kui sellise rikkumise eest ei ole ette nähtud
kriminaalvastutust.

49. Kui ametkondliku teabe avaldamisega ametiisiku poolt
põhjustati suur varaline kahju või muu raske tagajärg, kannab
süüdiolev isik vastutust kriminaalkoodeksi (KrK) paragrahvi 167
järgi.

Postitused on juba ammu kustutatud.

Kasutaja Sidemees konto on samuti juba ammu blokitud.

Ma loodan, et näidispoomist pole vaja, et rohkem selliseid postitusi siia foorumisse ei tekiks
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Poomist pole jah vaja, aga äkki keegi targem inimene ütleks, kus kohast saab üldse osta Eesti 1:10 000 või siis 1:20 000 kaarte? Regios on juba käidud, on mingid suht vanad 1:20 000 kaardid, aga neid juurde ei tehta ja mind huvitava piirkonna kaart on läbi müüdud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist