Kas Eesti Valitsus ja President käitusid õigesti 1939-1940
Tuletan Araterlile meelde oma varasemat tsitaati Oskar Öpikult:
...
“Aga mida Päts rääkis? Missugused rahutused on Tallinnas? Ta rääkis vaateakende lõhkumisest ja demonstratsioonidest sakslaste vastu. Ta ütles ka, et kokkulepe Nõukogude valitsusega on meilt ähvardustega välja pressitud, mis võib vaid seda tähendada, et president kõike, mida tegime, desavueerib... Ma ei ole kindel, et selle kõne tagajärjel kõik meie poolt nähtud vaev pole asjata olnud...” Selter rääkis pikkamööda ja täitsa resigneeritult.
“Tegelikult ei kuulanud ma Pätsi kõnet,” pidin tunnistama, ”aga olen kindel, et siin on tegemist arusaamatusega. Tallinnas on kõik rahulik. Ootame delegatsiooni kojusaabumist.”
Lõpuks läks mul siiski korda Selterit sellega rahustada, et lubasin kohe selgitada, mida president tegelikult oli ütelnud, ja siis uuesti telefoneerida Moskvasse.
Niipalju olin siiski juba teada saanud, et Päts oli nähtavasti unustanud, et peale eesti rahva tema raadiokõnet võisid kuulata näiteks ka venelased, ja et rääkimine ähvardustest ja väljapressimisest oli ettevaatamatus, millest enamlased hea tahte juures oleksid võinud kergesti kinni hakata.
Helistasin välisministri asetäitjale Kasele öeldes, et minu arvamisel ei tohiks Pätsi kõne ilmuda hommikulehtedes sel kujul, nagu see oli peetud. “Ajalehtedes ilmumine tuleb seisma panna, kuni kõne tekst on parandatud,” ütlesin. Kui Kask oli minu ettepanekust kohkunud. “See on ju härra presidendi kõne, milles te tahate muudatusi teha!” vastas ta, keeldudes midagi ette võtmast. Nägin, et Kasest ei võinud ma jagu saada ja helistasin kindral Laidonerile. Ta sai asjast kohe aru ja ajalehtedele tehti vastavad korraldused. Need olid aga selleks ajaks juba valmis laotud, mistõttu nende ilmumine järgmisel hommikul viibis. Paljud neist, kes öösel olid kuulanud Pätsi kõnet, imestasid, et ajalehed ei olnud seda ära toonud.
...
“Aga mida Päts rääkis? Missugused rahutused on Tallinnas? Ta rääkis vaateakende lõhkumisest ja demonstratsioonidest sakslaste vastu. Ta ütles ka, et kokkulepe Nõukogude valitsusega on meilt ähvardustega välja pressitud, mis võib vaid seda tähendada, et president kõike, mida tegime, desavueerib... Ma ei ole kindel, et selle kõne tagajärjel kõik meie poolt nähtud vaev pole asjata olnud...” Selter rääkis pikkamööda ja täitsa resigneeritult.
“Tegelikult ei kuulanud ma Pätsi kõnet,” pidin tunnistama, ”aga olen kindel, et siin on tegemist arusaamatusega. Tallinnas on kõik rahulik. Ootame delegatsiooni kojusaabumist.”
Lõpuks läks mul siiski korda Selterit sellega rahustada, et lubasin kohe selgitada, mida president tegelikult oli ütelnud, ja siis uuesti telefoneerida Moskvasse.
Niipalju olin siiski juba teada saanud, et Päts oli nähtavasti unustanud, et peale eesti rahva tema raadiokõnet võisid kuulata näiteks ka venelased, ja et rääkimine ähvardustest ja väljapressimisest oli ettevaatamatus, millest enamlased hea tahte juures oleksid võinud kergesti kinni hakata.
Helistasin välisministri asetäitjale Kasele öeldes, et minu arvamisel ei tohiks Pätsi kõne ilmuda hommikulehtedes sel kujul, nagu see oli peetud. “Ajalehtedes ilmumine tuleb seisma panna, kuni kõne tekst on parandatud,” ütlesin. Kui Kask oli minu ettepanekust kohkunud. “See on ju härra presidendi kõne, milles te tahate muudatusi teha!” vastas ta, keeldudes midagi ette võtmast. Nägin, et Kasest ei võinud ma jagu saada ja helistasin kindral Laidonerile. Ta sai asjast kohe aru ja ajalehtedele tehti vastavad korraldused. Need olid aga selleks ajaks juba valmis laotud, mistõttu nende ilmumine järgmisel hommikul viibis. Paljud neist, kes öösel olid kuulanud Pätsi kõnet, imestasid, et ajalehed ei olnud seda ära toonud.
Ich bin kein Soldat. Ich bin ein Reservist.
LEO KUNNAS: Olupoliitiku seitse viga
http://www.epl.ee/?arvamus=451806
Pätsil ja Laidoneril oli siiski olemas selline asi nagu reaalsustaju (mida Kunnasel paraku ei paista küll olevat, tõsi see on tema arvates ilmselt ka pahe, mis "missioonipoliitikule" kuidagi ei sobi
). Väikeriikide puhul on lootus teistele elementaarne asi. Suurriigid võivad tõepoolest (vähemalt ajutiselt) vaid omaenese jõule loota.
Ehkki lubati "vähemalt 7 viga", siis mina seitsmendat artiklist ei leidnud.
http://www.epl.ee/?arvamus=451806
Julgeksin vastu vaielda väitele, et Päts oli 1918. a "kahtlemata missioonipoliitik". Kui 1918. a otsustati vastu hakata, siis loodeti Briti ja Soome abile, mida oli ka lootust saada ja mida ka saadigi. Ikkagi puhas "olupoliitika".Kes siis Päts, Laidoner ja teised võitluseta alistumise teostajad anno 1939 olid ning mis oli „hääletu alistumine”?
Nad olid olupoliitikud ja tegu oli olupoliitika realiseerumisega. Nad tegid otsuseid, mis pealtnäha tundusid neile ratsionaalsena. Kuid need otsused olid valed. Missioonipoliitikut eristabki olupoliitikust võime teha otsuseid, mis konkreetsel juhul ei pruugi tunduda ratsionaalsetena, aga on pikaajalises perspektiivis õiged. Konstantin Päts oli anno 1918 kahtlemata missioonipoliitik. 1930. aastate lõpuks oli ta taandunud pelgaks olupoliitikuks.
Loomulikult tajusid Eesti poliitikud muutusi ja võtsid arvesse negatiivset arengustsenaariumit. Kunnas lihtsalt fantasererib.Võib välja tuua vähemalt seitse viga, mis iseloomustavad Eesti olupoliitikuid ja olupoliitikat nii 1930. aastatel kui ka tänapäeval.
Vigade ahel algab staatilise maailmakorra käsitlusega ning sellest tuleneb võimalike negatiivsete arengustsenaariumide eiramine.
...
1930. aastate lõpu maailm oli midagi hoopis muud kui aastakümne alguses. Toonased Eesti poliitikud ei suutnud neid muutusi tajuda, ammugi mitte vältida. Teise maailmasõja küpsemine, rääkimata selleks ettevalmistumisest magati maha.
...
Poliitika, mis ei võtnud arvesse negatiivset arengustsenaariumi, tõi 1930. aastate lõpus kaasa katastroofi.
Selle vea eksistentsi on Kunnas küll ise välja mõelnud.Teine viga on nõrk allikakriitika teiste riikide poliitikute või ametiisikute väidete pihta. Mis põhjust oli uskuda Neville Chamberlaini, et Tšehhoslovakkiale kuulunud Sudeedimaa Saksamaale loovutamisega on maailmarahu päästetud? Või kelle iganes Nõukogude ameti-isiku mis tahes väiteid?
Asi ei olnud mitte "elementaarse usu" puudumises, vaid usu puudumises, et sooritusvõime on piisav. Mis muidugi oli täiesti realistlik hinnang.Kolmandaks, Eesti olupoliitikuid iseloomustab ka vähene usk omaenda jõudu ja võimalustesse. Vabadussõjas saavutatud võidud Punaarmee ja Saksa Landeswehr’i üle oleks andnud alust, et Eesti poliitikutel tekiks elementaarne usk meie rahva sõjalisse sooritusvõimesse. Paraku nii ei läinud.
Loomulikult ei otsustanud osaline mobilisatsioon mitte kui midagi. 1) Isegi kui Eesti oleks läbi viinud osalise mobilisatsiooni, ega siis Moskva poleks jätnud baase nõudmata. Sest Moskvas ei kardetud Eesti armeed ja oldi valmis sellega sõda alustama. 2) Eesti oleks soovi korral võinud mobilisatsiooni läbi viia kiiresti ka hiljem.Kui enamik Euroopa neutraalseid riike (kaasa arvatud meie naabrid Läti ja Leedu) teostasid kohe maailmasõja puhkedes osalise mobilisatsiooni, siis Eesti ei teinud katsetki sõjaaja kaitseväge mobiliseerida. Sellega oli Eesti Vabariigi saatus otsustatud.
Neljandaks, eneseusu puudumisel loodavad Eesti olupoliitikud ennekõike teistele. Päts ja Laidoner olid tegelikult valmis sõdima, kuid mitte üksi. Eesti Vabariigi välispoliitika oli pikka aega orienteeritud Inglismaale, seejärel Saksamaale, samal ajal kui riik ise jäi neutraalseks. Kriitilisel momendil polnud sellest kõigest kasu.
Pätsil ja Laidoneril oli siiski olemas selline asi nagu reaalsustaju (mida Kunnasel paraku ei paista küll olevat, tõsi see on tema arvates ilmselt ka pahe, mis "missioonipoliitikule" kuidagi ei sobi

Ausalt öeldes jääb arusaamatuks, mida Kunnas siin täpselt viienda vea all mõtleb.Viiendaks, lühinägelikud ja pikemas ajaperspektiivis valed otsused on nelja eespool käsitletud vea loogiline tagajärg. Võib-olla käsitasid Päts ja Laidoner Nõukogude Liiduga sõlmitud baaside lepingut tõesti vaid Eesti poliitilise orientatsiooni muutusena? Vahest olid nad veel Talvesõja ajal kindlad, et on teinud kavala poliitilise manöövri, samal ajal kui rumalad ja kangekaelsed soomlased hakkasid sõdima? Ehk lootis Päts veel 1940. aasta suvel Eesti riiklust likvideerivatele aktidele allkirju andes, et Saksamaa tungib peagi Nõukogude Liidule kallale ja olukord laheneb iseenesest?
Paraku jääb 1939-1940 a puhul selgusetuks, miks see oli ikkagi "viga"?Mis on kuues viga? Viimase hetkeni korrutatakse väiteid, et kõik on parimas korras. Päts ja toonane Eesti poliitiline juhtkond veensid üldsust 1940. aastal kuni lõpuni, et muretsemiseks pole põhjust. Kas praegu on asjad teisiti?
Ehkki lubati "vähemalt 7 viga", siis mina seitsmendat artiklist ei leidnud.
-
- Moderaator
- Kontakt:
Seekord on Kunnas küll üritanud otsapidi sukelduda teemasse, mida ta absoluutselt ei valda. 
Seitsmes viga on tal vist siin:

Seitsmes viga on tal vist siin:
Paraku on seesama omane ka "missioonipoliitikuile" -- ikka on teised süüdi ning üldse pahad...Teised on süüdi
Lõpuks, kui asjad untsu lähevad, on süüdi kehvad olud ja muu maailm. Aastail 1939–1940 olid õigustused just sellised: me ei saanud mitte midagi teha. Kõiges oli süüdi Molotovi-Ribbentropi pakt. Mitte keegi ei toetanud meid – ehkki näiteks Soomelt, kes hiljem Nõukogude Liiduga sõdis, ja Lätilt, kellega meil oli sõlmitud vastastikuse sõjalise kaitse leping, isegi ei küsitud abi. Praegused õigustused on samalaadsed: meie võimuses ei olnud inflatsiooni pidurdada, süüdi oli kütuse- ja toorainehindade tõus. Eesti majanduslangus olevat osa maailma majanduslangusest. Me tegime kõik õigesti. Teised on süüdi.
Lõpuks ka üks normaalsem enesekriitiline artikkel. Senine üheülbaline hala, kuidas kõik teised on meie traagikas süüdi, meenutab väga NLiidus levinud mõtteviisi:"Süüdi on ülemaailmne imperalism ning 4 aastaaega." Fakt on see, et vabaduse kaotuses oleme süüdi eelkõige ikkagi ise...
Uskuda, et 39ndal tegime õigesti, tähendab uskuda, et samas olukorras praegu peaksime sama moodi käituma. Kui jah, siis milleks meile oma Vabariiki üldse vaja? Parem juba kõik koos koheselt siit maanurgast Rootsi poole jalga lasta. Põhimõtteliselt, suvise Gruusia tõestuse taustal, ei takista eriti miski sarnase olukorra tekkimises...
Uskuda, et 39ndal tegime õigesti, tähendab uskuda, et samas olukorras praegu peaksime sama moodi käituma. Kui jah, siis milleks meile oma Vabariiki üldse vaja? Parem juba kõik koos koheselt siit maanurgast Rootsi poole jalga lasta. Põhimõtteliselt, suvise Gruusia tõestuse taustal, ei takista eriti miski sarnase olukorra tekkimises...
Vaidlesin siin kunagi kõvasti Reigoga (või vaidles tema minuga) ja mõtlesin, et enam sõna ei võta. Korra veel siiski - mis vea teeb professionaalne ajaloolane, kui kasutab oma meetodeid oleksoloogilistes teemades? Ajalugu tegeleb teatavasti asjadega, mis on ära olnud. Siis ka veel ajaloolased vaidlevad ja seisukohad mõnikord muutuvad, isegi kui olulist uut allikmaterjali ei lisandugi. Oleksoloogias see ei tööta. Ei saa öelda kindlalt, mis juhtunuks, kui midagi läinuks teisiti. Kontrollivõimalus puudub ja õppinud ajaloolasel ei ole eriti rohkem võimalust olla õigel seisukohal kui mõnel mitteõppinud tüübil. Sest niikui midagi tehtuks teisiti, oleks kohe muutunud ka teised võrrandi tegurid ja me ei saaks analüüsida sündmust teadaolevatele faktidele tuginedes.
Mina olen siiski seisukohal, et püüdes ise aktiivselt sündmuste käiku mõjutada, on suurem tõenäosus, et midagi läheb paremini, kui passiivselt sündmuste käiku jälgides ja teiste tegevusest soodsat tulemust oodates. Võimalus, et aktiivselt tegutsedes juhtub kõige halvem, ei ole eriti suur.
Mulle miskipärast tundub, et see, mis Eestiga juhtus, oligi see kõige halvem. Keegi mind ümber veenda ka ei saa, sest kontrollivõimalus puudub.
Mina olen siiski seisukohal, et püüdes ise aktiivselt sündmuste käiku mõjutada, on suurem tõenäosus, et midagi läheb paremini, kui passiivselt sündmuste käiku jälgides ja teiste tegevusest soodsat tulemust oodates. Võimalus, et aktiivselt tegutsedes juhtub kõige halvem, ei ole eriti suur.
Mulle miskipärast tundub, et see, mis Eestiga juhtus, oligi see kõige halvem. Keegi mind ümber veenda ka ei saa, sest kontrollivõimalus puudub.
Igasugused "mina usun, sest mulle meeldib nii" ja "mulle tundub, sest mulle meeldib nii" jutud mind ei huvita ja nende vallapäästmise eesmärgil ma seda Kunnase artiklit ei kommenteerinud.
Mina isiklikult ei tea, mis oleks siis juhtunud, kui oleks vastu võetud sõda. Ma pole kunagi täielikult välistanud, et võinuks minna paremini. Samas pole ma väsinud korrutamast, et on väga vähe alust oletada, et läinuks paremini. Küll on palju alust oletamiseks, et ei oleks läinud paremini. Olen püüdnud seda ka argumenteerida. Vastaspoole argumentatsioon koosneb paraku samas "mulle tundub"-stiilis fantaseerimisest, mis ei arvesta mitte mingeid argumente, ei arvesta tollast reaalset olukorda, vaid lähtub peamiselt mingisugustest tugitoolis mugavalt lausutud uskumustest, dogmadest ja muust sellisest mõttetusest. A la: vaat kus lätlased kuulutasid osalise mobilisatsiooni välja. Või siis selline mõte-hiid: "Võimalus, et aktiivselt tegutsedes juhtub kõige halvem, ei ole eriti suur." Jääb vaid üle osutada, et kui aktiivselt pead vastu seina taguda, siis läheb kindlasti halvemini kui juhul, mil pead passiivselt seinast eemale hoitakse.
Või siis see mõttevälgatus: "Uskuda, et 39ndal tegime õigesti, tähendab uskuda, et samas olukorras praegu peaksime sama moodi käituma."
Täpselt sama olukorda ei tule kunagi. Seda juba kasvõi sellepärast, et 1939. aasta sündmused mõjuvad teatud elanikkonna osa psühholoogiale siiani raskelt (mingisugune alaväärsuskompleks), aga 1939. aastal sellist tegurit sündmusi mõjutamas polnud. Ükski poliitik ei riski täna säärast otsust vastu võtta, sest riskib enese lõhkirebimisega.
Suur-suur tänu õpetuse eest, aga ma ei näe, et ma kuskil sellist viga oleksin teinud. Olen seda asja ise ka selle teema all rõhutanud ja jääb vaid üle konstanteerida, et Jaanus2 pole teemat läbi lugenud.Korra veel siiski - mis vea teeb professionaalne ajaloolane, kui kasutab oma meetodeid oleksoloogilistes teemades?
...
Oleksoloogias see ei tööta. Ei saa öelda kindlalt, mis juhtunuks, kui midagi läinuks teisiti.
Mina isiklikult ei tea, mis oleks siis juhtunud, kui oleks vastu võetud sõda. Ma pole kunagi täielikult välistanud, et võinuks minna paremini. Samas pole ma väsinud korrutamast, et on väga vähe alust oletada, et läinuks paremini. Küll on palju alust oletamiseks, et ei oleks läinud paremini. Olen püüdnud seda ka argumenteerida. Vastaspoole argumentatsioon koosneb paraku samas "mulle tundub"-stiilis fantaseerimisest, mis ei arvesta mitte mingeid argumente, ei arvesta tollast reaalset olukorda, vaid lähtub peamiselt mingisugustest tugitoolis mugavalt lausutud uskumustest, dogmadest ja muust sellisest mõttetusest. A la: vaat kus lätlased kuulutasid osalise mobilisatsiooni välja. Või siis selline mõte-hiid: "Võimalus, et aktiivselt tegutsedes juhtub kõige halvem, ei ole eriti suur." Jääb vaid üle osutada, et kui aktiivselt pead vastu seina taguda, siis läheb kindlasti halvemini kui juhul, mil pead passiivselt seinast eemale hoitakse.

Või siis see mõttevälgatus: "Uskuda, et 39ndal tegime õigesti, tähendab uskuda, et samas olukorras praegu peaksime sama moodi käituma."
Täpselt sama olukorda ei tule kunagi. Seda juba kasvõi sellepärast, et 1939. aasta sündmused mõjuvad teatud elanikkonna osa psühholoogiale siiani raskelt (mingisugune alaväärsuskompleks), aga 1939. aastal sellist tegurit sündmusi mõjutamas polnud. Ükski poliitik ei riski täna säärast otsust vastu võtta, sest riskib enese lõhkirebimisega.
Viimati muutis Reigo, 12 Dets, 2008 13:16, muudetud 1 kord kokku.
Reigo, aga võtame asja teistpidi. Oletame, et Soomega läinuks asi teisiti. Kas on selleks väga palju midagi vaja muuta, et läinuks? Minu arust ei oleks väga palju. Mõned asjaolude kokkulangevused veidi teisiti ja korras. Ja siis arutaksid tänapäeval õppinud ajaloolased, et soomlased käitusid tõenäoliselt õieti ja et muidu läinuks kindlasti hulga halvemini. Pärast igakülgseid alandusi ja Soome NSV-d ja pärast õnnelikku taasiseseisvumist koos Valgevene jt.. Elavjõudu ja tehnikat on ikka nii palju kui on ja Soome alistumise korral on raske tagantjärgi tõestada, et ta oleks ikka pidanud vastu hakkama, et oleks olnud tark tegu.
Põhimõtteliselt on see arutluskäik minu arvates õige selles mõttes, et ma ei näe arutluses loogikavigu, aga ma ei näe ka, et see lükkaks ümber midagi, mida ma olen väitnud.
Kogu sellel Soome-jutul on üks viga, aga suur viga: kujutletakse, et Soome oli Talvesõjas täpselt samas olukorras ning täpselt samade parameetritega, mis Eesti oleks olnud hüpoteetilises Sügissõjas. (Kunnase artiklist jäi kohati lausa mulje, et Eesti oli samas olukorras, mis maailma suurriigid, aga see selleks). Eesti, Soome, Saksamaa jne olid 1939. aastal igaüks eri juhtum. Ja just nii tuleb neid vaadelda ka oleksoloogilistes spekulatsioonides.
Kogu sellel Soome-jutul on üks viga, aga suur viga: kujutletakse, et Soome oli Talvesõjas täpselt samas olukorras ning täpselt samade parameetritega, mis Eesti oleks olnud hüpoteetilises Sügissõjas. (Kunnase artiklist jäi kohati lausa mulje, et Eesti oli samas olukorras, mis maailma suurriigid, aga see selleks). Eesti, Soome, Saksamaa jne olid 1939. aastal igaüks eri juhtum. Ja just nii tuleb neid vaadelda ka oleksoloogilistes spekulatsioonides.
Reigo,
Mind huvitab, mis seisukohal sa oled, kui tuua see teema näiteks tänapäeva. Kuidas oleks sinu meelest õige käituda, kui Venemaa otsustaks asuda oma nn kaasmaalaste au ja õiguste aktiivsele kaitsele. Esitab meile mingi ultimaatumi, otsustab korra majja lüüa nagu Gruusias.
Kumba variandi sa valiks?
1. Alistume
Kaitsevägi on väike, relvastust vähe, võimekust pole, Nato on kaugel ja Baltikumi kaitsekava puudub tänaseni, naaberriigid meile appi ei tule, rahvas kannatab ja paljud saavad hukka, elame rasked ajad üle - Venemaa variseb lõpuks ise kokku, jne. Põhjendusi on palju.
2. Hakkame vastu
Riigi ja iseseisvuse kaitmine on imperatiiv.
Mind huvitab, mis seisukohal sa oled, kui tuua see teema näiteks tänapäeva. Kuidas oleks sinu meelest õige käituda, kui Venemaa otsustaks asuda oma nn kaasmaalaste au ja õiguste aktiivsele kaitsele. Esitab meile mingi ultimaatumi, otsustab korra majja lüüa nagu Gruusias.
1. Alistume
Kaitsevägi on väike, relvastust vähe, võimekust pole, Nato on kaugel ja Baltikumi kaitsekava puudub tänaseni, naaberriigid meile appi ei tule, rahvas kannatab ja paljud saavad hukka, elame rasked ajad üle - Venemaa variseb lõpuks ise kokku, jne. Põhjendusi on palju.
2. Hakkame vastu
Mis olnud see olnud ja seda muuta ei saa, aga mis mind häirib, ongi see, et see mõjutab meie käitumist tänapäeval ja mitte vähe. Kogu see NATO temaatika ja selles osalemine ja muu riigikaitseline suhtumine. Et täidame mingeid norme ja küll NATO kaitseb. Et iseseisva kaitse mõttekusse ei usuta (teadlikult või alateadlikult, vahet pole), siis selles suunas eriti ei pingutata. Või pingutatakse vaid nii palju, kui avalik arvamus (valijad) nõuab. Retoorika sinna juurde, see ei nõua pingutust. Sedasi mõjutab minevik olevikku ja see mind häirib natuke. Karta on, et tõsise olukorra puhul reaalsuses siiski kaitsetahet jälle napib. Sest usku ei ole, raske on end sundida tegema midagi, millesse ei usuta. Mehi ja kolu on meil nagunii kogu aeg liiga vahe Venega võrreldes, selles ei muutu midagi ka 5 jõukama sekka jõudes. Seepärast oleks pigem kasuks seisukoht, et Päts jt. käitusid valesti, isegi kui see peaks olema loogiliselt vildakas. Seisukohta peaks muidugi jagama enamus rahvast, muidu pole sest kasu.
Teen erandi ja rahuldan su uudishimu.Reigo,
1. Alistume
2. Hakkame vastu
3. Hakkame vastu. Kui selgub, et NATOst abi pole, siis tuleb kaaluda, kas on mõtet vastupanu "kuni viimase põlvepikkuse posikeseni" jätkata või mitte.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline